OnePlus Nord 2 review: premium zonder het prijskaartje

OnePlus Nord CE 5G

De OnePlus Nord 2 maakt indruk door de juiste premium-functies te combineren aan een scherp prijskaartje. Belangrijkste troeven zijn snelladen, een uitstekende hoofdcamera en degelijke prestaties.

OnePlus heeft zijn huiswerk uitstekend gemaakt en laat met de OnePlus Nord 2 aan de concurrentie zien wat er mogelijk is aan dit prijskaartje.

Vorig jaar maakt OnePlus zijn ambities duidelijk bekend met de OnePlus Nord: de focus ligt niet langer alleen op high-end smartphones. De adviesprijs vanaf 399 euro incl. btw was een schot in de roos en zette de concurrentie binnen deze prijsklasse onmiddellijk op scherp. Een jaar later zien we dat merken als Samsung met de Galaxy A52 niet hebben stilgezeten.

OnePlus lanceerde daarom vlak voor de zomer de OnePlus Nord CE, een scherp geprijsde 5G-smartphone die al het overtollige vet van de Nord eraf trainde en met 299 euro incl. btw haarscherp op de markt werd gezet. De scherpe prijs laat ruimte voor de OnePlus Nord 2 (vanaf 399 euro incl. btw), de opvolger van de originele Nord.

Beperkte evolutie aan de buitenkant

Wat onmiddellijk opvalt wanneer je het toestel vasthoudt, is de beperkte evolutie vergeleken met de eerste OnePlus Nord. Aan de buitenkant lijkt er weinig veranderd, met uitzondering van een iets andere camera-positionering. Ondanks het scherpe prijskaartje is de achterkant van glas. Enkel het chassis is van plastic, maar daar merk je niets van.

De glazen achterkant is wel een vingerafdrukmagneet, in tegenstelling tot de matte Nord CE budgetvariant. Ons testmodel heeft een blauwe achterkant, wat de afdrukken nog ietwat maskeert. De kans is groot dat de grijze kleur iets gevoeliger is. Wie zijn toestel netjes wil houden of de glazen achterkant wil beschermen, doet sowieso beter beroep op een hoesje of gebruikt de transparante backcover die in de doos wordt meegeleverd.

OnePlus Nord CE 5G

Het 90 Hz oledscherm verschilt niet veel van de Nord CE en de één jaar oude Nord, maar daar is in principe weinig mis mee. Binnen deze prijscategorie is 120 Hz eerder uitzonderlijk en 90 Hz is een uitstekend compromis. Het snelle OxygenOS, de Androidschil van OnePlus, draagt bij aan een nog vlottere gebruikservaring.

De hoofdtelefoonaansluiting maakte een comeback bij de Nord CE, maar de OnePlus Nord 2 moet daar niets van hebben. Het toestel heeft geen aansluitingen behalve USB-C (USB 2.0) en ruimte voor twee simkaarten. De interne opslag verhogen mits een microSD-kaart is niet mogelijk. Volgens OnePlus is het toestel waterbestendig, maar een officiële IP-rating is er niet. Wie ermee in het water duikt, doet dat op eigen risico. De handige schuifknop boven de aan-uitknop om te wisselen tussen stil, trillen of geluid tekent opnieuw present. Er is ook ruimte voor stereo-speakers om mobiel multimedia aangenaam te verteren op het kleine toestel.

Mediatek in plaats van Qualcomm

Waar je traditioneel gezien een Qualcomm Snapdragon chipset in een midrange of high-end smartphone terugvindt, kiest OnePlus voor de snelste chip van concurrent MediaTek. De Dimensity 1200 is een 5G-chipset die wordt gebakken op een 6 nm-procedé en komt op vlak van CPU-prestaties heel dicht bij de Snapdragon 888, het huidige topmodel van Qualcomm dat je terugvindt in de Oppo Find X3 Pro, OnePlus 9, OnePlus 9 Pro of Samsung Galaxy S21 Ultra.

Waar wel het verschil wordt gemaakt, is de grafische capaciteit. De MediaTek-chip heeft een iets minder krachtige GPU dan de rest van de topmodellen. Voor wie van 3D-spelletjes houdt op zijn smartphone kan dat de doorslag geven. Wie dat minder belangrijk vindt, zal merken dat de prestaties uitstekend zijn.

Wanneer je lang aan een stuk intensief je smartphone gebruikt voor CPU- of GPU-intensieve applicaties, merk je de OnePlus Nord 2 gemiddeld 25 procent aan prestaties moet inleveren na een kwartier. Hiermee zit het in lijn met andere topmodellen dat rond diezelfde periode een verval merken omdat de smartphone te warm wordt.

Krachtige hoofdcamera

Naast de Mediatek-chipset is de 50 MP hoofdcamera achteraan de grootste upgrade vergeleken met de eerste Nord vorig jaar. Het betreft een grote 23mm-sensor met f/1.88-lens die optisch gestabiliseerd is. Standaard schiet de camera in een resolutie van 12,5 MP via pixel binning. Wie dat wenst, kan foto’s in 50 megapixel schieten. In de praktijk heb je er weinig aan omdat de foto niet beter is. Enkel wanneer je een grote afdruk wil maken van een foto kan het waardevol zijn. Inzoomen kan enkel digitaal (niet lossless), er is geen optische zoom beschikbaar via een tweede camera.

De fotokwaliteit van de OnePlus Nord 2 is heel goed bij daglicht bij zowel binnen- als buitenfoto’s. Initieel waren we ietwat teleurgesteld door het hoge contrast en een te ruim dynamisch bereik. Het oogt ook allemaal iets te scherp. Pas wanneer we de automatische HDR-functie uitschakelen, krijgen we een heel mooi resultaat met natuurlijke foto’s, degelijke scherpte en levensechte kleuren. Het toont de troeven van de degelijke 50 MP-sensor, maar je moet HDR dus uitschakelen. De kans bestaat dat OnePlus in de toekomst via een software-update hieraan sleutelt. Experimenteer daarom regelmatig mocht je dit toestel in huis halen.

OnePlus Nord 2

De AI-functie die automatische scènes herkent schiet soms iets te agressief in actie. Blauwe lucht oogt heel gesatureerd tot op het randje van kunstmatig. De 50 MP-camera wordt bijgestaan door een 2 MP monochroomcamera die de app extra informatie voedt. Je merkt dat hiermee portretfoto’s er heel mooi uit zien met een realistisch diepte-effect.

Nachtfotografie is een ander sterk punt waar de OnePlus Nord 2 heel dicht bij de topsmartphones komt dankzij de optische beeldstabilisatie. Zonder de nachtmodus in te schakelen valt de kwaliteit tegen, maar van zodra je de functie inschakelt krijgen foto’s veel meer detail en verdwijnt de ruis grotendeels. Ook de kleuren zijn mooier, vergeleken met de sepia-getinte foto’s in de standaardmodus.

Groothoekcamera en video

Naast de standaardcamera en de monochroom-variant is er achteraan ook een 8 MP groothoekcamera. Die presteert behoorlijk, maar hier merk je dat toptoestellen een hogere fotokwaliteit voorleggen. De sensor mist de scherpte van de hoofdcamera en opnieuw levert de automatische HDR-stand pover werk met een te hoog contrast en een artificieel resultaat. De HDR-stand uitschakelen helpt om realistischere foto’s te nemen, maar ze ogen minder scherp met meer ruis. De nachtmodus maakt wel indruk bij de groothoekcamera en levert een verrassend bruikbaar resultaat.

De 32 MP-camera vooraan levert een uitstekende kwaliteit met scherpe foto’s, een mooi contrast en realistische kleuren. Wanneer je videobelt binnen merk je wel dat ruis snel de bovenhand neemt wanneer er niet genoeg licht is. De portretmodus doet zijn werk, maar oogt vaak artificieel en zouden we zelden gebruiken.

Zo snel laden binnen deze prijsklasse is zeldzaam, enkel de Oppo Find X3 Lite haalt dezelfde waarden.

Video kan in 4K tot 30 fps en in Full HD tot 60 fps met de hoofdcamera. De groothoekcamera en de selfiecamera zijn beperkt tot Full HD 30 fps. Dankzij de optische beeldstabilisatie ogen de video’s vlot met de hoofdcamera. Het resultaat is een natuurlijke look met weinig ruis, degelijke kleuren en een ruim dynamisch bereik. Hiermee scoort de OnePlus Nord 2 veel beter dan andere toestellen binnen deze prijscategorie.

Bliksemsnel laden en uitstekende batterijduur

Wie graag draadloos wil laden, moeten we teleurstellen. Deze smartphone kan je enkel via USB-C laden, maar ondersteunt wel 65 watt snelladen dankzij een batterijtechnologie met twee cellen die parallel worden opgeladen. We meten amper 11 minuten van 0 naar 50 procent en 20 minuten van 0 naar 80 procent. Zo snel laden binnen deze prijsklasse is zeldzaam, enkel de Oppo Find X3 Lite haalt dezelfde waarden.

We ontwikkelden snel de reflex om nooit meer ’s nachts de batterij op te laden en staken het toestel bij de ochtendkoffie een twintig minuten in het stopcontact. Hiermee kwamen we vlot de dag door dankzij de uitstekende batterijduur. Toch iets meer nodig? Op tien minuutjes tank je de telefoon voor de helft vol. Een half uur is genoeg om tot 100 procent te klimmen. Enige smet op het blazoen is dat de 65 watt snellader in tegenstelling tot de OnePlus 9 en OnePlus 9 Pro niet Power Delivery-compatibel is. Je kan de lader dus niet gebruiken om efficiënt je laptop of andere USB-C-randapparatuur op te laden die doorgaans wel die standaard ondersteunen.

De batterijduur met een capaciteit van 4.500 mAh verdient een extra pluim. In tegenstelling tot de OnePlus Nord CE is het verschil heel klein, maar vergelijking tot andere toptoestellen steekt de OnePlus Nord 2 er met kop en schouders bovenuit. We merken vooral dat de Mediatek-chipset veel zuiniger presteert bij een zwaardere belasting dan een high-end Qualcomm Snapdragon-chipset. Wat ons betreft is de Mediatek-chipset de juiste keuze voor dit toestel.

Conclusie

OnePlus stond vroeger bekend als een flagship-killer omwille van zijn sterke prijsstrategie waarmee het ver onder die van de concurrentie ging. De laatste jaren ging de prijs omhoog en mistte het merk die scherpe prijsbreker binnen de midrange-markt met high-end specificaties. De Nord vorig jaar was een stap in de juiste richting en met de slimme keuze voor de Mediatek-chip steekt de OnePlus Nord 2 met kop en schouders boven de concurrentie aan 399 euro incl. btw.

Wie binnen dit prijssegment op zoek is naar een nieuw toestel, komt nagenoeg altijd bij deze telefoon uit.

Wie binnen dit prijssegment op zoek is naar een nieuw toestel, komt nagenoeg altijd bij deze telefoon uit. Enkel wanneer je een groter scherm wil en meer flexibiliteit van de camera vereist zoals een zoomlens, is de Samsung Galaxy A72 een interessant alternatief. OnePlus heeft zijn huiswerk uitstekend gemaakt en laat de concurrentie zien wat er mogelijk is aan dit prijskaartje. De bal ligt terug in hun kamp om dit te counteren.

.pro’s

  • Uitstekende batterijduur
  • Razendsnelle oplaadtijd
  • Vlotte bedieningservaring
  • Hoogwaardige hoofdcamera
  • Uitstekende Mediatek-chipset

.contra’s

  • Geen draadloos laden
  • Niet (officieel) waterbestendig
  • Agressieve HDR-modus

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home