HMD Pulse Pro review: telefoon zonder pols

hmd pulse pro

Smartphonefabrikant HMD is een nieuwe weg ingeslagen, maar met de Pulse Pro neemt het een verkeerde afslag. De lage instapprijs verbloemt enkele mankementen, maar niet alles.

Het Finse smartphonebedrijf HMD Global staat synoniem met de merknaam Nokia. Sinds 2017 houdt HMD het ooit iconische merk in leven. Dit jaar gooit het bedrijf het echter over een andere boeg en wil het bewijzen dat het niet louter op de Nokia-naam teert. In april lanceerde het zijn eerste drie smartphonetoestellen in eigen naam: HMD Pulse, Pulse+ en Pulse Pro.

HMD houdt vast aan zijn filosofie om betaalbare toestellen in de markt te zetten. Het blijft met de Pulse Pro en diens broertjes onder het prijsniveau van 200 euro (179 euro, incl. btw): een marktsegment waar niet veel aanbod meer te vinden is. Op dit prijspeil moet je realistische verwachtingen hebben, maar dit toestel vraagt net iets té veel vergevingsgezindheid.

Doe-het-zelf

De HMD Pulse Pro heeft niet het meest in het oog springende ontwerp. De glimmende achterkant toont zich gevoelig voor vingerafdrukken en de dikke schermranden en de geperforeerde frontcamera mochten subtieler. HMD zet de repareerbaarheid van het toestel graag in de verf. Het scherm, de laadpoort en de batterij kunnen uit het toestel gehaald worden.

Die gedachte is nobel, maar ook heel ambitieus op dit prijspunt. Het is maar de vraag hoeveel kosten en moeite gebruikers willen steken in een toestel van 179 euro. We hebben de achterzijde proberen loswrikken, maar die zit toch stevig vast. We raden zelfreparaties enkel aan als je over stabiele handen en kennis van de binnenkant van een smartphone beschikt.

Pixels tellen

Het grote 6,56 inch display telt amper 720 x 1.612 pixels, waardoor de HMD Pulse Pro onder de Full HD-grens duikt. De prijs is hier maar een beperkt excuus, want de tien euro goedkopere Motorola Moto G54 5G haalt de limiet wel. Het LCD-scherm mist kleurdiepte.

Andere specificaties zijn even matig. De helderheid komt niet boven 350 nits uit: beperkt zonlicht is al voldoende om je spiegelbeeld in het scherm te zien. De verversingsgraad van 90 Hz is aanvaardbaar. De beeldkwaliteit is voldoende om door je mails te scrollen, maar niet veel meer.

Made in China

Budgettelefoons zijn zelden tot nooit snelheidsduivels. In de HMD Pulse Pro zit geen processor van Qualcomm of MediaTek, maar van het Chinese bedrijf Unisoc. Unisoc-processors vind je bijna uitsluitend in goedkope telefoons en dat is niet zomaar. De Unisoc T606 moet zwoegen om de meest eenvoudige taken tot een goed eind te brengen en hoewel er 6 GB RAM beschikbaar is, is multitasken hier niet aan de orde.

Presteert de HMD Pulse Pro dan niet gewoon naar zijn prijs? Helaas kunnen we ook dat niet zeggen. We zetten het toestel naast twee prijsgenoten die we tijdens onze recente massatest voor budgettoestellen onder de loep namen: de Motorola Moto G54 (169 euro) en de Nokia G42 (199 euro), eveneens uit de HMD-stal. In de grafiek zie je hoe de HMD Pulse Pro ondermaats scoort. In de wereld van vandaag moet alles snel gaan, maar dit toestel doet het liever een beetje trager.

De GPU is een Qualcomm Adreno 710. Dat lijkt een veiligere keuze, maar helaas slaat de HMD Pulse Pro de grafische bal helemaal mis. We dachten met de Motorola Moto G54 een ondergrens bereikt te hebben voor grafische prestaties, maar HMD legt de lat nog een beetje lager. Als we in gedachte houden dat we het in principe beste model uit de Pulse-reeks getest hebben, belooft dat weinig goeds voor de andere twee toestellen.

Camera’s

De slechtnieuwsshow is helaas nog niet voorbij: de 50 MP-hoofdcamera weet allerminst te overtuigen, zelfs wanneer de omstandigheden ideaal zijn om te schitteren. Op een zonnige voormiddag in Milaan slaagt de camera erin om grauwe, lusteloze beelden af te leveren. Grasperken en andere beplanting zien er artificieel uit. Ingezoomde beelden zijn helemaal om droevig van te worden: je kan de pixels bijna tellen.

Er is geen breedhoekcamera aanwezig. Dat vinden we niet erg, in deze prijsklasse zit die er meestal toch voor spek en bonen bij: liever één kwalitatieve camera dan meerdere nutteloze camera’s. De 2 MP-dieptesensor valt onder de nutteloze toevoegingen. De smartphone heeft bijna een halve minuut nodig om het portreteffect toe te passen om vervolgens een ondermaats resultaat af te leveren.

De 50 MP-frontcamera lijkt nog de beste van de drie. Zelfportretten zijn niet bijzonder goed, maar we zien er ook niets verkeerd op. Alleen jammer dat je bij het gebruik van de camera eerst een tutorial moet doorlopen met voorgestelde poses die je kan aannemen.

Goede batterijconditie

Gelukkig zijn er ook positieve punten. De Nokia-telefoons leveren steevast een goede batterij en HMD trekt dit ook door naar de Pulse Pro. De povere processor werkt hier vaak als een voordeel omdat je geen batterij-intensieve workloads uitvoert met het toestel. In een conditietest doet de telefoon het stukken beter dan Motorola en is het nek-aan-nek met zijn neef Nokia G42. Begint de batterij te slijten, kan de handige doe-het-zelver die vervangen door een nieuwe.

Tijdens het opladen zal je een beetje geduld moeten oefenen. Aan de doorsnee USB-C-kabel zal je aan 20 W kunnen laden. 33 minuten zijn nodig om naar vijftig procent op te laden, wat zou moeten volstaan om een dag te doorstaan. Na een ruim uur zit je weer aan tachtig procent. De HMD Pulse Pro laadt een stuk sneller dan de Nokia G42 en krijgt hier van ons een voldoende.

Software

De software is niet meer zo ‘schoon’ als dat we gewend zijn van HMD. De fabrikant heeft een huisapplicatie en ook apps zoals Facebook, LinkedIn en Booking.com zijn ongevraagd geïnstalleerd. Het is nog niet zo erg als bij de gemiddelde Xiaomi- of Oppo-telefoon dus we knijpen een oogje dicht. Dat doen we niet voor het irritante en onnodige muziekje telkens als je je telefoon opnieuw opstart.

HMD kiest voor een kleurthema waarbij app-iconen in het zwart worden gehuld, maar niet alle applicaties doen daaraan mee. Waar we meer van fan zijn, is de plaatsing van de aan/uit-functie in de snelle instellingen. Zo hoeft het uitzetten van je toestel niet gepaard te gaan met het nemen van onbedoelde screenshots.

Twee grote Android-updates en drie jaar beveiligingsupdates is niet heel erg uitgebreid, maar niet onredelijk binnen deze prijsklasse. Naar onze mening mist HMD een kans om zich te onderscheiden. De fabrikant legt nadruk op de repareerbaarheid en duurzaamheid van zijn telefoons, maar het updatebeleid volgt daar nog niet in mee. Waarom zou je bijvoorbeeld na twee jaar nog een reparatie laten uitvoeren als je toestel dan aan het einde van zijn levensduur zit?

Conclusie: goedkoop, maar niet goed (genoeg)

De HMD Pulse Pro verdient een eerlijk eindoordeel. Toestellen worden alsmaar duurder en de keuze is zeer beperkt als je budget begrensd is op 200 euro. Het is positief dat HMD nog oog heeft voor consumenten die niet meer willen dan een goedkoop toestel met basisfuncties.

Het blijft vooral bij goede intenties wat dit toestel betreft. De lage instapprijs mag een excuus zijn om hier en daar te besparen op specificaties, maar het zou te eenvoudig zijn voor HMD om zich hier achter te verschuilen. Zelfs in de laagste prijsklasse mag het toch net een beetje meer zijn.

.pro’s

  • Lage instapprijs
  • Goede batterijduur
  • Ondersteunt (zelf)herstellingen

.contra’s

  • Scherm slecht leesbaar bij zonlicht
  • Schabouwelijke processor
  • Langzaam in dagelijks gebruik
  • Povere camera’s
  • Updatebeleid kan beter

De Nokia G42 is verkrijgbaar in drie verschillende kleuren: paars, groen en zwart. Het basismodel heeft 6 GB RAM en 128 GB opslag en komt neer op 179 euro. In België geldt drie jaar garantie op dit toestel. 

Android-updatebeleid: HMD garandeert dat de Pulse Pro drie jaar security-updates ontvangt en twee jaar OS-updates, startend vanaf de lanceringsdatum op 25 april 2024.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home