Synology DS1522 Plus review: gevaarlijke gok

Synology, vergeet je roots niet

Synology vernieuwt de DS15xx+-reeks met de DS 1522+: een NAS die volledig op kantoorgebruik gericht is. Multimedia behoort niet meer tot de taken, waardoor we niet zo zeker zijn of deze NAS wel een volledige stap vooruit is vergeleken met zijn voorgangers.

De Synology DS1522+ is een krachtige maar compacte NAS. De kleine server ziet er helemaal hetzelfde uit als voorgaande edities en huisvest nog steeds vijf 3,5 inch-HDD’s. Daarbovenop krijg je twee M.2 NVMe-aansluitingen voor SSD’s waarmee je een snelle cache kan bouwen. Uit de doos krijg je 8 GB aan DDR4 EEC-RAM maar indien je wil kan je het geheugen uitbreiden tot 32 GB. Tot daar gaat het goed.

Mag het wat meer zijn?

Over de rest van de specificaties zijn we bij aanvang van de test iets terughoudender. Zo kiest Synology voor een AMD Ryzen R1600-processor. Die chip, gericht op embedded gebruik, heeft maar twee rekenkernen, weliswaar met een turbokloksnelheid van 3,1 GHz. De chip is gebouwd op de originele Zen-architectuur van AMD, terwijl er vandaag al processors met Zen 4 op de markt liggen. Het is dus niet de recentste CPU, al hoeft dat geen probleem te zijn. AMD’s chip mankeert echter een grafische component, want niet zo veelbelovend is voor multimediatoepassingen.

Verder zien we vier RJ-45-poorten met 1 GbE. Die ondersteunen link-aggregatie. Je kan zoals steeds via de PCIe 3.0-uitbreidingssleuf een extra netwerkkaart installeren die wel 10 GbE ondersteunt. Toch stelt Synology hier een beetje teleur. Concurrent Qnap is intussen al wel op de 10 GbE-trein gesprongen. Verder zien we vooraan een USB 3.1 Gen 1-poort, 3.0 in de volksmond. USB Type C ontbreekt volledig. Voor een instapprijs van ongeveer 799 euro (inclusief btw.) is Synology hier naar ons gevoel eerder zuinig.

Niet zagen

De installatie van de NAS verloopt zoals altijd bijzonder vlot. 3,5 inch-HDD’s installeren kan dankzij een handig kliksysteem zonder schroeven en de NAS vinden op het netwerk is een peulenschil. Vanaf dan worden we door de installatiewizard geleid. Die is overzichtelijk maar niet vrij van ergernissen. We testen de NAS met enkele trouwe Seagate IronWolf-drives met een 4 TB-capaciteit. Dat zijn kwalitatieve NAS-schijven, afkomstig van één van ’s werelds grootste HDD-fabrikanten.

De bangmakerij wordt niet geapprecieerd.

Toch vindt Synology het nodig om ons te waarschuwen: de drives staan immers niet in de compatibiliteitslijst. Die grote rode waarschuwing doet het warme welkom van de rest van de wizard teniet, zeker wanneer je weet dat die compatibiliteitslijst flink geslonken is sinds Synology drives onder eigen naam verkoopt. Omstreeks diezelfde tijd is ook het waarschuwingsscherm verschenen. We negeren het dialoogvenster en kunnen perfect verder, maar zijn een beetje teleurgesteld in de oneerlijk aanvoelende aanpak van Synology.

Beste NAS-OS ter wereld

Na de installatie bevinden we ons in de vertrouwde omgeving van DSM 7. Dat is en blijft met voorsprong het beste NAS-besturingssysteem op de markt. Het is krachtig maar overzichtelijk en geeft toegang tot tal van functies op maat van kantoren. Denk aan gedetailleerd accountbeheer met de optie om administratorrechten te delegeren, geïntegreerde back-up-oplossingen en zelfs een heuse kantoorsuite. In eerdere stukken gingen we al in meer detail in op die functionaliteit.

Een hoofdpunt is de Foto’s-app, die gelijkaardig is aan Google Foto’s, inclusief automatische back-ups van foto’s vanop je smartphone. Die toepassing is leuk voor de prosumer maar ook voor de professionele gebruiker. Voor fotografen biedt Synology zo niet alleen netwerkopslag, maar ook een ingebouwde manier om foto’s te ordenen en zelfs te delen.

Voor videobewaking is Surveillance Station een meerwaarde. Daarmee tover je de Synology DS1522+ om tot hub voor je videocamera’s. Bij je NAS zit een licentie om met een eerste camera aan de slag te gaan. Zo werkt ook de Virtual Machine Manager, waarmee je snel een VM opzet voor Linux, Windows of zelfs DSM zelf. Dat laatste is handig voor beheerders die een update van DSM willen testen voor ze hem uitrollen. Active Insight verdient nog een vermelding: die oplossing laat je toe om de status van één of meerdere NAS-toestellen handig vanop afstand te beheren. Het extra overzicht is een godsgeschenk voor IT-professionals die meerdere NAS-toestellen moeten beheren.

Tot slot halen we de Secure SignIn-toepassing er even bij. Die laat je toe om in te loggen zonder wachtwoord op je NAS en 2FA te activeren. Die extra veiligheid is welkom, zeker omdat Synology iedereen toelaat om de NAS van overal te benaderen via Quickconnect (quickconnect.to/mijnnasje).

Mocht het niet duidelijk zijn: wat de software betreft zijn we vol lof. DSM was al goed, en lijkt jaar na jaar beter te worden. De software is zo goed dat ze deze NAS bijna eigenhandig een aanrader maakt.

Stapje achteruit

Bijna. Met de keuze voor de AMD Ryzen R1600 neemt Synology immers multimedia-ondersteuning weg. De chip heeft in theorie wel enkele GPU-capaciteiten aan boord, maar mist in de praktijk een bruikbare GPU-component. Die zagen we wel in de vorige generaties van deze NAS met Intel Atom.

Het resultaat is merkbaar voor wie van de Synology DS1522+ een multimediahub wil maken. Ben je veel met video bezig, dan zal je de beperkingen voelen. 4K-video kan deze NAS niet afspelen, voor een 1080p-video schiet het CPU-verbruik de hoogte in. De beperkingen vallen weg op het lokaal netwerk wanneer de mediaspeler directe weergave ondersteunt, maar zodra de server moet transcoderen, presteert die eigenlijk op een niveau gelijkaardig aan de DS1517+.

Dat merken we niet alleen met de populaire toepassing Plex. Met het ingebouwde Video Station is het nog erger gesteld, aangezien die software slechts heel beperkt audiocodecs ondersteunt. Wie de NAS als video-hub wil gebruiken en ook af en toe video buiten het lokale netwerk wil streamen, koopt zelfs beter voorganger DS1520+.

We vinden de keuze van Synology gevaarlijk. Het merk richt zich de laatste jaren steeds meer op kmo’s en zelfs enterprises, maar geeft zelf aan dat die strategie gedreven woord door prosumenten. Dat zijn gebruikers die Synology uit eigen interesse leren kennen, de kracht van de systemen inzien en die kennis meenemen naar hun professionele leven. Multimedia is een belangrijke poot voor die doelgroep, die zich met de DS1517+ en alle andere AMD-gebaseerde NAS-toestellen terecht in de steek gelaten mag voelen. Dat Synology dit toestel in zijn online NAS-selectietool bovendien aanprijst als mediahub, is een beetje misplaatst.

Top op andere vlakken

Voor het gros van de gebruiksscenario’s binnen de kmo nemen we aan dat die media-ondersteuning aanzienlijk minder belangrijk is. Als krachtige netwerkschijf of back-up-hub doet deze NAS het erg goed, al zien we niet direct veel redenen om te upgraden van een DS1520+.

Zoals gezegd kan je ook virtualiseren, al is dat vooral voor niche-toepassingen gezien de bescheiden kracht van de CPU. Toch is deze dual core-processor geen duts. Vergeleken met de Intel Atom C2538 in de Synology DS1517+ meten we een prestatiewinst van factor drie, wanneer we enkel kijken naar CPU-prestaties binnen een virtuele machine. Dat is meteen indicatief voor de vlotheid van andere toepassingen op de NAS.

Opslag is het hoofddoel van deze NAS en Synology verwacht dat je wel even verder kan na aanschaf van dit toestel. Volstaan de vijf HDD-bays niet? Dan kan je het toestel uitbreiden met maximaal twee DX517-uitbreidingstoestellen. Die krikken het totaal aantal beschikbare HDD-plekken op tot vijftien.

Vertrouwde formule

Als puntje bij paaltje komt weet Synology hoe het een NAS moet maken. Dat zien we ook bij de DS1522+. Deze NAS is kwalitatief, handig in gebruik en voorzien van spectaculaire software. Toch vragen we ons af of de wet van de remmende voorsprong hier niet begint te spelen. Langs de hardwarekant is deze NAS eigenlijk niet noemenswaardig beter dan zijn voorganger, en wanneer we multimedia binnen beschouwing nemen zelfs slechter. USB C blijft achterwege wat het een beetje lastig maakt om een moderne back-up-schijf aan te sluiten en ook op 2,5 GbE moeten we nog steeds wachten.

Voorlopig redt de software de meubelen. Voor een krachtige maar compacte bestandsserver voor een klein bedrijf (of een groot gezin) durven we de Synology DS1522+ nog steeds zonder schroom aanraden. Om video op te slaan en te streamen, is dit toestel minder geschikt. Deze NAS is een kwalitatief toestel van een ervaren bedrijf, maar we kijken toch uit naar de volgende generatie die hopelijk langs de hardwarekant wat noemenswaardige nieuwigheden aan boord heeft.

.pro’s

  • DSM 7 is subliem
  • Uitgebreide selectie van toepassingen
  • Krachtig maar overzichtelijk beheer
  • Cache-mogelijkheden

.contra’s

  • Hardware is stilaan oubollig
  • Stap achteruit voor multimedia
  • Angst aanjagen via HDD-compatibiliteitswaarschuwing

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.