HP OfficeJet Pro 9012e review: printer met een sterretje

HP Officejet Pro 9012e

De HP OfficeJet Pro 9012e is een van de eerste printers die je kan combineren met HP+. De formule biedt heel wat voordelen zoals één jaar extra garantie en verschillende nieuwe functies. In ruil mag je enkel officiële HP-inkt gebruiken.

Wie een printer nodig heeft op kantoor, koopt er doorgaans één zonder al teveel onderzoek te doen. Een printer moet printen, that’s it. Wie meer wil, kan kijken naar scan- en kopieerfuncties en misschien wil je nog wel een fax? Doorheen de jaren evolueren de toestellen amper, wat ze vaak allesbehalve spannend maakt. HP probeert die sleur te doorbreken met een bijzondere aanbieding: HP+.

Alle details rond HP+ hebben we eerder al uitgebreid besproken. Kort samengevat krijg je een aantal voor- en nadelen.

De voordelen:

 • 6 maanden gratis HP Instant Ink
 • Een extra jaar garantie
 • Toegang tot exclusieve HP Smart app-functies
 • Extra veiligheidsfuncties
 • Ecologisch printen via Forest First Printing

De nadelen:

 • Verplicht gebruik maken van officiële HP-inkt
 • HP+ éénmalig activeren betekent levenslang

Bij de inkjetprinters is de HP OfficeJet Pro 9012e (209 euro incl. btw) de eerste printer die compatibel is met HP+. Je herkent de toestellen door de kleine letter ‘e’ achteraan het typenummer. De prijs verschilt niet van de traditionele versie zonder HP+. Bij de aankoop van een HP+-compatibele inkjetprinter kan je zelf kiezen of je intekent op het aanbod. Bij laserprinters heb je de keuze uit twee versies, met of zonder HP+, waarbij de versie met HP+ goedkoper is maar de optie automatisch is geactiveerd.

Belangrijke info rond HP+

Waarom zijn we deze review begonnen met de uitleg van HP+? Omdat het een essentieel onderdeel is van de printer en je er vanaf stap één mee wordt geconfronteerd. De optie om in te tekenen kan enkel gedurende de eerste zeven dagen na ingebruikname. Eenmaal geactiveerd, is de printer levenslang een HP+-toestel en moet je altijd originele HP-inkt kopen.

HP Officejet Pro 9012e

Initieel zie je op de doos van de HP OfficeJet Pro 9012e een melding van HP+, maar heb je niet echt de indruk dat je iets bijzonder koopt. Ook bij de installatie van de printer verloopt alles zoals bij elke printer. HP verdient overigens een dikke pluim voor die installatie. Nadat je wordt doorverwezen naar de HP Smart-app in de Windows Store, heb je op twee klikken de printer geïnstalleerd. Letterlijk iedereen kan dit thuis of op kantoor draadloos installeren.

Na de installatie kan je de app sluiten en de printer op een klassieke manier gebruiken. Je krijgt wel de melding om de installatie vervolledigen, maar dat belemmerde ons niet om dagelijks te printen. Opgelet: wie interesse heeft in HP+, moet die installatie wel voltooien. Zeven dagen na de ingebruikname vervalt dat aanbod en kan je niet meer intekenen.

Testperiode HP Instant Ink

Voor we naar de printer zelf gaan, kijken we graag eerst naar de diverse functionaliteiten en de extra’s die HP+ biedt. Om ervan te profiteren, moet je eerst HP+ activeren. Het informatievenster dat HP voorziet, is niet geheel transparant. Pas nadat je kiest om erop in te tekenen, krijg je in het tweede venster te zien dat je verplicht originele HP-inkt moet kopen. Wie daarna op ja klikt, hangt voor de levensduur van het toestel vast aan die keuze.

Wie HP+ niet kiest, krijgt behoorlijk wat meldingen te zien van HP dat de installatie nog niet voltooid is. Pas wanneer je blijft doorklikken, word je met rust gelaten. Let hier ook wel op: eens je niet voor HP+ kiest, kan je zeven dagen na installatie niet meer de optie terugroepen.

HP Instant Ink

Van zodra je HP+ kiest, krijg je onmiddellijk een aanbod om 6 maanden gratis HP Instant Ink te testen. Dat is een prima deal, maar je moet wel je kredietkaartgegevens invullen om toegang te krijgen. Wie na zes maanden geen interesse heeft in een verderzetting, moet op tijd het inktabonnement stoppen. We hebben eerder al HP Instant Ink uitgebreid getest. Wat ons betreft heeft de formule heel wat voordelen, zeker voor wie regelmatig kleurafdrukken maakt.

Extra functionaliteit

De HP OfficeJet Pro 9012e komt met heel wat extra functies en HP+ voegt er nog een paar bovenop. Onder de basisfuncties vind je de mogelijkheid om sneltoetsen op de printer te configureren voor handige automatisaties zoals bijvoorbeeld direct scannen en mailen naar een specifiek e-mailadres.

HP+ voegt zaken toe zoals het security-gedeelte waarbij de printer rechtstreeks met de HP-cloud is verbonden en regelmatig een check doet om te zien of je toestel nog wel veilig is geconfigureerd. Bij connectiviteitsproblemen over wifi zoekt de printer automatisch naar de beste oplossing om beschikbaar te blijven. Het onderdeel Smart Security helpt bij de detectie en preventie van malware-aanvallen.

Extra handig is de private pick-up optie binnen HP+ waarmee je handig via de app en de bluetooth-functie van je smartphone aan pull-printing kan doen. Ben je in de buurt van de printer, dan wordt jouw opdracht afgedrukt. Zo kan je voorkomen dat tussen je professionele documenten of schoolopdrachten ineens een kleurplaat van de kleinste zit. Een andere functie binnen HP+ is de mogelijkheid om native buitenshuis te printen, in plaats van naar een specifiek e-mailadres te sturen voor hetzelfde resultaat.

HP Officejet Pro 9012e

Binnen de HP Smart-app krijg je extra functies als het bewaren van gescande bestanden als een doorzoekbare PDF, het verwijderen van perforatiegaten en het correct afvlakken van de pagina zonder schaduw wanneer je een pagina uit een boek scant. Opvallend: de functie is 24 maanden gratis. Wat het daarna moet kosten en welke functies er tegen dan bij komen, weten we nog niet.

Printprestaties en inktprijs

Genoeg over HP+, hoe presteert de printer eigenlijk na de eenvoudige installatie? Wat betreft zwart-witafdrukken scoort de HP OfficeJet Pro 9012e bovengemiddeld. Een font vanaf vijf punten is leesbaar en de afdrukken zijn foutloos vanaf acht punten. De afdrukte tekst oogt egaal en duidelijk afgelijnd. De papierhandeling is correct met een mooie centrering van de tekst.

Kleurafdrukken zijn uitstekend wanneer je bijvoorbeeld grafieken in hand-outs hebt, maar voor echte foto-afdrukken haal je beter een fotoprinter in huis. We zien hier duidelijk banden en lijnvorming die afdrukken grotendeels onbruikbaar maken.

De printkosten voor zwart-witafdrukken zijn heel competitief binnen de prijsklasse van HP OfficeJet Pro 9012e. Het verschil tussen traditionele inktcartridges en XL-varianten is eerder beperkt in prijs Wat betreft kleurafdrukken haal je beter wel de XL-variant in huis om acceptabel af te drukken. De standaard kleurprijs is binnen dit segment veel te hoog.

Inkt (volume)Gemiddelde prijs per pagina
Zwart (1.000 pagina’s)2,55 eurocent
Kleur (700 pagina’s)8,36 eurocent
Zwart XL (2.000 pagina’s)2,02 eurocent
Kleur XL (1.600 pagina’s)5,16 eurocent

Scannen en kopiëren

Documenten kopiëren duurt niet lang: na 15 seconden rolt het papiervel eruit. In de feeder bovenaan is er ruimte voor 35 vellen om achter elkaar te scannen of kopiëren. De papierlade biedt ruimte voor 250 vellen. De papierhouder die gedrukte vellen moet tegenhouden, geven we een nipte voldoende. Het houdt succesvol documenten tegen, maar het sorteert ze niet mooi in een afgelijnd stapeltje. Ook het duplexprinten valt tegen. De snelheid is prima, 15 seconden voor zwart-wit recto verso, maar er zit een verschil van meer dan twee centimeter tussen de voor- en achterkant.

Het kleine aanraakscherm biedt net genoeg informatie om basistaken uit te voeren wanneer je aan de printer staat. Enkel wanneer de printer op heuphoogte staat, valt op dat de horizontale kijkhoek eerder mager is. Alles blijft duidelijk leesbaar, maar de kleuren vervagen naar zwart.

Het verbruik ligt binnen de norm voor een inkjetprinter: 1,4 watt in slaapstand, 5,5 watt stand-by en gemiddeld 22 watt tijdens een printopdracht. De printsnelheid zit boven het gemiddelde van een inkjetprinter: 6 seconden tot de eerste pagina eruit rolt en 31 seconden voor 10 pagina’s. Wanneer de printer in slaapstand zit, duurt het 14 seconden tot de eerste pagina gedrukt is. Een foto over een volledige A4 afdrukken duurt 17 seconden.

HP Officejet Pro 9012e

In tegenstelling tot Brother geeft HP geen exacte indicatie hoeveel vellen je ongeveer nog kan printen per kleur. Je krijgt een overzicht te zien in de vorm van balkjes, maar wat ons betreft is dat net iets te summier voor een goede indicatie. Tot slot willen we HP nog complimenten geven voor het design van de HP OfficeJet Pro 9012e. Printers zijn vaak de complete tegenpool van sexy, maar HP roeit met de riemen die het heeft en doet zijn best om het ontwerp wat te moderniseren.

Conclusie

Een printer blijft een printer, maar met HP+ werkt dit exemplaar zich toch in de schijnwerpers. In plaats van te focussen op het toestel, moet de basis van HP+ duidelijk zijn voordat je een belangrijke beslissing neemt bij ingebruikname. Die greep bij de keel van HP kunnen we maar matig smaken. Door verplicht snel te kiezen, leg je druk op de gebruiker en eenmaal gekozen kan je nooit meer terug. Voor wie altijd officiële HP-inkt wil kopen of een HP Instant Ink-abonnement wil, maakt dat niets uit. Wie twijfelt, kan beter eerst zijn huiswerk doen voor hij of zij op ja of nee klikt.

Het is spijtig dat HP+ zowel positief als negatief naar voor komt, want de HP OfficeJet Pro 9012e (209 euro incl. btw) is verder een uitstekende printer. Het is een scherp geprijsd model dat in menig thuiskantoor zijn plaats heeft. Zeker wie vooral zwart-witafdrukken maakt, haalt een toptoestel in huis. Wie tussendoor ook foto’s wil afdrukken, kijkt beter uit naar een alternatief.

.pro’s

 • Degelijke zwart-witafdrukken
 • Snelle prestaties
 • Heel wat extra functionaliteit
 • Printkost zwart-wit
 • HP+ heeft zijn voordelen

.contra’s

 • HP+ blokkeert onofficiële inkt
 • Kleurafdrukken beperkt bruikbaar
 • Dure kleurprints
 • Inktindicatie kan beter

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home