De MateBook X Pro en MateBook 14 bewijzen dat Huawei nog steeds goede laptops maakt. De onzekerheid rond het merk zal echter niet snel verdwijnen en de toestellen zijn daar mee onderhevig aan.
Ondanks alle tegenspoed heeft Huawei nog steeds grote ambities. Huawei laat de Europese markt niet los, maar je kan niet ontkennen dat de relevantie van het bedrijf sterk is afgenomen in Europa, zeker als hardwareleverancier. De ooit zo succesvolle smartphones zijn bijvoorbeeld nagenoeg volledig uit beeld verdwenen.
Vergis je niet: Huawei brengt nog steeds elektronica voor consumenten en zakelijke gebruikers uit. Zo lanceerde het bedrijf dit jaar met de MateBoox X Pro en MateBook 14 nog twee nieuwe Intel-laptops. Huawei is selectief in naar welke markten het de toestellen brengt. De laptops zijn tot heden niet via de officiële kanalen te koop in België en Huawei kan ons niet bevestigen of daar verandering in komt.
In afwachting daarvan kreeg onze redactie een testexemplaar van de MateBook X Pro en MateBook 14 opgestuurd. Kunnen de laptops ons overtuigen dat Huawei nog een rol van betekenis heeft in de laptopindustrie? Het antwoord op die vraag is complexer dan een simpele ja of neen.
MateBook 14: evenwichtige allrounder
We nemen eerst de MateBook 14 onder de loep. De geteste configuratie bevatte een Intel Core Ultra 7, 16 GB RAM, 1 TB SSD-opslag en zou je 908 euro kosten (excl. btw). De muntgroene behuizing kunnen we smaken; er is ook een neutrale grijze kleuroptie beschikbaar. Huawei is gul met poorten, maar heeft tegelijkertijd niet door dat USB-C tegenwoordig de standaard is. Er is slechts één USB-C poort voorzien voor de oplader.
Het OLED-scherm (14,2 inch) is één van de sterke punten van dit toestel. Het pakket beeldspecificaties is met een 2,8K-resolutie (2.880 x 1.920), een helderheid van net geen 450 nits en 120 Hz verversingsgraad zeer gebalanceerd. De touchondersteuning werkt ook naadloos. De audio zit niet op hetzelfde niveau, maar voor een videomeeting is het geluid voldoende helder.
De MateBook 14 is uitgerust met stevig binnenwerk. Het toestel is beschikbaar in twee configuraties met ofwel een Intel Core Ultra 7 of een Intel Core Ultra 5. Voor de meeste kantoortoepassingen maakt die keuze weinig uit, en in simulaties is ook het verschil met de MateBook X Pro (Intel Core Ultra 9) niet zo groot. De Huawei-laptops zijn competitief met Qualcomm Snapdragon X-laptops.
Huawei claimt dat je de 70 W batterij tot 19 uur kan trekken, maar daar komen we in onze tests lang niet aan. De 65 W oplader zorgt ervoor dat je snel weer met een volle batterij zit. Alles opgeteld weet de MateBook 14 interessante en gebalanceerde specificaties aan een aantrekkelijke prijs te bieden.
MateBook X Pro: lichtgewicht krachtpatser
We gaan verder met de MateBook X Pro. Dit toestel is meer dan de MateBook 14 gericht op zakelijke professionals. Daarom houdt Huawei het bij bravere kleuropties (grijs, zwart, wit). Wat meteen opvalt, is het compacte formaat: de laptop weegt minder dan een kilogram (981g).
Dat maakt het één van de lichtste zakelijke laptop die we al getest hebben. De poortselectie is wat minder uitgebreid en Huawei trekt nu wel vol de USB-C-kaart (3x). Een audiojack ontbreekt: iets wat de laptopindustrie hopelijk niet massaal gaat overnemen van smartphones.
De MateBook X Pro heeft eveneens een 14,2 inch scherm met 3K-resolutie (3.120 x 2.080). We meten een zeer hoge helderheid tot 584 nits en dezelfde verversingsgraad tot 120 Hz. Dankzij de zesvoudige speaker krijg je audio die de beeldkwaliteit waardig is. Voor videogesprekken heeft de laptop nog enkele AI-trucs achter de hand om het beeld en geluid te optimaliseren.
De Intel Core Ultra 9-processor klinkt op papier indrukwekkend, net als 32 GB RAM en 1 TB SSD. De laptop is licht, maar kan wel wat gewicht in de strijd gooien. Het verschil in prestaties is niet zoveel groter dan de MateBook 14 met Intel Core Ultra 7. De thermische beperkingen van een dunne laptop spelen hier een rol, waardoor de processor zijn theoretische kloksnelheid niet lang kan aanhouden.
Een nadeel van de Intel Core Ultra 9 is dat het niet de meest zuinige processor is. Dat vertaalt zich ook in de batterijduur, al is het verschil met de MateBook 14 niet zo erg groot. Opladen gaat verbazend snel. In minder dan een uur is het toestel bijna volledig bijgetankt.
Onzekere toekomst
Bekijken we de toestellen op zichzelf, dan kunnen we alleen maar concluderen dat Huawei niet verleerd is hoe het Windows-laptops moet maken. De fabrikant haalt het uiterste uit de Core Ultra-chips van Intel in een compact vormfactor. Over de hele lijn presteren de toestellen zoals je zou verwachten, of beter. Dat maakt ze goed, maar niet fenomenaal als je vergelijkt met wat Qualcomm op dit moment doet in het segment van dunne en lichte laptops.
De Huawei MateBook 14 en MateBook X Pro zijn meer dan capabele werklaptops. We vragen ons af wat er mogelijk zou zijn als Huawei laptops met Qualcomm Snapdragon X-chips zou maken, maar dan steken de perikelen rond het bedrijf onvermijdelijk weer de kop op. Zowel Qualcomm als Intel mogen onder de Amerikaanse handelsrestricties geen chips meer leveren aan Huawei.
Microsoft houdt de deuren van Windows open voor Huawei-laptops, maar het is geen zekerheid dat het eeuwig zo zal blijven. Huawei werkt naar verluidt aan een eigen besturingssysteem om Windows te vervangen. De smartphones en andere slimme devices van het merk zijn al (noodgedwongen) verhuisd naar het eigen HarmonyOS en Huawei bekijkt die piste nu ook voor zijn laptops.
Hoe Huawei het op eigen houtje gaat klaarspelen in de laptopmarkt, valt af te wachten. Het bedrijf heeft al laten zien dat het goede chips kan maken, maar dat is maar het begin. Huawei zal niet alleen gebruikers, maar ook softwareontwikkelaars moeten overtuigen om mee te stappen in het ecosysteem. Geen sinecure, weet men bij Huawei zelf maar al te goed.
lees ook
Huawei sluit terugkeer naar Europese smartphonemarkt niet uit: heeft het kans op slagen?
Op enkele horloges en oortjes na krijgt het HarmonyOS niet van de grond in Europa omdat gebruikers verknocht zijn aan de gekende besturingssystemen. Dat is voor Windows niet anders. Ook het ARM-ecosysteem kampt ondanks alle lof die de Qualcomm-chips krijgen nog met veel groeipijnen. Het zal veel geduld vergen om met eigen hardware en software een ecosysteem op te bouwen, en laat geduld nu net iets zijn wat pc-gebruikers niet hebben.
Het is moeilijk om de MateBook-laptops los van dat bredere plaatje te zien. Je kan Huawei op dit moment geen stabiele keuze voor de lange termijn noemen. Dat is zonde, want in eender welke andere situatie hadden we deze laptops volmondig kunnen aanraden.