Lenovo ThinkPad T14s Gen 6 (AMD) review: waarom wél?

Lenovo ThinkPad T14s Gen 6 (AMD) review: waarom wél?

Lenovo geeft AMD een kans in de ThinkPad T14s Gen 6 en levert een degelijke laptop af, met één groot probleem: in een markt boordevol opties blinkt dit toestel nergens in uit.

De Lenovo ThinkPad T14s Gen 6 combineert alle kwaliteit die we van Lenovo’s zakelijke laptops gewend zijn, met een binnenwerk van AMD. Ons testtoestel (1.709 euro excl. btw) heeft een AMD Ryzen AI 7 Pro 360 aan boord: dat is een splinternieuwe chip, die eerder dit jaar werd gelanceerd.

Dit is niet de eerste Lenovo ThinkPad T14s Gen 6 die op onze testbank passeert. Een variant van dit systeem met Qualcomm Snapdragon X Elite aan boord ging dit toestel al voor. Dat illustreert meteen hoe de kaarten geschud zijn: zelfs binnen de eigen ThinkPad T14s-reeks heeft deze AMD-gebaseerde laptop stevige concurrentie, en ook daarbuiten wemelt het van de alternatieven. Geeft Lenovo deze editie van de laptop voldoende troeven in handen?

Bouwkwaliteit

De Lenovo ThinkPad T14s Gen 6 is met evenveel liefde en expertise in elkaar gevezen als andere toestellen uit het ThinkPad-gamma. Dat betekent heel concreet dat de laptop de kenmerkende zwarte behuizing omvat, die naar goede gewoonte heel robuust aanvoelt. De laptop weegt 1,35 kg op onze weegschaal: niet slecht voor een functioneel werkpaard.

Behuizing en aansluitingen

In die behuizing zit een fenomenaal toetsenbord. We herhalen het bij iedere ThinkPad-review: niemand maakt betere laptop-toetsenborden dan Lenovo. Ook het touchpad is van de bovenste plank. We genieten van klikken en vooral typen op dit toestel.

Ook wat aansluitingen betreft, is Lenovo genereus. Je krijgt twee USB-C-poorten en een HDMI-aansluiting aan de linkerkant, en twee USB-A-poorten aan de rechterkant. Willen we muggenziften, dan zouden we zeggen dat een spreiding met een USB-C en -A-poort links en rechts, nog net iets handiger is.

Schermkwaliteit

Het scherm van de Lenovo ThinkPad T14s Gen 6 heeft een diagonaal van 14 inch en een resolutie van 1.920 x 1.200 pixels. Dat scherm biedt voldoende ruimte om op te werken, maar oogt een beetje flets. Dat bevestigen de cijfers: het contrast van dit paneel ligt zo’n 20 procent lager dan dat in de ThinkPad T14s Gen 6 met Qualcomm Snapdragon-chip aan boord.

Ook de helderheid is beperkter, al is 372 cd/m² nog wel adequaat om in een lichte kantooromgeving te werken. Het paneel dekt niet het volledige sRGB-spectrum en heeft wel een goede witbalans, maar een vrij slechte afstelling van de kleuren. De DeltaE (het verschil tussen weergave en werkelijkheid) zit er zeker in het blauwe spectrum flink naast.

Dat is teleurstellend. We begrijpen niet waarom Lenovo de AMD-versie van deze ThinkPad op het vlak van schermkwaliteit slechter behandelt dan de Snapdragon-editie. Dit is immers geen budgetlaptop (1.709 excl. btw.) waarbij de prijs een dergelijke afweging kan verantwoorden.

Prestaties

Lenovo is niet de enige die een steek laat vallen. Binnenin de laptop vinden we een AMD Ryzen AI 7 PRO 360. Dat is een chip met acht rekenkernen en dubbel zoveel threads. Van die acht kernen zijn er drie gebouwd op de Zen 5-architectuur, en vijf op de efficiëntere maar minder krachtige variant Zen 5c. AMD kiest hier met andere woorden voor zijn implementatie van het Big.Little-idee.

De chip wordt bijgestaan door een ruime 32 GB RAM en heeft een SSD met een capaciteit van 512 GB aan boord. Op papier mogen we veel verwachten: Zen 5 is een capabele architectuur en de integratie van Zen 5c moet in principe de autonomie op één batterijlading ten goede komen.

CPU-prestaties imponeren niet

Helaas blijven we een beetje op onze honger zitten. De ThinkPad T14s met Qualcomm Snapdragon aan boord is veruit het krachtigste toestel wat CPU-prestaties betreft. Deze met AMD-uitgeruste Lenovo-laptop slaagt er wel in om toestellen met Core Ultra 7 series 2 van Intel licht te overklassen.

De relatief goede resultaten van de ietwat artificiële CPU-benchmark zien we niet vertaald in onze test van kantoor-toepassingen. We focussen ons op de Microsoft Office-applicaties, en zien daar dat deze laptop het net minder goed doet dat equivalente toestellen met Intel aan boord. We vermoeden dat de optimalisatie van de software voor de Zen 5 – Zen 5c-combinatie van rekenkernen de laptop misschien parten speelt.

Besef wel dat alle laptops in bovenstaande grafiek heel vlotte toestellen zijn in dagelijks gebruik, deze AMD-gebaseerde Lenovo ThinkPad T14s Gen 6 incluis. Wie surft, spreadsheets opent, typt en mails beantwoord, zal niet meteen tegen een muur aanlopen.

Teleurstellend batterijleven

Iets mindere prestaties zijn vaak te verantwoorden door een beter batterijleven. Hier schuilt het grootste probleem van deze laptop. Het zal niemand verrassen dat de laptop met Qualcomm aan boord het langer uitzingt op één lading, maar ook de Intel Core Ultra Series 2-toestellen doen het toch significant beter. De ThinkPad X9 Aura heeft een grotere batterij (80 Wh), maar beide Lenovo ThinkPad 14s-laptops hebben 58 Wh aan boord en de Dell Pro 14 Plus overklast ons testtoestel zelfs met amper 55 Wh onder de motorkap.

AMD combineert speciaal twee types van rekenkernen op de CPU om de efficiëntie te verhogen, maar in deze laptop zien we daar het resultaat niet van. In de praktijk zal je met een verse batterij misschien wel het einde van de werkdag op één lading halen, maar verwachten we dat je te kort zal komen wanneer de laptop wat ouder wordt.

Helaas gaat opladen ook niet zo snel. Op een halfuurtje is de batterij halfvol getankt, een klein uurtje brengt je tot 80 procent. De Dell Pro 14 Plus slorpt de elektronen sneller op, ondanks de grotere batterij.

Vergaderen

Lenovo stopt een degelijke webcam met adequate luidsprekers en microfoons in dit toestel. Tijdens videovergaderingen brengt de 5 MP-webcam ons goed in beeld. Omgevingsgeluid wegfilteren gebeurt ook vlot. In een wereld waar telewerken de norm is, toont de Lenovo ThinkPad T14s de geschikte tool om mee te vergaderen.

Deze laptop heeft een NPU aan boord, die voor wat (zeer beperkte) Copilot-functionaliteit zorgt, en ook vergadercapaciteiten ondersteunt. Zaken als achtergrondvervaging gebeuren via de NPU, wat de batterij spaart. Wat lokale AI-functionaliteit betreft, moet je verder niet al te veel verwachten op dit moment.

Tot slot is de infraroodcamera nog vermeldenswaardig, aangezien die Windows Hello ondersteunt.

Verdict

De Lenovo ThinkPad T14s Gen 6 met AMD is een goede laptop, maar de versie met Qualcomm Snapdragon aan boord is beter. Dat ligt niet alleen aan de CPU. AMD’s chip is immers krachtig genoeg voor normaal kantoorgebruik zodat je weinig verschil zal merken. De processor vraagt wel meer van de batterij en dat is zeker een groot nadeel.

De andere schuldige is het scherm. Lenovo rust deze versie van de ThinkPad T14s Gen 6 uit met een display dat zichtbaar minder mooi is dan dat in onze Qualcomm-testlaptop. De meetresultaten bevestigen dat kwaliteitsverschil.

In een vacuüm is deze Lenovo ThinkPad T14s Gen 6 met AMD aan boord een goede laptop. Wie dit toestel als professionele laptop krijgt voorgeschoteld, kan genieten van het geweldige toetsenbord en zal zich niet gehinderd voelen door de prestaties. Zelfs de batterij kan er mee door indien je vooral tijdens het pendelen of vergaderingen zonder netstroom werkt.

In realiteit krijgt de deze ThinkPad T14s echter stevige concurrentie, zowel van Intel-gebaseerde laptops van Lenovo’s concurrenten met een betere autonomie, als binnen het ThinkPad T14s-gamma zelf.

Onze testlaptop kost 1.709 excl. btw. De versie met Qualcomm Snapdragon X Elite kost iets meer: 1.883 euro excl. btw. Rekening houdend met het mooiere scherm, de hogere prestaties en de betere autonomie is die meerprijs gerechtvaardigd, en is de prijs-kwaliteitservaring beter.

Wil je een x86-gebaseerde laptop, bijvoorbeeld omwille van compatibiliteit met legacy-toepassingen, dan kan je de AMD-gebaseerde ThinkPad T14s wel overwegen. Je doet er alleszins niets mee mis, maar echt warm worden we er niet van.

Geteste configuratie: ThinkPad T14s Gen 6 21M2-S05W00 – AMD Ryzen AI 7 PRO 360, 36 GB RAM, 512 GB SSD, 14 inch mat IPS-scherm (1.920 x 1.200 pixels), Windows 11 Pro – 1.709 euro excl. btw.

.pro’s

  • Bouwkwaliteit
  • Fantastisch toetsenbord
  • Voldoende aansluitingen (USB-C & -A)
  • Goede webcam

.contra’s

  • Matig batterijleven
  • Teleurstellende schermkwaliteit
  • Geen indrukwekkende prestaties