In de hypercompetitieve smartphonemarkt moet je iets uniek kunnen lanceren om op te vallen. Of je stopt elke topspecificatie die er bestaat in één toestel en gooit het zo op de markt. Samsung heeft vooral voor dat laatste gekozen met de Galaxy S20 Ultra.
De strategie van Samsung de afgelopen jaren was duidelijk: de Galaxy S-reeks in het voorjaar met heel wat vernieuwingen en de Galaxy Note-reeks in het najaar met verfijningen, een groter scherm en een stylus. Elke reeks bestaat in twee smaken: standaard (groot) of plus (groter). Dit jaar gaat Samsung voor de overtreffende trap met Ultra.
De Galaxy S20 Ultra is een bijzonder grote smartphone. Alles aan dit toestel voelt aan alsof Samsung geen compromissen wilde sluiten. Het resultaat is een bijzonder groot toestel dat 5G ondersteunt, een 108 megapixelcamera heeft en een grote batterij huisvest. De prijs is net zo fors: 1.349 euro (incl. btw). Heeft Samsung te veel hooi op zijn vork genomen?
Enorm scherm
Het enorme 6,9 inch amoledscherm springt onmiddellijk in het oog. Dit is een heel groot toestel, ongeacht hoe groot je handen zijn. Om de Samsung Galaxy S20 Ultra beperkt in de breedte te laten uitzetten, wordt het scherm langer. Vergeleken met de Galaxy S10 groeit de hele S20-reeks van een 19:9- naar 20:9-schermverhouding.
Belangrijk gevolg daarvan is dat je met één hand helemaal niet meer tot aan de statusbalk bovenaan geraakt. Ook een internetadres selecteren in de webbrowser lukt niet meer. Samsung heeft met de introductie van One UI gelukkig wel een functie ingebouwd om het scherm kleiner te maken met je duim. Nadat je de optie hebt ingeschakeld, hoef je enkel naar beneden te vegen over de homeknop.
Het scherm opnieuw vergroten kan door één keer op de zwarte rand rondom te tikken. Wat ons betreft is dat een cruciale functie om de grote Samsung Galaxy S20 Ultra ietwat comfortabel te gebruiken met één hand.
Vloeiende 120 Hz-optie
Samsung staat erom bekend om de beste mobiele amoledschermen te maken en stelt opnieuw niet teleur. De kleuren zien er fantastisch uit en de kijkhoek is uitstekend. Geen enkel scherm op de markt doet vandaag beter. Door de 20:9-schermverhouding klokt de Samsung Galaxy S20 af op 3.200 x 1.440 pixels (WQHD+). Standaard staat de schermresolutie echter op 2.400 x 1.080 pixels (FHD+) ingesteld.
Wie wil kan de hoogste instelling kiezen, maar het zou ons verbazen mocht je het verschil merken. De impact op de batterij is echter verwaarloosbaar. Aan jou om te testen of jij wel zelf een verschil opmerkt en liever WQHD+ wil.
Van zodra je één keer 120 Hz hebt ervaren, is er geen weg meer terug.
De grootste vernieuwing is meteen een primeur voor Samsung: het 120 Hz-scherm. Hiermee verdubbelt de smartphonefabrikant de refreshrate, met als gevolg een veel vloeiendere ervaring. Wie 120 Hz nooit heeft gezien, mist het niet. Van zodra je het echter ergens een keer hebt ervaren, is er geen weg meer terug. Vreemd genoeg staat de Samsung Galaxy S20 Ultra standaard ingesteld op 60 Hz en moet je in het instellingenmenu duiken om naar 120 Hz om te schakelen (enkel in FHD+ of het lagere HD+, de optie is niet beschikbaar in WQHD+). De reden waarom zien we duidelijk in de onderstaande grafiek.
Er is een gemiddelde impact van ongeveer 25 procent op de batterij vergeleken met de standaardinstelling. Gelukkig heeft Samsung er een flinke 5.000 mAh-batterij in gestopt. Anders had de impact nog groter geweest. Omdat de batterij verder uitstekend presteert, is ons advies om 120 Hz in te schakelen. Heb je een lange dag voor de boeg en ben je je lader of powerbank vergeten? Schakel dan tijdelijk naar 60 Hz voor een batterijboost van 25 procent.
Dikker, groter, beter?
Naast het grote scherm en bijhorende forse design, valt het hoge gewicht en iets dikker profiel op bij de Samsung Galaxy S20 Ultra. Hij is een millimeter dikker dan de twee kleinere Galaxy S20-modellen en de Galaxy Note 10. Een millimeter lijkt weinig, maar je voelt dat duidelijk in de hand. De 5.000 mAh-batterij zorgt er bovendien voor dat het toestel een flinke 222 gram weegt. Ter vergelijking: de Galaxy S10+ weegt 175 gram, de Galaxy Note 10+ 198 gram.
Dat klinkt allemaal negatief, maar in feite stoort het ons niet echt. Het hogere gewicht nemen we er graag bij, omdat de batterij uitstekend presteert. De extra dikte zorgt er tevens voor dat het toestel best goed in de hand ligt. Liever dat dan een dun en licht toestel waarmee je amper de dag doorkomt.
Het design volgt dezelfde lijnen als de vorige generatie, met een frontcamera verwerkt in het scherm. Samsung kiest deze keer voor een centrale camerapositie vooraan, zoals bij de Galaxy Note 10-reeks, en dumpt de rechtse positionering van de Galaxy S10-reeks definitief. Er is ook maar één camera vooraan, in tegenstelling tot de dubbele camera van de Galaxy S10+ vorig jaar.
Verder zitten alle toeters en bellen erop die je van een toptoestel verwacht: draadloos laden (tot 15 watt), USB-C, geen hoofdtelefoonaansluiting, degelijke stereoluidsprekers en een traditionele premium afwerking met een metalen chassis gesandwicht tussen twee glazen panelen. De Samsung Exynos 990 (7mm+-procedé) presteert uitstekend en dicht stilaan het gat met Qualcomm wat betreft de 3D-prestaties. Uitstekende cijfers over de hele lijn, zoals je verwacht van een vlaggenschip.
108 megapixelsensor
Wanneer je het toestel omdraait, zie je een flinke verdikking rond de drie cameramodules, Time of Flight (ToF)-sensor en ledflits. De verdikking is nodig om een 4x optische zoom in te bouwen door middel van een periscoop en een prisma. Ons stoort het niet echt. Je merkt het alleen wanneer je de Samsung Galaxy S20 Ultra plat op tafel legt en zo wil gebruiken, omdat de telefoon kantelt wanneer je rechts bovenaan tikt. Niet echt een probleem dus.
De belangrijkste reden om in plaats van de Galaxy S20+ de Galaxy S20 Ultra te kiezen, schuilt in de camera. Samsung reserveert zijn 108 megapixel hoofdcamera en periscoop zoomcamera exclusief voor de Ultra. De ‘gewone’ Galaxy S20 en S20+ hebben een klassieke 12 megapixelcamera en 2x optische zoomlens aan boord. Het enige wat ze alle drie delen, is de 12 megapixel breedhoeklens.
Ook vooraan zwaait de Galaxy S20 Ultra met megapixels vergeleken met zijn twee kleinere broertjes. In het scherm zit een 40 megapixelcamera verwerkt, vergeleken met een 10 megapixelcamera in de Galaxy S20 en S20+.
De selfiecamera en de breedhoeklens hebben geen optische beeldstabilisatie aan boord. De hoofdcamera en optische zoom hebben dat wel. De breedhoekvariant maakt gebruik van softwarematige beeldstabilisatie. De ToF-sensor, die extra diepte-informatie verzamelt voor de portretmodus, vind je enkel op de Galaxy S20 Ultra en Galaxy S20+.
Natuurlijk dieptezicht
Veel cijfers die vooral duiden op veel verschillen tussen de Galaxy S20-familie op vlak van camera. Op papier lijkt de Galaxy S20 Ultra een duidelijke winnaar door alle registers open te trekken met een hallucinante 108 megapixelcamera. Om al die megapixels te gebruiken, moet je echter de optie manueel inschakelen. Standaard staat het toestel ingesteld op 12 megapixel en doet het aan ‘pixel binning’. Hiermee worden 9 pixels als 1 pixel samengenomen, om zo het nadeel van veel pixels bij minder licht te compenseren.
Een 108 megapixelsensor klinkt belachelijk, maar het zorgt er wel voor dat de beeldsensor heel groot is in vergelijking met andere smartphonecamera’s. Een grotere sensor is altijd beter, kijk naar compactcamera’s vergeleken met spiegelreflexcamera’s, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee.
Hoe groter de sensor, hoe mooier het dieptezicht (‘bokeh’) is, omdat het natuurlijk voorkomt. Heel wat andere smartphones moeten zo’n effect digitaal toevoegen. Samsung heeft zijn dubbele diafragma van vorig jaar (f/1.5 en f/2.4) ingeruild voor een vaste f/1.8-instelling. Het gevolg daarvan is dat er heel wat licht binnenvalt op de sensor. Dat in combinatie met beperkte plaats voor optische elementen tussen de grote sensor en lens, zorgt ervoor dat de autofocus heel hard moet werken. Er is namelijk maar een beperkt stukje scherpte; al de rest is het natuurlijke dieptezicht.
Autofocusproblemen
Samsung heeft nog voor het toestel in de rekken ligt een update doorgevoerd om de autofocusproblemen te elimineren, maar ze zijn er nog wel. Het duurt een fractie langer dan bij traditionele 12 megapixelsmartphones tot de camera het beeld scherp stelt. Het gebeurt tevens meermaals dat hij eerst fout scherpstelt en daarna moet corrigeren. Door de specifieke scherpe zone omwille van de grote sensor, hoef je niet op macrofoto’s te rekenen. Je moet rekenen op een minimale afstand van 7 cm tussen smartphone en object voordat je een scherp beeld krijgt.
De wetten van de fysica gelden ook voor Samsung.
Bovendien ziet het dieptezicht er niet altijd even mooi uit. Het effect is wel natuurlijk en dikwijls beter dan softwarematige oplossingen, maar het oogt minder mooi dan bij spiegelreflexcamera’s. De belangrijkste reden is het gebrek aan ruimte om degelijke glazen lenzen te gebruiken. Hoe dichter je bij een object bent, hoe lastiger de Samsung Galaxy S20 Ultra het heeft om scherp te stellen.
We verwachten dat Samsung in de toekomst de autofocus wel verder zal kunnen finetunen met software-updates. Of die ooit even goed zal presteren als bij klassieke 12 megapixelcamera’s, lijkt ons sterk. De wetten van de fysica gelden ook voor Samsung.
De juiste keuze?
De standaardoptie (12 MP) heeft een degelijke fotokwaliteit, die ongeveer op dezelfde lijn ligt als de Galaxy Note 10+. De kleuren zijn iets te gesatureerd en Samsung past nog steeds een iets te agressieve ‘smoothness’ toe op zijn foto’s, maar het resultaat is vaak uitstekend. ’s Nachts merk je dat de 108 megapixels minder effectief zijn dan de 12 megapixels in traditionele smartphones. Elke pixel krijgt namelijk minder licht binnen omdat hij kleiner is. Elke pixel op de iPhone 11 meet 1,4 micron, tegenover 0,8 micron bij de Galaxy S20 Ultra. Samsung doet wel aan ‘pixel binning’, maar het resultaat is niet altijd even sterk als bij de Galaxy Note 10+.
Het doet ons afvragen of de 12 megapixelcamera op de Galaxy S20 en S20+ niet een betere keuze is voor wie zoom minder belangrijk vindt. Er zijn voordelen aan veel megapixels, maar we hebben geen Galaxy S20 of Galaxy S20+ ontvangen van Samsung om het verschil te kunnen opmeten.
Wanneer je de 108 megapixelstand inschakelt, worden je foto’s enorm gedetailleerd en kan je heel wat inzoomen op de foto zonder zichtbaar kwaliteitsverlies. Enig nadeel is dat je foto’s gemiddeld 22 MB wegen en dat het nemen van zo’n foto iets langer duurt dan een klassieke 12 megapixelfoto.
Optische zoomkwaliteiten
De tweede grote eyecatcher achteraan is de 4x optische zoom die gebruik maakt van een periscoopconstructie en een prisma. Daarachter zit een 48 megapixelsensor, waardoor Samsung een kwalitatieve hybride zoom presenteert van 10x. Wie echt haarscherp wil fotograferen met een zoom, houdt het beter bij de 4x-instelling. De 10x-instelling is verder prima bruikbaar. Vanaf de 30x-instelling merk je dat het beeld wazig wordt met een onbruikbare foto als gevolg.
De 100x-zoom die naast de lens wordt gepromoot, is uiteraard pure marketing. Op 100x krijg je een wazige foto waarmee je niets kan doen. Je kan eigenlijk net zo goed de hoofdcamera gebruiken in de 108 megapixelstand en op de foto inzoomen. 4x inzoomen zonder kwaliteitsverlies is echter mooi meegenomen.
De breedhoeklens presteert iets beter dan bij de Galaxy Note 10+ omdat de pixelgrootte is gegroeid van 1 micron naar 1,4 micron. Hierdoor komt er meer licht binnen op de sensor. Enig nadeel is het gebrek aan optische beeldstabilisatie. Daardoor kan je ’s nachts nog steeds beter de standaardcamera gebruiken en is het verschil met de breedhoeklens nog altijd significant.
8K-video
De selfiecamera doet wat hij moet en geeft tijdens videovergaderingen een heel helder beeld. Foto’s zien er scherp uit en de portretfunctie doet meestal zijn werk. Enkel de huidtinten worden iets te sterk gemanipuleerd om heel natuurlijk over te komen. Je zou het misschien niet altijd merken, maar een getraind oog herkent de correcties.
Samsung blijft spierballen rollen met zijn camera door voor het eerst 8K-video-opname in een smartphone te proppen. Je bent wel beperkt tot 24 beelden per seconde (fps) en je merkt dat de Exynos 990-chip aan boord heel hard moet werken. Wie de camera stil houdt, krijgt een knap resultaat voorgeschoteld. Van zodra je begint te bewegen, valt het op dat het beeld veel meer hapert. Leuk als experiment, maar hou het vooral op 4K wanneer je filmt. Leuke extra: je kan uit een 8K-video 33 MP-foto’s nemen en apart bewaren.
Je kan voor het eerst met een smartphone 8K-video’s opnemen.
De wispelturige autofocus keert helaas opnieuw terug in video’s. Het probleem is daar groter, omdat trager focussen pijnlijk zichtbaar wordt. Je ziet de camera meermaals zoeken naar focus. Waar de video-opname vroeger een absolute troef was van Samsung, gooit de grote sensor hier net roet in het eten. Mogelijk wordt hier nog verder aan gesleuteld met software-updates, maar opnieuw blijft het pure fysica die hier speelt.
Batterijduur
De 5.000 mAh-batterij in de Galaxy S20 Ultra is belangrijk voor 5G-connectiviteit en vooral voor het 120 Hz-scherm. We wezen eerder al op de zware impact van een hoge refreshrate, maar dat die wel de moeite waard is. Vergeleken met de Galaxy Note 10+ scoort de Galaxy S20 Ultra ongeveer hetzelfde op 60 Hz. Beide doen het uitstekend op dat vlak.
Wat betreft snelladen zien we een mooie stap voorwaarts vergeleken met de Galaxy Note 10+, maar hinkt Samsung toch nog achterop vergeleken met OnePlus en Huawei. De Galaxy S20 Ultra kan beroep doen op een optionele 45 watt snellader van Samsung, maar die hebben we niet getest. Gezien de prijs die je voor dit toestel neerlegt, had wat ons betreft de 45 watt snellader standaard in de doos moeten zitten. De telefoon ondersteunt USB-C Power Delivery 3.0 om bliksemsnel te laden, maar onze 50 watt compatibele laders zijn vreemd genoeg trager dan de 25 watt standaardlader in de doos.
De Samsung Galaxy S20 Ultra ondersteunt dualsim, eSIM en biedt ruimte voor een microSD-kaart tot 512 GB. Om het microSD-slot te kunnen gebruiken, moet je wel een simkaartslot opofferen. De 12 GB RAM-versie die wij testten, laat toe om drie apps permanent in de RAM te plaatsen zodat ze continu klaar staan voor gebruik. In theorie is dat een toffe functie voor powerusers, maar in de praktijk scheelt het amper in tijd vergeleken met het ‘koud’ openen van apps.
Er wordt weinig gesproken over luidsprekers in een smartphone, maar de Galaxy S20 Ultra heeft luide stereoluidsprekers die heel goed klinken. De vingerafdruksensor is dezelfde als voorheen en zit nog steeds in het scherm verwerkt. De herkenning verloopt snel en we hebben maar weinig foute scans ondervonden met ons toestel.
Prestigeproject
De Galaxy S20 Ultra is een duidelijk prestigeproject geworden van Samsung. Haast alles wat beschikbaar was in de fabriek, hebben de Koreanen in één toestel gepropt. Soms is dat een goed idee, maar deze keer heeft Samsung te veel met zijn spierballen willen rollen. De belangrijkste reden volgens Samsung om de duurdere UItra-versie te overwegen, is de camera. Spijtig genoeg presteert die niet altijd naar behoren. Het bedrijf heeft de technologie mogelijk iets te snel uitgerold.
Er kan de komende maanden nog wel heel wat worden geoptimaliseerd met software-updates. Vandaag, bij de lancering van het toestel, is er echter nog werk voor de boeg voor de Koreaanse smartphonefabrikant.
De Galaxy S20 Ultra is een duidelijk prestigeproject geworden van Samsung.
Verder doet de Samsung Galaxy S20 Ultra (1.349 euro incl. btw) weinig verkeerd en is de kans groot dat alleen al het 120 HZ-scherm je zal verleiden. Dat heb je echter ook al op de Galaxy S20+ (999 euro incl. btw), samen met heel wat andere functies die dat toestel deelt met de Ultra-versie. Bovendien bespaar je 350 euro. Heb je de drang om toch een 5G-toestel in huis te halen? Dan is er de Galaxy S20+ 5G-versie die 100 euro meer kost dan de klassieke variant. Wat ons betreft laat je de Galaxy S20 Ultra voorlopig nog best in de winkelrekken liggen tot zijn pittige prijs van 1.349 euro wat daalt en de camera beter presteert dankzij toekomstige software-updates.
De Samsung Galaxy S20 Ultra ligt vanaf 13 maart in de winkel en kost 1.349 euro incl. btw (128 GB opslag, 12 GB RAM, 5G). Een premium versie met 16 GB RAM en 512 opslag kost 1.549 euro incl.btw en komt eraan in mei. Het toestel is bij ons beschikbaar in twee kleuren: zwart en grijs.
.pro’s
- Bloedmooi scherm
- Snelle prestaties
- Premium afwerking
- 120 Hz refreshrate
- Batterijduur
.contra’s
- Batterij-impact 120 Hz
- Wispelturige autofocus
- Pittige prijs
- 100x zoom is zever
Specificaties Samsung Galaxy S20 Plus:
- 6,9 inch Quad HD+ AMOLED HDR10+ (511 ppi, 3.200 x 1.440 pixels)
- Breedhoekcamera 12 MP, 1,4 µm, f/2.2
- Standaardcamera 108 MP, 0,8 µm (12 MP, 2,4 µm), f/1.8, OIS
- Telefotocamera 48 MP, 0,8 µm (12 MP, 1,6 µm), f/3.5, OIS
- ToF-sensor
- Selfiecamera 40 MP, 0,7 µm (10 MP, 1,4 µm), f/2.2
- 166,9 x 76 x 8,8 mm, 220 gram
- 7nm 64-bit octacore Exynos 990
- 12 GB / 16 GB RAM, 128 GB / 512 GB opslag
- MicroSD slot (tot 1 TB microSD)
- 5.000 mAh
- IP 68 water en stofresistent
- Ultrasoon vingerafdruksensor
- Draadloos laden / omgekeerd draadloos laden
- Snellader 25 watt (in de doos), optioneel snellader 45 watt