Barco focust nieuw ClickShare-product op hybride werkomgeving van vandaag

ClickShare Conference

De coronacrisis vandaag heeft van thuiswerk de norm gemaakt. Voor ClickShare, een tool om vergaderruimtes te digitaliseren, zorgt dat voor de nodige uitdagingen. Puur toevallig lanceerde Barco begin dit jaar ClickShare Conference met focus op digitaal samenwerken. De perfecte timing om hybride te werken?

Barco mogen we oprecht onze Belgische trots noemen binnen de AV- en IT-wereld. Het bedrijf is wereldwijd een autoriteit, maar dat betekent niet dat het immuun is voor de huidige Covid-19-pandemie. Sectorfederatie AVIXA verwacht een omzetverlies van twintig tot veertig procent binnen de audiovisuele sector, een belangrijke afzetmarkt voor Barco.

Naast de AV-markt is het ClickShare-merk voor Barco essentieel om de IT-markt te veroveren. De bekende USB-knop wordt vandaag gebruikt in 750.000 vergaderzalen wereldwijd en is sinds 2012 op de markt beschikbaar. Wie momenteel nadenkt over vergaderzalen in bedrijven, snapt dat die niet de absolute prioriteit genieten in de huidige situatie. Alsof ze het wisten, heeft Barco net de perfecte oplossing klaar binnen het ClickShare-gamma.

Elke vergaderruimte een silo

Eind januari maakt het bedrijf wereldwijd bekend dat het ClickShare Conference lanceert, een variant op het huidige ClickShare-gamma met een specifieke focus op videovergaderingen.  Michael Vanderheeren, Product Management Director bij Barco, legt uit waarom het nieuwe product een aanvulling is voor elk type vergaderruimte.

“Wie vandaag naar een vergaderruimte stapt, komt in een silo terecht. Daar moet je specifiek de hardware- en softwaremogelijkheden gebruiken die aanwezig zijn zoals bijvoorbeeld Microsoft Teams, Polycom, Zoom of Cisco Webex. Dikwijls hebben vergaderruimtes ook nog eens aparte logingegevens met bijhorende extra licenties.”

ClickShare Conference

“Daarnaast heb je steeds meer werknemers die flexibel omspringen met diverse platformen. De éne keer zitten ze in een call met Teams, dan met Webex en dikwijls via onze eigen laptop. De extra drempel om dan via een controlepaneel apart in te loggen is er één teveel en veroorzaakt frictie. Wij willen met de nieuwe oplossing het BYOM-concept (Bring Your Own Meeting) realiseren.”

Draadloze USB-kabel

Heel cru gezegd is ClickShare Conference een combinatie van de huidige Clickshare-producten en een draadloze USB-kabel voor de vergaderhardware. Door de nieuwe USB-dongle in de laptop te steken, heeft je eigen toestel direct verbinding met de totale IT- en AV-infrastructuur van de vergaderruimte, ongeacht of dat een kleine huddle-ruimte is voor vijf personen of een meeting room voor vijftig mensen.

De traditionele usb-kabel die in het controlepaneel gaat van de vergaderruimte of die je apart in je computer moet stoppen, verdwijnt in de Base Unit van ClickShare Conference, samen met uiteraard de videoverbinding naar het scherm of de projector in de ruimte en de eventuele aparte geluidsinstallatie. De dongle kiest ook automatisch de juiste camera, microfoon en speaker binnen Windows of Mac voor een naadloze ervaring.

Door de nieuwe USB-dongle in de laptop te steken, heeft je eigen toestel direct verbinding met de totale IT- en AV-infrastructuur van de vergaderruimte.

ClickShare Conference maakt net als vorige ClickShare-producten gebruik van wifi als basis-stack met daar bovenop eigen ontwikkelde protocollen om het product optimaal te laten werken en te beveiligen. “Dankzij onze eigen ontwikkeling hebben we het product helemaal onder controle”, benadrukt Vanderheeren. “Onze toestellen maken een eigen draadloze omgeving aan en behoeven geen integratie in de draadloze netwerkinfrastructuur. Connectiviteit is echter wel aangeraden om centraal je toestellen te kunnen beheren.”

Helemaal onder controle is echter geen garantie dat het product onkwetsbaar is. Eind vorig jaar deelde beveiligingsbedrijf F-Secure nog tien veiligheidslekken in de USB-dongle. Barco had bij het bekend maken al een software-update uitgerold om de kwetsbaarheden te mitigeren. Het nieuwe ClickShare Conference werkt samen met F-Secure om security centraal te stellen.

Startsnelheid naar 7 seconden teruggebracht

Door de extra functionaliteit in ClickShare Conference ontwikkelt Barco voor het eerst een nieuwe USB-dongle of ‘button’ zoals iedereen het noemt. Lieven Bertier, Segment Marketing Director Workplace bij Barco, verduidelijkt: “Met de nieuwe Button hebben we heel wat protocollen aangepast. De latency hebben we aangepakt rond audio en video omdat die voor videovergaderingen belangrijker zijn dan ooit.”

ClickShare Conference

“We hebben de Button ook veel sneller gemaakt. De huidige oplossing heeft 26 seconden nodig voordat je ermee aan de slag kan. Dat klinkt niet lang, tot je er specifiek op moet wachten. Met de ClickShare Converence Button duurt het nog maar zeven seconden. De oplossing maakt gebruik van standaard Windows- en Mac-drivers, zodat extra software niet nodig is en de configuratie kon worden versneld. De juiste instellingen worden ook automatisch aangenomen.”

“Tot slot hebben we de interactie met de Button verbeterd. De huidige Button heeft een ledring die maar beperkte informatie geeft. Met de nieuwe Conferencing Button bestaat de ring uit diverse segmenten zodat je duidelijk kan zien hoe ver de installatie staat. Naast de grote knop centraal hebben we ook een kleine knop toegevoegd, de Quick button, om gebruikers toegang te geven tot snelkoppelingen.”

Standaard vijf jaar garantie

Je kan net als bij voorgaande ClickShare-oplossingen ook de ClickShare Conference-reeks aansluiten op het bedrijfsnetwerk voor centraal beheer door het IT-departement. Zo blijft het product up-to-date. Het analyticsplatform van Barco geeft bovendien belangrijke inzichten in het gebruik van de vergaderruimtes waar ClickShare wordt gebruikt. Denk daarbij aan het aantal uren, hoeveelheid mensen en onder- of overbezetting.

Het analyticsplatform van Barco geeft belangrijke inzichten in het gebruik van de vergaderruimtes waar ClickShare wordt gebruikt.

ClickShare Conference wordt standaard geleverd met vijf jaar garantie via SmartCare. Andere ClickShare-apparaten moeten het doen met twee jaar, waarbij bedrijven extra contracten kunnen afsluiten voor support. Vanderheeren: “Die stap naar vijf jaar is een belangrijke voor ons. We merken dat de meeste bedrijven hun vergaderruimte elke vijf tot zes jaar vernieuwen. In onze nieuwe termijn van vijf jaar zitten alle software updates en ondersteuning, maar ook de analysetools.”

Voor bedrijven die de afgelopen jaren een ClickShare-oplossing hebben gekocht en willen upgraden naar de nieuwe ClickShare Conference, biedt Barco een trade in-programma aan. Volgens Bertier krijgen klanten dan een aanzienlijke korting.

Wat met de huidige reeks?

Barco werkt wereldwijd met distributiekanalen en partners samen en lanceert daarom niet zelf een as-a-Service-model in abonnementsvorm. “Onze partners vragen om dat zelf te kunnen doen, inclusief een volledige installatie”, zegt Bertier. “Daarom komen we zelf niet met een oplossing en geven we partners de nodige flexibiliteit in hun aanbod.”

Ondanks de lancering van ClickShare Conference blijft het huidige ClickShare-gamma bestaan. Vanderheeren ziet het gamma wel in een bepaalde richting evolueren. “We gaan van één systeem naar één experience. Je kan beide naast elkaar kopen en het ClickShare-gebruiksgemak is identiek. De ervaring is echter niet gelijk. Zeven seconden op een connectie wachten of 26 seconden is een groot verschil. Dat gaat bedrijven wel in een bepaalde richting duwen.”

Hybride werksituatie

Het ClickShare Conference-gamma bestaat vandaag uit drie toestellen: ClickShare CX-20 (1.950 euro excl btw), ClickShare CX-30 (2.450 euro excl btw) en ClickShare CX-50 (2.950 euro excl btw). De instapprijs ligt hiermee hoger dan de standaard ClickShare-oplossingen, maar Barco countert dat met een langere fabrieksgarantie, snellere USB-dongle en extra functionaliteit. Sinds 31 maart zijn de oplossingen te koop.

ClickShare Conference
ClickShare Conference bestaat in drie smaken: ClickShare CX-20 (1.950 euro excl btw), ClickShare CX-30 (2.450 euro excl btw) en ClickShare CX-50 (2.950 euro excl btw)

In de huidige situatie kan de oplossing van Barco een flink succes worden. Door het ‘hybride werken’ worden niet meer alle werkplaatsen op kantoor benut en werkt een deel vast van thuis of alternerend met collega’s. Om dan samen met elkaar in contact te blijven, worden videovergaderingen de norm binnen vergaderruimtes.

Je kan met zijn allen naar je eigen laptopscherm kijken in zo’n meeting, maar een van de belangrijkste motivaties om terug naar de werkvloer te keren is sociale interactie. Door samen naar één scherm of projectiebeeld te kijken, wint het sociale aspect. Het valt af te wachten hoe Barco zijn huidige dominante positie in de vergaderruimtes wereldwijd kan kapitaliseren met ClickShare Conference, maar de timing kon alvast niet beter.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home