Dyson Pure Hot+Cool Cryptomic review: zuivere lucht in je thuiskantoor

Gezonde lucht om in te werken

Dyson Pure Hot+Cool Cryptomic

De Dyson Pure Hot+Cool Cryptomic stopt tal van slimme functies in een designventilator en vervult zijn taak. Het stevige prijskaartje moet je erbij nemen. Dat neemt niet weg dat het toestel een interessante aanvulling is voor elk thuiskantoor.

Nu we de hele dag moeten thuiswerken, is het belangrijk om je thuissituatie aan te passen. Wie de luxe van een apart thuiskantoor heeft, kan in stilte werken. De rest moet zich behelpen met creatieve bureau-opstellingen en degelijke regels met de rest van het gezin indien je niet alleen woont.

Bureau, monitor, muis, toetsenbord, printer, headset, webcam, laptop/desktop: hiermee hebben we alle kerncomponenten opgesomd om vlot thuis te werken. Dyson wil met de Dyson Pure Hot+Cool Cryptomic (699 euro incl. btw) graag een slimme ventilator toevoegen die je in koele dagen warm houdt, in warme dagen koel (ventilatorkoel, niet airco-koel) en met een filter om lucht te zuiveren.

Topmodel binnen het gamma

De Dyson Pure Hot+Cool Cryptomic (veel te lange naam trouwens) is het topmodel binnen het ventilatorgamma van Dyson. Het intussen iconische design van de ovalen ring bestaat in tal van smaken die koele lucht blazen en optioneel ook een ruimte kunnen verwarmen. Ons testmodel kan beide, maar het is de term Cryptomic die het interessant maakt voor een thuiskantoor.

Dyson Pure Hot+Cool Cryptomic

Elke Dyson ventilator is in feite een luchtreiniger dankzij de ingebouwde HEPA-filter, maar de Dyson Pure Hot+Cool Cryptomic gaat een stap verder door 99,95 procent van de ultrafijne deeltjes uit de lucht wordt gehaald. De katalytische coating binnen de filter vangt formaldehyde en breekt het af in kleine hoeveelheden water en CO2.

Naast de HEPA-filter en speciale coating binnenin is er ook een actieve koolfilter die gassen verwijdert. De combinatie van alle drie moet voor zuivere lucht op kantoor zorgen zodat je lange tijd geconcentreerd kan blijven werken achter je computer.

Eenvoudige installatie

In theorie lijkt de Dyson Cryptomic een intelligente oplossing voor elke ruimte, maar aan dat prijskaartje verwacht je een grondige totaalervaring. Die begint bij de fabrikant al direct bij de installatie. Eens je de filter hebt geassembleerd en het toestel inschakelt, word je verwelkomd door een rond kleurscherm waarop je de melding krijgt om de Dyson Link app (iOS/Android) te installeren.

Dyson Pure Hot+Cool Cryptomic

Na allereerst een account aan te maken, kan je een toestel toevoegen. De app vindt de Dyson Pure Hot+Cool Cryptomic onmiddellijk via Wifi Direct. Klik in de app op het gevonden toestel en hou daarna je smartphone of tablet dicht bij het toestel. Na een druk op de aan-uitknop staat de Dyson Pure Hot+Cool Cryptomic onmiddellijk in de app en kunnen we van start gaan.

In theorie kan je alles bedienen met de meegeleverde afstandsbediening en kan je alle basisinfo ook zien op het ronde kleurenscherm, maar de app biedt veel meer details en is gebruiksvriendelijker voor tal van functies.

Veel metingen, weinig extra info

Na een test van drie weken op ons thuiskantoor hebben we heel wat data vergaard over de ruimte waarin we zitten en hoe de parameters evolueren doorheen de dag dat we werken. In onze situatie blijkt dat we al heel zuivere lucht hebben. De Dyson luchtreiniger geef info over de deze items:

 • Luchtkwaliteit
 • PM2,5
 • PM10
 • VOS
 • NO2
 • Temperatuur
 • Luchtvochtigheid

Als jij net als ons jezelf afvraagt wat PM2,5, PM10, VOS en NO2 betekenen, dan moeten we je teleurstellen: Dyson vertelt niet in de app wat alles betekent. Wanneer je op het vraagteken klikt voor meer info rond elke meting, krijg je de schaal per onderdeel te zien, maar geen verduidelijking. Na een korte online zoektocht weten we gelukkig meer.

 • PM2,5 duidt op de hoeveelheid fijn stof met een diameter tot 2,5 µm
 • PM10  duidt op de hoeveelheid fijn stof met een diameter tot 10 µm
 • VOS staat voor vluchtige organische stoffen zoals methaan, etheen, chloor of benzeen
 • NO2 is stikstofdioxide, een stof die vrijkomt bij verbrandingsprocessen

De Dyson Pure Hot+Cool Cryptomic is uniek binnen het gamma omdat het als enige formaldehyde kan filteren. Volgens de fabrikant is dit een potentieel schadelijke chemische stof die wordt uitgestoten door tal van huishoudelijke producten. Ze zijn heel moeilijk vast te leggen en vervuilen elke woning. De wetenschap daarachter laten we aan experts over of het echt nodig is, maar de Dyson Pure Hot+Cool Cryptomic kan de stof alvast afbreken en zuiveren.

App is goed, maar kan beter

Door het gebrek aan extra duiding verliest de app wat van zijn pluimen. Je krijgt gelukkig wel heel duidelijke grafieken te zien met groene, gele, oranje, rode en soms paarse zones om aan te tonen hoe goed je scoort per categorie. Je kan resultaten in real-time per dag of samenvattingen per week zien. In de app kan je ook de luchtkwaliteit van buiten zien dankzij algemeen beschikbare gegevens van onder andere het KMI.

Daarnaast kan je elke knop op de fysieke afstandsbediening ook met je smartphone of tablet selecteren. Waarom Dyson op de app een andere knopvolgorde neemt dan de fysieke afstandsbediening, is ons een raadsel. De icoontjes op de fysieke afstandsbediening zijn duidelijk, maar de app toont onder elke knop ook de functie. De Engelse versie ziet er mooi uit, maar in het Nederlands merk je dat onze taal niet gemaakt is voor korte omschrijvingen. Het resultaat ziet er een beetje amateuristisch uit. Hopelijk lost Dyson dat op in een toekomstige app-update.

De app biedt je tot slot nog de mogelijkheid om handiger een schema in te stellen. Dat kan per dag, maar ook per moment (ochtend, hele dag, avond, nacht). Kies welke dagen in de week de Dyson Pure Hot+Cool Cryptomic in actie moet schieten en selecteer de instellingen waarin het toestel moet staan.

Actieve koolstoffilter

In theorie kan je de app achterwege laten en alles op het kleine cirkelvormige scherm ook zien, maar de informatie die het toont is eerder beperkt. Het geeft een duidelijke indicatie van de luchtkwaliteit in een grafiek, de temperatuur die je hebt ingesteld als thermostaat en welke ventilatorstand.

Wanneer je op de informatieknop drukt op de afstandsbediening kan je doorheen de verschillende parameters scrollen die de luchtkwaliteit meten. Zowel op het kleine scherm als in de app krijg je tijdig de melding wanneer je de actieve koolstoffilter moet vervangen. Die filters zijn niet goedkoop: 77,90 euro incl. btw via de webwinkel van Dyson. De fabrikant raadt aan om de filter elke 12 maanden te vervangen. De app houdt je op de hoogte hoever je in die cyclus zit en houdt ook rekening met hoe vaak het toestel ingeschakeld is.

Dyson Link app

Het vervangen van de filters van de Dyson Pure Hot+Cool Cryptomic is kinderlijk eenvoudig. Onderaan klik je de ronde knop met genoeg kracht naar beneden om de filters los te maken. Daarna kan je door een andere knop in te drukken de filters verwijderen van hun metalen huls.

Instant warm, lekker koel

De ventilator in het moderne design is krachtig en verwarmt onze ruimte van ongeveer 45 m² op 10 minuten van 20 graden naar 23 graden. De voet laat een rotatie tot 350 graden toe, zodat de hele ruimte van verse (warme) lucht wordt voorzien. Wie liever een minder krachtige luchtstroom wil, kan via de achterkant een rustigere airflow kiezen.

De Dyson Cryptomic heeft een thermostaat aan boord zodat hij automatisch weet wanneer hij moet verwarmen en wanneer niet. Bij zachte luchtzuivering (geen verwarming, ventilatorstand 1 van 10), meten we een verbruik van 3 watt. De hoogste ventilatorstand verbruikt net geen 25 watt.

Dyson Pure Hot+Cool Cryptomic

Wanneer we de warmtefunctie (keramische platen) inschakelen, stijgt het verbruikt naar net geen 3.000 watt op de allerhoogste stand. Dat is hoger dan de gemiddelde ventilatorkachel die tussen de 1.500 en 2.000 watt zit, maar de Dyson Cryptomic kan hiermee wel sneller de ruimte verwarmen. Bovendien is het piekverbruik niet continu. Eens de keramische platen warm zijn, daalt het verbruik naar gemiddeld 1.850 watt. De interne thermostaat regelt al deze instellingen automatisch om zo energie-efficiënt mogelijk op te warmen.

Conclusie

Is de Dyson Pure Hot+Cool Cryptomic (699 euro incl. btw) een verplichte aanschaf voor elk thuiskantoor? Ja en nee. Nee omwille van het forse prijskaartje, ja omwille van een potentieel betere levenskwaliteit. Die hangt af van hoe je huis vandaag is. Is het in de zomer soms te warm en in de winter te koud? Dan is dit een no-brainer.

Is deze slimme luchtreiniger van Dyson een verplichte aanschaf voor elk thuiskantoor? Ja en nee.

Wat betreft luchtfiltering bleek ons thuiskantoor al kwalitatieve lucht te hebben. We werken in een modern huis met balansventilatie (nooit ramen openen, buitenlucht wordt gefilterd) en een warmtepomp om elke ruimte op te warmen in de winter en af te koelen in de zomer. In zo’n situatie is deze Dyson ventilator overbodig. Wie die luxe niet heeft, haalt met deze slimme luchtreiniger een complete oplossing in huis om in optimale omstandigheden thuis te werken.

.pro’s

 • Innovatieve ventilator
 • Snel warm
 • Talrijke meetpunten
 • Krachtige filter

.contra’s

 • Prijs
 • Informatie in de app kan beter
 • Geen kleuropties

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home