Brother QL-600B review: labels printen vanaf je pc

Brother-QL-600-1 label printer

Een labelprinter klinkt heel banaal, maar heel wat bedrijven hebben er dagelijks eentje nodig voor administratieve of organisatorische zaken. Hoog tijd om de wondere wereld van labelprinters te ontdekken. We starten met het instapmodel van Brother, de QL-600B.

Labelprinters zijn niet de meest sexy toestellen. Printers zijn dat algemeen niet, maar labelprinters spannen de kroon. Ze zijn dikwijls functioneel en horen op elke administratieve dienst thuis. Voor kleine taken kan je handig een handmodel met ingebouwd klavier nemen, maar wij gingen aan de slag met een instapmodel labelprinter: de Brother QL-600B.

Dit instapmodel kan je voor 79 euro (incl. btw) op de kop tikken en wordt met een kleine labelrol geleverd waarmee je direct aan de slag kan. De meegeleverde rol is een doorlopende labelrol, zodat je zelf kan kiezen hoelang je label is. De maximale printbreedte van de QL-600B is 58 mm (de rol is 62 mm breed), met een rollengte tot 8 meter.

Installatie

Je zou verwachten dat een labelprinter plug-and-play is in Windows 10, maar niets is minder waar. De Brother QL-600B vereist een driverinstallatie en een aparte applicatie om de drivers (automatisch) te updaten mocht je dat willen. Een algemene softwaresuite is er niet, alles is in aparte pakketjes verdeeld.

Na de driverinstallatie dien je de rol in het toestel te installeren. Dankzij een schuifsysteem kan je niets mis doen met de rol. Enige uitdaging de eerste keer is om het label door de gleuf te steken voordat je ermee aan de slag kan. Eens dat in orde is, word je getrakteerd op een groen lichtje vooraan de printer en kan je starten.

 

Brother-QL-600-1 label printer

 

De printer is een instapmodel, waardoor je niet op zoek moet gaan naar wifi of een LAN-poort. Er zit ondanks het scherpe prijskaartje wel een USB-printerkabel in de doos. Wie meer flexibiliteit wil of minder kabels op zijn of haar bureau, kan terecht bij de QL-810W (174,95 euro incl. btw, print in zwart en rood).

Wie zijn huiswerk doet, zal opmerken dat de QL-700 (95 euro incl. btw), behalve de zwarte kleur, identiek oogt aan de QL-600B . In feite gaat het ook om hetzelfde toestel met één verschil: printsnelheid. De QL-700 print 150 mm per seconde, terwijl de QL-600B 71 mm per seconde print. De kans is klein dat printsnelheid de doorslag geeft, waardoor de kans groot is dat de nieuwe QL-600B de QL-700 zal kannibaliseren.

Adresboek

Brother levert twee softwarepakketten die compatibel zijn met de QL-600B: P-touch Address Book en P-touch Editor. Waarom beide niet in één pakket kunnen zitten, is ons niet echt duidelijk. Beide pakketten gaan duidelijk al jaren mee, echt mooi en modern ziet het er niet uit.

 

 

P-touch Address Book is vanzelfsprekend: laad een CSV-bestand met adressen of je Outlook-contactenlijst in en ga ermee aan de slag. Je kan ook manueel contactgegevens toevoegen om die daarna ook te exporteren naar een CSV-bestand. Het enige wat je zeker eerst moet aanklikken centraal bovenaan, is ‘Mediatype’. Doe je dat niet, dan weet de printer niet wat voor papier erin zit en krijg je een foutmelding wanneer je wil printen. Na zo’n foutmelding klik je op ‘Mediatype’ en word je direct naar het juiste labelsjabloon gebracht dat wel past.

De software biedt tal van sjablonen voor verzendingen, retours, naambadges, orders, hangmappen en cd/dvd-labels. Voor de QL-600B valt 60 procent van de opties weg, omdat het toestel niet breed genoeg kan printen.

Retro-software

De P-touch Editor oogt even retro en voelt allesbehalve intuïtief aan. Wanneer je een nieuw label start, klik je best op ‘Media controleren’ om  het formaat te laten passen. Doe je dat niet, dan krijg je opnieuw de foutmelding te zien. De software toont je een heleboel sjablonen waaronder bordjes, keuken, kleinhandelsgebruik, verzendetiketten, naamlabels, GHS-labels, activabeheer en prijskaartjes.

 

 

Een paar onderdelen kan je net zo goed printen met de P-touch Address Book-software voor een efficiëntere workflow met contactenlijsten. Bij alle sjablooncategorieën moet je telkens goed kijken hoe breed je labelrol is. Labels voor kaften hebben weinig zin op 62 mm breedte. Je kan ze altijd wel passend maken door op ‘Media controleren’ te klikken, maar dan zit je met gigantische labels opgescheept.

De software laat je regelmatig toe om databasebestanden te selecteren. Wie een MSDE/SQL-server heeft draaien, kan daar ook data uit halen. Er is wel een SQL-serverclientlicentie nodig om te koppelen aan een SQL-serverdatabase. Je kan de databasevraag gewoon wegklikken om zelf een label samen te stellen.

 

ptouch editor 2

 

Onderaan kan je wisselen tussen ‘Professionele modus’ en ‘Express’. Standaard start je in ‘Express’, wat naar onze mening het beste werkt. ‘Professional’ oogt nog meer spartaans.

Direct thermisch

De Brother QL-600B print direct thermisch. Hiermee reageert de toplaag van de labels op de printkop die warm is. De warme delen vormen de afdruk. Op deze manier hoef je nooit inkt toe te voegen. Enig nadeel hiervan is dat het label na verloop van tijd vervaagt. Vergelijk het met de klassieke ticketjes aan de kassa. Wie liever labels print die langer leesbaar zijn, moet op zoek naar een thermische transfer-printer. Daar wordt wel een inktlint gebruikt om labels lang te laten meegaan. Ideaal voor sectoren zoals gezondheidszorg en logistiek.

 

De meegeleverde software is ouderwets, maar de Brother QL-600B is dat allerminst.

 

Tot een tekengrootte van 5 punt levert de QL-600B prima werk met een duidelijk afgelijnd resultaat. Het ingebouwde snijmechanisme zorgt ervoor dat je labels kaarsrecht worden afgesneden. Enig nadeel is dat er geen plaats is om het label op te vangen. Bij ons gebeurde het regelmatig dat een geprint label uit de machine op ons bureau of de grond terecht kwam.

Als instapmodel is de Brother QL-600B een bijzonder flexibele labelprinter. Er zijn tal van verschillende labels beschikbaar voor het toestel, inclusief geel gekleurde (plastic film) exemplaren voor zwarte tekst op gele achtergrond. De prijs is haarscherp en maakt de QL-700 onmiddellijk overbodig. Wie graag een labelprinter met het kantoornetwerk wil verbinden, betaalt al snel 100 tot 150 euro meer voor wifi of een LAN-aansluiting. De meegeleverde software is ouderwets, maar de Brother QL-600B is dat allerminst.

Gerelateerd: Brother MFC-L3770CDW review: multifunctionele LED-printer

.pro’s

  • Scherpe prijs
  • Breed aanbod labels
  • Automatisch snijmechanisme
  • Talrijke sjablonen

.contra’s

  • Oubollige software
  • Wisselen tussen sjablonen kan intuïtiever
  • Meeste labels vallen uit het toestel

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.