De OnePlus Nord 3 zet een nieuwe standaard voor middenklasse-smartphones. Deze jongste telg van OnePlus geeft je het gevoel dat je een absoluut toptoestel in handen hebt.
OnePlus laat met de Nord 3 wederom zien wat mogelijk is binnen dit prijssegment en zet een nieuwe standaard waar betaalbare smartphones aan moeten voldoen.
Met de OnePlus Nord 3 is de fabrikant niet meer aan een proefstuk toe. OnePlus bracht in de zomer van 2020 het eerste Nord-toestel uit, een jaar later volgde de tweede generatie. Beide toestellen vielen bijna unaniem in de smaak van recensenten, wat de verwachtingen voor de Nord 3, die een jaartje langer op zich heeft laten wachten, meteen hoog legt.
Er wordt wel eens beweerd dat OnePlus met de Nord-reeks weer aanknoopt met zijn statuut van ‘flagshipkiller’. Die term is vatbaar voor discussie, want uiteraard kan een Nord-smartphone niet opboksen tegen pakweg de Samsung Galaxy S23 Ultra en OnePlus maakt nog steeds toestellen voor het vlaggenschipsegment. Wat de Nord-reeks wel biedt, is een hoogwaardige gebruikservaring aan een betaalbare prijs.
Op papier lijkt de Nord 3 alles in huis te hebben om die belofte weer volledig te maken. Sterker zelfs, het toestel kan specificaties voorleggen die zich meten met de OnePlus 11, al schuift de prijs van de Nord 3 (449 euro, incl. btw) ook stilaan richting de duurdere segmenten. Maakt het toestel het ook in dagelijks gebruik waar? Spoiler alert: het antwoord is ja.
Groeispurt
Kinderen kunnen op twee jaar tijd een flinke groeispurt doormaken en dat geldt ook voor smartphones. De OnePlus Nord 3 meet 6,74 inch van schermhoek tot schermhoek wat het een flinke smartphone maakt. Ter vergelijking: de voorganger had een display van 6,43 inch. Voor ons voelt het toestel niet te groot aan, maar als je kleinere handen (en broekzakken) hebt, zal je dit mogelijk anders ervaren.
De OnePlus Nord 3 heeft twee tinten: een neutraler zwart en een kleuroptie die volgens de fabrikant groen zou moeten zijn, maar wij eerder als lichtblauw zien. Dat OnePlus durft te experimenteren met opvallende kleuren, zagen we al bij de Nord CE 3 Lite. We laten je daar zelf over oordelen. De groene achterzijde heeft een glanzend ‘spiegeleffect’, maar is gelukkig niet gevoelig voor vingerafdrukken.
Het is bij OnePlus-toestellen bijna verplicht om de aanwezigheid van de notificatieslider te vermelden. OnePlus voegt ook een IP54-rating toe, iets wat de fabrikant voor budgettoestellen vaak overbodig vindt. Let op: dit is een lagere rating dan IP68, dus je smartphone meenemen onder de douche is af te raden. Een regenbui zal de pret evenwel niet bederven.
Zoeken naar Hz
Het grotere display heeft alvast een groot voordeel: er passen meer pixels in. OnePlus is hier wel zeer vrijgevig: het display biedt onderdak aan 1.240 x 2.772 pixels. Je krijgt niet alleen meer pixels in het gehele scherm, maar ook per inch (451 ppi). Dit resulteert in scherp beeld dat bijna in de buurt komt van toptoestellen. De helderheid viel in onze tests dan weer wat lager uit, al merken we daarbij op dat het scherm in dagelijks gebruik ook buiten goed leesbaar is.
Tegenwoordig kijken we ook in het middensegment niet meer op van een verversingsgraad van 120 Hz en zouden we minder zelfs als een minpunt omschrijven. We waren dan ook verbaasd dat we de Nord 3 aanvankelijk niet boven de 60 Hz kregen. Na een beetje zoeken in de instellingen vonden we hoe we de verversingsgraad konden optrekken en om het display in volle 120 Hz-glorie te aanschouwen.
Grafische krachtpatser
Onder de motorkap vinden we een MediaTek Dimensity 9000. MediaTek beschouwt deze processor als zijn topmodel en qua prestaties is die vergelijkbaar met de Snapdragon 8 Gen 1: de vaste processor in vlaggenschepen uit 2022. Dit getuigt van de grote ambities die OnePlus uitspreekt met de nieuwste Nord.
Dat dat ook geen loze praatjes zijn, bewijzen de cijfers. De CPU-scores zetten met name de concurrentie uit het kamp van Samsung, de Galaxy A54 en A34, in hun hemd. Zowel per kern als alle acht kernen opgeteld doet OnePlus een stuk beter.
Het verschil wordt pas helemaal duidelijk wanneer we de GPU onder de loep nemen. De OnePlus Nord 3 zet hier resultaten neer die we nooit eerder in het middensegment zagen. Dat is best opvallend, want het grafische is historisch gezien niet het terrein waarin MediaTek excelleert. Ook Motorola moet hier met zijn Moto Edge 40, die toch honderd euro duurder is, met de staart tussen de benen vertrekken. De scores van de OnePlus 11 tonen dat er nog steeds een kloof met het premiumsegment bestaat.
Snelle lading
Na de krachtproeven is het tijd voor de conditietest. Hier omschrijven we de prestaties van de Nord 3 als gemiddeld: niet uitmuntend, maar ook niet slecht. De Nord 3 mag er weer een punt bijschrijven tegenover de Galaxy A54 en Motorola, de A34 van Samsung blijkt een betere marathonloper te zijn.
Wanneer de batterij leeg is, ben je snel weer bijgetankt. Na amper een kwartiertje zitten we al terug aan vijftig procent en binnen het half uur aan tachtig procent. Mooie tijden, maar we zijn al vrij verwend geraakt op dit vlak dus dit is ook niet meer dan dat we verwachten.
Camera’s
De hoofdcamera is één van de grote blikvangers van dit toestel. Geen Hasselblad zoals bij de OnePlus 11, maar wel een hoofdcamera met een Sony IMX890-sensor in verwerkt (50 MP, f/1.8). De sensor laat door zijn grootte veel licht binnen, wat natuurlijker ogende beelden moet opleveren. De foto’s die we met de hoofdcamera maken, ogen scherp en ook zeer levendig.
Enkel met de kleurcorrectie gaan de algoritmen wel eens in overdrive. Zo lijkt het bij weilanden alsof er nog eens met een viltstift over het gras is gegaan. Ook een bos kleurrijke bloemen wordt net iets te opzichtig uitgelicht tegenover de achtergrond.
OnePlus maakt de kijkhoek van de breedhoekcamera (8 MP, f/2.2) ietsje kleiner met 112°. Maar soms is minder meer, want dit zorgt ervoor dat de hoeken van je fotocanvas minder wazig ogen. Er is wel een opvallend verschil in belichting. Maak van je hetzelfde landschap een foto met je hoofdcamera en dan met de breedhoekcamera, lijkt het alsof iemand buiten het beeld met de lichtschakelaar speelt.
Een 2 MP macrocamera vervolledigt het rijtje. Met een dergelijke resolutie kan je geen haarscherpe beelden verwachten. De portretmodus stelt de schaarste aan pixels softwarematig voldoende bij om mooie close-upbeelden te maken. Een telefotolens is niet aanwezig; net als andere fabrikanten behoudt OnePlus dit exclusief voor zijn vlaggenschepen. Inzoomen geeft een ‘schilderachtig’ effect aan je foto’s.
Vooraan zit nog een 16 MP-sensor die weinig bijzonders goed of verkeerd doet. Alle camer’s samengenomen heb je een kwalitatieve en complete cameraline-up, met hier en daar nog kleine imperfecties waar je vergevingsgezind voor moet zijn.
Een jaartje bij
De laatste jaren is de OxygenOS-softwareschil steeds meer beginnen versmelten met ColorOS van zustermerk Oppo. Dat heeft geleid tot slordigheden in de software omdat OnePlus moest zoeken hoe de Oppo-elementen in zijn eigen sausje te gieten. De grootste problemen lijken van de baan en OxygenOS heeft weer zuurstof gevonden. Het vergt wel enige oefening om alle gebaren waarmee je door het besturingsyssteem navigeert, onder de knie te krijgen.
Waar we ons meer aan storen, is dat OnePlus zich meer een meer vrijheid gunt om apps op je smartphone te installeren. Gratis en voor niet krijg je apps zoals Zen Space ter beschikking en de fabrikant hoopt ook dat gebruikers zijn internetbrowser gaan gebruiken in plaats van Chrome te installeren. Veelal zullen die apps onaangeroerd in een voor bloatware voorbehouden map blijven zitten.
OnePlus krijgt wel een pluim voor de uitbreiding van het ondersteuningbeleid. De Nord 3 mag rekenen op drie grote software-updates en vier jaar beveiligingsupdates, een jaartje meer dan de vorige Nord-toestellen. Maar als we kritisch zijn, dan doet Samsung met vier en vijf jaar nog wel beter.
Derde keer, beste keer
“Wie binnen dit prijssegment op zoek is naar een nieuw toestel, komt nagenoeg altijd bij deze telefoon uit.” Dit schreven we twee jaar geleden al aan het einde van onze review van de Nord 2 en die conclusie kunnen we nagenoeg volledig herhalen voor de Nord 3. De derde generatie is niet alleen het nieuwe speerpunt van de Nord-familie, maar misschien wel één van de allerbeste toestellen die je anno 2023 voor minder dan zeshonderd euro kan vinden.
Sterker nog, de OnePlus Nord 3 zet een nieuwe en hoge standaard voor waar een ‘betaalbaar’ toestel aan moet voldoen. Met een prijs van 549 euro voor de hoogste configuratie (16 GB/256 GB) kan je de vraag stellen hoe betaalbaar de Nord 3 nog is voor de gemiddelde consument, maar dat je veel terugkrijgt voor het bedrag dat je betaalt, daar bestaat voor ons geen discussie over.
.pro’s
- Sterke grafische prestaties
- Goede camera’s
- Snelladen
- Ondersteuning verhoogd tot vier jaar
- Topspecificaties aan een betaalbare prijs
.contra’s
- Geen IP68-rating
- Veel voorgeïnstalleerde (en onnuttige) apps
- Andere merken bieden nog langere ondersteuning
- Lichte prijsstijging
De OnePlus Nord 3 is verkrijgbaar in twee kleuren: zwart en lichtgroen/blauw. De basisversie krijgt 8 GB RAM met 128 GB opslag en kost 449 euro. Voor 16 GB RAM en 256 GB opslag betaal je 549 euro. Alle bovenstaande prijzen zijn inclusief btw.
Android-updatebeleid: OnePlus garandeert dat de Nord 3 minstens vier jaar security-updates ontvangt en drie jaar OS-updates. Die termijn start vanaf de lancering op 5 juli 2023 met Android 13.