Van misdaad en terrorisme tot steeds complexere uitdagingen op het gebied van security: veiligheid vraagt om geavanceerde surveillancesystemen. Dankzij AI is de operationele efficiëntie van die oplossingen toegenomen. Zowel in de manier waarop we onze woningen en bedrijven bewaken als in controle tijdens openbare evenementen. Aan de basis van deze ontwikkelingen liggen grote volumes data die nieuwe vereisten creëren wat betreft toegang tot en opslag van informatie.
Tot voor kort was surveillance in grote mate afhankelijk van menselijke operatoren die urenlange opnames moesten bekijken op zoek naar dreigingen of mogelijke misdaden. Dit manuele proces nam uiteraard veel tijd in beslag en was bovendien niet foutloos. AI heeft de technologie uitgebreid met algoritmen die in realtime analyseren en waarschuwingen uitsturen. Tools voor analytics en gezichtsherkenning geven operatoren inzichten die vroeger niet mogelijk waren.
Slimme surveillance voor alle sectoren
Verschillende sectoren hebben baat bij dit soort surveillancesystemen. De meest voor de hand liggende is wellicht retail, waar AI-gestuurde camera’s niet alleen helpen bij monitoring, maar ook piekmomenten in winkelverkeer helpen voorspellen, aankooppatronen analyseren en potentiële gevallen van diefstal signaleren. Voor winkeluitbaters biedt dit een ongeziene kans om de ervaring van klanten te verbeteren, terwijl ze hun eigen assets optimaal beschermen.
Een andere sector die profiteert van AI-surveillance is healthcare. Slimme systemen kunnen de veiligheid van patiënten verbeteren door risicovolle zones in ziekenhuizen te monitoren, beweging van personeel en patiënten te volgen, en ongebruikelijk gedrag te detecteren. Ook overheden en politiediensten zetten AI in om de openbare veiligheid in stedelijke gebieden te verzekeren. En om hulpdiensten aan te sturen, kunnen slimme verkeerscamera’s ongevallen in realtime vaststellen.
In de maakindustrie volgen AI-surveillancesystemen productielijnen om inefficiënties of defecten aan apparatuur op te sporen. Zo kunnen ze downtime beperken en processen optimaliseren. Tot slot profiteren ook onderwijsinstellingen van slimme camera’s om de leeromgeving veiliger te maken. Bijvoorbeeld door onbevoegde personen of ongewoon gedrag te detecteren.
Natuurlijk brengen deze ontwikkelingen ook allerlei uitdagingen met zich mee, voornamelijk met betrekking tot opslag en toegang tot data. Hieronder delen we enkele best practices die belangrijk zijn om slimme en duurzame surveillance mogelijk te maken.
1. Alles begint bij een goede strategie voor dataopslag
Organisaties moeten investeren in oplossingen voor de opslag van data die robuust, betrouwbaar en efficiënt zijn. Hybride cloudopslag is daarom heel belangrijk voor surveillance. Het combineert de voordelen van lokale opslag met de schaalbaarheid en flexibiliteit van de cloud. Enerzijds biedt zo’n model direct toegang tot cruciale videogegevens, terwijl het anderzijds ook de archivering van beveiligingsbeelden op lange termijn ondersteunt.
Ondertussen neemt de vraag naar harde schijven overal toe. Zo’n HDD moet voldoende capaciteit bieden om aan de groeiende databehoeften te voldoen. Dankzij technologische innovaties die de oppervlaktedichtheid verhogen, kan er meer data op dezelfde fysieke ruimte worden opgeslagen. Dat verlaagt niet alleen de eigendomskosten, maar is ook goed voor de impact op het milieu. Deze afhankelijkheid van harde schijven vraagt evenwel om een doordachte strategie voor dataopslag die behalve de nieuwste generatie opslagmedia ook uitgebreide databeheersystemen omvat ter bescherming tegen inbreuken en om te voldoen aan de regelgeving.
2. Data-compliance is essentieel voor surveillance
AI-surveillance is afhankelijk van constante datastromen en daarom moeten organisaties waken over gegevensbescherming en privacy van data. Het naleven van strikte regels rond databeheer en compliance is dan ook cruciaal. Beveilig opslagoplossingen daarom met encryptietechnologie en protocollen voor multifactorauthenticatie. Implementeer toegangscontroles en bepaal wie er toegang krijgt tot welke data. Voeg ook regelmatig audits en risicoanalyses uit, zodat het mogelijk is om kwetsbaarheden tijdig vast te stellen.
Beperk je zeker niet tot de nationale wetgeving. Zodra je grensoverschrijdende data beheert, is het ook noodzakelijk om internationale wetgevende kaders voor surveillancetechnologie uit te rollen.
3. Overheden moeten samenwerking met private sector stimuleren
De overheid krijgt dagelijks te maken met moeilijk te detecteren dreigingen. Samenwerking tussen publieke instellingen en bedrijven uit de private sector maken het mogelijk om te profiteren van nieuwe surveillancetechnologie en inzichten die de veiligheid van burgers garanderen. Zo kunnen publiek-private partnerships bijdragen aan de ontwikkeling van gedeelde middelen en expertise. Door samen te werken rond datadeling kunnen steden en gemeenten de krachten bundelen.
Op die manier kunnen AI-systemen bijvoorbeeld wijkgericht politiewerk ondersteunen. Denk aan het gebruik van surveillancedata om proactieve maatregelen te treffen die buurten veiliger maken. Door de kloof tussen technologische vooruitgang en de behoeften van de samenleving te dichten, kunnen we een omgeving creëren waarin surveillancetools ethisch verantwoord worden ingezet – ten voordele van het publiek én met respect voor privacy.
4. Technologische vooruitgang mag niet ten koste gaan van het milieu
De groeiende aandacht voor duurzaamheid bij bedrijven en klanten vraagt om een andere aanpak van hoe we surveillancedata beheren en bewaren. Zo verdwijnen jaarlijks miljoenen apparaten voor dataopslag op de enorme elektronische afvalberg. Veel organisaties hanteren een beleid met een vervangingscyclus van vijf jaar, gedreven door garantievoorwaarden, terwijl de apparatuur doorgaans nog perfect functioneert. Dat heeft niet alleen gevolgen voor het milieu, het brengt ook veiligheidsrisico’s met zich mee. Mogelijk staat er immers nog gevoelige data op de toestellen.
Binnen de principes van de circulaire economie kunnen we de levensduur van opslagapparaten aanzienlijk verlengen. Onder meer dankzij verbeterde methodes voor het wissen van gegevens en via recyclinginitiatieven die hergebruik van harde schijven mogelijk maken. Zowel bij de productie als bij afvalverwerking kan de sector zijn ecologische voetafdruk sterk verminderen. Door te leren van andere sectoren, door te investeren in recycleerbare materialen, door met duurzame energie te werken, en door apparatuur te maken die vlot demonteerbaar is voor herstellingen of upgrades.
Surveillance als onderdeel van een geconnecteerde wereld
Surveillance speelt een hoofdrol in onze geconnecteerde wereld en moet hand in hand gaan met veiligheid, efficiëntie en duurzaamheid. Door innovatieve technologieën zoals AI en geavanceerde data-analyse te combineren met verantwoorde praktijken, kunnen we bijdragen aan veiligere en beter verbonden gemeenschappen.
De toekomst ligt in slimme, proactieve beveiligingsoplossingen die naadloos integreren in ons dagelijks leven en samenwerken met domeinen zoals cybersecurity. Zo ontstaat een holistische aanpak waarbij organisaties beter kunnen anticiperen op risico’s en de samenleving beschermen met respect voor mens en milieu.
Dit is een ingezonden bijdrage van Vincent Oostlander, Director EMEA Solution Sales bij Seagate. Klik hier voor meer informatie over de oplossingen van het bedrijf.