Samsung Galaxy S10+ review: compromisloze blauwdruk

samsung galaxy s10+

Zoals elk jaar presenteert Samsung een nieuw Galaxy S-toestel. Vorig jaar waren we beperkt onder de indruk, een gevoel dat we nu opnieuw hebben. Kan ook niet anders, de grote revoluties binnen smartphoneland zijn al een tijdje voorbij. Dus blijft er nog maar één vraag over: is de Samsung Galaxy S10+ nu het allerbeste wat je kan kopen?

Wie verwacht dat Samsung met de Galaxy S10+ de smartphone opnieuw heeft uitgevonden, moeten we teleurstellen. De tiende verjaardag van de Galaxy S-reeks is er eentje zonder verrassingen. Voor radicale vernieuwing en baanbrekende functies, moet je bij de Galaxy Fold zijn. De Galaxy S10+ is wel een degelijke upgrade van zijn voorganger, die een paar belangrijke pijnpunten aanpakt. Het is de ultieme telefoon voor wie alles wil, zonder ergens een compromis te willen te maken.

Opvallend onopvallend

Een blik op de Samsung Galaxy S10+ toont een vergelijkbaar ontwerp. Opnieuw wordt een aluminium chassis gesandwicht door twee glazen panelen die aan de rand afbuigen. Het toestel oogt nog steeds luxueus, ook al zijn we niet helemaal verkocht aan de witte kleur van ons testtoestel. Van zodra er licht op schijnt, krijgt het wit een paars-blauwachtige schijn. Er bestaat ook een duurdere keramische versie, die naar onze mening mooier is. Helaas is het prijskaartje ook direct forser.

Achteraan is er plaats voor drie camera’s en is de vingerafdruksensor verdwenen. Vooraan heeft Samsung de schermrand helemaal tot boven gebracht, zonder een notch te gebruiken. De dubbele selfiecamera zit in het scherm verwerkt, rechts bovenaan. Zijn kleinere broer, de Samsung Galaxy S10, heeft één camera vooraan.

 

De uitsnijding van de twee camera’s zorgt voor een opvallende dynamiek bij specifieke wallpapers.

 

Het concept van een camera in een scherm is anders dan een notch naar onze ervaring. Omdat er nog een klein beetje scherm rond loopt, filter je psychologisch de camera weg en vul je het beeld zelf in. Zoiets heb je niet met een notch. Zeker niet bij notches zoals op de Huawei Mate 20 Pro of iPhone XS, die dik en breed zijn. We vonden de oplossing van Samsung initieel te sterk gehypet, maar na twee weken testen geniet dit duidelijk de voorkeur boven een klassieke notch.

Extra tof: de uitsnijding vooraan van de twee camera’s zorgt voor een opvallende dynamiek bij specifiek gekozen wallpapers. We hebben ons oprecht geamuseerd om de dubbele camera in zoveel mogelijk ontwerpen te integreren.

Nieuwe technologie

Het grote amoledscherm (1.440 x 3.040 pixels) springt onmiddellijk in het oog. Vorig jaar legde Samsung de lat hoog met de Galaxy S- en Note-reeks, maar de Galaxy S10+ doet nog beter. Het fenomenale scherm ondersteunt als allereerste HDR+ en heeft een tijdelijke piekhelderheid van 1.200 cd/m² wanneer het zonlicht recht op je toestel schijnt. Die maximale helderheid kan je trouwens niet manueel inschakelen om schade aan het scherm te voorkomen. Manueel meten we 300 cd/m² wanneer er geen extreme lichtinval is.

 

De maximale helderheid kan je niet manueel inschakelen om schade aan het scherm te voorkomen.

 

In dat scherm zit overigens een vingerafdruksensor verwerkt. Achteraan is er enkel plaats voor de camera’s. In tegenstelling tot de OnePlus 6T en Huawei Mate 20 Pro maakt de Galaxy S10+ geen gebruik van licht om de afdruk op te lichten. Samsung gebruikt een ultrasone vingerafdruksensor van Qualcomm. Hiermee tackelt Samsung het probleem van de twee andere toestellen dat een natte of vuile vinger niet werkt. De Galaxy S10+ werkt in elke omstandigheid en reageert accurater dan de andere technologie.

Het enige wat niet werd aangepakt, is de registratiesnelheid. Het duurt een fractie van een seconde langer dan een klassieke vingerafdruksensor, wat naar onze mening te lang is. We werden vroeger verwend met bliksemsnelle authenticaties en dat is nu niet meer. We durven het geen dagelijkse ergernis noemen, maar vroeger was het beter.

 

galaxy s10+

 

De Samsung Galaxy S10+ ondersteunt ook gezichtsherkenning, maar echt veilig is die niet. In tegenstelling tot Huawei en Apple gebruikt Samsung enkel de camera vooraan om je te herkennen. Een video van ons gezicht is genoeg om het toestel te ontgrendelen. We moeten wel zeggen dat dit enkel lukt bij snelle gezichtsdetectie. Die is minder veilig dan de klassieke variant, maar die wil je niet gebruiken omdat ze te traag werkt. De irisscanner van zijn voorganger is verdwenen, waardoor de vingerafdruksensor de meest veilige biometrische methode is.

Prestaties

De Samsung Galaxy S10+ maakt geen compromissen en wil alles aanbieden wat er op de markt is. Resultaat: een smartphone met de allerbeste specificaties die vandaag beschikbaar zijn. Denk hierbij aan een 8 nm Samsung Exynos 9820 octacorechip, 8 GB RAM (de 1 TB-versie heeft zelfs 12 GB RAM), HDR10+-scherm, draadloos laden, IP68-waterdicht, hoofdtelefoonaansluiting, (luide) stereo-luidsprekers, microSD, vingerafdruksensor in het scherm, Wifi 6 en ga zo nog maar even door.

Elke eigenschap die je in een smartphone zoekt, heeft de Samsung Galaxy S10+ normaal gezien aan boord. Het siert Samsung dat ze geen radicale beslissingen nemen en zoveel mogelijk in dit toestel hebben willen proppen.

Samsung houdt als enige fabrikant naast LG vast aan een hoofdtelefoonaansluiting in zijn toptoestellen. Er zit geen geavanceerde DAC in verwerkt zoals de LG V40 ThinQ, maar wie nog geen draadloze oortjes of hoofdtelefoon heeft, kan nog steeds naar muziek luisteren zonder dongle.

De Samsung Galaxy S10+ ondersteunt draadloos laden, net als zijn voorgangers, maar kan die functie nu ook omkeren. Concurrent Huawei had die functionaliteit al op de Mate 20 Pro. Het laat je smartphone toe om een ander toestel draadloos op te laden.

 

galaxy s10+

 

Klinkt tof, maar reken er niet op om een andere smartphone te laden. Aan 4,5 watt duurt het snel vier tot vijf uur tot een ander toestel opgeladen is. Samsung lanceert samen met de Galaxy S10+ draadloze oortjes en een QI-compatibel oplaaddoosje waar de oortjes in passen. Zo kan je snel tussendoor je oortjes laden in geval van nood. Een fantasietje dat we in de praktijk zelden zullen gebruiken.

Camerakwaliteit

De Samsung Galaxy S9+ voegde vorig jaar een extra zoomlens toe (2x optische zoom). Dit jaar krijgt de Galaxy S10+ ook een aparte breedhoeklens mee. Alle specificaties op een rijtje van de drie camera’s: 12 MP (f/1.5-f/2.2, OIS), 12 MP (f/2.4, OIS) telefoto en 16 MP (f/2.2) breedhoek. Die laatste heeft geen optische beeldstabilisatie, maar voor breedhoekfoto’s is dat minder kritisch.

 

 

Op vlak van camerakwaliteit is er weinig veranderd vergeleken met de Galaxy S9+. Het zijn dezelfde cameramodules, die nu worden bijgestaan door een derde lens. LG doet het al langer met zijn topsmartphones, maar we zijn blij dat Samsung breedhoek omarmt. In tegenstelling tot optische zoom kan je met een breedhoeklens foto’s nemen die je anders nooit zou kunnen nemen. Na twee weken blijven we de functie gebruiken, terwijl de telefotolens verlaten achter blijft. Enige opmerking: de breedhoeklens mist autofocusfunctionaliteit.

De fotokwaliteit is net als vorig jaar uitstekend. Met wat er vandaag beschikbaar is op de markt, steken de Huawei Mate 20 Pro, iPhone XS en dit toestel er bovenuit. Vooral in optimale lichtomstandigheden toont de Galaxy S10+ een indrukwekkend dynamisch bereik. Ze zijn dikwijls wel een tikkeltje te overbelicht. Populair bij heel wat mensen, maar daarom niet natuurgetrouw.

 

In tegenstelling tot de Huawei Mate 20 Pro heeft de Galaxy S10 geen aparte nachtmodus, en dat merk je.

 

Wanneer het schemert, levert de Galaxy S10+ zelfs de beste foto’s van allemaal af door een prima ruisonderdrukking. De resultaten ogen realistisch en zuiver zonder dat je een speciale nachtmodus nodig hebt. Wanneer het echter donker wordt, scoort de naaste concurrentie beter. In tegenstelling tot de Huawei Mate 20 Pro heeft de Galaxy S10 geen aparte nachtmodus, en dat merk je. Foto’s zijn te donker en moeilijk om scherp te nemen wanneer er beweging in beeld is.

Selfie & video

Portretfotografie is uitstekend bij de Galaxy S10+. De telefoon herkent haast altijd de contouren van de persoon in kwestie en maakt de achtergrond wazig. Dankzij Live Focus kan je na het nemen van de foto nog de achtergrond meer of minder wazig maken.

Vooraan heeft de Galaxy S10+ een dubbele camera: 10 MP (f/1.9) zonder optische beeldstabilisatie en een 8 MP (f/2.2) RGB-dieptesensor. Die laatste ontbreekt bij de Galaxy S10 en voegt extra diepte-informatie toe. Portretselfies zien er uitstekend uit en dikwijls behoorlijk natuurgetrouw. Opvallend: elke selfie is opvallend overbelicht.

 

Selfies nemen in omgevingen met weinig licht raden we niet aan.

 

Selfies nemen in omgevingen met weinig licht raden we echter niet aan. Ondanks de f/1.9-lens krijgen we regelmatig een teleurstellend resultaat voorgeschoteld.

Wie graag video’s opneemt, haalt met de Samsung Galaxy S10+ het allerbeste toestel in huis dat vandaag beschikbaar is. Je kan 4K in 60fps opnemen of slow motion (1080p@240fps of 720p@960fps). De optische beeldstabilisatie is uitstekend om al wandelend op te nemen. De Galaxy S10+ ondersteunt ook HDR-video-opname, voor wie daar graag mee experimenteert.

One UI & Bixby

Wie met een Samsung Galaxy S9 of S9+ rondloopt, kent het al: Samsung One UI. De nieuwe Androidschil is een flink stap voorwaarts vergeleken met voordien. Het lijkt veel sterker op de standaard Android Launcher, maar met verschillende handige aanpassingen om beter met één hand te bedienen.

 

oneui samsung

 

Enig nadeel is dat Samsung standaard de icoontjes zo groot zet dat het een kleutertelefoon lijkt. Verander het raster van het startscherm naar 5×5 en het appscherm naar 5×6 voor een beter resultaat. Op heel wat toestellen installeren we standaard de Nova Launcher omdat een forse schil een goede gebruikservaring in de weg kan zitten. Nu is dat niet het geval met One UI.

Knoppen

De grootste frustratie van de Galaxy S10+ is eigenlijk de meest banale: de aan-uitknop. Die staat veel hoger gepositioneerd aan de rechterkant vergeleken met zijn voorganger. Om het toestel in te schakelen, is dat niet zo erg. Een tik op het scherm geeft de vingerafdruksensor weer en schakelt de gezichtsdetectie aan. Wanneer je het scherm wil uitschakelen, is een handverschuiving nodig om tot aan de knop te geraken.

 

 

Wie het aantal knoppen telt, merkt op dat Bixby nog altijd van de partij is. Goed nieuws deze keer: je kan de knop een andere functie geven. De knop reageert op twee commando’s: één of twee keer tikken. Eén van de twee moet Bixby blijven. Wanneer je die op twee keer tikken zet, kan je niet meer per ongeluk de spraakassistent van Samsung inschakelen. Voor de andere actie kan je kiezen wat je wil. Het enige wat niet kan, is een andere spraakassistent kiezen.

Klein detail: de knoppen van de Samsung Galaxy S10+ klikken heel aangenaam.

Batterij & conclusie

De batterij van de Galaxy S9+ presteerde vorig jaar uitstekend in de benchmarks, maar in dagelijks gebruik viel dat tegen. Mogelijk was de zware Samsung-schil de boosdoener of hield de telefoon te veel apps actief in de achtergrond met bijhorend hoger verbruik. De Samsung Galaxy S10+ heeft een grotere batterij, 4.100 mAh tegenover 3.500 mAh, en presteert daarom een pak beter dan zijn voorganger.

In onze batterijtest zie je een flinke sprong voorwaarts maar moet het toestel de duimen leggen tegen de Huawei Mate 20 Pro, de absolute autonomiekoning. Ondanks dat die laatste maar een iets grotere batterij heeft, 4.200 mAh ten opzichte van 4.100 mAh, is het verschil groter in de testresultaten.

Huawei staat erom bekend om heel agressief om te gaan met apps op de achtergrond. Soms moet je daarom uitzonderingen toevoegen voor bepaalde apps, maar in zijn totaliteit gaat de Mate 20 Pro een pak langer mee. Twee dagen zonder lader is bij gemiddeld gebruik haalbaar, wat we niet kunnen zeggen van de Galaxy S10+. Met die laatste kan je overigens prima een dag zonder lader halen bij gemiddeld gebruik. Wie zijn telefoon intensief gebruikt, houdt zijn lader best in de buurt.

 

De Samsung Galaxy S10+ laadt snel op, maar niet zo snel als de OnePlus 6T of laadkampioen Huawei Mate 20 Pro. Het valt ons tegen dat Samsung hier niet meer innoveert. 80 procent laadcapaciteit in 32 minuten of iets meer dan één uur is een wereld van verschil wanneer je snel ergens wil laden.

Keuzestress

De Samsung Galaxy S10+ is een smartphone waarbij je niet moet kiezen. Je krijgt alles wat er vandaag beschikbaar is op de markt, verpakt in een sexy jasje. One UI charmeert ons en op haast elk vlak is dit toestel een verbetering vergeleken met zijn voorganger. Wie van een Galaxy S8+ komt, raden we blindelings een upgrade aan naar een Galaxy S10+. De breedhoeklens is een verademing om dagelijks te gebruiken.

 

De Samsung Galaxy S10+ is een smartphone waarbij je niet moet kiezen.

 

Wanneer we naar de specificatielijst kijken, wint de Galaxy S10+ op elk vlak van de concurrentie. Kijken we meer naar de praktijk, dan is de OnePlus 6T net zo interessant omwille van zijn scherpe prijs en de Huawei Mate 20 Pro door zijn excellente batterijduur. Mocht je het ons vragen, dan kies je beter de kleinere Samsung Galaxy S10. Dat bespaart je 100 euro, terwijl je een haast identiek toestel terugkrijgt. Wie van grote schermen houdt kan de Galaxy S10+ overwegen, maar wij kiezen liever zijn kleinere broer.

 

.pro’s

  • Bliksemsnel
  • One UI
  • Bouwkwaliteit
  • Hoofdtelefoonaansluiting
  • Straffe video-opnames

.contra’s

  • Trage vingerafdruksensor
  • Positionering aan-uitknop
  • Overbelichting foto’s

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.