OnePlus 7T Pro review: de herhaling is niet meer spannend

OnePlus 7T Pro

De OnePlus 7T Pro verschilt nauwelijks van zijn voorganger, die de perfectie nagenoeg benaderde. Ironisch genoeg maakt dat dit toestel net een stuk minder interessant.

Stilstaan is achteruitgaan. De OnePlus 7 Pro was volgens ons de beste high-end Android-telefoon in de markt, wanneer je ook budget binnen beschouwing neemt. Het toestel sloot geen compromissen en kon zich perfect meten met het beste dat Samsung, Huawei of Apple te bieden hadden aan een significant lagere prijs. De OnePlus 7T Pro is op enkele details na exact hetzelfde toestel. In deze review gaan we dan ook niet opnieuw in detail over alle aspecten. Kijk eens naar onze review van de OnePlus 7 indien er zaken zijn waarover je meer details wil lezen.

De overeenkomst lijkt goed nieuws. Vergeleken met andere merken schiet de 7T Pro er nog steeds bovenuit met een sublieme prijs-kwaliteitsverhouding in een opnieuw compromisloos pakket. OnePlus lanceert dit toestel echter tezamen met de gewone OnePlus 7T. Die kreeg een flinke upgrade mee, waardoor de Pro plots een stuk minder aantrekkelijk oogt.

Zelfde buitenkant

Eerst het goede nieuws. De OnePlus 7T Pro zit in exact hetzelfde chassis als de OnePlus 7 Pro. Het 6,67 inchscherm van het toestel heeft nauwelijks randen, mede met dank aan de po-pupcamera. Die komt ietwat gimmicky uit het scherm, maar kan ons sinds de vorige versie van dit toestel bekoren. Ondergetekende gebruikte de laatste maanden intensief de ‘oude’ OnePlus 7 Pro met gezichtsherkenning geactiveerd, wat wil zeggen dat de camera per dag meer op en neer floept dan we willen toegeven. Dat gebeurt nog steeds even foutloos als dag 1. We kunnen intussen met vertrouwen zeggen dat de po-pupcamera zo robuust is als OnePlus beweert en twijfelen er niet aan dat die bouwkwaliteit bij de 7T Pro identiek is.

Verder springt de fenomenale 90 Hz-refreshrate opnieuw in het oog. Voor de vlotste mobiele telefoonervaring van het moment moet je vandaag bij OnePlus zijn. Hetzelfde paneel als de OnePlus 7 Pro, dezelfde resolutie (1.440 x 3.120 pixels), (nagenoeg) dezelfde plaatsing van de drie camera’s op de achterzijde: we kunnen niets zeggen over het design van dit toestel dat we een half jaar geleden niet ook over de OnePlus 7 Pro hebben gezegd.

Camera en prestaties

De camera brengt enkele verschillen met zich mee. Zo staat OnePlus je toe om de lenzen flexibeler te gebruiken. Portretmodus en nachtmodus zijn voortaan beschikbaar voor de hoofdcamera en de 8 MP-breedhoeklens, filmen kan je met de hoofdlens en de zoomlens. De hoofdcamera krijgt tot slot een macromodus. Revolutionair zijn de verbeteringen niet, maar ze maken dit toestel wel iets beter dan de OnePlus 7 Pro.

Ook binnenin zien we enkele veranderingen. SoC van dienst is de Snapdragon 855+. Die is iets beter dan de Snapdragon 855, zowel wat prestaties als efficiëntie betreft. Langs de andere kant is de gewone OnePlus 7 Pro voortaan enkel beschikbaar met 8 GB aan RAM, waar de 7 Pro nog in een editie met 12 GB kwam. De benchmarktests verkiezen op het vlak van prestaties de nieuwe telefoon, ondanks het beperktere RAM-geheugen. In de praktijk merk je uiteraard niets: meer dan snel genoeg is meer dan snel genoeg.

Batterij

De belangrijkste verbetering met dank aan de nieuwe hardware vinden we bij de batterij. Die gaat in de tests merkbaar langer mee. In welke mate die resultaten uitsluitend te danken zijn aan de Snapdragon 855+ is onduidelijk. De kans is reëel dat ook Android 10 op een positieve manier bijdraagt aan het batterijleven.

Is je toestel toch plat, dan kan je het sneller dan ooit bijladen. OnePlus slaagde erin om ‘Warp Charge’ met de meegeleverde 30 watt-lader nog sneller te maken, puur door softwareverbeteringen door te voeren. Je laadt de telefoon voortaan van leeg naar halfvol in 21 minuten, voor 80 procent lading volstaan 36 minuten.

Concurrentie van binnenin

De OnePlus 7T Pro kost 50 euro meer dan zijn voorganger: 759 euro. Prijs-kwaliteit is dit nog steeds een buitengewone deal vergeleken met de concurrentie, maar OnePlus doet weinig om de prijsstijging te verantwoorden. De hoofdreden is ongetwijfeld om het verschil met de OnePlus 7T groter te maken. Ook die kreeg immers een hoger prijskaartje mee dan de gewone OnePlus 7. De 7T kost intussen 599 euro. Hier schuilt het grote probleem van de OnePlus 7T Pro.

De OnePlus 7T geeft je voor 160 euro minder immers exact dezelfde SoC, dezelfde camera’s en een gelijkaardig 90 Hz-scherm. Vrijwel alles dat de OnePlus 7 Pro en de 7T Pro zo uniek maakt, zit nu ook in de ‘light’-versie. Waarom zou je vandaag nog bijbetalen voor de Pro-telefoon? Je krijgt onbetwistbaar een mooier design samen met een pop-upcamera. We gaan niet suggereren dat design die meerprijs niet waard is, dat hangt van je persoonlijke smaak af. Wat we wel kunnen zeggen is dat de Pro-reeks van OnePlus zijn prijs-kwaliteitskroon met de 7T-iteratie verliest aan het instapmodel.

Voor de volledigheid verdient de OnePlus 7T Pro Mclaren Edition nog een vermelding. Die opgevoerde versie van dit toestel heeft een erg specifiek kleurenpatroon en komt met 12 GB aan RAM en 256 GB opslag. Je betaalt er 859 euro voor. Opnieuw is de meerprijs vooral voor design en in dit geval exclusiviteit.

.pro’s

  • Fenomenale prestaties
  • Nog steeds een heel knap ontwerp
  • Macro-upgrade voor reeds goede camera’s
  • Nog sneller snelladen

.contra’s

  • Weinig nieuws onder de zon
  • Minder concurrentieel met eigen line-up

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home