Wat is slimme verlichting?

Wat is slimme verlichting?

Als vaste lezer van ITdaily heb je vast al wel eens een artikel voorbij zien komen over smart home. Een onderdeel daarvan is slimme verlichting. Maar wat is dat nu precies? Welke voordelen biedt het en hoe kun je het gebruiken om je huis sfeervoller, slimmer, efficiënter en energiezuiniger te verlichten? Daar gaan we in dit artikel nader op in.

Wat is Smart home en wat is slimme verlichting?

Smart home is een term voor een woning waarin verschillende apparaten en systemen met elkaar communiceren en op afstand kunnen worden bediend. Dat gebeurt meestal via internet waarbij je een tablet of smartphone gebruikt voor de bediening. Je stuurt de apparaten op een “slimme” manier aan, waarbij ook automatie een rol speelt. Het doel is om het leven in huis comfortabeler en energiezuiniger te maken. Het wordt ook wel aangeduid met de term domotica. Slimme verlichting, of smart verlichting, is een onderdeel van smart home. Andere voorbeelden van smart home zijn bijvoorbeeld een slimme thermostaat die automatische temperatuurinstellingen aanpast, of slimme beveiligingssystemen die je huis in de gaten houden. In dit artikel gaan we nader in op het onderdeel slimme verlichting en hoe dat jouw huis comfortabeler kan maken.

Handige functies die je leven in huis comfortabeler maken

Slimme verlichting biedt in vergelijking met gewone verlichting die je handmatig met een knopje in de muur bedient diverse handige functies die het makkelijker en flexibeler maken om de verlichting in je huis te bedienen. Het meest tot de verbeelding sprekend is natuurlijk het feit dat je vanuit je zetel met je smartphone of tablet in de hand het licht overal in huis aan en uit kunt doen. Je kunt zelfs als je onderweg naar huis bent het licht alvast aan doen. Zo kom je niet in een donker huis binnen! Dat is echter maar een klein deel van alles wat slimme verlichting te bieden heeft om jouw leven in huis makkelijker, comfortabeler en zuiniger te maken. Hieronder zetten we nog meer toepassingen van slimme verlichting voor je op een rijtje.

Licht dimmen zonder dimmer

Een andere handige optie die slimme verlichting biedt, is de mogelijkheid om het licht te dimmen zonder dat je er een aparte dimmer voor hoeft te installeren. Je gebruikt de app om precies de juiste hoeveelheid licht te kiezen.

Keuze uit miljoenen kleuren licht

Zin in romantische verlichting tijdens je wijntje dat je samen op de bank na een drukke avond drinkt? Of een gezellig kleurtje tijdens die voetbalmatch? De tijd van wit – iets minder wit of nog iets minder wit is met smart verlichting voorbij. Via de app kun je kiezen uit miljoenen kleuren en dus de verlichting aanpassen aan je stemming of situatie.

Automatisering

Een van de meest handige functies is wat ons betreft toch wel de mogelijkheid om instellingen te programmeren en dus te automatiseren. ’s Winters is het lang donker. En als je opstaat wil je niet, half slapend nog, door een donkere gang waggelen en zoeken naar het lichtknopje. Met smart verlichting is dat verleden tijd, want je programmeert het licht in de gang gewoon zo dat het 5 minuten voor de wekker aangaat. Maar je kunt het licht ook automatisch uit laten gaan. Bijvoorbeeld als je het huis verlaat (want het systeem kan dat detecteren). En zo zijn er talloze situaties te bedenken die geautomatiseerd kunnen worden. Slim, handig, comfortabel en zuinig, want het licht blijft nooit meer onnodig branden.

Had je eindelijk de juiste instelling gevonden voor de verlichting in je thuiskantoor of werkkamer? Je legt het vast in je app in een zogenaamde scene en kunt precies die instelling telkens weer oproepen. Ook dat is automatisering van de verlichting die bijdraagt een stuk extra comfort.

Zo krijg je dus via smart verlichting met bediening via een app of de diensten van Google of Amazon volledige controle over je verlichting. Dat maakt het leven in je woning een stuk comfortabeler en gemakkelijker, maar ook energiezuiniger en veiliger.

De smart hub: Benodigd voor slimme verlichting

Voor slimme verlichting heb je een zogenaamde smart hub nodig. Deze regelt de samenwerking tussen alle slimme producten in huis. Je kunt het zien als het centrale punt van je verlichtingssysteem, die de slimme verlichting verbindt met je netwerk zodat alles goed samenwerkt. Zo communiceert een smart lamp met je telefoon of zelfs met andere slimme apparaten.

Er zijn twee types smart hubs die we hier kort zullen benoemen. Ten eerste de HUE Bridge die tot wel 50 slimme lampen en accessoires kan verbinden. Behalve via de app en het gebruik van automatisering kun je bij dit systeem zelfs spraakopdrachten gebruiken.

De andere veel gebruikte hub is de “Klik aan Klik uit”. Dit systeem maakt het mogelijk om slimme apparaten van verschillende fabrikanten (Google, Apple) met elkaar te verbinden en goed te laten communiceren. Het staat bekend als een systeem dat gemakkelijk te bedienen is.

Maak je huis slimmer en comfortabeler

Zit je nu vol ideeën hoe jouw huis ook slimmer en dus comfortabeler kan worden door middel van slimme verlichting? Check dan de website van Ledinbouwspotsleds.be, specialisten in slimme verlichting. Je vindt er extra informatie over de werking van slimme verlichting en natuurlijk alle onderdelen die je nodig hebt om jouw huis slimmer te verlichten.


Deze tekst werd ingezonden door een partner. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.