Review: Synology RT2600ac router

Synology is wellicht niet de meest voor de hand liggende fabrikant als het gaat om routers. We kennen het merk eigenlijk hoofdzakelijk van de NAS-apparaten die het fabriceert. Toch is de Synology RT2600ac die we in deze review bespreken niet de eerste router die het Taiwanese bedrijf maakt. Vorig jaar was er al de RT1900ac. Die werd in het algemeen goed ontvangen. Ben je net zoals wij benieuwd naar wat de RT2600ac allemaal in zijn mars heeft, lees dan vooral verder.

De Synology RT2600ac is op het gebied van de gebruikte hardware in vrijwel alle opzichten een router zoals je er zoveel ziet. Achterop zijn vier lan-poorten aangebracht, naast een enkele wan-poort. Althans, als je voor de traditionele instellingen gaat. Wil je graag een tweede wan-aansluiting, bijvoorbeeld voor fail-over, dan kun je de eerste van de vier lan-poorten als zodanig configureren.

img_20170116_155824

Achterop is verder een usb 2.0-aansluiting zichtbaar, een resetknop en de powerknop. Aan de linker zijkant zien we nog een usb-poort zitten, maar ditmaal is dat er eentje van het 3.0-type. Daarnaast zit een ‘Eject’-knop, iets wat je niet vaak ziet op routers. Met deze knop kun je gebruikte externe opslagmedia veilig verwijderen. Je kunt hem gebruiken voor de usb-aansluitingen, maar ook voor de sd-kaartaansluiting die aan de voorkant zit. Rechts aan de zijkant zitten tot slot twee knopjes. Met de ene kun je wifi in- en uitschakelen, met de andere start je het push-button wps-proces.

De achterkant van de RT2600ac is een behoorlijk stuk hoger dan de voorkant. Daar zorgen de twee forse poten voor aan de achterzijde, die ruim 4 cm lang zijn. Fraai staat dit wat ons betreft niet, maar dat is voor het merendeel van de toepassingen natuurlijk verre van doorslaggevend bij een apparaat zoals dit. Je kunt de poten er ook niet onder vandaan halen. Toch is het mogelijk om de RT2600ac op te hangen, al zal je dan behoorlijk lange schroeven moeten gebruiken. Deze moeten namelijk relatief ver de muur uitsteken, om de lengte van de poten te overbruggen. Synology levert overigens geen schroeven of een beugel mee om hem op te kunnen hangen.

img_20170116_160455

De adviesprijs voor de Synology RT2600ac bedraagt op het moment van schrijven 254 euro.

AC2600

Zoals de naam al aangeeft, is de Synology RT2600ac een zogeheten AC2600-model (met MU MIMO). Dit houdt in dat er op 2,4 GHz een maximale phy-bandbreedte beschikbaar is van 800 Mbps. Op 802.11ac 5 GHz is dat 1733 Mbps. Tel je deze bij elkaar op (en rond je wat creatief af) dan kom je op de 2600 Mbps die je ook in het typenummer tegenkomt. Uiteraard draait het in de praktijk helemaal niet om de Layer 1-opgaves, maar op de Layer 4-prestaties. Daar kijken we verderop in deze review uiteraard ook nog wat beter naar.

img_20170116_155842

Het geheel is gebaseerd op Qualcomm, dat zowel de cpu levert, de twee chips voor het onderhouden van de draadloze verbindingen als de switch. Op dit vlak lijkt de RT2600ac als twee druppels water op de Netgear R7800, een router die al sinds afgelopen zomer te koop is. Fonkelnieuw kun je de interne componenten dus niet noemen. Hiermee willen we overigens niet zeggen dat dit een ‘ouderwets’ apparaat is. De dual-core ARM IPQ8065-CPU heeft een klokfrequentie meegekregen van 1,7 GHz, wat het nog altijd een zeer krachtig exemplaar maakt. Synology heeft wel meer flash-geheugen geplaatst dan Netgear: 4 GB vs. 128 MB. Dit heeft ermee te maken dat Synology de RT2600ac heeft bedacht op het achteraf installeren van add-ons, iets wat bij Netgear niet het geval is. Beide hebben dezelfde hoeveelheid werkgeheugen: 512 MB.

SRM 1.1

Synology komt zoals bekend uit de wereld van de nas-apparaten. Daar is het verreweg de grootste speler, onder andere vanwege DSM, het besturingssysteem van de servers. Synology was de eerste die het lukte om alle mogelijkheden die een nas bood en biedt, in een relatief overzichtelijk jasje te gieten. Inmiddels is het andere fabrikanten ook gelukt om dit te bewerkstelligen, maar Synology was de eerste.

Hét onderscheidende onderdeel van de Synology RT2600ac moet in navolging DSM op nas-apparaten ook op routers dus de firmware zijn. Dit is in analogie met DSM tot SRM (Synology Router Manager) omgedoopt, maar heeft grotendeels hetzelfde uiterlijk. Dat maakt deze router op dit vlak compleet anders dan vrijwel alle andere routers die je op dit moment kunt kopen. Zeker als je al een nas hebt van Synology, zal je snel je weg kunnen vinden in SRM 1.1.

8

Het startscherm/bureaublad van de Synology RT2600ac

Ook als je geen nas hebt van Synology, verwachten we dat je niet al te lang hoeft te zoeken naar de instellingen die je zoekt. Wij vinden SRM 1.1 in ieder geval erg goed in elkaar zitten. Op het startscherm wordt meteen een onderscheid gemaakt tussen alle instellingen die te maken hebben met het netwerk en de rest. Ook is hier een shortcut naar het Package Center aangebracht en kun je bij problemen door de uitgebreide en zeer gebruiksvriendelijke Help-sectie bladeren. Het enige licht verwarrende aan SRM vinden we dat er naast een startscherm met zeer veel lege ruimte ook nog een Hoofdmenu is, waarvandaan je iconen naar het bureaublad kunt slepen. Die extra laag had voor ons niet per se gehoeven.

14

Het wat ons betreft enigszins overbodige Hoofdmenu.

SRM 1.1 biedt alle gangbare mogelijkheden die je op een router van zo’n 250 euro mag verwachten. Synology richt zich met de RT2600ac niet alleen op de routerliefhebber, maar ook duidelijk op de kleinzakelijke klant. Zo kun je meerdere gebruikersaccounts aanmaken, worden LDAP en WebDAV ondersteund. De meldingsinstellingen zijn verder ook zeer uitgebreid en je kunt de router dagelijks rapporten laten versturen.

Package Center

Zoek je een router die geschikt is voor kleinzakelijke toepassingen, dan zullen de packages die je vanuit het Package Center kunt installeren op de Synology RT2600ac je ook zeker aanspreken. We hebben het dan uiteraard niet zozeer over het downloadstation of de mediaserver, dat is meer gericht op de consument. Een RADIUS-server komt echter goed van pas als je centraal de certificaten wilt verdelen voor apparaten die draadloos verbinding willen maken met de router. Cloud Station Server is op zich ook interessant om de bestanden waar je mee werkt op alle platformen gesynchroniseerd te houden. Hiervoor moet je alleen wel een usb-opslagmedium op de router aansluiten. Wij zouden dit toch liever op een echte server doen. Heb je die niet, dan heb je in ieder geval wel de mogelijkheid.

12

Met afstand de interessantste add-on voor zakelijk gebruik, is echter de VPN Plus Server. Deze vervangt het bestaande VPN Server-pakket en is in ieder geval op papier zeer uitgebreid. VPN Server Plus ondersteunt alle gangbare vpn-services en -protocollen: SSTP, SSL VPN, OpenVPN, T2TP/IPSec, PPTP, het is allemaal te gebruiken in combinatie met VPN Server Plus.

Synology voegt verder ook nog twee zelf ontwikkelde services toe, Synology SSL VPN en WebVPN. Met name die laatste is opvallend. In het algemeen werkt een vpn-tunnel als volgt: je stelt een vpn-server in om het netwerk of een selectie hiervan beschikbaar te stellen voor connecties van buiten het netwerk. Vervolgens zet je vanaf een client buiten het netwerk de verbinding op. Hiervoor is in de regel aparte software nodig, eventueel in combinatie met specifieke hardware. WebVPN is echter browsergebaseerd. De verbinding wordt opgezet door in de adresbalk van een browser een door jezelf gespecificeerd adres in te voeren, dat er in de praktijk uitziet als login.{domeinnaam}:443.

13

Dit krijg je te zien voor je het VPN Server Plus-pakket installeert.

Wat Synology overigens erg handig gedaan heeft, is je bewust maken van de poorten die opengezet worden als je een bepaalde dienst activeert. Je krijgt dan een pop-up te zien met daarin precies wat er verandert voor je firewall.

Opvallend is tot slot dat Synology geen integratie nastreeft met de nas-servers van hetzelfde merk die je wellicht ook al hebt. Denk hierbij aan iets als het centraal beheren van alle Synology-producten in het netwerk. De RT2600ac wordt uiteindelijk gepositioneerd als een router met enkele functies die je ook op de nas-apparaten van Synology tegenkomt. Verder blijven het twee compleet gescheiden werelden.

Prestaties

Uiteraard waren we ook benieuwd naar de prestaties van de Synology RT2600ac. Een van de eerste zaken die we hebben getest, is hoe het bij dit model gesteld is met de WAN-LAN-snelheid. Hiermee testen we wat het effect is van NAT op de throughput. Dit was in eerste instantie namelijk niet helemaal goed ingeregeld bij de voorganger van deze router, de RT1900ac. Die vertaalde de publieke adressen softwarematig naar lokale adressen, wat een serieuze knauw gaf aan de througput. Later werd dit met behulp van een update overigens opgelost en werd de vertaling hardwarematig gedaan. Dit probleem doet zich bij de RT2600ac dan ook niet meer voor. Testen we met behulp van iperf/jperf hoe hoog de throughput is tussen twee lan-poorten, dan komen we op 810 Mbps. Bij dezelfde test van de wan-poort naar de lan-poort, houden we hier nog 790 Mbps van over. Dat is een prima score.

Bij het testen van de wifi-throughput (eveneens met behulp van iperf/jperf), lopen we tegen een merkwaardig probleem aan. De RT2600ac kan op 2,4 GHz niet overweg met de TP-Link Archer T9UH AC1900 usb-adapters die we normaal gesproken gebruiken voor de tests. Een test met drie laptops tegelijkertijd aangesloten op drie meter, levert niet meer dan 20 Mbps op. Meer bandbreedte zit er simpelweg niet in. We hebben Synology gevraagd om een reactie. Zodra we die binnen hebben, updaten we deze review.

De interne adapters van de laptops doen het gelukkig een stuk beter. We komen uiteindelijk op een downstream throughput van 110 Mbps, een prima score. Synology zou echter wel even moeten kijken waar het compatibiliteitsprobleem vandaan komt. Het zou ons namelijk verbazen als de modellen van TP-Link de enige zijn. Op 5 GHz leveren de adapters geen problemen op en noteren we een score van 298 Mbps. Vergeleken met resultaten eerder behaald met andere routers/access points, is dit gemiddeld.

Test max. throughput wlanSnelheid
3 meter, 3 laptops, 2,4 GHz, downstream110 Mbit/s
3 meter, 3 laptops, 5 GHz, downstream298 Mbit/s

In onze praktijktest draait het met name om de signaalsterkte die we meten met inSSIDer for Office van Metageek. We meten die op twee plaatsen in een woonhuis in een drukke omgeving. Hierbij kijken we met behulp van inSSIDer ook goed naar wat op het moment van de test het optimale kanaal is. We gebruiken hiervoor overigens niet de adapters van TP-Link, maar de ingebouwde adapter (Intel Wireless-AC 7260) en antennes van onze laptop. Op de eerste verdieping, recht boven de router, is de signaalsterkte uitstekend: -47 dBm voor 2,4 GHz en -50 dBm voor 5 GHz. De noise floor is te verwaarlozen, wat de signalen uitstekend bruikbaar maakt. Dit vertaalt zich ook in een goede throughput op beide frequenties: 65 Mbps op 2,4 GHz en 210 Mbps op 802.11ac 5 GHz. Op de tweede verdieping zijn geen van beide signalen meer goed bruikbaar: -77 dBm voor 2,4 GHz, -80 dBm voor 5 GHz. De throughputs hier komen niet of nauwelijks boven de 1 Mbps uit.

PraktijktestSnelheid
Praktijk, eerste verdieping, 2,4 GHz, downstream 65 Mbit/s
Praktijk, eerste verdieping, 5 GHz, downstream210 Mbit/s
Praktijk, tweede verdieping, 2,4 GHz, downstream1 Mbit/s
Praktijk, tweede verdieping, 5 GHz, downstream< 1 Mbit/s
Signaalsterkte, eerste verdieping, 2,4 GHz-47 dBm
Signaalsterkte, tweede verdieping, 2,4 GHz-77 dBm
Signaalsterkte, eerste verdieping, 5 GHz-50 dBm
Signaalsterkte, tweede verdieping, 5 GHz-80 dBm

Voor sommige prestaties op deze pagina geldt op dit moment dat we op dit moment nog niet definitief kunnen zeggen wat ze waard zijn. Daarvoor ontbreekt het allereerst aan vergelijkingsmateriaal. Zodra we meer apparaten op een identieke manier hebben getest, kunnen we er meer over zeggen. Ten tweede waren we door de compatibiliteitsproblemen genoodzaakt om dit apparaat op een andere manier te testen dan we gedaan hebben bij bijvoorbeeld de TP-Link Archer C3200.

Wij hebben de test gedaan met handmatig toegewezen kanalen en gescheiden ssid’s. Standaard gebruikt de Synology RT2600ac echter Smart Connect, een wat hippere naam voor band steering. Hij maakt voor beide frequenties een enkel ssid en verdeelt de clients, om ze zo optimaal te spreiden.

Aangezien we hier te maken hebben met een router van Synology, hebben we ook nog even gekeken hoe geschikt hij is om in te zetten als nas. We hebben een usb 3.0 externe harde schijf op de usb 3.0-poort aangesloten en een bestand van ruim 200 MB beide kanten op gekopieerd. Daar komen bruikbare snelheden uit: 71 MB/s lezen en 45 MB/s schrijven.

Test usb 3.0 i.c.m. WD My Passport UltraSnelheid
3 meter, 3 laptops, 2,4 GHz, downstream110 Mbit/s
3 meter, 3 laptops, 5 GHz, downstream410 Mbit/s

Conclusie

De Synology RT2600ac een uitstekende opvolger voor de RT1900ac op de markt gebracht. Hardwarematig is het zeker geen bijzonder vernieuwende verschijning, of je moet enorm verlangen naar een router met een sd-kaartaansluiting – waar onder andere D-Link ook al eens mee op de proppen is gekomen overigens. Voor het grootste gedeelte hebben we hier te maken met hetzelfde beestje als de Netgear R7800 in een ander jasje. Zeker in al het mesh-geweld dat we recent over ons heen hebben gekregen, is dat niet meteen iets waar je wellicht warm van wordt. De prestaties zijn overigens prima. De prestaties die mogelijk zijn via de usb 3.0-aansluiting maken dit verder ook een alleszins capabele quasi-nas. We maken ons overigens wel een beetje zorgen over de compatibiliteitsproblemen die we tegenkwamen.

Het draait bij de Synology RT2600ac echter niet primair om de hardware en de rauwe prestaties. De kwaliteit van SRM is wat ons betreft de doorslaggevende factor bij het al dan niet aanraden van dit apparaat, zeker als je van plan bent om hem ook zakelijk in te zetten. Op dit punt kunnen we niet anders dan enthousiast zijn. De instellingsmogelijkheden zijn uitgebreid (inclusief dual-wan-mogelijkheid) en de meeste beschikbare packages zeer relevant. Met name de mogelijkheid om de router in te zetten als vpn-server voor om het even welk vpn-protocol, maakt dit een aanrader. Dat een en ander dan ook nog is vervat in een volgens ons aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk jasje, is mooi meegenomen.

.pro’s

  • Gebruiksvriendelijk
  • Veel mogelijkheden, ook zakelijk
  • Bruikbare usb 3.0-doorvoersnelheden
  • Relatief schappelijke prijs

.contra’s

  • Mogelijke compatibiliteitsproblemen met wifi-adapters
  • Relatief wat verouderde hardware

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home