Nokia X10 review: extra garantie en 3 jaar Android-updates als troef

Nokia X10

De Nokia X10 heeft meer dieptepunten dan hoogtepunten. Het toestel kan zich niet meten met de concurrentie, maar kan gelukkig wel teren op een riant updatebeleid en 3 jaar garantie.

Op het eerste gezicht lijken de Nokia G50 en Nokia X10 tweelingbroers. Beide delen grotendeels hetzelfde uiterlijk, behalve het Zeiss-logo achteraan op de camera en de punchhole-camera bij de Nokia X10. Beide doen onmiddellijk vermoeden dat die laatste de meer premium smartphone is en zo zet moederbedrijf HMD Global het ook op de markt. In de praktijk blijkt dat er weinig verschil is tussen beide.

De Nokia X10 (309 euro incl. btw) voelt ondanks zijn scherpe prijskaartje niet goedkoop aan. De achterkant heeft een aangenaam matte afwerking met een donkergroen-blauwe schijn. Persoonlijk zijn we meer fan van de blauwe schijn in het midden bij de Nokia G50, maar dat neemt niet weg dat je met de Nokia X10 ook een mooi toestel in huis haalt.

Enige smet op het blazoen is de dikke schermrand wanneer je het scherm inschakelt. Vooral onderaan wordt het toestel nodeloos langer gemaakt dan bij de concurrentie. Oftewel is het technisch bij Nokia niet mogelijk om die weg te werken, of ze plakken gewoon graag hun merk nog vooraan op het toestel.

Het belangrijkste onderdeel van een smartphone is het scherm. Je kijkt er elke keer naar, velen vaak meer dan honderd keer op een dag. De Nokia X10 heeft een mooi, scherp scherm (1.080 x 2.400 pixels) met zachte kleuren en een uitstekende witbalans. Liefhebbers van flashy OLED-kleuren moeten we teleurstellen aangezien HMD Global als een van de weinige in dit prijssegment nog met LCD-schermen werkt.

Minpuntje is de keuze voor 60 Hz als refresh rate. Toestellen vanaf 300 euro hebben haast allemaal een sneller scherm dat met 90 Hz of 120 Hz opereert. Wie eenmaal de ervaring kent van een 90 Hz-scherm (of hoger), kan nooit meer terug. Het toestel voelt veel vloeiender aan, zonder dat het sneller moet presteren. De Oppo A74 is 40 euro goedkoper en voelt met zijn 90 Hz-scherm veel sneller aan, hoewel het net als de Nokia X10 dezelfde Qualcomm-chip aan boord heeft.

Binnen de hele Nokia line-up zit geen enkel OLED-paneel, noch 90 Hz of 120 Hz, wat toch wel een afknapper is. Hopelijk ziet HMD Global het licht in 2022.

Goed Android updatebeleid

Nokia-telefoons staan bekend om hun Android One-besturingssysteem. Dit is een standaard Android-omgeving zonder de gebruikelijke schil die andere fabrikanten erover installeren. Hiermee zou HMD Global in theorie sneller Android-updates kunnen uitrollen naar zijn toestellen. Initieel gebeurde dat ook, maar recent stokt de machine. De Nokia X20 beet de spits af met Android 12 half december, drie maanden na de officiële lancering door Google. De rest van de line-up wacht ondertussen geduldig af. In bèta is Android 12 vandaag al wel beschikbaar voor de Nokia X10.

Het toestel is Android Enterprise Recommended-gecertificeerd zodat je het prima in een MDM-systeem kan uitrollen. Het toestel krijgt drie jaar Android OS-updates en drie jaar veiligheidsupdates tellend vanaf de lancering in oktober 2021. Je mag er dus op rekenen dat Android 14 nog naar de Nokia X10 komt.

Cameraprestaties

De Zeiss-merknaam achteraan is een statement binnen deze prijsklasse die HMD Global gelukkig deels waarmaakt. De foto’s ogen doorgaans heel neutraal met realistische kleuren en een degelijke scherpte. De 48 megapixel-hoofdsensor levert prima resultaat af in uitdagende lichtomstandigheden.

Nokia X10 foto 1
Standaard

De nachtmodus trekt het contrast sterk omhoog, maar kan ons tegelijk ook charmeren door de extra scherpte zonder daarin te overdrijven. Blijf wel weg van de breedhoekcamera (5 megapixel) wanneer er weinig tot geen daglicht is. De sensor presteert namelijk heel slecht in die situaties.

Nokia X10 foto 2
Nachtmodus
Nokia X10 foto 3
Breedhoeklens

Bij daglicht imponeert de Nokia X10 met heel mooie foto’s. Vooral de realistische kleuren en degelijke scherpte zijn eerder uitzonderlijk binnen deze prijsklasse. De Nokia G50 kan bijvoorbeeld aan deze prestaties niet tippen.

Bij daglicht presteert de breedhoekcamera iets beter, maar we raden toch aan – wanneer het kan – om deze te mijden. Met de scherpte kunnen we leven, maar de kleuren zijn veel te gesatureerd.

Nokia X10 foto 5

De Nokia X10 heeft een extra 2 megapixel-sensor achteraan om diepte-informatie te verzamelen op een foto. Het resultaat daarvan is een mooi bokeh-effect.

Nokia X10 foto 9

Er zit ook nog een 2 megapixel-macrocamera op de Nokia X10. Die kan in sommige omstandigheden haar nut bewijzen, maar bekijk het meer als een gimmick.

Nokia X10 foto 10

Prestaties en batterijduur

In de Nokia X10 zit een respectabele Qualcomm Snapdragon 480, een 5G-compatibele chipset. Het trage 60 Hz-scherm geeft soms de indruk dat het toestel traag aanvoelt. Ook de standaard Android One-launcher heeft behoorlijk trage animaties, waardoor het trager aanvoelt dan het toestel in werkelijkheid is. De Qualcomm Snapdragon 480 is bij vele fabrikanten de standaardkeuze binnen dit segment, terecht overigens.

Nog een extra voordeel van de Snapdragon 480 is dat de chip heel zuinig is. Toch is het gat groot met de gelijk geprijsde Oppo A94 5G en de iets goedkopere Nokia G50. Wie het maximale uit een smartphone wil halen binnen deze prijsklasse, kijkt beter naar deze toestellen.

Wanneer de smartphone toch leeg is, heb je wel wat geduld nodig. Tot 80 procent laden duurt langer dan een uur. In tegenstelling tot de Nokia G50 zit er in de doos van de Nokia X10 geen lader. Dat is volgens HMD Global een ecologische keuze waarin we ons kunnen vinden. Je hebt ongetwijfeld al een USB-lader ergens in huis liggen. De USB-C-kabel krijg je er wel nog bij. Bovendien ondersteunt de smartphone toch maar maximaal 18 watt ‘snelladen’, een capaciteit die de meeste laders ondersteunen.

Conclusie

De Nokia X10 is een toestel met hoogtes en laagtes. We zijn geen fan van de schermkeuze en de dikke schermranden errond, maar de camerakwaliteit kan ons wel bekoren. Daarbovenop komt de belofte van Nokia dat dit toestel 3 jaar Android OS-updates krijgt, 3 jaar veiligheidsupdates én 3 jaar garantie. Dit laatste is toch wel uniek binnen dit segment.

Wie fotografie hoog in het vaandel draagt en toch maar een beperkt budget heeft, krijgt met de Nokia X10 een uitstekend toestel. Met een beter scherm was de titel ‘keuze van de redactie’ binnen handbereik geweest. Nu is het eerder een gemiste kans die HMD Global hopelijk volgend jaar rechtzet.

.pro’s

  • Uitstekende hoofdcamera
  • Degelijk schermkwaliteit
  • 3 jaar garantie
  • Uitgebreide Android updategarantie

.contra’s

  • 60 Hz is te weinig
  • Snelladen gebeurt niet zo snel
  • Heel breed toestel

De Nokia X10 is beschikbaar in donkergroen en zilverwit met 64 GB opslag.

HMD Global levert met de Nokia X10 gegarandeerd 3 jaar Android OS-updates en 3 jaar veiligheidsupdates, startend vanaf juni 2021. Elke Nokia X10 heeft ook recht op 3 jaar garantie startend vanaf de aankoopdatum.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.