Lenovo mikt met de Lenovo ThinkBook 14 G2 op organisaties die een budgetvriendelijke laptop zoeken en daarvoor best wat water bij de wijn willen doen. Wat prestaties betreft is het toestel een absolute topper, maar voor velen zullen de minpuntjes een afknapper zijn.
In de lente van 2019 lanceerde Lenovo het ThinkBook-submerk. ThinkBook doet dienst als een afgeleide van ThinkPad en is meer op de budgetbewuste kmo-markt gericht. Je kan Lenovo ThinkBook tegenover de ProBook-reeks van HP zetten. Wij gaan aan de slag met de ThinkBook 14 G2 (742 euro excl. btw): een sobere 14 inch-laptop met een boeiende binnenkant.
Topprocessor
Ons testexemplaar is uitgerust met een AMD Ryzen 7 4700U-processor. Verder stopt Lenovo 16 GB RAM in het toestel, samen met een 512 GB SSD. De Ryzen-chip is een single threaded-model met acht rekenkernen. Op papier bedraagt de basisklok 2 GHz met een boost tot 4,1 GHz. Dat is heel wat geweld voor een laptop die in de zakelijke budgetklasse valt.
De prestaties zijn dan ook het absolute stokpaardje van de Lenovo ThinkBook 14 G2. AMD’s chip is een krachtpatser die de concurrentie van Intel op een drafje achter zich laat. In het chassis van Lenovo piekt de processor onder de maximale turbosnelheid met 3,6 GHz maar de kloksnelheid stabiliseert daarna op 3,15 GHz: royaal boven AMD’s aangegeven minimum. 8 rekenkernen zijn bovendien beter dan 4 kernen met 8 threads in totaal, en dat zie je.
De multicore-score van AMD’s processor is beter dan wat Intel vandaag kan verwezenlijken met zijn zuinige laptopprocessors. Zelfs de splinternieuwe 10 nm Intel Core i7-1165G7 kan niet volgen. Single core-prestaties geven een gemengder beeld. De Intel-chips kunnen wel iets beter overweg met workloads geoptimaliseerd voor één thread. In de praktijk geeft de totale score echter de doorslag.
Knappe prestaties
Door de chip met 16 GB RAM te combineren, neemt Lenovo geen risico’s. Die hoeveelheid RAM is meer dan voldoende om de typische kantoorworkloads te ondersteunen waar deze laptop voor is gemaakt. Dat uit zich in ronduit spectaculaire scores in onze benchmarks die dergelijk werk simuleren.
Wat AMD op Intel inhaalt wat betreft cpu-prestaties, verliest het helaas aan de grafische kant. Toen AMD’s processorkernen enkele jaren nog ondermaats presteerden vergeleken met die van Intel, kon de chipbouwer nog steunen op zijn ingebouwde grafische capaciteiten. AMD’s geïntegreerde grafische component was steevast een stuk beter dan de matige Intel HD-toestanden van de concurrent. Vandaag zijn die rollen net omgekeerd.
Daarmee willen we niet zeggen dat de geïntegreerde Radeon-graphics slecht zijn. Integendeel: deze laptop kan grafisch best uit de voeten. Mits wat compromissen in de grafische instellingen kan je licht gamen op de laptop en ook voor foto- en videobewerking volstaan de ingebouwde capaciteiten. Intel doet het sinds de integratie van de eigen Xe-graphics in zijn Tiger Lake-chips echter onbetwistbaar beter.
Het totaalpakket mag er hoe dan ook wezen. De Lenovo ThinkBook 14 G2 is een snelheidsduivel binnen de categorie kantoorlaptops die menig veel duurder ultrabook achter zich laat. Je zou het toestel zelfs kunnen overwegen voor zwaarder werk met een grafisch kantje wanneer je alleen het binnenwerk in beschouwing neemt. Zoals we verder zullen zien, is dat helaas niet zo’n goed idee.
Kwalitatief en sober
Lenovo stopt alle componenten samen in een herkenbare maar sobere behuizing. De dubbele grijstinten van het chassis liggen in lijn met de merkidentiteit die Lenovo wil uitstralen. Of het mooi is, kan je zelf beslissen. Op de bouwkwaliteit kunnen we in ieder geval weinig aanmerken. De laptop mist het premium gevoel van zijn duurdere broertjes, maar is overduidelijk stevig en goed in elkaar gestoken. Met het toetsenbord schiet Lenovo naar goede gewoonte recht in de roos en ook het ruime touchpad werkt vlot en nauwkeurig.
Aan aansluitingen geen gebrek. We krijgen twee keer USB-A, twee keer USB-C (maar zonder Thunderbolt-ondersteuning) en een volwaardige HDMI-poort en SD-kaartlezer. De 720p-webcam is voorzien van een handmatig te sluiten klepje voor extra privacy.
Niet zo mooi
De webcam is het eerste component waaraan je duidelijk merkt dat de Lenovo ThinkBook 14 G2 een budgettoestel is. De camera is kort samengevat ondermaats. Een onscherp beeld met fletse kleuren en onvoldoende helderheid maakt van videovergaderen geen plezier voor de tegenpartij. Het geluid is evenmin fantastisch maar kan er al bij al mee door. Er zijn geen defecten en de hardware is functioneel, maar we zouden dit toestel niet aanraden aan wie veel moet videobellen of in contact komt met externe klanten.
Ook het scherm stelt teleur. Het IPS-paneel telt 1.920 x 1.080 pixels en doet z’n ding. De kleuren zijn wat flets, maar niet meteen een doorn in het oog. Bovendien is het scherm mat en heeft het geen aanraakfunctionaliteit. Voor wie een klassieke laptop zoekt, is dat doorgaans een pluspunt. Het is pas wanneer je er iets beter op begint te letten, dat de tekortkomingen duidelijk worden. Zo schijnt er heel wat achtergrondlicht door aan de schermranden (edge bleed), zeker bij donker beeld. In een spreadsheet valt dat niet direct op, wanneer je de laptop na de werkuren wil gebruiken om te Netflixen wel.
Foto’s en video’s bewerken is zoals aangehaald helemaal niet aan de orde, ondanks de knappe prestaties. We meten een sRGB-bereik van amper 55,1 procent en een deltaE-waarde van maar liefst 8,6. Die toont aan hoe ver de weergegeven kleuren afwijken van de werkelijkheid. Een waarde onder de 2 is goed, een beetje erboven is de norm, maar een te afwijkend resultaat zorgt voor zichtbare kleurvervorming, zoals hier het geval.
De maximale helderheid is bovendien beperkt tot een gammele 256 cd/m². Dat is veel minder dan wat zelfs minder heldere laptops van de concurrentie bieden en volstaat niet om buiten te werken. Het paneel van deze Lenovo ThinkBook 14 G2 doet wat het moet voor puur kantoorwerk, maar absoluut niets meer dan dat.
Autonomie
Ook van de batterij zijn we niet wild. Bij gewoon gebruik suggereert onze testsuite dat zes uur werk zonder stopcontact onhaalbaar is. Met meer dan vijf uur is er een ietwat degelijke basis, maar een mobiele kampioen kunnen we deze ThinkBook niet noemen.
Met de prijs en de doelgroep in het achterhoofd nemen we wel vrede met die realiteit. Dit toestel is bedoeld om afwisselend thuis en op kantoor te werken, met eventueel een occasionele meeting of een seminarie tussendoor. Daarvoor volstaat de autonomie prima. Snelladen zit niet inbegrepen: van 0 naar 50 procent laden duurt een uur.
Schandalige bloatware
Tot slot verdient Lenovo een veeg uit de pan over de software. We begrijpen dat een budgettoestel om compromissen vraagt, maar de ThinkBook is en blijft een professioneel toestel. Daarop heeft bloatware geen plaats. De Lenovo Vantage-managementsoftware komt met schaamteloze reclame voor een abonnement waarbij je laptop wekelijks automatisch wordt opgeschoond, wat dat ook moge betekenen. Daarmee speelt Lenovo in op de bange kmo-baas die niets van pc’s kent en uit schrik maar een abonnement pakt. Foei Lenovo.
Vrijwel even erg is de aanwezigheid van McAfee, dat zich al langer hoe meer als malware gaat gedragen. De vooraf geïnstalleerde testversie doet dubbel dienst als spam-generator en bestookt je met roodgekleurde meldingen over bedreigingen en hackers die langs alle kanten klaar staan om je systeem te vernietigen. Wie niet betaalt voor een abonnement, kan al net zo goed zelf een mes door het hart van zijn laptop jagen. Dat Microsofts ingebouwde Defender-oplossing eigenlijk iets beter scoort op de onafhankelijke AV-test dan deze schreeuwerige suite waar we niet om gevraagd hebben, lezen we natuurlijk nergens.
Hoewel je hier een professionele laptop koopt, mag je dus nog best wat rommel van de SSD verwijderen. Bovendien doet opzichtige reclame in de eigen beheersoftware af aan de betrouwbaarheid van het geheel. We hopen dat Lenovo zijn fout hier snel inziet.
Genuanceerd totaalpakket
Wat is nu het verdict wanneer we alle puzzelstukjes samenleggen? Eerst en vooral verdient Lenovo een pluim. Ondanks de prijs is deze laptop een krachtig en vinnig ding. Dat merk je: de ThinkBook 14 G2 (742 euro excl. btw) voelt gewoon net dat tikkeltje responsiever aan dan andere duurdere laptops. Lenovo bewijst hier dat je met een ultrabook wel degelijk een meerprijs betaalt voor design en minder gewicht. Verder is deze laptop niet het boeiendste toestel ter wereld, maar dat is ook niet het opzet. Als generisch kantoortoestel doet dit toestel meer dan z’n ding. Zelfs wanneer de spreadsheets aandikken en er meer pk’s nodig zijn, zit je hier goed.
lees ook
Intel vPro en AMD Ryzen Pro: waarom meer betalen?
Het is de randbeleving die het plezier een beetje vergalt. De bloatware vinden we eigenlijk aan de schandalige kant, maar die kan je er nog af gooien. De matige webcam is een stuk vervelender en is een factor waar je echt wel rekening mee moet houden wanneer je geregeld wil videobellen. Het is geen dealbreaker voor functionele interne calls, maar het kan wel beter.
Het matige scherm ondergraaft tot slot de capaciteiten van dit verder goed gebouwde toestel. De ThinkBook 14 G2 heeft alles aan boord om iets zwaardere grafische workloads te omarmen, maar daar staat de schermkwaliteit in de weg. De werknemer die een laptop verwacht waarop hij of zij thuis ook multimedia kan consumeren, maak je evenmin blij.
Dat maakt van dit toestel een groot compromis. In veel scenario’s is deze laptop goed genoeg, maar weet wat de beperkingen zijn. Is het een optie om wat meer uit te geven? Dan lijkt ons dat geen slecht idee.
Geteste configuratie: ThinkBook 14 G2 20VF003QMB – AMD Ryzen 7 4700U, AMD Radeon geïntegreerde graphics, 16 GB RAM, 512 GB SSD, 14 inch mat scherm (1.920 x 1.080), Windows 10 Pro – 742 euro excl. btw
.pro’s
- Knappe prestaties
- Scherpe prijs
- Bouwkwaliteit
.contra’s
- Slechte webcam
- Matig scherm
- Bloatware