HP OfficeJet Pro 8024 review: printer voor je thuiskantoor

Mooier dan de gemiddelde printer

HP OfficeJet Pro 8024

Een kmo, eenmanszaak of iemand met een thuiskantoor haalt met de HP OfficeJet Pro 8024 een flexibele printer in huis aan een scherpe prijs. Enige vereiste is dat je niet teveel print. Wie boven de 300 pagina’s per maand klimt, kijkt beter uit naar een duurder model met een lagere printkost.

De HP OfficeJet Pro 8024 (149,99 euro incl. btw) is een degelijke poging om een printer ietwat sexy te presenteren. Het blijft een logge plastic bak die je beter uit het zicht plaatst, maar vergeleken met de grijze middenmoot mag dit model er zeker zijn. Op een (thuis)kantoor past hij prima naar onze mening. Een plaats in huis geven is meer een uitdaging.

Ondergetekende kreeg geen vrijgeleide van zijn vrouw om de printer in de woonkamer te plaatsen. Misschien dat een sexy model als de HP Tango meer kans maakt?

Direct aan de slag

De installatie van de HP OfficeJet Pro 8024 verdient vanaf de start direct een pluim. De printer zit in een grote plastic zak in de doos, gesteund door piepschuim, met bovenaan een duidelijk handvat om de printer eruit te trekken. Ondanks het beperkte gewicht, 8,4 kg, maakt HP het ons gemakkelijk om alles veilig te installeren.

HP OfficeJet Pro 8024

Tijdens de eerste inschakeling begeleidt word je door het stappenplan geleid via het kleine kleurenscherm dat aanraakgevoelig is. De meegeleverde inktcartridges zijn HP Instant Ink-compatibel, een slimme manier om gebruikers eraan te herinneren wat het is.

Printen vanop elk platform

De verdere installatie op je pc is eenvoudig omdat HP je naar een handige website stuurt waar je het typenummer moet invoeren. Je wordt daarna naar de Microsoft Store verwezen waar je de HP Smart-app kan downloaden voor Windows 10. Dezelfde app vind je ook in de App Store (iOS), Mac App Store (macOS) en Google Play Store (Android). De rest van de set-up wijst zichzelf uit.

Het grote voordeel van een printer-app zo te presenteren, is dat je applicatie altijd up-to-date wordt gehouden door de digitale store. We zijn ook blij dat HP de app bewust eenvoudig heeft gehouden. Opnieuw krijg je een vriendelijke reminder te zien dat de printer HP Instant Ink-compatibel is, deze keer met de verschillende prijzen en de melding van een tijdelijke promotie. Subtiel kunnen we het niet meer noemen.

Afdrukkwaliteit

De HP OfficeJet Pro 8024 is een inkjetprinter die een grondige printkwaliteit aflevert. Bij de 300 DPI standaardinstelling kunnen we vlot tekens tot zes punten lezen. Vanaf vijf punten beginnen we fouten te zien in sommige letters en cijfers. De inkt wordt mooi egaal over de tekens verspreid en de aflijning is tamelijk scherp. Een laserprinter levert een fijner resultaat af, maar heeft dikwijls een hoger prijskaartje en andere nadelen. Voor een inkjetprinter print de HP OfficeJet Pro 8024 prima zwart-wit-tekstafdrukken.

Kleurafdrukken zijn goed genoeg voor PowerPoint hand-outs, maar echt foto’s mee afdrukken raden we grotendeels af. We zien af en toe een dunne lijn op een afdruk over de hele breedte. De DPI-waarde opkrikken en fotopapier gebruiken helpt veel, maar de printer maakt teveel kleine detailfoutjes om als trouwe fotoprinter te dienen.

HP OfficeJet Pro 8024

Andere kleurafdrukken in combinatie met tekst, zoals bijvoorbeeld in een handleiding met screenshots, komen meestal prima uit de verf. Wie consequent zulke kleurafdrukken doet, kan beter in een duurdere printer investeren. Bij occasioneel printen, tot bijvoorbeeld 300 pagina’s per maand, voelt deze printer zich als een vis in het water.

Degelijke printsnelheid

De HP OfficeJet Pro 8024 is niet de snelste inkjetprinter die je vandaag kan kopen, maar binnen zijn prijsklasse is er weinig concurrentie. De eerste pagina rolt eruit na negen seconden wanneer de printer actief is. Uit stand-by duurt het maar iets langer: veertien seconden. Een zwart-witdocument bestaande uit 10 pagina’s duurt 49 seconden. Een 17 pagina tellende PDF-handleiding met enkele kleurscreenshots duurt 1 minuut 45 seconden.

Een pagina kopiëren via de glasplaat duurt 15 seconden, via de feeder iets langer: 26 seconden. Ruim snel genoeg om occasioneel te gebruiken zonder al teveel frustraties. De HP OfficeJet Pro 8024 ondersteunt dubbelzijdig printen, zeldzaam in deze prijscategorie, en heeft 24 seconden nodig om een vel papier aan twee zijden te printen.

HP OfficeJet Pro 8024

Tot slot mogen we het aanraakscherm niet vergeten. De resolutie is niet denderend maar het is gelukkig wel een capacitief scherm dat goed op elke aanraking reageert. Wie dat wil, kan rechtstreeks scannen naar een e-mailadres of documenten uit Google Drive of Dropbox afdrukken. Je kan ook via HP Smart ook mobiel printen vanaf een Android- of iOS-toestel. 

Printkost en HP Instant Ink

Wie een goedkope printer in huis haalt, krijgt meestal de rekening pas achteraf gepresenteerd via de printkosten. Bij de HP OfficeJet Pro 8024 geldt deze regel zeker. Wie de klassieke inktcartridge neemt, mag per afdruk tot 4,83 eurocent (zwart-wit) of 9,05 eurocent (kleur) tellen. Je kan die kosten verder drukken door in XL (825 vellen) of XXL (1.500 vellen) cartridges te investeren. Bekijk hieronder de prijs per pagina over alle cartridge-types.

InktcartridgeGemiddelde prijs per afdruk
Zwart (300 pagina’s)4,83 eurocent
Zwart XL (825 pagina’s)3,87 eurocent
Zwart XXL (1.500 pagina’s)2,70 eurocent
Kleur (315 pagina’s)9,05 eurocent
Kleur XL (825 pagina’s)5,64 eurocent
Prijzen zijn gebaseerd op officiële HP-cartridges bij diverse webshops.

HP Instant Ink is ook een optie bij deze printer, zoals het tijdens de installatie meermaals voorstelt. Je zou initieel denken dat een abonnement op termijn altijd duurder is, maar dat is hier niet het geval. Enkel de goedkoopste optie van 15 pagina’s per maand kost meer dan apart cartridges kopen, onder voorbehoud dat je niet teveel in kleur afdrukt. Vanaf 50 pagina’s per maand doe je al voordeel met HP Instant Ink.

Bovendien hoef je geen rekening meer te houden met het tijdig aanvullen van inktcartridges. We analyseerden eerder al uitgebreid de voor-en nadelen van HP Instant Ink en vanaf wanneer het voor jou interessant wordt. Lees alle details hier.   

Conclusie

De HP OfficeJet Pro 8024 is de ideale printer voor elk thuiskantoor met maandelijks printvolume van 300 vellen of minder. De afdrukkwaliteit in zwart-wit is uitstekend, net als voor PowerPoint hand-outs of andere kleurafdrukken. Enkel bij echte foto-afdrukken op fotopapier valt de kwaliteit ietwat tegen. Kies voor zulke zaken beter een specifieke fotoprinter.

lees ook

HP Instant Ink review: tijd voor een printabonnement?

De printkost per pagina ligt hoog, maar in de lijn van de verwachtingen voor een scherp geprijsde printer. We raden daarom ook aan om HP Instant Ink te nemen bij deze printer van zodra je 50 pagina’s of meer afdrukt. De HP OfficeJet Pro 8024 is de perfecte compagnon voor elke thuiswerker om zorgeloos te scannen, kopiëren en printen.

.pro’s

  • Veel printer voor weinig geld
  • Modern design
  • HP Instant Ink als optie
  • Afdrukkwaliteit

.contra’s

  • Fotokwaliteit kan beter
  • Hoge inktprijs per pagina

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home