Review: Netgear Orbi Pro wifi-systeem – het professionele broertje

Eerder dit jaar publiceerden we een review van het Netgear Orbi wifi-systeem. Een dergelijk systeem moet voor een betere dekking van het wifi-signaal en ook gemiddeld een hogere doorvoersnelheid opleveren. Tijdens onze test eerder dit jaar waren we danig onder de indruk van de prestaties van dit systeem. Sterker nog, in onze testomgeving is de Orbi nog altijd de best presterende multi-room wifi-oplossing die we tot nu toe hebben getest. Hij laat concurrentie in de vorm van Linksys Velop en TP-Link Deco M5 duidelijk achter zich. Tijdens de IFA in Berlijn kondigde Netgear een kleinzakelijk broertje van dit systeem aan, dat door het leven gaat als Orbi Pro. Wij kregen de kans om als een van de eerste publicaties aan de slag te gaan met de nieuwe set. Lees verder als je wilt weten hoe Orbi Pro ons is bevallen.

Op zich is Orbi Pro geen bijster spannend product, om maar eens met een opbeurend bericht te beginnen. Voor zover wij het hebben kunnen achterhalen, is het onderliggend namelijk hetzelfde als de ‘gewone’ Orbi. Een set van twee krachtige tri-band wifi-modules, die verbinding met elkaar maakt via een dedicated 802.11ac 5 GHz-verbinding met een bandbreedte van 1733 Mbps. Vervolgens zijn er op beide modules (router en satelliet) nog twee netwerken beschikbaar waarmee clients verbinding kunnen maken. Een daarvan is een tweede 802.11ac 5GHz-radio, met een linkrate van 867 Mbps, de andere een 2,4 GHz (802.11n)-radio die op papier 450 Mbps aankan. Beide 5GHz-radio’s ondersteunen MU MIMO. Aangezien AC3050 (de drie bandbreedtes bij elkaar opgeteld) niet zo lekker bekt, is er AC3000 van gemaakt in de marketing. Toch ook goed om eens te zien dat er niet altijd naar boven afgerond wordt.

Andere vormgeving

Volgens Netgear past het design in de vorm van een vaas van de Orbi niet zo goed bij zakelijke omgevingen. Vandaar ook dat men ervoor heeft gekozen om dit te wijzigen. De naam ‘Orbi’ staat er ook niet meer op. Het formaat grofweg hetzelfde gebleven. Dat wil zeggen, het zijn geen kleine modules. Dit heeft onder andere te maken met de ruimte die nodig is om de vier antennes van de 1733Mbps-radio te kunnen monteren. Wifi maakt gebruik van faseverschuivingen in het signaal tussen antennes. Hierdoor is het mogelijk om het signaal van de antennes goed op elkaar af te stemmen. Een vereiste hiervoor is wel dat ze op een vaste afstand van elkaar staan.

Er is nog wel steeds een duidelijk onderscheid tussen de router en de satelliet. Niet alleen vanwege de gele markering van de WAN-poort op de router, ook bovenop zijn verschillende kleuren aangebracht. Dat was bij het Orbi-systeem voor consumenten niet anders. In totaal hebben beide modules overigens vier RJ45-aansluitingen hebben. Bij de satelliet kun je die allemaal gebruiken om andere netwerkapparaten op aan te sluiten. Bij de router is een van de aansluitingen zoals hierboven al gezegd bedoeld voor aansluiting op het WAN.

Plaatsingsmogelijkheden

Het wijzigen van de vormgeving heeft Netgear verder ook de mogelijkheid gegeven om andere plaatsingsmogelijkheden toe te voegen. Dit kan zelfs een belangrijke reden geweest zijn voor de verandering. In zakelijke omgevingen wil je immers je access points ook op kunnen hangen. Vandaar ook dat Netgear hiervoor de nodige spullen meelevert. In de doos zitten brackets voor montage op de muur en voor montage aan het plafond. Daarnaast is er voorzien in een basis waar je de module op moet zetten. Dit hele gevaarte gaat dan aan een bracket. Om het geheel helemaal af te maken, worden er ook nog covers meegeleverd. Zo ziet alles er ook nog strak uit. Tot slot worden ook alle schroeven en pluggen meegeleverd. Een lekker compleet pakket dus al met al.

Hieronder zie je achtereenvolgens een foto van een module op een volledig geassembleerde voet, een voet zonder module en eentje waarbij de drie onderdelen los naast elkaar liggen. In plaats van het muurbracket dat je op deze foto’s ziet, wordt er dus ook nog een plafondbracket meegeleverd. Dit fungeert globaal identiek aan de muurbeugel, maar heeft het uitstekende lipje met schroefgat niet. De schroefgaten van die beugel zitten onderop. Dit houdt in dat je een module niet plat tegen het plafond kunt bevestigen. Hij komt als het ware uit het plafond.

De volledige constructie…

…de voet alleen…

en de afzonderlijke onderdelen van de voet/het ophangsysteem.

Voor een set van twee modules (SRK60) heeft Netgear een adviesprijs van 529,99 euro vastgesteld. Wil je later nog een losse satelliet aanschaffen, dan moet je daar 309,99 euro voor reserveren.

(Nog steeds) geen mesh

Zoals in de review eerder dit jaar van Netgear Orbi ook al is besproken, is het geen mesh-systeem. Dat is bij de Orbi Pro niet anders. Althans, vooralsnog niet. Waar de modules van Velop en Deco wel volstrekt willekeurig met elkaar verbinding kunnen maken, kunnen de modules van Orbi dit niet. Dit systeem is opgebouwd volgens een stertopologie. Dat wil zeggen dat een satelliet alleen verbinding maakt met de router. Verbindingen tussen satellieten onderling zijn niet mogelijk.

Netgear gaf ten tijde van de review van het Orbi-systeem eerder dit jaar aan dat het druk bezig was om mesh naar Orbi te krijgen. Toen zou dit aan het eind van het eerste kwartaal het geval zijn. Dat is dus overduidelijk niet gelukt. Op dit moment wordt mesh nog altijd niet ondersteund. Wel hebben we begrepen dat men inmiddels een werkende beta mesh-firmware heeft draaien bij Netgear. Het moet dus nog steeds in aantocht zijn.

In tegenstelling tot onder andere het Velop-systeem van Linksys, heeft Netgear haar multi-room-systemen nog altijd niet uitgerust met mesh-technologie.

Complex

Dat het relatief lang duurt om mesh naar Orbi te krijgen, verbaast ons niet overigens. Het Orbi-systeem leunt nu eenmaal zeer sterk op de vierkanaals backhaul radio voor de verbinding tussen router en satelliet. Daar gaat alleen de communicatie tussen die twee onderdelen overheen. Er is geen SSID zichtbaar voor clients. De eerder genoemde systemen kunnen dynamisch tussen de verschillende radio’s schakelen. (Overigens heeft de Deco M5 maar twee radio’s in totaal, de Velop drie). Daar is alles dus in feite gelijk. Je kunt de modules neerzetten hoe je wilt en alle modules kunnen met elkaar verbinding maken. De verbinding tussen de modules kan in het geval van de Velop via een van beide 5GHz-radio’s gelegd worden. Bij de Orbi en Orbi Pro is de situatie een stukje complexer.

Als je de derde radio van Orbi (de backhaul) open gaat gooien om mesh mogelijk te maken en dus de selectie voor de backhaul dynamisch maakt, gaat de throughput (een van de sterke punten van het systeem) er onherroepelijk aan. Satellieten verbinden dan middels de radio met vier datastromen (1733 Mbps) of die met twee datastromen (867 Mbps) met elkaar. Het netwerk valt dan feitelijk terug naar 867 Mbps. Dan kun je uiteindelijk net zo goed een AC2200-systeem uitbrengen. Dat is nog goedkoper ook.

Selecteert iedere module de 1733Mbps-radio om de verbinding met een andere module te leggen bij het creëren van een mesh-netwerk, dan heb je eigenlijk meerdere repeaters achter elkaar staan. Die ontvangen en sturen data door via dezelfde radio. Dat halveert de bandbreedte bij iedere module. In zo’n geval doen de Orbi-satellieten in de basis niet anders dan de modules van de veel goedkopere Deco M5-set van TP-Link (wel met een beduidend forsere bandbreedte aan het begin overigens, maar toch).

In de toekomst zou een oplossing kunnen zijn om gewoon een nieuwe variant van de Orbi te maken met twee 802.11ac 5 GHz 1733Mbps-radio’s (naast een 2,4GHz-radio). Aangezien antennes op een vaste afstand van elkaar moeten staan in verband met de faseverschuivingen waar wifi gebruik van maakt, zouden dit enorm grote apparaten worden. Dat zien we dus ook niet zo snel gebeuren.

Vooralsnog zullen we gewoon even moeten afwachten hoe Netgear dit op gaat lossen. Het zou ons overigens niets verbazen als bij de ‘mesh-update’ een grote wordt en ook een andere nog ontbrekende feature wordt toegevoegd. Tot nu toe is het nog altijd niet mogelijk om een ethernetkabel als backhaul te gebruiken, iets wat bij de oplossing van TP-Link bijvoorbeeld wel mogelijk is. Zeker voor een wat meer zakelijk gericht apparaat zoals de Orbi Pro zou dit een zeer interessante extra feature zijn. Ook dit wordt uiteindelijk tegengehouden door de dedicated draadloze backhaul. Die is op dit moment niet beschikbaar voor clients. Gebruik je op een module een ethernetaansluiting als backhaul, dan doet die krachtigste radio dus helemaal niets. Lost Netgear het ‘mesh-probleem’ op, dan ligt ook meteen de weg open voor het mogelijk maken van de ethernet backhaul.

Software maakt het verschil

We hebben tot nu toe gezien dat de Netgear Orbi Pro voornamelijk zakelijk genoemd kan worden vanwege de uitgebreide plaatsingsmogelijkheden. Qua hardware is er intern niet echt iets veranderd, voor zover wij het hebben kunnen achterhalen. Gelukkig is dit niet de enige claim to fame van het Orbi Pro-systeem als het gaat om de zakelijke insteek. De software laat ook zien dat we hier te maken hebben met een wat meer zakelijk product.

Orbi-app of webinterface

Voor we ingaan op de features die de Orbi Pro een zakelijke insteek geven, is het goed om te weten dat de Orbi Pro zowel met de Orbi-app als via de webinterface beheerd kan worden. Netgear richt zich met Orbi en Orbi Pro nadrukkelijk op gebruikers die geen zin hebben om zelf alles tot in de puntjes in te stellen. Daarvoor is de app natuurlijk bij uitstek geschikt. Wil je wel wat meer instellingsmogelijkheden hebben, dan kun je naar de webinterface.


Er is een app…

De installatieprocedure met behulp van de app verloopt erg vlot. Dat is altijd prettig. De satelliet en de router vinden elkaar automatisch, dus die verbinding is ook zo gelegd. Eventueel later toe te voegen satellieten (of een onverhoopt niet herkende meegeleverde satelliet) kun je eenvoudig altijd via de app toevoegen.

…en een webinterface.

Extra SSID

Hét onderscheidende kenmerk als het gaat om de software van de Orbi Pro, is dat het mogelijk is om een extra wifi-netwerk in te stellen. In de app – die nog niet in het Nederlands beschikbaar is – wordt dit Wifi 2 genoemd, in de Nederlandstalige webinterface Draadloos 2. Het idee hierachter is dat werknemers met dit SSID verbinding kunnen maken met hun privé-apparaten. Het is voorzien van client isolation, wat inhoudt dat de clients elkaar niet kunnen zien en benaderen. Het is ook niet mogelijk om apparaten op het LAN te benaderen. Let wel, dit is niet hetzelfde als een gastnetwerk. Dat is namelijk nog een ander SSID. Hiervoor is het mogelijk om een captive portal aan te maken. Je kunt hier zelf een tekst en logo en eventueel ook een redirect naar een vooraf gespecificeerde URL aan toevoegen.

Netgear heeft met deze mogelijkheden handig ingespeeld op wat je als ondernemer in het algemeen wil als het gaat om wifi. Het neemt hiermee weer wat werk uit handen tijdens de installatie. Een extra SSID aanmaken is op zichzelf natuurlijk niet bijzonder. Dat kan op heel veel routers en access points. Op de Orbi Pro is het alleen een stukje eenvoudiger gemaakt. Je hoeft hier alleen maar een vinkje te zetten om het te kunnen gebruiken.

Overige mogelijkheden

Voor het overige zijn er nog enkele voor ondernemers interessante functies te ontdekken in de webinterface. Heb je nu een router waar je erg tevreden over bent, dan kun je ervoor kiezen om de router van de Orbi Pro-set als access point te configureren. Gebruik je hem wel als router, dan kan de aanwezigheid van een VPN-server, gebaseerd op OpenVPN, handig zijn. Ook hier geldt weer dat Netgear heeft geprobeerd om een en ander eenvoudig te maken. Via klikbare knoppen kun je voor het platform waarop je de client wilt installeren de betreffende configuratiebestanden downloaden. Ook zijn er snelkoppelingen aanwezig naar de installatie-instructies.

Prestaties

Over de prestaties kunnen we kort zijn: die zijn in onze testomgeving nagenoeg identiek aan die van het Orbi-systeem dat we eerder dit jaar hebben getest. Soms zijn ze wat hoger, soms wat lager, maar in het algemeen is het duidelijk dat dit twee dezelfde systemen zijn. Dit houdt in dat we op iedere locatie waarop we de test uitvoeren om en nabij de 300 Mbps zitten. Dit geldt voor onze best-case test op een meter of drie in combinatie met een laptop met Intel Wireless-AC 7260 adapter, maar ook voor onze praktijktests.

In die tests meten we met behulp van iperf de throughput op twee plaatsen/verdiepingen in een woonhuis. De routermodule staat op de begane grond, de eerste test wordt er recht boven op de eerste verdieping gedaan, de tweede nog een verdieping hoger. Vervolgens doen we dezelfde test nog een keer, maar nu met een satellietmodule op de eerste verdieping.

Op de eerste verdieping doen vrijwel alle routers en access points het goed. Op de tweede worden de verschillen gemaakt. Om en nabij de 300 Mbps is op die plek echt een enorm goede score. Niet-mesh-producten kunnen op die plek soms niet eens een verbinding tot stand brengen, omdat er te veel obstructies zijn tussen begane grond en tweede verdieping. Dat geldt ook voor een enkele Orbi Pro-module overigens. De satellietmodule maakt hier het doorslaggevende onderscheid. Die zorgt ervoor dat er ook op de tweede verdieping nog uitstekende scores behaald kunnen worden. Mesh-oplossingen zoals de Linksys Velop en de TP-Link Deco – zonder de 1733Mbps-backhaul – blijven daar steken op zo’n 140 Mbps. De Orbi Pro-set gaat daar dus dik overheen.

Voor alle mesh-systemen (waar we Orbi en Orbi Pro voor het gemak ook even toe rekenen) geldt overigens dat de hand-over van clients van de ene naar de andere module in het algemeen goed werkt. Er is op dit vlak echter nog wel wat werk aan de winkel. Soms duurt het nog behoorlijk lang vooraleer een client wordt overgedragen en houdt hij vast aan een niet al te best signaal verder weg. Dat is ook bij de Orbi Pro het geval.

Conclusie

Netgear heeft slim gebruikgemaakt van bestaande technologie en er een nieuwe toepassing voor bedacht. Men heeft van de consumenten-Orbi een zakelijke Orbi gemaakt. De Orbi Pro is hardwarematig niet bijster vernieuwend als je de eerste Orbi al kent. Dat is ook niet per se nodig, omdat die qua prestaties de vloer aanveegt met de andere multi-room systemen die we tot nu toe hebben getest. Om het apparaat verder geschikt te maken voor de zakelijke markt, heeft men bij Netgear voorzien in meerdere plaatsingsmogelijkheden. Op het gebied van de software is er een extra SSID toegevoegd, dat is bedoeld voor de privé-apparaten van de werknemers.

Netgear richt zich nadrukkelijk op ondernemers die apparatuur zelf installeren en die geen tijd of zin hebben of de kennis niet hebben om meer dan het strikt noodzakelijke te doen bij het aanleggen van het bedrijfsnetwerk. Iets moet out-of-the-box meteen werken. Dat is wat ons betreft goed gelukt met de Orbi Pro. Met een router en een satelliet zet je in een mum van tijd een uitstekend draadloos netwerk op. Of het ook dekkend is, hangt voor een deel af van de indeling van een pand, maar een kantoor waar zo’n 15-20 mensen werken moet prima te bedienen zijn met deze set (zo’n 4-5 kantoorruimtes), denken we.

Let wel, we zeggen hier niet dat je met de Orbi Pro in het algemeen het beste kleinzakelijke draadloze netwerk opzet. Een combinatie van kabels en losse access points (eventueel met controller) levert zonder twijfel betere prestaties op. Daarvoor heb je echter wel (veel) meer kennis van de materie nodig en ook meer tijd en zin om het te doen. En dat zal niet iedereen hebben. De meeste features van dergelijke access points zullen ook helemaal niet nodig zijn.

Mocht je op dit moment overwegen om de Orbi Pro in je zaak te gaan gebruiken, is het goed om met twee zaken rekening te houden. Allereerst is het ontbreken van mesh-functionaliteit op dit moment een probleem als je meer dan twee modules nodig hebt. Satellieten kunnen nu nog geen verbinding met elkaar maken, dus dan moet je de plaatsing van je router goed uitkienen. Die moet dan tussen de twee satellieten in worden geplaatst. Netgear lijkt inmiddels weer wat stapjes verder te zijn met het toevoegen van deze functionaliteit. Hopelijk komt het er nu ook snel, want de eerste Orbi nadert zijn eerste verjaardag inmiddels al. Het wordt dus tijd.

Ten tweede hebben alle wifi-systemen (mesh of ‘range extending’ zoals de Orbi-familie) af en toe nog last van wat haperingen in de hand-over. Soms wordt een client nog niet snel genoeg overgedragen van de ene naar de andere module.

Al met al heeft Netgear met de Orbi Pro wederom een uitstekend wifi-systeem afgeleverd, dat zijn gelijke nog altijd niet kent in het segment waarin het wordt gepositioneerd. 529,99 euro voor twee modules is op zich een stevig bedrag, maar je bent dan in theorie in ieder geval wel meteen klaar. Je hoeft geen kabels te trekken en kosten te maken om dit allemaal netjes te (laten) doen. Zakelijk is deze uitgave wat ons betreft prima te verantwoorden.

We kennen de Netgear Orbi Pro evenals zijn broertje voor de consumentenmarkt een Gold Award toe, vanwege de zeer goede prestaties. In het geval van de Orbi Pro gekoppeld aan enkele relevante features voor de kleinzakelijke markt. Wil je een goed draadloos netwerk, geen gedoe wat betreft installatie, en ben je in het algemeen tevreden met de basics als het gaat om features, dan zouden we de Orbi Pro zeker proberen.

.pro’s

  • Razendsnel;
  • Eenvoudige installatie;
  • Veelzijdige plaatsingsmogelijkheden;
  • Complete levering;
  • Keuze tussen app en webinterface.

.contra’s

  • Nog altijd geen mesh;
  • Geen ethernet backhaul;
  • Minder mogelijkheden dan 'echte' zakelijke producten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home