Brother TD-4550DNWB review: veelzijdige labelprinter

Brother TD-4D

De Brother TD-4550DNWB  is het werkpaard onder de labelprinters dat dagelijks hoge volumes kan verwerken zonder enig probleem. De flexibiliteit op vlak van connectiviteit en software-emulatie zorgen ervoor dat er weinig taken zijn die deze labelprinter laat liggen.

Je hebt labelprinters, en je hebt labelprinters. Je hebt er die minder dan 100 euro kosten, en je hebt er 1000 euro of meer kosten. De Brother TD-4550DNWB (908,36 euro excl. btw) valt (bijna) die laatste categorie. Waarom de extreme prijsvariatie? Flexibiliteit, connectiviteit en snelheid.

We gingen eerder al aan de slag met de Brother QL-600, een instapversie labelprinter met USB-connectiviteit om op een pc of Mac aan te sluiten. Daar ben je afhankelijk van de software die de fabrikant meelevert om het maximale eruit te halen. Bij de Brother TN-4420DN is net het omgekeerde waar. De meegeleverde software is handig meegenomen, maar bedrijven hebben dikwijls meer nodig.

Printertaal en emulatie

De labelmarkt kan je qua printertaal absoluut niet vergelijken met de klassieke printermarkt. Elke fabrikant heeft hier zijn eigen taal dat telkens net genoeg verschilt van een andere fabrikant om ervoor te zorgen dat ze zonder aanpaswerk niet compatibel zijn. Er zijn vandaag heel wat printertalen zoals Datamax, ZPL, EPL, IPL, CPCL en ga zo maar door.

Brother TD-4D

Elke taal moet worden omgezet door middel van een conversietabel om via plug-and-play te kunnen functioneren. Zo’n tabel moet manueel worden gemaakt door de fabrikant of software integrator om ervoor te zorgen dat bedrijven zonder downtime een toestel kunnen integreren of vervangen. De Brother TD-4550DNWB heeft onder andere emulatiesoftware voor ZPL II en CPCL aan boord, waardoor er geen tabellen nodig zijn.

Die emulatie zorgt ervoor dat je een Zebra-printer kan weghalen en deze Brother labelprinter in de plaats kan zetten zonder dat je iets moet aanpassen. Het enige waar je mee rekening moet houden, is de printresolutie dat die overeen komt. De Brother TD-4550DNWB heeft een resolutie van 300 dpi, maximale labelbreedte van 118 millimeter en een afdrukbreedte van 108,4 millimeter. Wie dat wil, kan labels tot drie meter lang afdrukken.

Flexibiliteit

De Brother TD-4550DNWB is het topmodel, iets wat onmiddellijk opvalt op vlak van connectiviteit: bluetooth, wifi, RS-232C, usb en LAN. Alles wat je maar kan wensen, is mogelijk. Waarom bluetooth? Een cloud-gebaseerde app voor iOS en Android laat IT-admins toe om op afstand updates uit te voeren en om meerdere mobiele printers te configureren. Dankzij de Mobile Deploy-app kan een admin handig updates naar een online locatie uploaden om daarna de URL met de gebruikers te delen.

Als werkpaard verdient de Brother TD-4550DNWB een vaste plaats binnen een dagelijkse workflow en kan je gebruik maken van een Software Development Kit (SDK) om labels te printen in bestaande softwareprogramma’s. De printer heeft een geïntegreerde USB-host, zodat barcodes gelezen kunnen worden. Dankzij vooraf gekozen sjablonen kan je dan informatie op labels afdrukken.

Brother TD-4D

Tot slot integreert Brother een cropfunctie in de Windows-driver waarbij een verzendlabel op een A4-pagina automatisch wordt geconverteerd om af te printen op de Brother TD-4550DNWB. De driver scant door het document waar de barcode is, om daarna het label uit te printen. Enige voorwaarde is dat je gebruik maakt van de breedste labels. Op de redactie hadden we dat niet, waardoor we deze functie niet zelf hebben kunnen uittesten.

Twee technieken

Binnen de labelmarkt heb je twee type toestellen waaruit je kan kiezen: thermotransfer of direct thermisch. Bij thermotransfer zit een inktlint in het toestel waardoor je geen thermische etiketten nodig hebt. Dankzij het inktlint, wordt de inkt getransfereerd naar het etiket. Direct thermisch maakt gebruik van thermische etiketten waarbij er een chemisch component in het papier zit. De Brother TD-4550DNWB behoort tot die laatste categorie.

Wie op thermisch papier print, moet rekening houden met verkleuring. Wanneer die optreedt, hangt af van heel wat factoren. Wie labels print voor voeding dat in de koelkast of diepvriezer wordt geplaatst, blijft nog jaren perfect leesbaar. Prijsetiketten in de etalage van een winkel durven na een maand al te vergaan. Warmte en licht zijn de belangrijkste boosdoener, maar ook de kwaliteit van het thermisch papier.

Brother TD-4D

De Brother TD-4550DNWB kan tot 152 millimeter per seconde afdrukken heeft achteraan een brede sleuf om een externe rol op te hangen. Dat laatste is handig voor bedrijven die hoge volumes afdrukken en niet elke dag een of meerdere rollen willen vervangen in het toestel. Optioneel kan je de labelprinter verfijnen met een labelsnijder (87,41 euro excl. btw) en een labelpeller (40,41 euro excl. btw) die je labels gebruiksklaar maken.

Breed inzetbaar

Iedere fabrikant heeft etiketten in zijn aanbod, maar dikwijls stappen bedrijven naar specialisten voor oplossingen op maat  zoals kleurenlabels, vaste lijm of post-itlijm, vooraf geprinte logo’s, etc. Om de printer inzetbaar te maken binnen elk bedrijf, werkt de Brother TD-4550DNWB  met een sensor die verschuifbaar is. Zo ben je zeker dat elke rol compatibel is met het toestel.

De flexibiliteit van de Brother TD-4550DNWB zorgt ervoor dat er weinig taken zijn die het niet kan.

De flexibiliteit van de Brother TD-4550DNWB zorgt ervoor dat er weinig taken zijn die het niet kan. Wie nog geen labelprinter gebruikt en hiermee wil starten, kan hier prima mee aan de slag. Wanneer je een bestaande labelprinter van een ander merk wil vervangen, moet je eerst je huiswerk doen. Zebra-printers kan je plug-and-play vervangen dankzij de ingebouwde software-emulatie van de Brother TD-4550DNWB. Wat betreft andere merken neem je best contact op met Brother om te zien of conversietabellen wel of niet nodig zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home