Brother MFC-J6945DW review: functierijke A3-printer

Brother MFC-J6945DW

De meeste kantoorprinters ondersteunen enkel A4-vellen. Voor nagenoeg alle opdrachten is dat papierformaat voldoende, maar heel soms mag het meer zijn. Sinds enkele jaren verschijnen er betaalbare A3-printers op de markt om deze klanten te bedienen. Met de MFC-J6945DW trekt Brother alle inkjetregisters open.

Wie heeft er een A3-printer nodig op kantoor? Het aantal verkochte A3-printers stijgt elk jaar, maar A4 blijft de plak zwaaien. Creatieve beroepen hebben baat bij grote A3-vellen, maar kijken beter uit naar een fotoprinter. Andere groepen hebben het vermoedelijk zelden nodig, maar dat komt vooral omdat velen het ook niet weten.

We hebben de afgelopen weken flowcharts afgedrukt op A3, enkele posters om op kantoor op te hangen en grote Excel-sheets met grafieken en diagrammen. Was dat nodig om telkens op A3 af te drukken? Niet echt, maar je maakt direct meer indruk met een A3-vel in een meeting. Aan jou om te beslissen of een A3-printer iets kan betekenen voor jouw bedrijf.

A3-printen/scannen

Een all-in-one inkjet A3-printer start al vanaf 149 euro. Wie twijfelt of A3 handig is, kan maar beter een A3-toestel in huis halen. Wie later toch A3 wenst te printen, moet opnieuw een toestel aankopen. De Brother MFC-J6945DW (549 euro incl. BTW) is het topmodel binnen Brother op vlak van A3 inkjetprinters. De Brother MFC-J6947DW (725 euro) kost meer, maar is identiek hetzelfde toestel met een papierlade (250 vellen) extra voor een totaal van 750 vellen.

 

Je kan A3-afdrukken ook scannen. Goedkopere A3-printers kiezen hier dikwijls voor een A4-scanner om de voetafdruk te verkleinen van het toestel en om de prijs te drukken.

 

Wie denkt aan een A3-printer, beeld zich onmiddellijk een fors toestel in. A3 is tenslotte dubbel zo groot dan A4. Brother heeft de printer beperkt laten groeien, maar heeft wat trucjes toegepast. Zo moet je de papierlade extra uittrekken om A3-vellen erin te steken. Wie dus 99% van de tijd in A4 print, ziet een toestel op kantoor dat maar een beetje groter is dan een A4-printer. Pas wanneer je A3 print, vergroot de voetafdruk gevoelig vooraan.

De scanner laat toe om A3-afdrukken te scannen. Het goedkopere A3-segment kiest hier dikwijls voor een A4-scanner om de voetafdruk te verkleinen van het toestel. In de Brother MFC-J6945DW past net een A3-vel en er is plaats voor 50 vellen bovenaan om in één opdracht te scannen. Heb je geen baat bij een A3-scanner? Dan kan je 50 euro besparen met de Brother MFC-J5945DW die enkel A4 of kleiner scant. Verder zijn beide toestellen identiek, behalve dat die laatste net iets compacter is.

Installatie

De installatie van de printer is een fluitje van een cent. Enkel de USB- netwerk- en fax-aansluiting vinden is een uitdaging de eerste keer. Brother verstopt die namelijk in de printer via een grote klep. Het voordeel van dit systeem is dat je qua kabelmanagement ineens heel netjes buiten het toestel kan komen met één kabelbundel. Je moet echter wel goed zoeken de eerste keer.

 

Brother MFC-J6945DW

 

Printen via iOS of Android gaat bijzonder vlot. Nadat je de Brother-app hebt geïnstalleerd, zoekt de applicatie automatisch naar printers in het netwerk. Daarna kan je documenten, foto’s, webpagina’s, e-mails en cloudbestanden afdrukken. In de app kan je ook een aantal instellingen wijzigen zoals papierformaat, aantal kopieën, duplex, kleur en kwaliteit. Scans kan je rechtstreeks naar je telefoon doorsturen via de app. Tot slot kan je het inktvolume raadplegen in de app. Eenvoudig en duidelijk, meer moet zo’n printerapp niet zijn.

Er is een dubbele papierlade beschikbaar van telkens 250 vellen. Beide lades kunnen voorzien worden van A3-vellen. Achteraan is er ook ruimte voor een forse universele lade met een capaciteit van 100 vellen. Tijdens het eerste gebruik werden we bij elke opdracht gestoord door de printer dat er fout papier in de lade zat. Er stak nochtans A4-papier in en op het scherm zien we dat A4 gekozen is. Omdat het papier horizontaal in de papierlade zit, moesten we blijkbaar het formaat ‘Lettre’ kiezen. Een vervelend probleem wanneer je initieel blijft bevestigen dat er A4-papier in zit.

Afdrukkwaliteit

De Brother MFC-J6945DW heeft een degelijke afdrukkwaliteit en print tekens tot 6 punten steeds scherp. Zwart-wit-afdrukken zijn uitstekend en enkel bij heel kleine tekens oogt het wat wazig. Wanneer we zwarte lijnen in Excel-cellen combineren met een gekleurde inhoud, valt op dat de lijnen soms zaagtanden vertonen. Een minimale fout die heel weinig mensen zullen zien.

 

Voor PowerPoint hand-outs kan deze printer maar nipt dienst doen. De kleuren ogen heel flets.

 

Voor PowerPoint hand-outs kan deze printer maar nipt dienst doen. De kleuren ogen namelijk heel flets. Je ziet duidelijk pixelvorming die een laserprinter of fotoprinter niet heeft. Inkjetprinters hebben al snel last van bandvorming bij kleurfoto’s, maar daar is bij de Brother MFC-J6945DW geen sprake van. Het resultaat is mooi effen, maar het beeld mist kleur en scherpte om kwalitatieve PowerPoint hand-outs af te leveren.

Tijdens de test vonden we dat de printer het papier nogal brutaal uitspuwde. Wanneer je het opvangklepje helemaal uitschuift, oogt een stapel papier nogal rommelig. Wat blijkt: je moet het klepje maar één klik uitschuiven om mooi netjes A4-vellen te printen en later op te halen. Wie A3 afdrukt, moet het verder uitschuiven. Een klein trucje dat Brother duidelijker mocht vermelden voor een betere gebruikservaring.

Printkost

Op vlak van printsnelheid scoort de Brother MFC-J6945DW uitstekend binnen zijn prijsklasse. Het duurt amper 8 seconden om uit stand-by een eerste vel klaar te hebben. Wanneer de printer actief is, rolt de pagina er binnen 5 seconden uit. Een pagina kopiëren (scan + afdruk) duurt amper 9 seconden: een nieuw record binnen dit prijssegment. Een 17 paginatellend PDF-document met tekst en enkele kleurbeelden duurt 49 seconden. In die laatste test moet het wel de OKI C301dn (laser) en HP PageWide Pro MFP 477dw (inkjet) voorlaten met respectievelijk 34 en 39 seconden.

 

Brother MFC-J6945DW

 

Standaardinkt voor de Brother MFC-J6945DW is goed voor 3.000 vellen zwart-wit of 1.500 vellen kleur. De XL-versies kunnen respectievelijk 6.000 en 5.000 vellen afdrukken. Opvallend is dat Brother een paginateller heeft geïntegreerd in de software. Voortaan hoef je niet meer te gokken via visuele staafjes hoeveel inkt er nog in zit. De teller geeft een geschat aantal pagina’s weer dat je zal kunnen printen in zwart-wit of kleur.

De Brother MFC-L3770CDW laserprinter die we eerder hebben getest, had een behoorlijk hoge printkost per pagina. De Brother MFC-J6945DW maakt daar werk van en kost voor de standaardcartridges 0,98 eurocent per zwart-witafdruk en 3,90 eurocent per kleurvel. Wanneer je de XL-cartridges neemt, dalen de prijzen naar respectievelijk 0,91 eurocent en 3,03 eurocent. Acceptabele prijzen voor een printer binnen dit prijssegment.

Conclusie

We schrijven dat de Brother MFC-J6945DW een adviesprijs van 549 euro draagt, maar dat is een tijdelijke ‘A la carte’-promo tot eind 2018. Daarna wordt de adviesprijs van 599 euro gehanteerd. De belangrijkste vraag die je jezelf vooral moet stellen is: “Heb ik een A3-printer nodig?” Wie het de afgelopen jaren nooit heeft gemist, kan die vraag eenvoudig zelf beantwoorden en kijkt beter verder.

 

De belangrijkste vraag die je jezelf vooral moet stellen is: “Heb ik een A3-printer nodig?”

 

Wie echter twijfelt, kan beter een A3-model in huis halen. Zelfs al print je na aankoop maar een handvol A3-vellen per maand. De meerprijs vergeleken met een A4-printer is beperkt en je houdt de optie open om in een groter formaat te printen. De Brother MFC-J6945DW is een uitstekend startpunt voor bedrijven die 1.000 vellen of meer per maand printen. Print je minder? Dan kan je beter naar een goedkoper alternatief kijken binnen het A3-segment.

 

.pro’s

  • Lage printkost
  • A3-scanner
  • Paginateller
  • Printsnelheid
  • Handige app

.contra’s

  • Installatieperikelen
  • Ondermaatse fotokwaliteit
  • Klep papierhouder

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home