Oppo zet met de Reno 10 een uitstekende middenklassetelefoon in de markt. De smartphone doet bijna alles juist, maar concurrentie is moordend in dit segment en daar houdt Oppo te weinig rekening mee.
De Oppo Reno 10 ziet er goed uit. De mat glanzende achterkant hoort thuis op het premiumsegment en hetzelfde geldt voor het 6,7 inch-scherm, dat zachtjes wegbuigt in het frame. Wie dit toestel vastpakt, heeft meteen het gevoel iets waardevol in handen te hebben. Dat is niet toevallig: de Reno-reeks van Oppo heeft een meer lifestyle-georiënteerde insteek en de perfect afgewerkte behuizing past helemaal in dat plaatje.
Helder
Ook over het scherm kunnen we niet klagen. Oppo stopt een 6,7 inch-amoled-display in het toestel met een resolutie van 1.080 x 2.412 pixels (20:9). De verversingsgraad van 120 Hz is meer dan competitief, net als de helderheid. De telefoon ondersteunt HDR en kan bij direct zonlicht nog een tandje bijsteken, zodat alles steeds leesbaar blijft.
Het mooie scherm draagt bij aan de vlotte ervaring. Oppo installeert een bescheiden MediaTek Dimensity 7050 onder de motorkap van de Oppo Reno 10 en die chip volstaat om dagelijks gebruik vlot te ondersteunen samen met de adequate 8 GB RAM. Verwacht hier echter geen snelheidsduivel: de benchmarkresultaten zijn erg gemiddeld.
Dat verhaal zien we opnieuw langs de grafische kant. Daar scoort de Oppo Reno 10 opnieuw gemiddeld, vergeleken met andere toestellen in dit segment. Hetzelfde geldt: voor dagelijks gebruik is dit prima, maar zoek je een ultiem prestatiemonster, bijvoorbeeld om 3D-spellen te spelen, dan zijn er betere opties.
In theorie zijn de prestaties van de Oppo Reno 10 helemaal adequaat vergeleken met andere toestellen in deze prijsklasse. Alleen, aan een adviesprijs van 509 euro inclusief btw. is deze smartphone iets duurder dan zijn concullega’s. Op het vlak van pk’s staat daar niets tegenover en dat hoeft ook niet, maar ergens moet Oppo wel het verschil maken om de prijs te rechtvaardigen.
Camera’s
Op naar de camera’s dan. Oppo voorziet de Oppo Reno 10 van een 64 MP-hoofdcamera en een 32 MP-telefoto met 2x optische zoom. Die 2x is magisch volgens de fabrikant, omdat de verhoudingen met de lens ongeveer overeenkomen met wat het menselijk ook ziet. Bovendien is ze ideaal voor portretfotografie. Er is ook nog een 8 MP breedhoekcamera.
De hoofdcamera en de zoom doen het zeker niet slecht. Over het algemeen zijn foto’s best levendig en scherp, al blinken ze niet noodzakelijk uit vergeleken met andere toestellen in het middensegment.
De 2x-camera ontpopt zich als een absolute meerwaarde in tal van scenario’s. Het is die tweede kwalitatieve camera waarmee Oppo zich van de concurrentie wil onderscheiden. Het niveau is min of meer evenwaardig aan dat van de hoofdcamera.
Over de breedhoeklens kunnen we kort zijn: die doet wat je mag verwachten van een camera met een erg bescheiden 8 MP-sensor achter. Om eerlijk te zijn vragen we ons af waarom fabrikanten hun toestellen nog zwaarder maken met dergelijke achterhaalde camera’s.
Bij weinig licht wordt de situatie complexer en zijn de resultaten gemengd. In sommige gevallen levert de Oppo Reno 10 mooie beelden op, in andere gevallen krijgen we een donkere soep te zien die wordt overtroffen doet de camera’s van goedkopere smartphones.
Al bij al zijn we tevreden van de camera’s, maar de Google Pixel 7a doet het toch merkelijk beter, en ook enkele andere (goedkopere) toestellen moeten niet onderdoen met de hoofdcamera. De 2x-lens met 32 MP-sensor moeten volgens Oppo het verschil maken.
Goede conditie
De Oppo Reno 10 is uitgerust met een lijvige 5.000 mAh-batterij die ervoor zorgt dat de telefoon een toppresteerder is in onze benchmarktests. Slechts enkele smartphones doen beter. Je kan dus met een gerust hart aan de dag beginnen met dit toestel.
Heb je toch een stopcontact nodig, dan hoef je niet te veel geduld uit te oefenen. Op negentien minuten tank je de batterij opnieuw halfvol. Dat is trager dan de andere snellaadkampioenen uit dit segment, maar véél sneller dan de smartphones zonder echte snellader. Goed genoeg, zouden we zeggen, ware het dus niet dat deze telefoon de duurste uit het lijstje is.
In een vacuüm bekeken is dit een erg goede smartphone. De afwerking is uitstekend, net als de batterij, de camera’s doen het over het algemeen goed en ook van de software zijn we fan, al walgen we van de grote hoeveelheid bloatware die Oppo meestuurt. Ook de omkadering zit snor: Oppo belooft drie jaar aan OS-updates en vier jaar aan beveiligingsupdates en doet het daarmee minstens even goed dan de meeste andere fabrikanten.
Alles voor de camera
Natuurlijk koop je geen telefoon in een vacuüm. Zetten we alles op een rijtje, dan is de prijs iets te hoog. De Oppo Reno 10 doet veel goed, maar de Google Pixel 7a ook. Die kost op dit moment significant minder (399 euro), maar geeft je toch spectaculairdere foto’s. Ook de OnePlus Nord 3 ligt vandaag in de rekken en ook die is goedkoper (449 euro). De foto’s van de OnePlus zijn iets minder goed, maar verder heb je vrijwel een identiek toestel in handen.
Zetten we alles naast elkaar, dan lijkt ons dat de meerprijs helemaal afkomstig is van de 32 MP/2x-camera. Dat is inderdaad een unieke troef. Houd je daaraan, bijvoorbeeld omdat je veel portretfoto’s wil trekken, of gewoon van de verhouding van zo’n 2x-lens houdt, dan is de Oppo Reno 10 zeker geen verkeerde keuze.
.pro’s
- Premium design en bouwkwaliteit
- Extra 32 MP/2x-camera
- Snelladen
- Schermkwaliteit
.contra’s
- Stevige prijs
- Nutteloze 8 MP-camera
Deze korte review maakt deel uit van onze vergelijkende massatest van midrange-telefoons tussen de 350 en de 500 euro. Klik hier voor de andere reviews.
De Oppo Reno 10 is beschikbaar in het grijs voor een adviesprijs van 509 euro (excl. btw).
Android-updatebeleid: Oppo biedt drie OS-updates aan en vier jaar security-updates.