Wie een toptelefoon wil in en klein formaat, moet zeker de Samsung Galaxy S24 overwegen. Vooral zijn riante updatebeleid springt in het oog.
De markt voor compacte, krachtige smartphones is dun bezaaid. Er is de Google Pixel 8 (799 euro incl. btw) en er is de Samsung Galaxy S24 (899 euro incl. btw). De rest doet niet mee. Niet omdat er te weinig goede toestellen zijn, maar omdat er gewoon amper zijn. Veel gebruikers willen namelijk de grootste hebben.
Wie niet wil overcompenseren voor iets, weet dat de keuze beperkt is. Je kan er zelfs de één jaar oude Samsung Galaxy S23 (799 euro) nog bij nemen om te overwegen. In deze review bekijken we wie het beste toestel aflevert in deze compacte categorie. Wordt het oud, nieuw of Google?
Klein maar dapper
Samsung heeft zich niet te hard ingespannen om de Samsung Galaxy S24 te vernieuwen. Aan de buitenkant zie je geen verschil met zijn voorganger, uitgezonderd nieuwe kleurtjes. Toch is Samsung erin geslaagd om het scherm een beetje groter te maken (6,2 inch vs. 6,1 inch) zonder dat het toestel groter wordt. In hoogte komt er 0,7 mm bij, in de breedte gaat er 0,3 mm af. De dikte blijft hetzelfde met 7,6 mm, hoewel je iets meer batterij krijgt (4.000 mAh vs. 3.900 mAh).
Wat ons betreft, hoeft hetzelfde design geen minpunt te zijn. De Samsung Galaxy S23 maakte vorig jaar indruk met zijn premium en strak ontwerp waarbij de camera’s amper uitsteken. De stereospeakers klinken bijzonder goed en luid. Het design is IP68-gecertificeerd, wat betekent dat de telefoon water- en stofbestendig is. De haptische feedback voelt goed aan, net als de knoppen aan de zijkant.
De vingerafdruksensor in het toestel maakt gebruik van ultrasoontechnologie. Eender welk ander toptoestel met een vingerafdruksensor achter het glas schijnt licht naar boven om je vingerafdruk visueel te herkennen. De Samsung Galaxy S24 hoeft dat niet en reageert daarom gevoelig sneller (en accurater).
Mooi scherm
Het 6,2 inch OLED-scherm (1.080 x 2.340 pixels) is opnieuw bloedmooi, net zoals bij de Galaxy S23, of de S22, of de S21. Het grote verschil zit dit jaar in de piekhelderheid bij zonlicht. Elk jaar krikt Samsung die waardes omhoog. Vorig jaar haalde de S23 nog 1.750 nits, nu is dat 2.600 nits bij de Galaxy S24. In zowat elke situatie blijft het scherm goed leesbaar, zelfs wanneer de zon er recht op schijnt.
Wanneer het compacte scherm niet groot genoeg is, kan je de Galaxy S24 net als zijn voorgangers aansluiten op een externe monitor om Samsung DeX te activeren. Nadat je een muis en toetsenbord koppelt, doet de telefoon dienst als thin client of rudimentaire desktop. De functie bestaat al jaren en werkt prima, maar lijkt niet echt verder uit te breiden.
Geen Wifi 7, maar dat geeft niet
Waar de high-end Galaxy S24 Ultra mag pronken met een fonkelnieuwe Wifi 7-chip aan boord, moet de Samsung Galaxy S24 het doen met ‘maar’ Wifi 6E. Dat hoeft vandaag geen probleem te zijn, omdat er nog maar bitter weinig Wifi 7-compatibele routers en toegangspunten op de markt zijn. Bovendien kosten ze nog heel veel omdat de technologie nog maar net beschikbaar is.
Daar tegenover staat wel dat wie deze telefoon zeven jaar wil houden – zolang mag je op Android-updates rekenen – mogelijk onderweg een Wifi 7-router koopt. Wat ons betreft, biedt Wifi 6E genoeg prestaties voor een smartphone. Laat je daarom niet gek maken dat je per se Wifi 7 nodig hebt.
Exynos in plaats van Snapdragon
Dit jaar grijpt Samsung opnieuw naar zijn eigen chips voor de Galaxy S24 (en S24 Plus). Enkel de Galaxy S24 Ultra krijgt een Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 aan boord: dezelfde als in de OnePlus 12. De Samsung Galaxy S24 krijgt in ruil een Exynos 2400-chip. Die komt op vlak van CPU-prestaties erg in de buurt van de Qualcomm-chip.
Voel je dat verschil in dagelijks gebruik? Nee, niet echt. Elke telefoon in dit segment, zelfs de ‘tragere’ Google Pixel 8, voelt bliksemsnel aan.
Het verschil wordt groter wanneer je naar de grafische prestaties kijkt. Qualcomm levert een superieure GPU af vergeleken met Samsung. Opvallend is dat de Galaxy S23 van vorig jaar, toen met een Qualcomm-chip, even goed presteert dan de nieuwe S24.
Belasten we de GPU maximaal, dan zien we duidelijk dat de nieuwe Qualcomm- en Samsung-chips heel snel heet worden. Na tien minuten een intensief 3D-spel spelen, is de Galaxy S23 sneller dan de S24 en evenaart het de nieuwe Snapdragon 8 Gen 3-chip.
Cameraprestaties
Er zitten drie camera’s achteraan het toestel: 50 MP OIS f/1.8 hoofdcamera, 10 MP OIS f/2.4 3x zoomcamera en 12 MP f/2.2 groothoekcamera. Het zijn identiek dezelfde exemplaren als in de Galaxy S23. Lees daarom zeker onze review om andere fotovoorbeelden te bekijken.
Ook dit jaar blijft Samsung het traject volgen van realistische foto’s zonder te veel saturatie. Overdag presteert de camera bijzonder goed en kan hij tegen de beste smartphones opboksen. We zien misschien een tikkeltje meer contrast in de S24-foto’s vergeleken met de S23-foto’s, maar omdat we niet rechtstreeks kunnen vergelijken blijven we twijfelen.
’s Avonds blijft de S24 op een hoog niveau presteren. Persoonlijk vinden we de foto’s van de Google Pixel 8 beter in deze lichtomstandigheden, maar het gaat werkelijk om details (en smaak).
De 3x telefoto is een fijne aanvulling aan het arsenaal en presteert bijzonder goed. Besef wel dat deze zijn limieten heeft in omstandigheden met minder licht.
De groothoekcamera doet zijn werk. De resultaten bevatten soms iets te veel ruis naar onze smaak. Het gebrek aan optische beeldstabilisatie is spijtig, maar geen snelle autofocus vinden we veel erger. In deze prijsklasse mag je dat toch verwachten.
AI-functies
AI is het codewoord van de volledige Samsung S24 line-up. Dit zijn de belangrijkste AI-functies die je kan gebruiken:
- Live Translate: vertaal in realtime telefoongesprekken, zonder nood aan een extra app
- Interpreter: live-gesprekken in realtime vertalen op een gedeeld scherm
- Chat Assist: selecteer een stuk tekst en vraag om die te herwerken naar een bepaalde stijl (casual, social, professioneel)
- Transcript Assist: uit gesprekken kunnen transcripties, samenvattingen en vertalingen worden gemaakt
- Circle to Search: een gloednieuwe Google-functie, exclusief voor Pixel 8- en Galaxy S24-toestellen, waarbij je iets kan omcirkelen in een app om direct te zoeken à la Google Lens
- AI-bewerkingstools in Samsung Galerij: maak slow-motion video’s, verplaats of verwijder een voorwerp, dier of mens en vul foto’s op wanneer je die bijsnijdt
Zijn bovenstaande functies een must-have? Sommige zijn wel fijn, maar dat moet iedereen voor zichzelf uitmaken. Het mag geen reden zijn om specifiek deze telefoon te kopen en de update komt op termijn ook naar de Galaxy S23-modellen. Bovendien zijn op dit moment nog niet alle functies in het Nederlands beschikbaar. Wat je allemaal kan met Galaxy AI, lees je in deze blog.
lees ook
Samsung Galaxy AI getest: speeltuin voor AI-liefhebbers
Batterijduur en oplaadtijd
Een kleine telefoon betekent doorgaans een minder goede batterijduur. Het kleine scherm bespaart batterij, maar door het compacte formaat is er minder ruimte voor een grote batterij. Het was een zwakke plek van de Galaxy S23 vorig jaar en ook bij de Samsung Galaxy S24 kan het beter. Een volledige werkdag is geen probleem, zolang je niet te veel intensieve toepassingen gebruikt zoals navigatie of videobellen.
Google laat zien dat je met een klein toestel toch heel goede cijfers kan noteren op vlak van batterijduur. De Pixel 8 laat de andere compacte toestellen achter zich. Kijken we naar grotere toestellen, dan winnen die haast altijd.
Bovendien merken we dat Samsungs eigen Exynos 2400-chip niet bijster zuinig is wanneer er extra rekenkracht wordt gevraagd. Het verschil tussen licht en intensief gebruik is nergens groter dan bij de Galaxy S24.
Er zit geen lader in de doos van de Galaxy S24. De telefoon is Power Delivery-compatibel en ondersteunt tot 25 watt laden. Op een half uur is de telefoon halfweg, reken drie kwartier voor 80 procent. Dat is nipt vlot genoeg, maar in deze prijsklasse zien we liever cijfers die de helft sneller zijn om echt van snelladen te spreken. Draadloos laden wordt ondersteund tot 15 watt.
Conclusie
De grootste upgrade van de Samsung Galaxy S24 (899 euro incl. btw) is zonder twijfel het updatebeleid: zeven jaar veiligheidsupdates en zeven jaar Android OS-updates. Je mag op dit toestel nog Android 21 verwelkomen. Hiermee zit Samsung in lijn met de Google Pixel-reeks die dezelfde voorwaarden hanteert.
Het is ineens ook de belangrijkste reden om vandaag niet voor de gemiddeld 100 euro goedkopere Galaxy S23 te kiezen. De toestellen zijn nagenoeg identiek, maar bij de S23 ben je al één jaar updates ‘kwijt’. Zo heb je op moment van schrijven nog maar recht op vier jaar veiligheidsupdates en drie Android OS-updates. Ga dan voor de S24 met zeven jaar updates.
Vergelijken we met de Google Pixel 8, dan is de keuze een stuk moeilijker. Beide liggen opvallend dicht bij elkaar met zeven jaar updates, maar de Pixel 8 is 100 euro goedkoper en heeft een betere batterij. Ook op het gebied van AI-functies is er maar een klein verschil. Enkel de 3x optische zoom ontbreekt bij Google.
Wie regelmatig rekent op een degelijke zoom, haalt met de Samsung Galaxy S24 een uitstekend compact toptoestel in huis. Is zoom minder belangrijk? Dan kan je 100 euro besparen en is de Google Pixel 8 een betere optie.
.pro’s
- Compact en premium
- Uitstekende camerakwaliteit
- 3x optische zoom
- 7 jaar veiligheidsupdates en Android OS-updates
- Snelle vingerafdruksensor in het scherm
- Interessante AI-functies
.contra’s
- Trage oplaadtijd
- Groothoekcamera kan beter
- Batterij snel leeg bij intensief gebruik
De Samsung Galaxy S24 is verkrijgbaar in vier kleuren: zwart, grijs, violet en geel. De basisversie krijgt 8 GB RAM met 128 GB opslag en kost 899 euro inclusief btw.
Android-updatebeleid: Samsung garandeert dat de Galaxy S24 minstens zeven jaar security-updates ontvangt en zeven jaar Android OS-updates. Die termijn start vanaf de lancering op 31 januari 2024 met Android 14.