Brother MFC-L3770CDW review: multifunctionele LED-printer

Brother-MFC-L3770DCW-1

Wie vandaag een printer nodig heeft, moet meestal kiezen tussen laser of inkjet. Een LED-printer staat meestal niet op de radar, maar wie een laserprinter overweegt moet zeker eens naar LED kijken. De Brother MFC-L3770CDW is zo’n LED-kleurenprinter.

Van zodra je deze printer uit de doos haalt, weet je onmiddellijk dat het geen inkjetprinter is. Laser- en LED-printers wegen loodzwaar, omdat de drum en toners al in het toestel zitten. Wie zich geen hernia wil bezorgen, vraagt best aan een tweede persoon om kort te helpen.

De installatie van de Brother MFC-L3770CDW (579 euro incl. BTW) is bijzonder eenvoudig. Een sticker maakt duidelijk dat je eerst de plastic veiligheid van alle toners moet verwijderen. Eens je de printer in het stopcontact steekt, ben je up and running in twee minuten. Het grote 9,3 cm aanraakscherm helpt je met grote icoontjes om de installatie te vervolledigen.

Je kan de printer aansluiten via usb, wifi of een bekabelde netwerkaansluiting. Vooraan het toestel is er ruimte voor een USB-apparaat of je kan connectie maken via NFC.

LED-printer

De Brother MFC-L3770CDW is een LED-printer en geen laserprinter. Wat is het grote verschil? Beide werken op haast identiek dezelfde wijze door letters in de drum te branden. Het enige verschil is dat hiervoor LED’s worden gebruikt in plaats van een laserstraal.

 

LED-printers werken met een rij LED’s en hebben minder last van mechanische slijtage.

 

Is er een verschil op vlak van kwaliteit? Niet echt. Het grootste voordeel voor de fabrikant is dat een LED-printer goedkoper is om te maken. Je moet namelijk niet met spiegels en bewegende delen werken zoals bij een laserprinter. LED-printers werken met een rij LED’s en hebben minder last van mechanische slijtage. Ze zijn dikwijls ook een klein beetje compacter, maar dat merk je niet met de Brother MFC-L3770CDW omdat het een kleurenprinter is met vier toners.

Wie op zoek is naar een laserprinter, kan net zo goed een LED-printer aankopen. Het principe is hetzelfde, de kosten ook en je hebt een kleiner risico op mechanisch falen door minder bewegende delen. Nadeel is dat een LED-printer in sommige gevallen duurder is dan een laser-variant.

Snelheidstest

De Brother MFC-L3770CDW is een multifunctionele kantoorprinter die kan printen, scannen, kopiëren en ook faxen. Dat laatste is een zeldzaamheid die sommige bedrijven nog graag wensen. Wie liever geen fax heeft, kan voor de DCP-L3550CDW (399 euro incl. BTW) kiezen. Enig nadeel is dat je dan ook de iets mindere prestaties erbij moet nemen. De toners, papiercapaciteit en scansnelheid zijn identiek.

 

 

Het snellere broertje, de Brother MFC-L3770CDW, kan tot 24 pagina’s per minuut afdrukken. In de praktijk halen we die snelheid zelden, omdat de printer regelmatig moet bufferen na vijf tot tien pagina’s. Niet lang, hooguit tien seconden, maar het zorgt er wel voor dat andere printers sneller presteren.

In tegenstelling tot een inkjetprinter moet een LED-printer (net als een laserprinter) eerst opwarmen. Resultaat: vanuit stand-by duurt het 26 seconden voor het eerste papier geprint is. Eens de printer klaar staat, duurt het 9 seconden voor het eerste vel. Een Word-document van 10 pagina’s duurt 1 minuut 27 seconden en een PDF van 17 pagina’s 1 minuut 58 seconden. Dat zijn middelmatige tijden die we niet verwachten van een printer in deze prijscategorie.

Printkost

Printen via iOS of Android gaat bijzonder vlot. Nadat je de Brother-app hebt geïnstalleerd, zoekt de applicatie automatisch naar printers in het netwerk. Daarna kan je documenten, foto’s, webpagina’s, e-mails en cloudbestanden afdrukken. In de app kan je ook een aantal instellingen wijzigen zoals papierformaat, aantal kopieën, duplex, kleur en kwaliteit. Scans kan je rechtstreeks naar je telefoon doorsturen via de app. Tot slot kan je het inktvolume raadplegen in de app. Eenvoudig en duidelijk, meer moet zo’n printerapp niet zijn.

 

Scans kan je rechtstreeks naar je telefoon doorsturen via de app.

 

In de papierlade is er plaats voor 250 vellen met daarboven nog een aparte feeder met ruimte voor 50 vellen. Dat is ruim voldoende voor KMO’s die per maand tot 500 vellen printen. Wie meer print, kijkt beter uit naar een groter model met meer capaciteit. Die hebben doorgaans een grotere capaciteit van toners. De Brother MFC-L3770CDW heeft standaardtoners voor 1.000 vellen of XL-versies voor 3.000 vellen.

Vergeleken met de Brother DCP-J1100DW inkjetprinter die we eerder hebben getest, is de inktprijs van de Brother MFC-L3770CDW behoorlijk duur. De standaard inktcartridge (1.000 afdrukken) kost 4,25 eurocent per zwart-witafdruk en 13,95 eurocent voor een kleurafdruk. De XL-cartridge (3.000 afdrukken zwart-wit, 2.300 afdrukken kleur) drukt de prijs naar beneden tot 2,42 eurocent per zwart-witafdruk en 10,89 eurocent voor kleur. Alle prijzen zijn inclusief BTW.

Voor een toestel in deze prijsklasse vinden we de inktprijs (vooral de kleurinkt) te hoog. Zeker wanneer de Brother DCP-J1100DW kan printen aan 0,51 eurocent per zwart-witafdruk en 1,65 eurocent voor kleur.

Afdrukkwaliteit

Op vlak van printkwaliteit scoort de Brother MFC-L3770CDW uitstekend. Tekst wordt tot op 8 punten vlot weergegeven en ziet er scherp uit. Wanneer we tekst met kleur combineren in een grafiek of tabel, zien we hier en daar een kleine fractie witruimte tussen zwart en kleur. Gelukkig gebeurt het sporadisch en is het enkel zichtbaar met een geoefend oog.

Bij duplex afdrukken zit er verticaal een kleine afwijking van 2 mm tussen voor- en achterkant. Deze foutenmarge zit ruim binnen de verwachtingen en stoort niet. Voor kleurafdrukken zien we veel potentieel in de Brother MFC-L3770CDW . Fotoprints van de supermarkt zijn nog steeds scherper, maar je komt aardig in de buurt. De kleuren worden mooi egaal weergegeven en ogen realistisch.

 

Op vlak van printkwaliteit scoort de Brother MFC-L3770CDW uitstekend.

 

De Brother MFC-L3770CDW is een uitstekende LED-printer voor op kantoor op vlak van afdrukkwaliteit, maar de hoge printkost gooit roet in het eten. Voor een printer met dit prijskaartje verwachten we lagere verbruikskosten. Deze printer is daarom minder interessant voor bedrijven die 600 vellen of meer per maand printen. Zit je daaronder? Doe dan zelf de rekensom en bekijk of een alternatief model met een lagere printkost al dan niet interessanter is.

.pro’s

  • Duidelijk aanraakscherm
  • Grote papierlade
  • Handige mobiele app
  • Uitstekende afdrukkwaliteit

.contra’s

  • Dure printkost per pagina
  • Printsnelheid

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home