Toen we afgelopen september op IFA in Berlijn de Lenovo Yoga Book C930 te zien kregen, werden we meteen geprikkeld. De kleine 2-in-1 ruilt het toetsenbord voor een e-inkscherm, dat naast klavier ook als e-reader of schetsblok dienstdoet. We waren benieuwd: is dit een productiviteitsmachine of blijft het vooral een interessante conceptoefening van Lenovo?
Het is niet de eerste keer dat Lenovo zich aan de uitdaging waagt om een laptop zonder fysieke toetsen te bouwen. In 2016 bracht het de eerste generatie Yoga Book op de markt met een aanraaktoetsenbord, dat dubbel dienstdeed als tekenvlak. Dat aanraaktoetsenbord werd nu vervangen door een Full HD e-inkscherm, waardoor je nog meer mogelijkheden krijgt. Naast als toetsenbord, kan het e-inkscherm ook worden gebruikt als e-reader of schetsblok, dat zowel met een pennetje als met je vinger kan worden bediend.
E-inktoetsenbord
Het toetsenbord typt beter dan verwacht, onder meer dankzij AI die je typsnelheid en nauwkeurigheid tijdens het gebruik verbetert. Na wat oefening waren we er tamelijk goed mee weg. Voor intensief typwerk mis je wel fysieke toetsen en is het klavier simpelweg te klein. Je kan het een beetje vergelijken met typen op het schermtoetsenbord van een iPad. Een occasioneel mailtje tot daaraantoe, maar dit toetsenbord is niet gemaakt om blind met tien vingers op te typen.
Het e-inktoetsenbord heeft aparte instellingen om onder meer de touchfeedback in of uit te schakelen en de toetsenbordindeling te kiezen. Helaas is dat niet automatisch gekoppeld aan de indeling die je in Windows kiest. Een gemiste kans. In dezelfde lijn hadden we het fijn gevonden als het toetsenbord zou wisselen tussen grote en kleine letters, wanneer je Caps Lock activeert of Shift indrukt.
We vermoeden evenwel dat de verversingssnelheid van het e-inkscherm te traag is om dat gebruiksvriendelijk te maken. De verversingssnelheid is goed voor een e-inkscherm, maar de algemene ervaring blijft traag en het wisselen naar de e-reader of het schetsblok duurt langer dan je zou willen.
Compacte tablet
De 10,8 inch Yoga Book heeft een compact chassis en is slechts 9,9 millimeter dik, zodat je hem makkelijk in een aktetas of handtas kwijt kan. De laptop vouwt helemaal dubbel, waardoor je hem als tablet kan gebruiken om comfortabeler te lezen of tekenen op het e-inkscherm. Het gewone scherm wordt dan gedeactiveerd. Met een dubbele tik activeer je het scherm weer en wordt het e-inkscherm uitgeschakeld, zodat je makkelijk kan wisselen.
De e-readerfunctionaliteit is erg basaal. Zo worden voorlopig alleen pdf’s ondersteund en kan je geen tekst markeren of aantekeningen maken. Er is alleen een nogal onhandige optie om een deel van het scherm te screenshotten. Wie professioneel veel met pdf’s werkt, zou die in principe via de e-reader kunnen lezen, maar in praktijk zal je sneller het gewone scherm in combinatie met een degelijke pdf-app gebruiken.
Het schetsblok laat onder meer toe om notities te maken met een stylus en die naar tekst om te zetten via OCR (optical character recognition). Je kan de notities vervolgens ook importeren in OneNote. Het is eveneens mogelijk om een screenshot te maken van Windows en daar aantekeningen op te maken, al is die ervaring opnieuw erg ongemakkelijk op het e-inkscherm.
Twee keer kloppen
Lenovo heeft nog een andere opvallende innovatie aan het toestel toegevoegd. Door zijn dun profiel is het niet zo eenvoudig om de 2-in-1 te openen. Het vergt wat priegelwerk met je vingers en is al helemaal niet te doen met één hand. Om die frustratie te verhelpen heeft Lenovo een vernuftig systeem bedacht. Twee keer kloppen op de bovenkant van het toestel volstaat om het scherm lichtjes omhoog te laten komen, zodat je de laptop eenvoudig kan openklappen.
Lenovo maakt gebruik van een systeem met magneten en accelerometers, zodat de Yoga Book niet per ongeluk opent terwijl hij bijvoorbeeld in een tas zit. Het toestel moet vlak op een tafel rusten om op deze manier te kunnen worden ontgrendeld. Het werkte in eerste instantie erg fijn, al moet je wel iets meer geduld hebben om het mechanisme zijn werk te laten doen. Naarmate onze testperiode vorderde, werd de functie evenwel steeds wispelturiger en liet ze het uiteindelijk zelfs regelmatig afweten. Op het einde waren we toch weer gewoon met onze vingers aan het prutsen.
Prestaties
Onder meer door zijn vormfactor is deze Yoga Book op papier een aardige concurrent voor de Surface Go van Microsoft. Ons testexemplaar is geconfigureerd met een Intel Core i5-7Y54, geklokt op 1,2 GHz, en 4 GB RAM. We vergelijken met de Intel Pentium 4415Y en 8 GB RAM in de Surface Go die we in augustus vorig jaar testten.
De Yoga Book presteert over het algemeen net iets beter dan de Surface Go, maar in praktijk zijn de mogelijkheden van beide toestellen erg gelijkaardig. Dat wil zeggen, het is prima geschikt om Office-toepassingen op te draaien en standaardtaken uit te voeren zoals e-mailen en surfen, maar verwacht ook niet veel meer dan dat. Dit is een toestel om thuis op de salontafel te laten rondslingeren of tijdens vergaderingen en onderweg mee te nemen voor simpele taakjes. Voor dat laatste kan de optionele LTE-ondersteuning een extra voordeel zijn.
Ook op vlak van autonomie gaan beide apparaten nek aan nek. Lenovo adverteert een optimistische 8,6 uur, maar in praktijk kijk je eerder tegen een zes à zeven uur aan. Dat is nog steeds het merendeel van een werkdag en aangezien je de Yoga Book nooit zal gebruiken om intensief aan één stuk op te werken, zou het doorgaans moeten volstaan. Geen hoogvlieger, maar dus zeker ook geen probleem.
In geval dat je toch in stroomnood komt, laadt de Yoga Book gewoon op via één van de twee USB 3.1 Type-C-poorten. Tot slot is ook nog een vingerafdruksensor voorzien om in te loggen met Windows Hello.
Conclusie
We waren geprikkeld toen we de Yoga Book C930 voor het eerst te zien kregen en kunnen nog steeds appreciëren dat Lenovo zijn nek uitsteekt om nieuwe dingen te proberen. Het is echter moeilijk om van de Yoga Book te houden als product voor dagelijks gebruik. Daarvoor laat de software van het e-inkscherm te veel steken vallen en is het gemis van een fysiek toetsenbord te groot.
We kunnen ons voorstellen dat er een niche is die met dit toestel erg blij zal zijn, maar wij zien het vooral als een interessant concept dat nog een paar iteraties nodig heeft voordat het helemaal op punt staat. Zoek je vooral een compacte 2-in-1 om wat werk op gedaan te krijgen, dan is de Surface Go vandaag de betere keuze voor minder geld.
Specificaties Lenovo Yoga Book C930
(zoals door Techzine getest)
- Processor: Intel Core i5-7Y54 (1,2 GHz)
- Grafische kaart: Intel HD Graphics 615
- Geheugen: 4 GB
- Opslag: 256 GB SSD
- Scherm: 10,8 inch QHD lcd-scherm (touch) + 10,8 inch FHD e-inkscherm (touch)
- Aansluitingen: 2x USB 3.1 Type-C, microSD/SIM (SIM optioneel)
- Besturingssysteem: Windows 10 Home
- Prijs: 1.399 euro (incl. pen)
.pro’s
- Origineel concept
- Compact en licht
- Volwaardige Windows 10
.contra’s
- E-inksoftware
- Toetsenbord niet goed genoeg
- 'Knock to open' onvoldoende betrouwbaar