Hasselblad aan de achterkant, topspecificaties aan de binnenkant, premium buitenkant: de OnePlus 9 Pro legt de lat heel hoog. Dat OnePlus de prijs ook nog eens lager houdt dan de concurrentie, zorgt voor vraagtekens. Waar werden bochten afgesneden?
Eerlijk antwoord? Nergens. Van start tot finish imponeert de OnePlus 9 Pro (vanaf 899 euro incl. btw) met een vlekkeloos parcours waar we tot diep in de details moeten duiken om kleine opmerkingen te vinden. Een perfecte smartphone bestaat niet, maar OnePlus komt heel dicht in de buurt.
De ster van de show is zonder twijfel het Hasselblad-logo tussen de camera’s aan de achterkant. Voor het eerst koppelt het prestigieuze cameramerk zijn naam aan een smartphone. Toegegeven, de echte primeur gaat naar die éne Motomod-oplossing van Motorola enkele jaren geleden, maar dit is de eerste keer dat de camera van een smartphone zelf wordt ondersteund door Hasselblad.
Prille samenwerking met Hasselblad
Laten we maar direct met de camera beginnen. De samenwerking met Hasselblad is nog pril (3-jarig contract) en heeft voorlopig nog geen invloed op de camerahardware. Mogelijk verandert dat dit eindejaar of volgend jaar. Nu ligt de focus vooral op het tunen van kleuren voor een natuurlijk resultaat en een betere Pro-mode in de camera-app om foto’s meer eigen te maken.
Critici kunnen de Hasselblad-badge aanzien als een marketingtruc, maar je merkt wel degelijk dat de fabrikant een merkbare invloed heeft op de kleurtuning. Het resultaat is een realistische weergave van hoe de situatie echt is, met hier en daar iets te lichte schaduwen. Met de focus op neutrale foto’s nestelt OnePlus zich in iPhone-territorium. Smaken verschillen natuurlijk: wie feller gesatureerde foto’s wil, kiest beter voor de Oppo Find X3 Pro of Samsung Galaxy S21 Ultra.
Fotokwaliteit is vandaag grotendeels een softwareverhaal en daar speelt OnePlus mee met de grote jongens. Foto’s met de hoofdcamera zien er bij daglicht vaak verbluffend goed uit. Hier en daar merken we iets teveel blauw in het beeld, maar het kan er meestal prima mee door.
Waar OnePlus wel aan moet werken, is het overmatig scherper maken van foto’s. Je ziet vaak rond objecten in de verte lijnen en in takken, naalden of bladeren van bomen zie je overduidelijk dat het artificieel aanvoelt. Je ziet het niet zonder inzoomen, posts op sociale media hebben er geen last van, maar wie verder inzoomt kan er niet rond.
Groothoek schittert, zoom niet
De groothoekcamera heeft ook een 50 megapixelsensor, maar niet met exact dezelfde specificatie. Desalniettemin hebben we nu voor het eerst het gevoel dat deze camera een waardig alternatief is voor de hoofdcamera. Vaak moet zo’n groothoekvariant inboeten in beeldkwaliteit. OnePlus voorkomt dat en trekt het klassieke visoog-effect recht dankzij de Freeform-lens die het deelt met de Oppo Find X3 Pro.
Qua kleuren merken we opnieuw dezelfde prima kalibratie vergeleken met de hoofdcamera. Het is met voorsprong de beste groothoekcamera op een smartphone vandaag. In het camerasegment achteraan vinden we verder nog een 2 megapixelcamera die vooral extra diepte-informatie verzamelt. Dat klinkt in theorie interessant, maar het bokeh-effect voelt nog steeds kunstmatig aan met een iets te scherpe en bijgevolg onnatuurlijke aflijning bij bepaalde portretfoto’s. Ook foto’s dichtbij met iets op de achtergrond, ogen niet realistisch: een werkpuntje dat mogelijk in de toekomst door een software-update kan worden gefinetuned.
Waar OnePlus wel een steek laat vallen, is de telefotolens. De 3,3x optische zoom is eerder mager vergeleken met bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S21 Ultra die 10x aanbiedt, maar het is vooral de beeldkwaliteit die tegenvalt. De kleuren ogen zelden realistisch met vaak een heel blauwige tint over elke foto. Het verschil in kwaliteit vergeleken met de hoofdcamera en groothoekvariant is heel groot. Wat ons betreft kan je vaak beter de hoofdcamera gebruiken en het beeld uitvergroten in plaats van de zoomlens gebruiken.
Nachtfotografie en video-opnames
Nachtfoto’s of andere donkere situaties worden relatief goed verwerkt door de OnePlus 9 Pro. Het beeld is vaak heel scherp ondanks de uitdagende situaties, maar de foto’s worden consequent te helder getuned. Het komt heel artificieel over waardoor je het nacht-effect teniet doet. Hasselblad heeft duidelijk meer focus gelegd op foto’s bij daglicht en is de nachtfoto’s vergeten.
Video’s zijn degelijk, maar niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S21 Ultra. In Full HD zien we de beste beeldkwaliteit wat betreft kleuren en accuraatheid. Wisselen we naar 4K, dan merk je dat alles heel artificieel scherp in beeld wordt gebracht. Experimenteren in 8K 30 Hz kan, maar hou het daar ook bij. Wie heel veel bezig is met video, investeert beter in de duurdere S21 Ultra of een iPhone 12-model. Beide zijn de beste smartphones van dit moment wat betreft video.
De 16 megapixel selfiecamera vooraan doet wat het moet doen en geeft uitstekende resultaten in videocalls. Er is weinig extra op aan te merken.
Genoeg pk’s met een scherpe piek
Genoeg camera, tijd om onder de motorkap te kijken. OnePlus gaat er prat op dat het de beste specificaties aan een scherp prijskaartje presenteert. Binnenin is er ruimte voor de nieuwste Qualcomm Snapdragon 888. Het resultaat is bliksemsnelle prestaties over de hele lijn. Heb jij zoveel pk’s nodig in een smartphone? De kans is groot van niet, maar tijdens gebruik heb je wel continu het gevoel dat de telefoon heel snel aanvoelt en nergens hapert, ook niet tijdens multitasken en snel wisselen van apps.
Wat wel opvalt is dat de OnePlus 9 Pro op vlak van rekenkracht heel dicht tegen de OnePlus 8 Pro en OnePlus 8T zit. De grootste boost zit hem in de extra grafische pk’s in de Snapdragon 888. Fijn voor wie veeleisende 3D-games speelt op zijn toestel, maar daar blijft het bij. Wie gewoon een snel toestel wil, kan daarom net zo goed shoppen bij de vorige generatie die vandaag goedkoper verkrijgbaar is.
Tijdens een stresstest zien we overigens dat OnePlus de 9 Pro heel scherp heeft getuned met een sterke turbo, waardoor die goed scoort in benchmarks en korte spurtjes, maar het toestel kan die turbo lang kan volhouden. In een stresstest van 10 minuten doorlopen we drie keer een benchmark met intensieve GPU- en CPU-toepassingen. Het eerste resultaat verschilt heel sterk van het gemiddelde van de drie resultaten.
Verder heeft dit toestel alles aan boord wat je maar kan wensen: 8 GB of 12 GB RAM, 128 GB of 256 GB opslag, 5G, (draadloos) snelladen, IP-68 (water- en stofresistent), vingerafdruksensor in het scherm, haptische feedback en Wifi 6. Het enige wat ontbreekt, is een hoofdtelefoonaansluiting en uitbreidbare opslag, maar daar volgt OnePlus wat alle andere premium smartphones vandaag doen.
De OnePlus 9 Pro draait OxygenOS11, een variant van Android 11 die heel dicht bij het origineel blijft en daarom heel licht en efficiënt aanvoelt. Geef ons liever dit dan de zwaardere softwareschillen die Samsung en vooral Oppo of Huawei draaien op hun toestellen.
Variabele refresh rate
Het 6,8 inchscherm van de OnePlus 8 Pro bleek achteraf toch iets te groot te zijn. De OnePlus 9 Pro maakt gebruik van een iets kleiner 6,7 inchscherm en heeft nog steeds een snelle 120 Hz refresh rate voor vlottere animaties. Nieuw dit jaar is dat dankzij geïntegreerde LTPO-technologie die refresh rate dynamisch instelbaar is om het batterijverbruik te beperken. Zo kan die dalen naar 24 Hz voor een film of 1 Hz voor het bekijken van foto’s.
De schermkwaliteit is ook iets beter geworden met een hogere piekhelderheid, 1.300 cd/m², die het scherm kort kan aanhouden. Manueel de helderheid maximaliseren lukt maar tot 489 cd/m², wat lager is dan de Samsung Galaxy S21 Ultra met 621 cd/m². Dat neemt niet weg dat elke waarde boven de 400 cd/m² genoeg is voor haast elke situatie en de korte piekhelderheid kan helpen in uitdagende momenten.
De beeldkwaliteit van het 6,7 inch OLED-scherm (1.440 x 3.216 pixels) is uitstekend met ondersteuning voor 10-bit kleurdiepte en HDR10+. De kleine verbeteringen die elk jaar worden doorgevoerd op vlak van beeldkwaliteit zijn eerder marginaal. Het scherm van een premium smartphone twee jaar geleden was toen al absolute top en is dat vandaag ook. Onthoud vooral dat het scherm van de OnePlus 9 Pro dat ook gewoon is.
Bliksemsnel (draadloos) laden
Met de OnePlus 8T en de Samsung Galaxy S21 Ultra werd de lat heel hoog gelegd in onze batterijtest. OnePlus staat erom bekend om die lat traditioneel telkens hoger te leggen, maar met de OnePlus 9 Pro lukt dat niet. De batterijduur ligt iets lager dan de OnePlus 8T, wat doet vermoeden dat de Qualcomm Snapdragon 888 iets minder zuinig is dan verwacht. Ook de OnePlus 9 en Oppo Find X3 gebruiken dezelfde chip en presteren niet beter.
Is dat een drama? Helemaal niet, want het gaat om kleine marges. De totale batterijduur is nog steeds goed genoeg om zonder zorgen de dag door te komen. Wie twee dagen eruit wil persen, moeten we teleurstellen tenzij het smartphonegebruik heel laag ligt.
Waar OnePlus wel indruk blijft maken, is in het laadcompartiment. Vorig jaar debuteerde het merk al 65 watt snelladen in de OnePlus 8T met een innovatieve dubbele batterij en die lijn wordt doorgetrokken naar de OnePlus 9 Pro. Op 12 minuten ga je van een lege naar een halfvolle batterij terwijl een sprint naar 80 procent 21 minuten duurt. Je kan haast niet vatten hoe snel dit is. In onze test laden we de OnePlus 9 Pro nooit meer ’s nachts op zoals een traditionele smartphone. Kort 20 minuutjes tijdens het ontbijt is genoeg om de dag door te komen. Dat de 65 watt lader (zit in de doos) Power Delivery-compatibel is, is een fijne bonus. Hiermee kan je snel je laptop, tablet, Nintendo Switch of andere USB-C-randapparatuur opladen.
Voor het eerst trekt OnePlus die bliksemsnelle laadtechniek ook door naar draadloos laden. Via een compatibele 50 watt draadloze snellader (69,95 euro incl. btw) kan je het toestel op iets meer dan 40 minuten helemaal opladen. Om dat mogelijk te maken wordt de houder actief gekoeld door een ventilator om de hitte weg te drijven. Sommigen kunnen die zachte ruis van de ventilator storend vinden, wij hadden er geen problemen mee. Wie het echt storend vindt, kan de bedtijdmodus inschakelen in het menu om de fan te deactiveren. Enig nadeel is dat de laadsnelheid daarmee drastisch verlaagt, wat het nut van draadloos snelladen weg neemt.
Conclusie
De OnePlus 9 Pro zet zijn voet naast andere premium smartphones die (een pak) duurder zijn en houdt heel sterk stand. De camera is een merkbare verbetering met zijn voorganger dankzij de Hasselblad-expertise, maar echt vlekkeloos is het nog niet. Vooral nachtfotografie en video’s kunnen extra tuning gebruiken en de zoom is teleurstellend. Daarmee hebben we ineens ook het grootste nadeel aangekaart.
Over de hele lijn heeft OnePlus zijn formule opnieuw verfijnd en stopt het unieke eigenschappen zoals bliksemsnel (draadloos) laden en een degelijke batterijduur in een premium jasje dat rivaliseert met andere toestellen die 200 tot 400 euro duurder zijn. Wie het allerbeste wil maar niet het allerduurste, is bij de OnePlus 9 Pro aan het perfecte adres.
De OnePlus 9 Pro kan je nu vooraf bestellen en ligt vanaf 31 maart in de winkel. Het toestel is beschikbaar in drie kleuren: zilver, groen en zwart. De versie met 8 GB RAM en 128 GB opslag kost 899 euro, 12 GB RAM en 256 GB opslag kost 999 euro. Beide prijzen zijn inclusief btw.
.pro’s
- Excellent scherm
- Razendsnel (draadloos) laden
- Realistische kleuren bij daglichtfoto’s
- Snelle lader voor alles bruikbaar
- Lichtgewicht en bliksemsnel OS
.contra’s
- Piekprestaties vlakken snel af
- Agressieve foto-processing in niet-optimale situaties
- Batterijduur mag beter