Review: QNAP TS-531X NAS – voor de kleine zelfstandige

QNAP vroeg ons de QNAP TS-531X NAS aan de tand te voelen, een NAS-server die geschikt is voor het MKB, maar die het kleinbedrijf en de ZZP’er waarschijnlijk meer zal aanspreken. Het is een instapmodel voor de zakelijke markt, die dankzij vijf slots voor harde schijven de mogelijkheid biedt om flink wat opslagcapaciteit te creëren. 

Als we zeggen dat een bepaalde NAS geschikt is voor een specifiek marktsegment, is dat een uitspraak op basis van de totale prestaties. Het kan best zo zijn dat je met de QNAP TS-531X bijvoorbeeld ook goed overweg kan in grotere bedrijven, als je bijvoorbeeld alleen de opslagcapaciteit nodig hebt en niets geeft om wat je er verder nog mee kunt. Ook als het je alleen maar te doen is om opslagcapaciteit, is het echter zaak om goed na te denken voor je tot aanschaf overgaat. Heb je bijvoorbeeld een bedrijf dat veel met video doet, dan kan het zijn dat een 8-bay NAS de betere optie is.

QNAP heeft de afgelopen jaren flink aan de weg getimmerd met zijn NAS-servers, zeker de software biedt meer mogelijkheden dan ooit tevoren. De TS-531X is dus niet zomaar een domme opslagunit in het netwerk, maar biedt veel meer mogelijkheden. Daar komen we verderop in dit artikel nog op terug.

Om de QNAP TS-531X te kunnen testen hebben we deze natuurlijk allereerst geïnstalleerd. Daarbij liepen we wel tegen een verschil aan ten opzichte van andere, in sommige gevallen, duurdere NAS-servers. De vijf brackets die worden meegeleverd om schijven in te stoppen beschikken namelijk niet over een kliksysteem, maar over een systeem met schroefjes. Dat betekent dat je alle harde schijven dus met de hand 1 voor 1 in een bracket moet schroeven. Een kliksysteem heeft bij ons altijd de voorkeur, dit werkt gewoon veel sneller. Hou er wel rekening mee dat je de meegeleverde schroefjes gebruikt. De standaard schroefjes in de pc-industrie hebben een te dikke kop.

Volgens QNAP is deze NAS vooral geschikt voor alledaags gebruik, waarbij het opslaan en ophalen van bestanden natuurlijk een van de primaire functies is van de NAS. Ook de iets zwaardere taken zouden op deze NAS ook prima uitgevoerd moeten kunnen worden. Zo acht QNAP deze NAS-server zeer geschikt voor het opslaan en uitvoeren van verschillende containers om systemen en applicaties te virtualiseren.

Daarnaast beschikt deze NAS over een chip die hardwarematige encryptie ondersteunt tot 298MB/s in AES 256bit, dat is tegenwoordig wel een vereiste in de zakelijke markt maar helaas beschikt niet elke NAS over deze optie. Dat de TS-531X het ondersteunt betekent overigens niet dat het standaard is ingeschakeld, dat moet de beheerder zelf doen bij het installeren. Naast de twee normale gigabitpoorten beschikt deze NAS ook standaard over twee 10 gigabit fiberpoorten waardoor de netwerksnelheid nog flink omhoog kan. Wel zal je hem dan moeten voorzien van een SSD voor caching, anders wordt het lastig om echt gebruik te maken van die hoge netwerksnelheid.

In deze review kijken we hoe de hardware van deze QNAP TS-531X NAS zich verhoudt tot het gebruiksdoel, maar ook hoe bruikbaar deze NAS is en welke apps QNAP zelf het meest geschikt acht voor dit model. De TS-531X is verkrijgbaar vanaf ongeveer 530 euro inclusief BTW maar exclusief harde schijven.

Hardware en software

Als we kijken naar de gekozen hardware in de QNAP TS-531X, dan is het allemaal niet zo heel spannend. QNAP heeft gekozen voor een Alpine AL-314 processor, dit is een quadcore model met een kloksnelheid van 1,4GHz. Het is een ARM Cortex-A15 processor die is ontworpen door AnnapurnaLabs, een dochteronderneming van Amazon. Het meest opmerkelijke aan deze processor is waarschijnlijk het feit dat deze ondersteuning biedt voor de al eerder genoemde hardware encryptie.

Het werkgeheugen in deze NAS bedraagt 2GB. Dit is te upgraden naar maximaal 16GB, verdeeld over twee SODIMM DDR3-sloten. Zoals vermeld op de eerste pagina beschikt deze NAS over vijf slots voor HDD’s, maar het is ook mogelijk om een SSD in een van de slots te steken middels een bracket om caching mogelijk te maken en de 10 gigabitpoorten beter te benutten.

Zoals bij elke QNAP NAS-server is het mogelijk om gebruik te maken van de virtual switch-applicatie om link-aggregation en failover toe te passen, maar ook om virtual machines en dockers te gebruiken via één LAN-poort. De NAS beschikt verder ook nog over drie USB 3.0-poorten om externe apparaten op aan te sluiten, bijvoorbeeld externe opslag of een printer.

Software

Natuurlijk staan we ook even stil bij de software van de QNAP TS-531X. Uiteraard staat het QTS-besturingssysteem erop geïnstalleerd, dat je veel mogelijkheden biedt. Een van de applicaties zijn tamelijk standaard voor een apparaat zoals dit en hebben te maken met de alledaagse functies van en NAS. Denk hierbij aan beheer van gebruikers, shares, rechten en dergelijke. Daarnaast zijn er de nodige apps die meer gericht zijn op de consument, veelal multimedia apps om audio en video af te spelen en natuurlijk apps om wat extra content te downloaden uit nieuwsgroepen of via torrents. Back-ups maken Apple’s TimeMachine is eveneens mogelijk.

Voor zakelijke gebruikers zijn er veel apps te vinden. Zo is er Surveillance Station, waarmee je beveiligingscamera’s kan koppelen aan je NAS en deze de videobeelden kan laten opnemen, analyseren en waar nodig notificaties kan sturen. Verder biedt de NAS allerlei servers aan waarmee de NAS ook dienst kan doen als ontwikkel- of testserver. Of het nou gaat om een webomgeving om webapplicaties op te ontwikkelen of om virtual machines en dockers in te richten, het kan allemaal binnen het QTS-besturingssysteem.

Wel willen we hierbij opmerken dat wij dit soort mogelijkheden vooral zien in de vorm van ontwikkeling of testwerk. Voor een productie-omgeving zou je wel een enterprise QNAP NAS-server kunnen gebruiken, maar het model dat we vandaag testen, zouden wij niet in een productie-omgeving zetten met virtual machines en dockers. Daarvoor is deze NAS gewoon te licht. Voor test- en ontwikkeldoeleinden is hij echter zeker te gebruiken.

Prestaties RAID 5

Uiteraard hebben we deze NAS ook onderworpen aan onze standaard benchmarks, om te zien hoe goed deze presteert. We beginnen zoals altijd met het afspelen van HD-content.

Met een snelheid van 113,8MB/s weet de QNAP TS-531X hier de hoogste score te behalen.

Nu is het de beurt aan de fotoalbum benchmark, direct gevolgd door de office productiviteits benchmark, welke bestaan uit veelal kleine bestanden. Beide benchmarks zijn zeer belangrijk zeker voor de zakelijke markt, omdat daar veel met kleinere bestanden wordt gewerkt.

Hier scoort de QNAP TS-531X opnieuw erg goed, met de hoogste scores tot nu toe als gevolg in beide benchmarks.

Nu is het tijd voor de benchmarks waar veel NAS-servers moeite mee hebben, namelijk het kopiëren van mappen met data. Deze bestaan vaak uit een mix van grote en kleinere bestanden en dat zorgt voor wisselende prestaties.

Zoals te zien is in bovenstaande benchmarks heeft de QNAP-server het hier erg zwaar mee. In beide gevallen werd geen geweldige score neergezet. Hier lijkt nog wat werk te liggen voor QNAP om de prestaties te verbeteren.

Nu is het tijd voor de benchmarks die vaak het beste resultaat laten zien, dat is wanneer er slechts één groot bestand wordt gekopieerd.

Zoals te zien is in de benchmarks komt de QNAP hier wel weer goed uit de test.

Conclusie

De QNAP TS-531X is duidelijk een NAS die gericht is op de kleinzakelijke markt en natuurlijk de ZZP’ers waarvan we er in Nederland relatief veel hebben. Voor grotere bedrijven is de NAS in veel gevallen wat te licht en voor de consument weer wat overkill. Hou er wel rekening mee dat je de schroevendraaier ter hand moet nemen tijdens de installatie van de schijven. In een kliksysteem is jammer genoeg niet voorzien.

Als we kijken naar de prestaties van deze NAS, dan kunnen we niet anders zeggen dan dat we onder de indruk zijn. Wel blijven de prestaties bij het kopiëren van een map wel een aandachtspuntje voor de QNAP NAS. Wellicht dat QNAP daar nog wat aan kan verbeteren in de toekomst met nieuwe firmware. Er moet meer uit te persen zijn als je het ons vraagt, zeker als je kijkt naar de overige prestaties. De mogelijkheden van de NAS zijn door het QTS-besturingssysteem natuurlijk zeer uitgebreid. Elke populaire webapplicatie wordt tegenwoordig wel geschikt gemaakt in een QTS-package.

Het prijskaartje is gezien het gebodene zeker niet onaardig, maar je moet wel net in de doelgroep van deze NAS passen, namelijk kleinbedrijf, ZZP’er of een prosumer met een enorme opslagbehoefte.

 

.pro’s

  • Prestaties;
  • Prijs;

.contra’s

  • Schroefjes in bays;
  • Prestaties bij mappen;

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home