Bouw een private maar hybride cloud met NAS-toestellen van Synology

Synology NAS

Je hoeft geen eigen datacenter te hebben om van de voordelen van een hybride cloudmodel te genieten. Je NAS kan onderdeel zijn van een hybride infrastructuur met een ruggengraat in de cloud.

Je data lokaal bewaren heeft tal van voordelen. Praktisch heeft een lokaal netwerk minder beperkingen en blijft de latency laag vergeleken met de cloud. Je behoudt bovendien de controle over je gegevens en kan verder werken bij internetproblemen. Ideologisch vertrouw je het levensbloed van je organisatie niet toe aan een externe cloudprovider.

Voor kleinere ondernemingen is een NAS daarom een interessante oplossing. Verschillende mensen kunnen netjes gezamenlijk vanop zo’n centraal servertje werken. Complexer wordt het wanneer je onderneming meerdere locaties heeft. Hoe zorg je er in deze situatie voor dat je de voordelen van een lokale NAS behoudt, maar toch samen met dezelfde bestanden kan werken?

Hybrid Share Folder

Daarvoor introduceerde Synology de Hybrid Share Folder. Dat is een map op een Synology-NAS die synchroniseert met de C2 Cloud van het bedrijf. Bestanden worden bewaard in de cloud en synchroniseren met één of meerdere NAS-toestellen. Belangrijke bestanden blijven on-premises beschikbaar voor een lage latency, maar gebruikers kunnen ook via de cloud aan de gegevens. De snelle synchronisatie via de cloud lost bandbreedteproblemen op, terwijl lokale gebruikers met gecachte bestanden werken. Synology zorgt ervoor dat je gegevens niet manueel lokaal moet downloaden of met complexe versies hoeft te werken om het overzicht te bewaren.

lees ook

Bescherm je NAS: aan de slag met Synology Hyper Backup

Voor je aan de slag kan gaan met Synology Hybrid Share, heb je een C2 Storage-abonnement nodig. Synology vereist hier het Advanced-plan. Daarmee teken je in op minstens 1 TB aan 69,99 euro per jaar. Je kan de opslag ook gebruiken voor back-ups van je NAS.

Maak de map

Gewapend met de cloudopslag trek je naar het Control Panel van je NAS. Kies daar Shared Folder en klik op Create. Uit het menu dat nu opent kies je Mount Hybrid Shared Folder.

Je moet nu inloggen op je C2-opslag. Vervolgens specificeer je de naam voor de map op de cloudopslag. Synology vereist ook een quota dat minstens 500 GB moet bedragen. Het formaat is uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid data die je in de C2 Cloud wil opslaan.

In een volgende stap moet je een encryptiesleutel kiezen. Hybrid Share versleutelt al je gegevens lokaal voor ze met de cloud gedeeld worden. Je hebt de sleutel nodig om de map op andere toestellen te gebruiken, dus vergeet hem niet. Na het aanmaken krijg je de sleutel als bestand. In het volgende venster kan je nog enkele eenvoudige instellingen aanpassen.

Lokale bestanden

Nu kies je de lokale cache. Die bepaalt hoeveel gegevens lokaal op de NAS worden bewaard. Synology zal automatisch relevante bestanden offline beschikbaar maken en minder gebruikte data naar de cloud verhuizen wanneer je lokale cache vol zit. Heb je voldoende ruimte, dan kan je de cache natuurlijk even groot maken als de Shared Folder zelf. Klik door de wizard om het overzicht nog eens te bekijken en toegang te verlenen aan verschillende gebruikers.

Op je NAS kan je de hybride map nu gewoon als een andere gedeelde map gebruiken. Je kan de map dus ook als een netwerklocatie toevoegen aan een pc, zodat die op kantoor eenvoudig toegankelijk is.

Andere toestellen

De Hybrid Share-map kan je nu toevoegen aan maximaal vijf andere NAS-toestellen. De data zullen via de C2 Cloud synchroniseren en cachen op de lokale NAS waar ze nodig zijn. Zo kan een gebruiker zonder latency- of bandbreedteproblemen werken terwijl de gegevens toch in de cloud staan. In satellietkantoren kan je bovendien besparen op lokale opslag. Je hoeft immers enkel relevante bestanden lokaal te cachen. De rest kan je in de C2-cloud bewaren.

Is er een probleem met een NAS, of moet je per uitzondering vanop een andere locatie snel een bestand binnenhalen, dan kan dat met de Synology Hybrid Share-downloadtool. Dat programma laat je toe om vanop de desktopbestanden uit de C2-Cloud te downloaden.

Hybrid Share downloadtool

Om te tool te gebruiken, log je eerst in op de C2 Cloud waarop de Hybrid Share staat. Vervolgens kan je de map selecteren. Klik nu op Toepassen. Omdat alle data versleuteld zijn, heb je de encryptiesleutel nodig. Die kan je intypen maar je kan ook het bestand uploaden dat Synology genereerde tijdens de aanmaak van de gedeelde map.

Zodra de map verbonden is, kan je erdoorheen bladeren. Je ziet alle bestanden en kan ze downloaden naar je pc. Momenteel is de tool vooral bedoeld om af en toe een bestand te downloaden wanneer dat niet op een andere manier beschikbaar is. Je moet immers telkens opnieuw inloggen.

De essentie van Hybrid Share is om een netwerk van lokale opslag te bouwen met een ruggengraat in de cloud. Zo krijg je een private hybride cloud waarover je zelf de volledige controle behoudt.


Dit is een redactionele bijdrage in samenwerking met Synology. Klik hier voor meer informatie over de producten en oplossingen van het bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home