Samsung Galaxy S23 Plus review: te dure verloren zoon

De Samsung Galaxy S23 Plus bevindt zich in niemandsland tussen andere toptoestellen, aan een veel te hoge prijs.

Wie het allerbeste wil, kiest vandaag voor de Galaxy S23 Ultra. Liever een compacte smartphone met eveneens topprestaties? Dan is de kleine Galaxy S23 de ideale kandidaat. De Samsung Galaxy S23 Plus (1.199 euro inclusief btw) valt daar tussenin en doet veel goeds, maar is te duur en laat zich platlopen door de concurrentie.

Samsung zou dit moeten weten. Vorig jaar was er al de S22 Plus die zich in niemandsland bevond. Dit jaar is het verschil nog groter geworden omdat de prijs met 150 euro naar omhoog is geschoten voor het nieuwe model. Het resultaat is een overbodig toestel dat we niemand kunnen aanraden.

Aangezien de Samsung Galaxy S23 Plus identiek is aan zijn kleinere broer, de S23, kan je voor de belangrijkste zaken de uitgebreide review van de Galaxy S23 hier nalezen.

samsung galaxy s23

Tweelingsbroers

Of je nu kiest voor de kleinere S23 of de S23 Plus, beide zijn haast identieke kopieën van elkaar. Het enige verschil vind je terug in de schermgrootte (6,1 inch en 6,7 inch), de batterijcapaciteit (3.900 mAh en 4.700 mAh) en de laadsnelheid (25 watt en 45 watt). Voor de rest zijn beide toestellen identiek in specificaties, camera’s en afwerking.

Het grote verschil is dat de S23 als compact toestel in dit premiumsegment behoorlijk uniek is. De S23 Plus moet opboksen tegen de OnePlus 11, Xiaomi 13 Pro, Oppo Find X5 Pro en Motorola Edge 30 Ultra. Elk van deze toestellen levert een beter totaalpakket af. Daarnaast moet je ook rekening houden met de S23 Ultra, het topmodel van Samsung dat in prijs niet zo veel meer scheelt van de S23 Plus en heel wat extra troeven heeft.

Hoe goed de camera is en wat te prestaties van de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 zijn, kan je uitgebreid in onze Galaxy S23 review terugvinden.

Marathonloper

In ruil voor de energieslurpende Exynos-chip van vorig jaar en een iets grotere batterij, zet de S23 Plus een forse stap voorwaarts wat betreft batterijduur.

Testsuite 1 focust op lichte toepassingen zoals video’s streamen en browsen op het internet. Testsuite 2 gaat verder en voegt daar iets zwaardere testen aan toe met onder andere videobellen en fotobewerking.

In onze benchmarks kunnen enkel de S23 Ultra en de Motorola Edge 30 Ultra een voet naast de S23 Plus zetten. Met deze telefoon rond je vaker dan je denkt de kaap van twee dagen.

Al maar goed dat je niet snel moet laden, want de laadsnelheid van 45 watt is niet echt ‘snelladen’. Samsung hinkt hier heel erg achterop vergeleken met de concurrentie. Gelukkig is het niet zo erg als bij de kleinere S23 die het met 25 watt moet doen, maar iets meer dan een kwartier tot 50 procent is vandaag te lang. Snel laden aan de ontbijttafel lukt niet om de dag comfortabel rond te komen. ’s Nachts opladen blijft hier de norm.

Conclusie

De Samsung Galaxy S23 Plus (1.199 euro inclusief btw) doet niets verkeerd, maar rolt niet met de spierballen zoals de concurrentie doet. Samsung heeft trouwens met de S23 Ultra een interessanter toestel dat binnen het premiumsegment ‘maar’ 200 euro meer kost. De rest van de concurrentie kost dan weer gevoelig minder dan de S23 Plus.

lees ook

Samsung Galaxy S23 review: klein maar toch heel fijn

Waar de S22 Plus vorig jaar al een beetje tussen de mazen van het net glipte, is dat nu helemaal het geval met een prijskaartje dat 150 euro hoger ligt. Er is geen enkele reden om dit toestel in huis te halen vandaag.

Wil je graag een Samsung-toestel met gelijkaardige specificaties? Neem dan de S22 Plus van vorig jaar die haast identiek is en vandaag veel goedkoper in de winkel ligt. Ben je niet Samsung-gebonden, dan biedt haast elke andere fabrikant je een beter toestel aan in het topsegment. Laat de Samsung Galaxy S23 Plus maar links liggen.

.pro’s

  • Uitstekende batterijduur
  • Premium afwerking
  • Heel goed scherm
  • Degelijke camera

.contra’s

  • Trage oplaadtijd
  • Te hoge prijs

De Samsung Galaxy S23 Plus is verkrijgbaar in vier kleuren: groen, zwart, crème en lila. De basisversie krijgt 8 GB RAM met 256 GB opslag en kost 1.199 euro. Voor 8 GB RAM en 512 GB opslag betaal je 1.319 euro. Exclusief in de online winkel van Samsung kan je twee andere kleuren configureren: grafiet en limoen. Alle bovenstaande prijzen zijn inclusief btw.

Android updatebeleid: Samsung garandeert dat de Galaxy S23 Plus minstens vijf jaar security-updates ontvangt en vier jaar OS-updates. Die termijn start vanaf de lancering op 1 februari 2023 met Android 13.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home