Samsung Galaxy Z Fold 4 review: vouwbaar wordt volwassen

Samsung Galaxy Z Fold 4

Na vier generaties is de vouwbare smartphones stilaan volwassen. Saai durven we niet te zeggen, maar de Samsung Galaxy Z Fold 4 blaast ons niet meer van onze sokken.

Vorig jaar mochten we op de redactie van ITdaily voor het eerst proeven van de Samsung smartphones met een vouwbaar concept. Zowel de Samsung Galaxy Z Flip 3 als Fold 3 konden ons charmeren, maar ook niet meer dan dat. Intrigerend met heel wat potentieel, met een te hoog prijskaartje.

Waar de Flip 4 nog onderweg is naar de redactie, hebben we al wel wat tijd mogen doorbrengen met de Samsung Galaxy Z Fold 4. De korte samenvatting? Een toptoestel met een aantal lastige minpunten waar we ons sterk aan zouden blijven ergeren. En toch is de lokroep groot om te investeren in dit toestel. Althans, tot je het forse prijskaartje bewondert: vanaf 1.799 euro inclusief btw.

Geen platte sandwich

Laten we starten bij het begin: het design. De Fold-reeks van Samsung is al sinds de start dezelfde sandwich met een kleine opening om het flexibele scherm niet dubbel te vouwen. Misschien moet de Koreaanse fabrikant eens bij Oppo spieken. Zij kunnen de sandwich wel plat sluiten. Of dat design robuust genoeg is, valt echter af te wachten. Met enkel een Chinese lancering heeft het merk nog veel te bewijzen internationaal wat betreft vouwbare smartphones.

De sandwich sluit dus niet helemaal, maar dat neemt niet weg dat de Samsung Galaxy Z Fold 4 zijn vouwmechanisme grondig heeft vernieuwd. Hij lijkt iets stroever te vouwen dan zijn voorganger, wat in dit geval kwalitatiever aanvoelt.

Samsung Galaxy Z Fold 4

Het forse formaat valt enkel op wanneer je het toestel dichtvouwt. De dikte van een dubbele smartphone lijkt veel, maar het toestel is wel gevoelig smaller dan een traditioneel toestel. Resultaat: wie een smartphone altijd in zijn of haar broekzak stopt, geniet van meer ruimte. Enkel het fors hogere gewicht went niet: 263 gram. Dat is bijna zeventig gram meer dan bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S22 Plus. Wie tussendoor een gewone smartphone vastneemt, merkt onmiddellijk het verschil.

Vouwbaar scherm blijft fragiel

Het prijskaartje bovenaan maakt het toestel premium, maar dat voel je ook overal. Met het stevige aluminium frame maakten we ons zelden zorgen om de fragiliteit van het vouwbare scherm.

Dat betekent niet dat je zowat alles richting het vouwbare scherm mag gooien. Wanneer je de eerste keer de Samsung Galaxy Z Fold 4 instelt, word je attent gemaakt op zaken die je niet met het scherm mag doen. Hard drukken met je vingernagel mag bijvoorbeeld nog altijd niet en blijf van de schermfolie die je mits heel veel inspanning  nog altijd kan weghalen. Het toont aan dat een vouwbare smartphone nog altijd niet zonder risico is, maar elke nieuwe generatie brengt verbeteringen met zich mee.

Hou ook rekening met een IPX8-rating. Die 8 staat voor waterdicht, maar die X betekent dat het toestel helemaal niet stofbestendig is. Opletten dus wanneer je de Fold 4 mee naar het strand neemt.

Iets groter scherm vooraan

Voor we het vouwbare scherm verder bespreken, moeten we het eerst hebben over het lange, traditionele OLED-scherm (904 x 2.316 pixels, 48-120 Hz) vooraan. Een van de grootste nadelen van de Fold 3 was het smalle scherm. Snel een berichtje sturen stond garant voor veel fouten.

Samsung Galaxy Z Fold 4

We zijn blij dat de opvolger een iets breder scherm heeft, ondanks dat het toestel zelf niet breder is geworden. De schermverhouding is nu 23,1:9 vergeleken met 25:9-ratio van de Fold 3. Resultaat: een beter bruikbaar scherm waarmee je minder fouten maakt. We zouden het liefst van al een nog breder scherm hebben zoals de vouwbare Oppo Find N. Bijkomend voordeel van zo’n breder scherm: het vouwbare scherm binnenin komt dan dichter in de buurt van een 16:9-schermverhouding om media aangenaam zonder dikke zwarte randen te consumeren.

Ondanks dat je een vouwbaar toestel in handen hebt, merken we dat we vaak enkel het voorste scherm benutten. Als we het moeten inschatten, komen we op een 75/25-verhouding, waarbij we 75 procent van de tijd op het kleine scherm korte interacties doorvoeren. Wie dat weinig vindt, moet eerst door de wittebroodsweken waar die verhouding omgekeerd is. Daarna volgt de realiteit en werken veel zaken efficiënter door het scherm niet telkens open te vouwen.

Zijn vouwbare toestellen dan overbodig? Helemaal niet, want bij die 25 procent van de tijd heb je iets uniek in handen waar je eerder nog niet van kon genieten. Een foto aan vrienden of familie laten zien op het grote scherm, de route op Google Maps of sommige webpagina’s browsen, voor je het weet ben je fan van het concept en wil je niets anders meer.

Stoffig vouwbaar scherm

Iedereen een vouwbare smartphone? Daar zijn we nog niet. Het grote OLED-scherm (2.176 x 1.812 pixels, 1-120 Hz) kan bekoren maar heeft vandaag nog heel wat nadelen. De belangrijkste is de weerspiegeling van het scherm. Aangezien het geen strakke glazen plaat is, zie je in de golven veel sneller reflecties. Het toestel in de zon gebruiken is gevoelig lastiger dan bij een traditioneel toestel, ondanks de geadverteerde piekhelderheid van 1.200 nits.

Samsung Galaxy Z Fold 4

Bijkomend nadeel is dat het scherm na verloop van tijd heel wat stof vergaard over de middelste plooi waar het toestel niet helemaal sluit. Je kan prima ook boven- en onderaan een halve cirkel aan stof bewonderen bij de openingen. Het lijkt een klein probleem, maar je gaat je scherm meer poetsen dan bij een traditionele smartphone.

De vouw in het midden is nog steeds aanwezig. Vorig jaar vonden we dat niet echt een probleem en nu is dat opnieuw het geval. Wie zoekt, vindt de vouw. Het stoort ons enkel wanneer we het toestel in direct zonlicht gebruiken. Dan zoeken naar het perfect beeld over het ‘golvende’ scherm maakt de vouw duidelijker zichtbaar.

Over de schermkwaliteit kunnen we kort zijn: uitstekend. Net als zoals het vorige model, en het model daarvoor. Zowel vooraan als het vouwbare scherm in het midden zijn uitstekend.

Topprestaties over de hele lijn

Het hart van de Samsung Galaxy Z Fold 4 is het nieuwste topmodel uit de Qualcomm-fabriek: de Snapdragon 8+ Gen 1, gebakken op 4 nanometer. Aan topprestaties geen gebrek met ook aan grafische kant uitstekende resultaten.

Of je zoveel pk’s daadwerkelijk nodig hebt, laten we in het midden. Voor gamers die de beste 3D-prestaties aan 120 Hz willen waarnemen, is elk extra meegenomen. Wie zich daar minder mee bezighoudt, kan genieten van extra batterijduur omdat de chip bijna continu op reserve draait. Tijdens onze testperiode konden we de Fold 4 op geen enkel traag momentje betrappen.

Iets wat ook bliksemsnel reageert, is de vingerafdruksensor in de aan-uitknop. Na talloze toestellen met een sensor in het scherm, is het een openbaring hoe snel de ‘traditionele’ manier werkt. Een fractie aanraken is al genoeg. Het maakt onze overschakeling naar een sensor onder het scherm zelfs vervelend.

Camerakwaliteit

Je betaalt voor de Fold-reeks bij Samsung de hoogste prijs uit het gamma, maar de camera’s konden tot nu toe nooit concurreren met de Galaxy S-reeks. Daar komt met de Samsung Galaxy Z Fold 4 gelukkig een einde aan. Aan de achterkant vind je dezelfde drie camera’s als op de Samsung Galaxy S 22 (Plus): 50 MP (f/1.8, OIS) hoofdcamera, 12 MP (f/2.2) groothoekcamera en een 10 MP (f/2.4, OIS) 3x optische zoom.

Wie de fotokwaliteit in detail wil bekijken, kan in onze Samsung Galaxy S22 review heel wat voorbeeldfoto’s bekijken. Kort samengevat: de hoofdcamera presteert uitstekend met zowel overdag als ’s nachts sterke foto’s. De breedhoekcamera doet het overdag prima, ’s avonds of bij uitdagende lichtomstandigheden binnen laat je die beter achterwege. De 3x optische zoomcamera is prima bruikbaar, zolang het niet te donker is.

We voegen er in deze review nog een aantal toe, maar foto’s blijven vaak toch persoonlijke smaak. Klik op de foto’s om ze in hun volledige resolutie te bekijken.

Camera achter het scherm

Een toestel met twee schermen heeft ook twee selfiecamera’s. De camera vooraan in het glas heeft een 10 MP-sensor (f/2.2) en levert uitstekend werk om mee te videobellen of te fotograferen.

Binnenin lijkt er geen camera aanwezig, maar er zit er stiekem één achter het scherm rechts bovenaan. De pixels lopen over het scherm. Wanneer je er echt op let, zie je waar de camera zit. Met de pixels die erover lopen en de beperkte 4 MP-sensor is dit geen topcamera. Je ziet dat Samsung zijn best doet om softwarematig het beeld effen te trekken, maar de kleuren zijn te artificieel en het resultaat oogt wazig. Nice to have, maar gebruik bij voorkeur toch maar beter de camera vooraan.

Android 12L, maar je merkt het amper

De Samsung Galaxy Z Fold 4 is het eerste toestel dat met Android 12L wordt geleverd. Dat klinkt intrigerend, maar in de praktijk merk je daar weinig van. Het is de eerste poging van Google om Android op vouwbare schermen meerwaarde te geven. Menu’s, notificaties en het snelmenu maken beter gebruik van de ruimte, maar het neemt niet weg dat Android geen specifieke tablet-apps heeft zoals Apple wel heeft voor iPhone en iPad.

Hiermee komen we terug op mijn 75/25-verhouding van daarstraks. Ik zou veel liever het grote scherm meer gebruiken, maar er zijn te veel apps die niet optimaal gebruikmaken van die extra ruimte. Een opgeblazen app zoals je vaak op Android-tablets kan bewonderen, voegt weinig meerwaarde toe. Google hoopt met Android 12L  dat ontwikkelaars meer gaan focussen op grotere, al dan niet vouwbare schermen. Een duidelijk kip-en-eiprobleem.

Samsung Galaxy Z Fold 4

Opvallend is dat er vandaag nog steeds heel wat apps zijn die niet naadloos kunnen wisselen van het grote naar het kleine scherm. Je wordt dan automatisch begroet met een melding dat je de applicatie opnieuw moet starten om op het kleinere of grotere scherm te kijken.

We zijn benieuwd wat de gegarandeerde vier OS-updates nog zullen opleveren. Op vlak van beveiliging zit je met de Samsung Galaxy Z Fold 4 nog minstens vijf jaar gebakken.

Multitasken zoveel je wil

Samsung voegt wel een interessante taakbalk toe onderaan het venster wanneer je een applicatie open hebt. Daar kan je handig nieuwe apps openen of het appvenster openen. Het is een meerwaarde, maar het aantal meest recente apps dat vandaag wordt weergegeven op de taakbalk is twee, wat te weinig is.

Multitasken gebeurt wel efficiënter dankzij die balk. Sleep van daaruit naar het scherm en je kan kiezen of je de app opent op een schermhelft of een kwart van het scherm. Er zijn situaties waarbij je bijvoorbeeld het toestel vouwt zoals een laptop en het onderste scherm voor iets anders gebruikt, maar dat is eerder een gimmick. Tof omdat het kan, maar niets meer.

Je kan de Fold 4 ook als thin client gebruiken door Samsung DeX in te schakelen. De evolutie van DeX verloopt trager dan we willen, maar het is vandaag perfect bruikbaar binnen virtualisatie-omgevingen zoals Citrix of VMware.

Veiligheid binnen ondernemingen zit overigens goed dankzij Samsung Knox, waarmee je je toestel prima kan configureren als privé en zakelijk toestel met twee veilige gescheiden omgevingen.

Uitstekende batterijduur

Waar de Fold 3 ons vorig jaar niet kon overtuigen met zijn batterijduur, doet zijn opvolger dat wel. De Samsung Galaxy Z Fold 4 presteert uitstekend wanneer we enkel het scherm vooraan gebruiken, we noteren gelijkaardige cijfers als bij andere premium smartphones.

Wanneer we het scherm aan de buitenkant vergelijken met het grotere scherm binnenin, is het verval heel beperkt tot onze verrassing. We noteren een verlies van gemiddeld twintig procent, wat niet slecht is wetende dat het scherm binnenin gevoelig groter is. Wie de hele dag wil Netflixen, hoeft zich weinig zorgen te maken.

Veel te traag opladen

De positieve punten die de Fold 4 scoort in de batterijtest verliest het direct wanneer we naar de laadtijd kijken. Er zit geen oplaadblokje in de doos, enkel een USB-C-kabel. Op zich is dat niet zo erg, maar de maximale laadstroom van 25 watt is dat wel. Het duurt bijna 40 minuten tot het toestel halfvol is geladen, wat een eeuwigheid is vergeleken met andere premiumtoestellen. Bekijk hieronder het opzienbarend verschil.

Zelfs Samsungs eigen Galaxy S22 Ultra ondersteunt 45 watt, wat we vandaag als absolute minimum verwachten in een smartphone. Hoger is beter, zeker wanneer we vandaag een Oppo, Motorola, OnePlus en Xiaomi al na gemiddeld 15 minuten uit het stopcontact trekken om een volledige dag door te komen.

Waarom is dat bliksemsnel laden zo belangrijk? Wie het nooit heeft gekend, weet niet wat hij of zij mist. Heb je echter één keer zo’n toestel gebruikt, dan kan je niet meer zonder. De luxe van snel een kwartier bij het ontbijt je telefoon opladen om een hele dag toe te komen, kent geen gelijke. Is je smartphonebatterij sneller leeg dan verwacht? Met een korte laadbeurt van vijf minuten kan je gauw al een halve dag verder. Zo’n luxe verwachten we van een premium smartphone, iets wat de Fold 4 schromelijk mist.

Om het nog erger te maken ondersteunt de Fold 4 maar heel traag draadloos opladen. Het duurt bijna drie uur tot het toestel helemaal vol is, ondanks de belofte van ‘snel’ draadloos laden aan 15 watt.

Conclusie

Tijdens onze testperiode hebben we de Samsung Galaxy Z Fold 4 intensief gebruikt, maar al snel verdween de noodzaak om voor elke kleine interactie dat grote scherm open te klappen. Dat klinkt negatief, maar dat is het niet. Waar we bij de eerste versies vol verbazing bleven spelen met het scherm, is er nu ruimte voor nuchterheid.

Die nuchterheid vertaalt zich in een volwassen product dat Samsung doorheen de jaren heeft geperfectioneerd. Het enige wat we nog missen, is een breder scherm vooraan om comfortabeler te typen. Een crashdieet zou ook mooi zijn, maar we moeten realistisch zijn dat deze sandwich-smartphone altijd iets zwaarder zal blijven dan een traditioneel toestel.

Rest er alleen het prijskaartje: vanaf 1.799 euro inclusief btw. Dat is een bittere pil om te slikken. Qua hardware is het sterk vergelijkbaar aan de Galaxy S22 Plus, min het vouwbare scherm. Aangezien die laatste 1.099 euro inclusief btw kost, betaal je eigenlijk 700 euro meer voor het extra scherm. Wat ons betreft is de meerwaarde overduidelijk, maar niet aan die meerprijs. Een model met een breder scherm vooraan, plat dichtvouwen en sneller opladen zou ons misschien wel kunnen overtuigen.

.pro’s

  • Plezierig groot scherm
  • Degelijk batterijduur
  • Goede camerakwaliteit
  • Stevig scharnier

.contra’s

  • Traag opladen
  • Reflectie van ‘golvend’ vouwbaar scherm bij zonlicht
  • Stof op het vouwbaar scherm
  • Prijs

De Samsung Galaxy Z Fold 4 is verkrijgbaar in drie kleuren: groengrijs, zwart en beige. Prijzen starten vanaf 1.799 euro voor 256 GB opslag. Wie meer wil, kan kiezen uit 512 GB (1.919 euro) of 1 TB (2.159 euro). Alle prijzen zijn inclusief btw.

Android-updatebeleid: Samsung garandeert dat de Galaxy Z Fold 4 minstens vijf jaar security-updates ontvangt en vier jaar OS-updates. Die termijn start vanaf de lancering op 25 augustus 2022 met Android 12L.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.