MSI Creator Z17 review: aantrekkelijke spierbundel

De MSI Creator Z17 is een beest. De monsterlaptop komt met een indrukwekkende binnenkant en is hoegenaamd geen lichtgewicht, maar MSI maakt de laptop op de één of andere manier toch elegant. Dat de roots van het merk de gamingmarkt is, blijft echter duidelijk.

Voor een dikke, lelijke laptopbak bestaat vandaag geen excuus meer. Dat lijkt MSI toch te suggereren met de MSI Creator Z17 (4.048 euro excl. btw). Dat 17 inch-toestel is geen lichtgewicht met 2,45 kg. MSI verpakt die kilo’s echter in een strakke aluminium behuizing.

Topspecificaties

Onder de motorkap schuilt brute kracht. Centraal zit de Intel Core i9-12900H. Die Alder Lake-processor heeft in totaal 14 rekenkernen: zes krachtige P-kernen (gebaseerd op de Core-architectuur) met een maximale kloksnelheid van 5 GHz, en acht efficiënte E-kernen (gebaseerd op Atom) met een maximale kloksnelheid van 3,8 GHz.

De CPU wordt geflankeerd door 64 GB aan DDR5-RAM en 2 TB SSD-opslag. Grafische kracht krijgen we van Nvidia met een GeForce RTX 3080 Ti: de krachtigste mobiele GPU uit het portfolio van de fabrikant. Laat je niet misleiden door het GeForce-label: Nvidia heeft de merknaam Quadro afgeschaft voor nieuwe GPU’s en positioneert de kaarten intussen als geschikt voor zowel gamers als professionals.

Opeengepakte warmte-elementen

Je kan nog krachtigere hardware in een laptop stoppen, maar dan zal je toch je best moeten doen. Zo heeft de CPU een TDP van 45 watt (met een piek-warmtegeneratie van 115 watt), terwijl de GPU rond de 90 watt naar de tafel brengt. Dat is flink wat warmte om weg te werken en daarom zitten dergelijke krachtpatsers traditioneel in een lompe, onaantrekkelijke behuizing.

MSI slaagt er echter in om het chassis nergens dikker te maken dan 1,9 cm. Gecombineerd met de bescheiden schermranden voor het 17 inch-display is de voetafdruk van deze laptop daarom verrassend beperkt. De nette afwerking met afgeronde hoeken zorgt voor een mooi totaalplaatje. Heeft MSI hardware en vorm gecombineerd tot een topgeheel? Of presteren CPU en GPU op een lager pitje zodat het binnenwerk niet smelt?

Processor met spierballen

Onze benchmarktests tonen alvast knappe resultaten. De Intel Core i9-12900H ontpopt zich tot de strafste laptopchip die al over onze pijnbank passeerde. Zowel met één rekenkern als met alle kernen samen liggen de resultaten hoger dan bij andere mobiele workstations die we al onder handen namen.

Dat vertaalt zich in de praktijk naar stevige prestaties voor CPU-georiënteerde workloads. Renderen met Blender of video coderen met Handbrake doet deze laptop een stuk sneller dan bijvoorbeeld de HP Zbook Fury 15 G7. Dat toestel heeft een Intel Xeon W-10885M aan boord met acht prestatiegerichte rekenkernen die boven de 5 GHz kunnen presteren. De Alder Lake Core-chip is echter moderner en de E-kernen dragen ook bij zware workloads hun steentje bij.

De sterke CPU-prestaties blijven over gans de lijn behouden. Simulatieworkloads die vooral op de CPU-berusten, doen het volgens onze tests even goed. Denk daarbij aan de CalculiX-benchmarktest, waarbij de laptop de interne temperatuur van een jetmotor simuleert. De resultaten tonen nog maar eens aan dat het Xeon-label niet impliceert dat een chip krachtiger is dan een Core-processor.

lees ook

Dell XPS 15 (2021) review: te veel vorm boven functie

Professionele GeForce

Dat de MSI Creator Z17 ook grafisch een monster is, hoeft niet te verbazen. Op gaming-gerelateerde tests scoort de GeForce RTX 3080 Ti zoals verwacht bijzonder goed. Interessanter zijn natuurlijk de professionele benchmarks. Nvidia claimt dat zijn GeForce-kaarten helemaal geschikt zijn voor dergelijke workloads en dat bevestigen de cijfers. De laptop komt als beste uit in onze grafische workloads zoals Maya en 3ds Max.

Die trend zet zich voort wanneer we de prestaties testen met Catia V6 en Solidworks van Dassault Systèmes, al heeft de RTX 3080 Ti ook zijn beperkingen. De voorgenoemde HP Zbook Fury 15 G7 heeft een Nvidia Quadro RTX 5000 aan bood en die is in dit geval gewoon meer capabel. Tegenover de Nvidia Quadro T500 wint de GeForce-kaart met overtuiging.

Een GPU dient vandaag voor meer dan alleen grafisch werk, zeker in een workstation. Machine learning en simulaties vertrouwen ook op een grafische kaart als accelerator. In dat domein blinkt de MSI Creator Z17 met zijn GeForce-kaart verrassend genoeg uit. We testen de prestaties met het deep learning-framework Caffe en Folding@Home, dat virtuele eiwitten vouwt in de zoektocht naar effectieve medicijnen. Die twee opdrachten benutten de rauwe rekenkracht van de grafische kaart met opnieuw knappe resultaten.

Uit de tests concluderen we met vertrouwen dat de MSI Creator Z17 een krachtpatser is. Voor sommige specifieke workloads ben je beter af met een iets andere configuratie, maar over het algemeen presteert dit toestel fenomenaal. Aan rekenkracht heb je geen gebrek en de GPU schittert zowel als grafische chip en accelerator.

TDP-perikelen

MSI blijft natuurlijk enigszins beperkt door het chassis van de laptop. Hun theoretische maximumprestaties halen de interne componenten nooit. De CPU piekt kort op 4,2 GHz, maar moet na een tiental seconden om thermische redenen throttlen. Tijdens onze tests draait het toestel bij zware belasting lang stabiel op 3,4 GHz, met 2,9 GHz als dal wanneer de laptop echt lange tijd in het zweet staat.

Dat is niet abnormaal en heeft zoals hierboven aangetoond geen nefaste invloed op de prestaties. Het impliceert wel dat dezelfde componenten goed zijn voor nog meer pk’s wanneer ze meer ademruimte krijgen, maar dat gaat gepaard met een groter en logger chassis. Op een bepaald moment kan je dan wat ons betreft beter richting een desktop kijken.

Slimme resolutie

Een laptop is meer dan de prestaties alleen en dat weet MSI maar al te goed. Het glossy 17 inch-aanraakscherm met 16:10-verhouding oogt prachtig en heeft een nagenoeg perfecte kijkhoek. MSI kiest slim voor een resolutie van 2.560 x 1.440 pixels. Dat is een mooi compromis tussen FHD en 4K, iets wat helaas door te weinig laptopbouwers wordt omarmt. De hogere resolutie zorgt voor haarscherpe details, zonder de overkill van een 4K-paneel dat meer van de batterij en de GPU vergt.

MSI claimt dat het scherm uit de doos kleurvast is, met honderd procent dekking van DCI-P3 en een deltaE-waarde van minder dan twee na kalibratie per toestel. DeltaE duidt op het verschil tussen de weergegeven kleur en de bedoelde kleur. Een waarde onder de twee is niet echt zichtbaar met het blote oog en toont aan dat de laptop geschikt is voor grafische professionals.

Kallibratieprobleem

Over de kleurendekking hebben we inderdaad geen klachten, maar van de kleurvastheid uit de doos zien we geen spoor. Voor zowel sRGB als AdobeRGB meten we een DeltaE van voor de witbalans van 6,4 en voor de kleur van 3,6. Bij DCI-P3 is het erger, met een DeltaE van 5,9 voor de kleur. Het lijkt er op dat de kleurkalibratie van ons testmodel in de fabriek niet helemaal volgens plan is verlopen.

Wanneer we manueel aan de slag gaan met een colorimeter, kunnen we het probleem wel verhelpen. Zowel bij sRGB als AdobeRGB krijgen we de waardes uiteindelijk rond de twee, wat illustreert dat het paneel wel degelijk geschikt is voor kleurgevoelige taken. Neem de kalibratie-claim van MSI wel met een korreltje zout, en check zeker zelf voor je met kleurkritische taken aan de slag gaat.

Typen op een regenboog

Waar kleuren wel meteen schitteren, is onder het toetsenbord. MSI vergeet zijn gaming-roots niet en voorziet volledige RGB-verlichting die in een demomodus als een regenboog op LSD van links naar rechts rolt. All work and no play make een saaie laptop, dus we zijn fan. De kleuren kan je instellen per toets via de meegeleverde SteelSeries-software. MSI laat je toe om de lay-out van de toetsen per app aan te passen met verschillende vooraf geconfigureerde opties, maar die richten zich toch vooral op gamers.

MSI Creator Z17 2022

Het toetsenbord zelf is van topkwaliteit, al blijft Lenovo de absolute kampioen naar onze mening. MSI scoort wel extra punten met de toevoeging van een klein numeriek klavier aan de rechterkant. Het touchpad is heel groot, responsief en klikt aangenaam weg. MSI benut de ruimte van het 17 inch-chassis van de Creator Z17 perfect. Wat ons betreft is het één van de beste touchpads op een laptop vandaag.

Over het aantal aansluitingen hebben we geen klachten, al blijft de fabrikant hier eerder ingetogen. Rechts vinden we HDMI, USB-A en een SD-kaartlezer. Links zitten twee USB Type C-poorten met Thunderbolt 4-ondersteuning en een audiojack, maar meer niet. We zagen al dunnen ultrabooks met een ethernetpoort. Dat had niet misstaan op dit toestel.

Moedige batterij

Links achteraan schuilt verder nog een poort om de laptop op te laden. Dat gaat perfect met een eigen USB-C-lader, maar kan sneller via de eigen aansluiting met groot 240 watt-stroomblok. Laden zal geregeld moeten, want de batterij is zoals verwacht niet in staat om de krachtige hardware al te lang zonder netstroom aan te drijven. Tijdens kantoorwerk zingt het toestel het ongeveer vijf uur uit, wat al bij al nog verdienstelijk is. Ga je renderen en een neuraal netwerk trainen, dan raden we je toch aan om niet te ver van het stopcontact weg te lopen.

Herladen gaat niet overdreven snel. Om de batterij opnieuw halfvol te krijgen, ben je toch een uurtje bezig. Naar 80 procent mag je al anderhalf uur rekenen. Dat ligt in de lijn van de verwachting voor een mobiele workstation. Dat MSI het mogelijk maakt om bij (traag) te laden met een klassieke compacte USB-C-lader, vinden we een mooie troef.

Slechte softwarekeuzes

In de marge noteren we nog twee kleine minpuntjes. MSI kiest ervoor om Norton Security als bloatware te installeren op dit toestel van 4.048 euro excl. btw. Die endpointbeveiliging biedt geen meerwaarde tegenover de ingebouwde capaciteiten van Windows 11 zelf, maar schreeuwt wel moord en brand wanneer je wil verwijderen. Dergelijke misleidende reclame is misplaatst op een laptop van dit kaliber.

lees ook

MSI Creator Z16 review: kunst, met een kleine k

Verder ontbreken de Nvidia Studio-drivers maar zien we wel GeForce Experience en Game Ready-drivers. Functioneel is het verschil niet zo groot, maar Studio-drivers genieten een tragere update-cadans vergeleken met de klassieke GeForce-drivers, die bij de release van ieder groot spel een update krijgen. Studio-drivers zijn dan weer meer getest met professionele applicaties. MSI maakt hier de verkeerde keuze, al is die natuurlijk snel manueel verholpen door zelf snel te installeren.

Sterk vanbinnen en vanbuiten

De MSI Creator Z17 is een heel kwalitatieve, krachtige en aantrekkelijke workstation. ‘Mobiel’ is een groot woord voor een krachtpatser van 17 inch, maar wie dit toestel op verplaatsing meesleept moet zich nooit schamen. Langs buiten is de laptop heel goed afgewerkt, langs binnen heeft MSI de Creator Z17 uitstekend gebalanceerd.

De combinatie van de Alder Lake Core i9 van Intel met de Nvidia RTX 3080 Ti zorgt voor topprestaties voor zowat alle workloads, of ze nu CPU of GPU-centrisch zijn, of een combinatie daarvan. Bovendien kan je je na de uren nog amuseren op deze laptop. Enkel de slechte schermkalibratie van ons toestel en de GeForce-drivers getuigen van een beetje slordigheid van de kant van MSI, maar dat doet wat ons betreft niet veel af aan het totaalplaatje. Zoek je een krachtige mobiele workstation in een hedendaags jasje? Overweeg dan zonder twijfel de MSI Creator Z17.

Geteste configuratie: MSI Creator Z17 A12UHST: Intel Core i9-12900H, Nvidia GeForce RTX 3080 Ti, 64 GB RAM, 2 TB SSD, glossy 17 inch aanraakscherm, Windows 11 Pro (4.048 euro excl. btw)

.pro’s

  • Bouwkwaliteit en design
  • Gebalanceerde topprestaties
  • Voldoende koeling
  • Potentieel kwalitatief scherm
  • Toetsenbord en touchpad

.contra’s

  • Scherm slecht gekalibreerd uit de doos
  • Gaming-invloed in softwarekeuzes
  • Norton-bloatware
  • Geen ethernetpoort

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.