Lenovo stopt zijn iconische ThinkPad-reeks in een nieuw jasje en voorziet een nieuwe naam. Aan de basis verandert niets: de ThinkPad X9 Aura is een capabele werklaptop.
Het marketingteam van Lenovo mocht los gaan met het bedenken van een naam voor deze laptop. Hoewel het woordje ‘Aura’ eigenlijk niets zegt over de eigenschappen van een toestel, wekt Lenovo de indruk dat dit model boven de andere staat. Wie vertrouwd is met Lenovo-terminologie, zal meer waarde hechten aan het ‘ThinkPad’-label.
lees ook
Wat zit in een naam: alles moet Pro, Max of Ultra zijn
Niet alleen de naam, ook het uiterlijk van de ThinkPad X9 Aura is anders dan wat we van Lenovo gewend zijn. Maar maak je geen zorgen: Lenovo gooit niet alles op de schop. De ‘Aura’-editie is de ThinkPad-naam meer dan waardig.
Weg rode bol
Dit is qua uiterlijk geen typische Lenovo-laptop. De Lenovo ThinkPad X9 Aura valt op door zijn flinterdunne frame, die het gewicht van de 15 inch-versie netjes onder de 1,5 kilogram houdt. Het contrast met de bijna twee kilogram wegende ThinkPad P1 Gen 7 is voelbaar.
Lenovo drukt zijn merkstempel veel minder zichtbaar op het ontwerp van de laptop. De kenmerkende ‘rode bol’ in het toetsenbord is verdwenen. Dat zal voor de doorwinterde Lenovo-gebruiker toch even wennen zijn. Het Lenovo-rood is zelfs bijna volledig afwezig: enkel de bol boven de letter i in het ThinkPad-logo licht rood op wanneer de laptop aanstaat. Met een neutraler design wil Lenovo mogelijk een breder publiek naar de ThinkPad-reeks lokken.

De selectie van poorten is acceptabel, met twee keer USB-C Thunderbolt, één keer HDMI en een audiojack. Het ontbreken van een USB-A poort kan vervelend zijn, maar is niet meer ongebruikelijk en met een dongle op te lossen. Hoe die poorten verwerkt zijn, is bijzonder. Het frame is zo dun dat Lenovo een balk – engine hub klinkt mooier – heeft ontwikkeld op de poorten in onder te brengen.
Kleurrijke OLED
Lenovo wisselt IPS- en oled-panelen af voor zijn zakelijke laptops en de X9 Aura is voorzien van een oled-scherm (2.880 x 1.800). Oled staat garant voor kleurrijk beeld met diepe zwarten , maar de mooie resolutie kan een kost voor de batterij met zich meebrengen. Verder zijn de hoge verversingsgraad (120 Hz) en de uitzonderlijke schermhelderheid (504 nits) het vermelden waard. Je kan op een zonnige dag buiten werken met de laptop als je speelt met de beeldinstellingen, want glossy scherm kaatsen meer licht terug.
Met een gemiddelde DeltaE-waarde van 3,8 staat het scherm niet perfect, maar wel degelijk afgesteld. Wit is de negatieve uitschieter en dat is, anders dan afwijkingen in bijvoorbeeld blauw of rood, eenvoudiger met het blote oog te zien als je geconcentreerd kijkt. Witte achtergronden ogen eerder grijzig dan wit. Het is niet hinderlijk voor doorsnee kantoortoepassingen waar de meesten deze laptop voor zullen gebruiken.
Je moet Lenovo niet leren hoe een scherm te maken en dat geldt ook voor toetsenborden en trackpads. We kunnen het niet verklaren, maar toetsenborden van Lenovo tikken net dat beetje fijner dan concurrerende merken. Het trackpad is responsief en scrolt en sleept zonder morren.
Intel doet weer mee
Lenovo omarmt Intels nieuwste Core Ultra-processoren. Nadat Intel Lenovo in de steek liet bij de X1 Carbon Gen 12, is het met de ThinkPad X9 Aura weer koek en ei. Intel is opnieuw competitief in het zakelijke segment en tot heden heeft geen enkele Core Series 2-laptop ons teleurgesteld, ook de ThinkPad X9 Aura niet. De processor bereikt een turbo tot 4,1 GHz, om dan terug te vallen op een stabiele kloksnelheid van 2,6 GHz.
De laptop wordt aangedreven door een Intel Core Ultra 7 258V om precies te zijn. In termen van kernen is het niet de meest krachtige processor uit de Intel-stal en de GeekBench-benchmark illustreert dit. Per individuele kern haalt Intel het van de Qualcomm Snapdragon X Elite, maar tel je de kernen samen dan helt het stokje over naar Qualcomm.

De Lenovo ThinkPad X9 Aura is in de eerste plaats een kantoorlaptop, dus is het interessant om te kijken hoe de laptop het doet op populaire Microsoft Office-applicaties vergeleken met concurrenten. Het toestel blinkt nergens in uit, maar zit altijd goed mee in het peloton. Wil je de meest krachtige Lenovo-laptop van het moment, dien je eerder in de richting van de ThinkPad P1 of de Qualcomm-variant van de ThinkPad T14s kijken, maar voor kantoorwerk zit je met de X9 Aura goed gebeiteld.

Oled nekt batterij (een beetje)
Batterijduur wordt steeds competitiever tussen zakelijke laptops. Qualcomm legde met zijn Snapdragon X-chips de lat op een nieuwe hoogte, en Intel is daar inmiddels weer over geraakt. Daardoor zien we vandaag grote verschillen in batterijduur tussen laptops. Een factor die de batterij beïnvloedt, kunnen de processorboeren voorlopig niet wegwerken: het scherm.
De oled-schermtechnologie is meer belastend voor de batterij dan het klassieke IPS-paneelbij heldere content. Neem daar nog de hoge verversingraad bij en het scherm verbruikt meer batterij. Het is een afweging die je maakt tussen hogere schermkwaliteit of zuiniger energieverbruik. De Lenovo X9 Aura doet het daardoor met een gelijkaardige processor en grotere batterij een stuk minder goed in de batterijtest dan de Dell Pro Premium en de ThinkPad T14s Gen 6 Snapdragon.

We plaatsten de cijfers in het juiste perspectief: de Lenovo klokt ook in een test met constante belasting van de processor nog steeds af op veertien uur. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je het einde van de werkdag niet zal halen als je geen oplader bij hebt. De Intel-processor bewijst zijn waarde; het is de AMD Ryzen AI-processor in de ThinkPad T14s die door de mand valt.
Lenovo compenseert met snelle laadtijden, die enkel door Dell geëvenaard worden. Het compacte laadblok in de doos heeft een capaciteit van 65 W. Daarmee zit je op 35 minuten weer aan een halfgevulde batterij en als je de laptop een uur laat hangen, zit je aan tachtig procent.

Een vleugje AI
We zijn in 2025 en dus moet Lenovo als pc-boer mee zijn met de AI-hype. De Intel Core Ultra 7 258V-processor is voorzien van 48 TOPS om (de weinige) AI-toepassingen die gebruik maken van lokale AI-rekenkracht te benutten. Om de NPU meer werk te geven, introduceerde Lenovo eind vorig jaar AI Now en we maken voor het eerst kennis met de huisgemaakte AI-assistent.
Lenovo maakt met AI Now geen loze marketingbelofte: de AI-assistent draait wel degelijk lokaal en beantwoordt vragen op basis van bestanden die je ermee deelt (er is ook een cloudversie). Daarmee doet Lenovo het beter dan HP op dit moment. De HP AI Companion maakt dezelfde beloftes, maar is op dit moment exclusief als een cloud-geconnecteerde betaversie beschikbaar. Daarnaast kan AI Now je helpen met het zoeken van instellingen op je pc. In een vervolgartikel op deze review maken we een uitgebreide analyse van de capaciteiten van AI Now.

De ThinkPad X9 Aura is tenslotte voorzien van een 8 MP-webcam voor videovergaderingen. We hadden deze graag in de praktijk getest, maar tijdens onze testperiode kregen we de webcam niet aan de praat (ook AI Now had geen magische oplossing). Na een beetje graven bleek overijverige beveiligingssoftware die de webcam blokkeert de boosdoener te zijn. Het is onduidelijk in welke mate dat probleem exclusief verbonden is met ons reviewtoestel, waar geen extra software op geïnstalleerd staat. We kunnen wel beamen dat het geluid van de microfoon en luidsprekers van adequate kwaliteit zijn.
Conclusie
Ondanks de vernieuwde look en de weinigzeggende marketingnaam, biedt de ThinkPad X9 Aura exact wat je van een Lenovo-laptop kan verwachten. Het lichte chassis, hoogstaande scherm, krachtige processor en goede batterijconditie maken de laptop een betrouwbare metgezel op kantoor, thuis of onderweg. Laat het hele AI Now-gebeuren voorlopig geen reden zijn deze laptop meer of minder aandacht te geven.
Geteste configuratie: Lenovo ThinkPad X9 Aura, Intel Core Ultra 7 258V, 32 GB RAM, Intel Arc 140V, 1 TB SSD, 15 inch oled-scherm (2.880 x 1.800, glossy), Windows 11 Pro – 2.056 euro excl. btw. – 3 jaar garantie.
.pro’s
- Licht, compact ontwerp
- Hoogstaand oled-scherm
- Processor is niet de krachtigste, maar performant
- Goede batterijconditie
- Snel opladen
.contra’s
- Wit is niet spierwit
- AI Now is nog een experimentele feature
- Webcam-problemen tijdens onze test