HP EliteOne 840 G9 AIO review: veel vliegen in één klap

hp eliteone 840 g9
Bron: HP

De HP Elite 840 G9 AIO is een gebalanceerd totaalpakket: je krijgt van alles net voldoende, niets te veel of te weinig. Dit is een uitstekende zakelijk pc, een degelijk 24 inch-beeldscherm met webcam krijg je bovenop.

Een All-in-One pc (AIO) is een unieke productcategorie. Het wordt vaak als een alternatief voor een klassieke desktopbak naar voren geschoven omdat je niet alleen een volwaardige pc koopt, maar in één klap ook een beeldscherm met (optioneel) een webcam. Dat biedt vooral voordelen voor de ruimtelijke organisatie op je bureau. Daar staat tegenover dat je wel inboet op de vrijheid om componenten die je minder aanstaan te vervangen, waar desktopliefhebbers net zo dol op zijn.

Voor een pc-fabrikant zoals HP zou een AIO-pc een speeltuin moeten zijn. Het brengt de kennis en ervaring uit meerdere producttakken samen. Pc’s maken is kinderspel voor HP, en ook in de markt van zakelijke monitoren is het merk alomtegenwoordig. Hoe brengt het dat alles samen in de HP EliteOne 840 G9? HP drukt zijn stempel op deze pc, soms net iets te gretig.

Geen beeld zonder scherm

We kappen deze review in twee stukken: eerst focussen we op het beeldscherm, vervolgens op wat daarachter schuilt. De HP EliteOne 840 G9 komt met een 24-inch beeldscherm. Het scherm oogt kleiner dan het is door de brede speakerbalk (5 W) onderaan. De speakers werden ontworpen door Bang & Olufsen en het bedrijf wil daar krediet voor krijgen. Het scherm is niet heel flexibel: je kan het in de hoogte verstellen en een beetje naar links of rechts draaien, verticaal kantelen of schuin zetten is niet mogelijk.

In het 24 inch IPS-paneel is plaats voor 1.920 x 1.080 pixels, die zich aan maximaal 60 Hz kunnen verversen. De helderheid is met 295 nits eerder laag, de versie zonder touchscreen is zelfs begrensd op 250 nits. Op een mat scherm zoals dit exemplaar merk je minder impact van omgevingslicht omdat dit niet wordt teruggekaatst, maar het beeld is ‘korreliger’.  

Het lijstje beeldspecificaties vervolgt met een contrastratio van 1133:1, een sRGB-bereik van 113,7 procent en DeltaE-waarden tussen de 4,8 en 7,2. Dat zijn zeker geen slechte beeldspecificaties voor een kantoor-pc, maar de beeldpuristen zullen toch wat op hun honger blijven zitten: die zijn wellicht beter af in een opstelling met desktop en een losstaande monitor. De doorsnee kantoorwerker heeft aan dit 24 inch-scherm meer dan voldoende.

PC met spierballen

De HP EliteOne 840 G9 is in meerdere configuraties verkrijgbaar. Dit zijn de specificaties van ons testmodel:

  • CPU: Intel Core i5-13500
  • GPU: Intel UHD
  • Geheugen: 16 GB
  • SSD: 512 GB

We kijken wat de processor in zijn mars heeft. De Intel Core i5-13500 vinden we vaak terug in desktops en telt veertien kernen: zes P-kernen (4,8 GHz Turbo) en acht E-kernen (3,5 GHz Turbo). De processor zet zowel per individuele kern als alle kernen samengesteld sterke scores neer. In onderstaande grafiek zetten we de scores naast die van de onlangs aangekondigde HP Envy Move AIO (Intel i5-1355U), de HP EliteBook x360 1040 G10 (Intel Core i7-1355U) en de Framework 13, ook uitgerust met een CPU uit de Intel i5-klasse (Intel i5-1340P).

De HP EliteOne 840 G9 zet deze competitie moeiteloos opzij, al toont Framework zich een taaie klant. De Lenovo X1 Fold Gen 2 (Intel Core i7-1260U) mag ook meedoen om te laten zien dat (veel) duurder niet altijd garant staat voor betere prestaties.

Tijdens deze tests wordt de processor tot het uiterste gedreven, wat niet altijd nodig is. We kijken daarom ook naar praktischere situaties. Hier zien we dat de specialisatie van deze pc voornamelijk in het lichtere kantoorwerk zit (Essentials). Bij het zwaardere werk (Extended) zien we de andere modellen een tikkeltje beter doen, al willen we de EliteOne 840 G9 zeker geen pluimgewicht noemen. Integendeel, de EliteOne 840 G9 scoort zelfs zeer goed op 3D-benchmarks, wat betekent dat er heel wat paardenkracht in deze pc zit.

Handige extraatjes

Bij het totaalpakket van de HP EliteOne 840 G9 hoort ook een 5 MP-webcam. Voor een doordeweekse Teams-, Zoom-, of Meet-vergadering is dat meer dan voldoende. Zorg er wel voor dat je in een goed verlichte ruimte zit, want je mag van de webcam geen mirakels verwachten als de lichtomstandigheden niet gunstig zijn. De webcam kan je niet afnemen. Op momenten dat je je niet bekeken wilt voelen kan je wel het ‘privacygordijn’ over de webcam schuiven.

hp eliteone 840 g9 webcam
De HP EliteOne 840 G9 heeft een geïntegreerde webcam.

Zonder toetsenbord en muis ben je niets met een AIO-pc. HP is zo vriendelijk van een (bedrade) toetsenbord en muis mee in de doos te stoppen. Daar kom je al een eind mee ver, maar de fabrikant heeft niet zijn meest verfijnde accessoires uit de voorraadkast gehaald. Het toetsenbord is stil, maar de toetsen zijn (te) klein waardoor je vaak verkeerd tikt. De muis scrolt dan weer net heel luid. Wees dus zeker niet verlegen om een toetsenbord en muis naar keuze te gebruiken.

Aan poorten geen gebrek: aan de rechterzijde vind je een USB A- en USB C-poort om randapparatuur op aan te sluiten. De achterzijde telt (in willekeurige volgorde) 1x USB-C, 4x USB-A (2x 10 Gbps, 2x 5 Gbps), 1x HDMI 1.4, 1x DisplayPort 1.4 en 1x ethernet. Als kers op de taart is er nog een audiojack aan de linkerkant voorzien.

Wakende wolf

HP wil een professioneel publiek aanspreken met deze pc en laat dat in de software duidelijk merken. De pc wordt standaard geleverd met Windows 11 Pro, de zakelijke versie van het OS. Het verschil tussen de Pro- en Home-versie zit vooral in IT-beheer, waarvoor Windows 11 Pro veel uitgebreidere functies aanbiedt, en een extra vleugje beveiliging.

lees ook

Windows 11 Home, Pro en Enterprise: welke versie past bij jouw onderneming?

Daarbovenop krijg je nog een palet aan door HP zelf ontwikkelde softwareprogramma’s. HP Support Assistant, Connection Optimizer, Hardware Diagnostics en Easy Clean vormen slechts een greep uit het aanbod. Die applicaties opereren veelal van op de achtergrond en van de meeste toepassingen zal je niet eens merken dat ze er zijn, al dringen ze zich op gepaste en ongepaste momenten wel eens naar de voorgrond.

HP zet ook sterk in op beveiliging. Al enkele jaren staat Wolf Security als alfa aan het hoofd van de roedel, die onder andere Sure Click, Sure Start, Secure Click, etc. telt. Ondanks dat de wolf zich telkens laat zien als je je pc opstart, is het voor de leek nog niet zo heel duidelijk wat de beveiligingssuite nu precies doet. HP bakt met Wolf Security beveiliging dieper in de hardware van je toestel, waar de beveiligingsfuncties van Windows voornamelijk in de softwarelaag blijven. Een uitgebreidere analyse lees je hier.

hp wolf security
HP bundelt verscheidenen beveiligingsfuncties in het Wolf Security-dashboard. Bron: ITdaily

De som der delen

De HP EliteOne 840 G9 is een schoolvoorbeeld van wat een AIO moet zijn. Bij dit type pc gaat het nog meer om het samenspel van de verschillende onderdelen en die spreken bij dit apparaat dezelfde taal. Het apparaat is in de basis een uitstekende zakelijke pc die heel wat werk kan verrichten, maar ook zijn limieten kent. Het 24 inch-beeldscherm doet eveneens zijn werk, maar beeldpuristen zullen graag een ander scherm willen. De webcam is degelijk, maar er zijn betere opties te vinden.

Een toestel als de HP EliteOne 840 G9 hoeft niet in een afzonderlijke discipline de beste te zijn. De grote kracht zit net in de som der delen. Voor een prijskaartje van 1.381 euro (excl. btw) heb je een volledig totaalpakket waarbij alle componenten op elkaar zijn afgestemd. Probeer maar een betere pc met monitor te vinden aan dezelfde prijs.

.pro’s

  • Sterke CPU
  • Acceptabele beeldspecificaties
  • Geïntegreerde webcam
  • HP Wolf Security

.contra’s

  • Lage helderheid scherm
  • Overdaad aan HP-software

De HP EliteOne 840 G9 is verkrijgbaar in verscheidene configuraties vanaf 1.381 euro, excl. btw. HP belooft drie jaar lang reserve-onderdelen en herstellingen. De voorwaarden verschillen per land.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.