De HP EliteBook x360 1040 G7 is een bijzonder complete laptop die heel wat dingen goed doet, maar door bepaalde details net het label ‘Keuze van de redactie’ mist.
Wanneer pc-fabrikanten een toestel naar ons willen sturen, is dat vaak het topmodel. Enerzijds is dat fijn, zo kan je het maximale binnen een chassis ervaren, maar het brengt vaak ook nadelen zoals bijvoorbeeld een mindere batterijduur bij een 4K-scherm in plaats van Full HD.
HP heeft ons model van de EliteBook x360 1040 G7 (1.849 euro excl. btw) van enkele exotische functies voorzien, maar kiest tegelijk ook voor een prijsbewuste Intel Core i5 die in prestaties amper moet onderdoen voor een Core i7-variant.
Oerdegelijk chassis
Voor we in detail overlopen wat de belangrijkste plus- en minpunten zijn van dit toestel, loont het de moeite om deze laptop eerst in zijn volle glorie te bewonderen. Op de Dell XPS 13 na is dit naar onze bescheiden mening het mooiste laptopdesign op de markt. Het metalen chassis voelt enorm stevig aan (MIL-STD getest) en de gehele afwerking ademt premium. De laptop op één punt vasthouden plooit het chassis niet en zelfs het scherm buigt amper wanneer we er druk op zetten. Wie de HP EliteBook x360 1040 G7 in gebruik neemt, moet al snel de grijns van zijn of haar gezicht afvegen.
De zwarte toetsen tikken heerlijk met net genoeg diepgang en veerkracht om je voldoening te geven. Het toetsenbord lijkt ook stiller geworden dan vroeger. Het perfecte toetsenbord zit vandaag nog steeds in een Lenovo ThinkPad, maar HP komt nu akelig dicht. Het enige wat het mist, is een licht concave vorm om je vingers echt in de toetsen te laten passen. Enig nadeel daarbij is dat de laptop vaak een iets minder strak uiterlijk krijgt. Keuzes, keuzes…
Links bovenaan heeft de HP EliteBook x360 1040 G7 een knop die je naar wens kan instellen.
Het toetsenbord bevat overigens twee unieke functies. Eén ervan is een aparte knop voor de vingerafdruksensor, tussen Alt Gr en Ctrl rechts van de spatiebalk. Waarom niet in de aan-uitknop zoals de meeste fabrikanten het tegenwoordig doen? De bovenste lijn met functietoetsen bij HP is behoorlijk klein, wat mogelijk niet genoeg contactoppervlak geeft voor een correcte vingerafdruk. Het is een minimalistische oplossing, liever dat dan in het touchpad verwerken of ergens in het chassis, maar de uitwerking is raar.
In tegenstelling tot andere knoppen zit er achter de vingerafdrukknop een zwaardere weerstand die raar klikt. Je moet de knop niet indrukken, een licht contact is genoeg, waarom niet gewoon de toets vastzetten? Of dezelfde weerstand geven als de andere toetsen. Nu lijkt het alsof de knop kapot is, terwijl het helemaal geen knop is.
Extra knop
Links bovenaan heeft de HP EliteBook x360 1040 G7 een knop die je naar wens kan instellen. De eerste keer dat je erop drukt, krijg je een venster waar je acties aan de toets kan koppelen. Er zijn vier variaties mogelijk: enkel de toets, of in combinatie met Ctrl, Alt of Shift. Per toets kan je tot vijf acties koppelen die tegelijk worden uitgevoerd. Elke actie kan een website, bestand, map of toepassing zijn. Een actie kan ook een volgorde van toetsen zijn of tekst zoals bijvoorbeeld een e-mailadres of een vaak gebruikte standaardtekst.
Het lijkt een kleine toevoeging van HP, maar het kan je dagelijkse workflow enorm helpen indien je de tijd neemt om het goed te configureren. Wat ons betreft is het een belangrijke meerwaarde voor deze laptop.
Privacyscherm stelt teleur
HP heeft ons testmodel voorzien van HP Sure View: een ingebouwd privacyscherm dat je met één druk op de knop kan inschakelen zonder nood aan externe filter. In theorie is dat handig, maar het ingebouwde privacyscherm heeft teveel nadelen om het breed aan iedereen aan te raden. De belangrijkste is de beperkte kijkhoek, zelf wanneer de functie niet is ingeschakeld. De kleuren veranderen niet zoals bij een oud TFT-scherm, maar de helderheid valt volledig weg. Het perfecte punt waarbij het beeld over het volledige scherm even helder is, is veel te specifiek om comfortabel te werken.
Wie goed kijkt vanop een normale werkafstand (ongeveer 70cm), ziet overigens een raster in het Full HD-scherm (niet het pixelraster) dat zeker bij witte achtergronden te duidelijk zichtbaar is. Het raster is ongetwijfeld nodig voor de technologie, maar bij niet-gebruik is het te storend. Wanneer je het privacyscherm inschakelt, werkt het naar wens. Het beeld is onder een relatief kleine hoek al niet meer zichtbaar. Enig nadeel bij inschakeling is de flinke daling in schermhelderheid. Standaard meten we een enorm heldere 600 cd/m², maar met het privacyscherm aan verlies je heel veel ondanks dat het scherm dan boost naar 1.000 cd/m². De privacyfunctie is daarom ook een enorme batterijslurper.
De dunne schermrand wordt elk jaar opnieuw verder getrimd om tot een randloos design te komen. De HP EliteBook x360 1040 G7 is er nog niet helemaal – de nieuwste Dell XPS 13 spant de kroon – maar het is niet meer veraf. Onderaan kan er nog wel wat schermrand worden verwijderd, maar dat heeft een impact op het chassis en het uitstekende grote touchpad onderaan dat dan automatisch kleiner wordt.
Oude Intel-chip, degelijke prestaties
HP heeft deze laptop vorig jaar op de markt gebracht en heeft bijgevolg niet de nieuwste 11de generatie Intel-chips aan boord. Het grootste verschil met de Intel Core i5-10210U die erin zit, is dat het 14 nanometer is in plaats van 10 nanometer en de veel minder krachtige geïntegreerde Intel UHD-grafische component vergeleken met Intel Xe in de 11de generatie.
In de grafiek hierboven zie je dat puur qua processorprestaties HP en Fujitsu (allebei 10de generatie Intel) moet onderdoen voor de laptops die de nieuwste chips aan boord hebben. De HP EliteBook x360 1040 G7 heeft wel een heel degelijke koeling meegekregen. Wanneer we de benchmark blijven herhalen, zien we amper een terugval.
Bovenstaande grafiek toont deze keer in Geekbench dat Fujitsu en HP allebei minder goed scoren door de oudere Intel-chip. Dat maakt uiteraard van dit toestel geen slak. Zonder de cijfers met elkaar te vergelijken zou je geen verschil merken, maar het is spijtig voor dit toestel dat Intel net met zijn 11de generatie chips een enorm stap voorwaarts heeft gezet.
Die grote stap voorwaarts zie je hierboven vooral binnen het grafische gedeelte met de Intel Xe geïntegreerde graphics. Een spelletje spelen op de HP EliteBook x360 1040 G7 doe je beter niet, wat bij de andere toestellen wel kan. Ook wie regelmatig bezig is met foto- en videobewerking, ziet de nieuwe Intel-chip beter presteren. Trekken we buiten die niches en kijken we naar algemene prestaties, dan moet deze laptop amper onder doen. Enige gemis is Thunderbolt 4 (en USB 4.0), die worden gereserveerd voor de 11de generatie Intel-chips.
Premium details
Dezer dagen is de webcam belangrijker dan ooit en HP heeft zijn best gedaan met het exemplaar in deze laptop. De kwaliteit is prima, maar je merkt dat het dynamisch bereik ietwat beperkt is. In een goed verlichte ruimte levert de laptop een professioneel resultaat. Van zodra de lichtomstandigheden minder goed zijn, krijg je al snel ruis en een (te) donker beeld.
HP krijgt wel bonuspunten voor originaliteit met de automatische schuiver voor de lens van de webcam. In plaats van een manuele schuiver die minder mooi is in de schermrand kan je hier de schuiver elektronisch voor de lens zetten via een sneltoets op het toetsenbord. Heel chic en premium, doe zo voort.
Nog iets premium dat vaak onderbelicht wordt, is het geluid. De HP EliteBook x360 1040 G7 klinkt ontzettend goed, hoe je de laptop ook gebruikt. De laptop gaat luid en de kwaliteit is met voorsprong de beste ooit in een laptop van dit formaat.
Voor extra flexibiliteit in gebruik heeft HP een simmodule voorzien in ons testtoestel. In onze ogen is dat altijd een pluspunt. De simmodule geeft je een extra optie wanneer de wifikwaliteit niet goed genoeg is. Wanneer de internetverbinding wegvalt, kan je gewoon blijven doorwerken via 4G/LTE. Je moet ook nooit meer je smartphone als hotspot gebruiken, wat de batterij van die laatste ten goede komt. Extra bonus: het bereik dankzij het grotere chassis van een laptop is doorgaans veel beter dan dat van een smartphone, wat je betere internetprestaties onderweg geeft.
Wispelturige aanwezigheidssensor
HP heeft deze laptop ook voorzien van een Time of Flight (ToF)-sensor die meet hoe ver je van je scherm bent verwijderd. HP noemt de functie Presence Aware en biedt de mogelijkheid om automatisch de laptop te vergrendelen van zodra je wegwandelt van je toestel. Van zodra je opnieuw in beeld bent, wordt de HP EliteBook x360 1040 G7 automatisch uit slaapstand gehaald door middel van bijvoorbeeld Windows Hello gezichtsherkenning, vingerafdruksensor of andere verificatie.
De sensor is in theorie een briljant idee, maar in de praktijk iets te gevoelig. Wanneer je even je hoofd draait en bijvoorbeeld schuin naar achter hangt om iets tegen een collega te zeggen, wordt het scherm al uitgeschakeld. Je moet de functie niet gebruiken, je kan ze uitschakelen indien gewenst, en dat is exact wat wij hebben gedaan.
De aanwezigheidssensor is in theorie een briljant idee, maar in de praktijk iets te gevoelig voor dagelijks gebruik.
De leuke gimmick kan in theorie briljant zijn, maar toont zich voorlopig in de praktijk eerder. Het stoort zeker wanneer de laptop niet correct in slaapstand gaat maar zichzelf spontaan uitschakelt, wat helemaal niet wenselijk is. Zo’n wispelturig gedrag maakt dat we geen fan zijn van de hyperactieve sensor. Werk je op een bedrijf dat security heel hoog in het vaandel draagt? Dan kan de ToF-sensor wel handig zijn omdat je pc telkens wordt vergrendeld wanneer je er niet bent.
Tot slot zit er een actieve stylus in de doos die je via USB-C oplaadt en magnetisch aan de zijkant van de laptop vastklikt. De pen is heel licht, schrijft vlot en wordt met meerdere puntjes geleverd. Enige nadeel is de zwakke magneet aan de zijkant die de pen op zijn plaats moet houden. De Microsoft Surface Pro-reeks toont hoe sterk zo’n magneet moet zijn. Wij stellen voor dat HP eens bij Microsoft langs gaat om dat beter in orde te brengen.
Wel en geen bloatware
Wat betreft bloatware tast iedere laptopfabrikant af wat er kan en mag en HP is daar niet anders in. Het levert gelukkig geen software van externe security- of VPN-aanbieders en houdt het bij zijn eigen tools. Dat is positief, maar die tools zijn niet allemaal even handig. HP Sure Click beschermt bijvoorbeeld je internetbrowser en is een welgekomen toevoeging, maar wilde niet in actie schieten op onze machine. Dat is niet wat je wil met meegeleverde software. Bovendien blijft de software klagen dat een zogenaamd ‘language pack’ niet is geïnstalleerd na initiatie, dus het blijft een probleem.
De extra knop die je kan toewijzen aan tal van acties, is daarentegen wel een positief voorbeeld van extra software die meerwaarde toevoegt. De rest van de beveiligingssuite mag wat mooier worden vormgegeven, maar stuurt gebruikers wel richting een veiligere machine. De HP Support-client heeft een redesign achter de rug en is nu een echte meerwaarde die je toestel up-to-date houdt met de nieuwste firmware.
Helaas heeft HP een pakt met de duivel gesloten binnen zijn HP Support-software. Alles werkt perfect, maar na een week tijd krijgen we opeens bovenstaande suggestie van de tool als pop-up. Windows 10 is al een serviceproduct dat vol met extra commerciële extra’s wordt geleverd door Microsoft, of je nu de Pro-versie kiest of niet. Die bloatware heeft HP niet in de hand, maar bovenstaande wel en melding hoort gewoonweg niet op een professionele machine.
Batterijduur en oplaadtijd
We hadden verwacht door de 14 nanometer 10de generatie Intel-chip dat deze HP EliteBook x360 1040 G7 het onderspit zou moeten delven tegenover de energiezuinigere 10 nanometer 11de generatie van Intel. Tot onze verbazing heeft HP heel wat efficiëntieverbeteringen doorgevoerd, want deze laptop scoort bovengemiddeld in beide batterijtests. We zien zelfs in een aparte test onder hoge belasting dat de laptop het langer uitzingt dan de andere modellen in de test.
Kom je toch net niet toe met één volledige batterijlading op een werkdag, dan kan je dankzij de snellader op net geen half uur 50 procent bijtanken. Het valt in bovenstaande grafiek wel op dat HP vanaf 60 procent iets trager begint te laden en op 75 procent verder afvlakt om de batterij te sparen. Daarom ogen de prestaties tot 80 procent minder goed, maar wat ons betreft is dat bijzaak en is die eerste 50 procent het belangrijkste.
Conclusie
HP weet hoe het een premium zakelijke laptop moet maken en de HP EliteBook x360 1040 G7 is daar het overduidelijke bewijs van. Het design en het stevige chassis springen onmiddellijk in het oog, alsook de afwerking. Fijne extra’s zoals de automatische schuiver voor de webcam en het uitstekende geluid maken dat deze laptop zich onderscheidt van de massa.
Daar tegenover staat een handig privacyscherm dat helaas een te negatieve impact heeft op de schermkwaliteit wanneer niet in gebruik, een goed geprobeerde maar minder handige ToF-aanwezigheidssensor en bloatware. Het gebruik van een oudere Intel-generatie is in theorie een nadeel, maar in de praktijk merken we er weinig van. Enkel creatieve professionals of wie occasioneel een spelletje wil spelen, kijkt beter naar andere professionele machines met een 11de generatie Intel-chip aan boord.
Nemen we alle plus- en minpunten samen, dan blijft er een oerdegelijke machine over die over bijna de hele lijn perfect presteert. In de kern is die ‘Keuze van de redactie’-materiaal, maar het zijn de details die de HP EliteBook x360 1040 G7 de das omdoen.
Specificaties: HP EliteBook x360 1040 G7 (229T4EA, 1.849 euro excl. btw): Intel Core i5-10210U, Intel UHD Graphics, 8 GB RAM, 512 GB SSD, Full HD mat aanraakscherm (1.920 x 1.080 pixels), 1.354 gram, Windows 10 Pro
Garantie: 3 jaar (3-3-3) garantie en service omvatten 3 jaar garantie op onderdelen, arbeid en on-site reparatie. Inclusief service op volgende werkdag voor onderdelen en arbeid.
.pro’s
- Stevig en premium chassis
- Mechanische webcamcover
- Heel goede batterijduur
- Uitstekende speakers
.contra’s
- Schermkwaliteit privacyscherm
- Reclame binnen HP-software
- Ervaring aanwezigheidssensor
- Zwakke magneet voor stylus