Review: ASUS ZenBook Flip (UX360UA) – mobiele 2-in-1

ASUS is behalve een bekende naam ook een graag geziene speler als het gaat om ultraportable laptops. Zo ook de ASUS ZenBook Flip. Deze toont grote overeenkomst met de door ons eerder geteste ZenBook 3, maar biedt op alle vlakken meer gemak. Het verschil is dat deze ‘Flip’, de benaming verraadt het al, beschikt over een volledig om te klappen beeldscherm. Asus staat ver bekend als een merk dat niet de hoofdprijs vraagt, is de ZenBook Flip hiermee een goed alternatief voor de premium geprijsde HP’s en Lenovo’s?

De ZenBook Flip heeft een warm-grijze geanodiseerde behuizing met een cirkelvormig geborstelde afgewerkte deksel. Deze uitstraling kennen we al van de overige ZenBook producten en zo op het eerste gezicht lijken de laptops en de convertibles in de ZenBook-range onderling identiek.

De behuizingen van de ZenBook range hebben mooi afgeronde voelvlakken, zijn van aluminium, hebben allen geringe afmetingen en een zelfde hoogwaardige look & feel. Wanneer we beter kijken vallen bij deze Flip de prominent aanwezige glanzende scharnieren op. Deze ZenBook heeft daarentegen geen gepolijste randjes of tierelantijntjes om de blits mee te maken. En heel eerlijk gezegd vinden we dit geen minpunt.

Wat ons betreft hadden ook de scharnieren best wat minder opvallend gemogen, maar hier is de fabrikant blijkbaar trots op. Ze verwoorden dit in de persuitingen immers met ‘a beautiful jewelry-inspired hinge’. Wij ervaren het net als een beetje te veel ‘bling’ waardoor het ontwerp minder rust uitstraalt dan dat de benaming ZenBook zou doen vermoeden. Maar zo heeft iedereen wel wat.

Connectivity

In gebruik laat deze ZenBook zich als een echte allemansvriend benaderen. En hierbij hebben we het nog niet eens over de flexibele vormfactor. Deze ZenBook Flip heeft in tegenstelling tot de eerder geteste ZenBook 3 namelijk een veel rijkere uitrusting als het gaat om aansluitingen. Dit was bij de ZenBook 3 ons grootste bezwaar.

De ZenBook Flip is, afhankelijk van het type, leverbaar met een Intel Core i5, i7 (UX360UA) of een energiezuinige Core M processor (UX360CA) en een 13,3-inch scherm met een resolutie van 1920×1024 pixels of met een premium scherm met een resolutie van 3200×1800 pixels. Het werkgeheugen begint bij 4GB en loopt tot een maximum van 16GB. Opslag wordt uiteraard verzorgd door een vlotte SSD met een capaciteit van 128, 256 of 512GB. Afhankelijk van het type ZenBook Flip kan deze worden voorgeïnstalleerd met Windows 10 Home (UX360UA) of Pro-editie (UX360CA).

Wij ontvingen de UX360UA, voorzien van een 512GB SSD, een Intel Core i7-6500U CPU en 8GB werkgeheugen. Grafisch leunt de ZenBook op de embedded Intel HD Graphics 520 controller, zoals we in deze ultraportable-klasse ook verwachten. En Windows 10 Home. Voor een dergelijke ultraportable convertible een bovengemiddelde configuratie.

Wanneer we de connectiviteit onder de loep nemen, dan kunnen we in een enthousiaste adem-teug doorschrijven. Draadloos communiceert Flip via het 802.11ac protocol. In de volksmond beter bekend als WiFi. Bovendien wordt WiDi ondersteund en hiermee kun je muziek, foto’s films en games streamen naar een WiDi-compatible HDTV. Natuurlijk ontbreekt Bluetooth niet. Aan de rechterzijde een normale DC ingang voor de netspanningsadapter. Hiernaast een USB 3.0 type A poort, een HDMI aansluiting, een USB-C poort, een hoofdtelefoonaansluiting en slot voor een SD-kaart.

Aan de linkerkant vinden we een tweede USB-A poort, een volumeknop en een de powerswitch. Fijn dat ASUS een separate volumeknop heeft opgenomen in de behuizing, maar waarom direct naast de powerswitch? Het is niet de vraag ‘of’ je je hier een keer mee vergist, maar veel eerder ‘wanneer’. Een RJ45-netwerkaansluiting is helaas niet aanwezig, maar hiervoor levert ASUS af-fabriek een USB naar RJ45-adapter mee. Hoe hebben de techneuten zoveel aansluitingen in de toch al zo compacte behuizing weten te proppen; veel completer dan dit wordt het niet.

Uiteraard levert ASUS Windows Office 365 (trial van 30 dagen) en McAfee LiveSafe mee. Hiernaast een compleet palet aan ASUS tools; FlipLock, HiPost, Install, Live Update, eManual, Splendid Utility, USB Charger Plus, WebStorage, WinFlash, WPS-Office Suite van Kingsoft en last but not least de ASUS GiftBox. Hierin zit een selectie gratis Apps, waaronder de app van de Telegraaf, Booking.com, Firefox, Marktplaats en onder meer Polaris Office. Genoeg om een saaie zondagmorgen mee door te komen.

Ontwerp en bouwkwaliteit

De ASUS ZenBook Flip behoort tot de categorie ultrabooks. Dit houdt in dat de dikte van de vlakke delen van de behuizing zo minimaal mogelijk worden gehouden de stevigheid voor een groot deel moet komen van een stijf inwendig frame. Aluminium is echter duur en gaat bovendien ten koste van het gewicht. Hierom heeft ASUS gekozen voor een frame van stijf kunststof met hieromheen een sterke aluminium schil.

In de torsietest van het gehele dichtgeklapte systeem vervormt de behuizing vrijwel niet. Ook puntbelasting op de deksel en bodem van de behuizing geeft geen overdreven vervorming. In geopende toestand is de behuizing gevoeliger voor torsie, maar niet in die mate dat we ons zorgen maken over de interne componenten. Het scherm daarentegen veert behoorlijk en de randen van de display vertonen hier en daar kleine rimpeltjes. Erg? Nee. Ondanks het kunststof frame heeft ASUS een enorm stevige behuizing weten te construeren. Sterker nog: persoonlijk zouden we geen moment zorgen hebben over de levensduur wanneer we deze ZenBook aan onze jonge dochters zouden meegeven.

Het Touchpad van de ZenBook Flip toont grote overeenkomst met die van de ZenBook 3. Met uitzondering van de vingerafdrukscanner. Dit touchpad werkt fijn en licht. Het drukpunt van de buttons ligt relatief diep en behoeft een fractie meer krachtinspanning dan bij sommige concurrenten. De touchpad maakt gebruik van dezelfde technologie als wordt gebruikt in smartphones. Hiermee werkt de touchpad gevoelig en heel nauwkeurig. Deze ondersteunt multi-touch tot maximaal 10 vingers en is voorzien van ASUS Smart Gesture-technologie die dezelfde gebaren snapt als gebruikt via de touchscreen. De scharnieren van het scherm zien en voelen tenslotte solide. Ze hebben bovendien voldoende frictie om het scherm in elk gewenste stand te laten staan.

Het van backlit voorziene ‘chicklet’ keyboard heeft, volgens ASUS, een ‘reisafstand’ van 1,5mm, met deze toetshoogte is het lekker werken. Bij de eerder geteste ZenBook 3 hadden we een kanttekening bij de toetshoogte. Deze is bij de 3 zo gering, dat we de feedback missen. Bij de ZenBook Flip hebben de toetsen 0,7 mm meer hoogte, maar ondanks deze op het eerste blik te verwaarlozen metrische kwantificering, zo veel meer feedback geeft het toetsenbord in de praktijk. Bij deze hoogte is er een duidelijk drukpunt voelbaar en wij ervaren dit als fijn om langdurig ontspannen mee te werken.

Gebruiksgemak en accuduur

Zoals al eerder vermeld heeft de ZenBook Flip alles in huis om het werken aangenaam te maken. Maar dit zegt niet zo veel over de ergonomie en het gebruiksgemak. We hebben de Flip zowel als pure laptop en als tablet gebruikt. Wanneer dit zo uitkwam. Als laptop ervaren we de ZenBook Flip als een hele fijne machine. Ondanks dat het prijsverschil met de eerder geteste ‘drie’ niet groot is, werkt deze ‘Flip’ door het touchscreen zo veel meer intuïtief. Ondanks de vlakke polssteunen ondervinden we er door de netjes afgeronde randen geen hinder van.

Bij het gebruik als tablet ervaren we de licht gebogen vorm bij de scharnieren als prettig. Hierdoor valt het systeem net lekker in de handpalm. Onder aan het scherm zit bovendien een soort uitstulping die extra grip biedt voor de duim. In combinatie met de ronde hoeken werkt de ZenBook Flip in de praktijk bijzonder aangenaam. Het gewicht is wel wat aan de hoge kant om langdurig in de hand mee te werken, maar desondanks is dit een van de meest fijne convertibles om dagelijks mee te werken.

De door ASUS toegepaste camera is niet heel erg lichtgevoelig. Zelfs bij normale lichtomstandigheden heeft deze relatief veel last van ruis. De resolutie daarentegen is prima en ook de locatie van de camera is, bij normaal en tabletgebruik logisch. ASUS past prima algoritmes toe om de beeldkwaliteit onder elke omstandigheid zo scherp mogelijk te maken. Bij video opnames zijn de frame-rates laag. Desondanks weet de fabrikant een prima kwaliteit neer te zetten. Nadeel is dat snelle bewegingen enorm versmeren, maar voor webcamdoeleinden is deze camera beslist goed genoeg.

Opname kwaliteit via de microfoon hoor je met een hoofdtelefoon duidelijk compressie en het geheel klinkt nogal hol en weinig detailrijk. Bijgeluiden zijn er weinig tot niet en dit laatste vinden we belangrijker; een video chat zal in de praktijk een prima overkomen. Wanneer video opnames via de ingebouwde speakers wordt weergegeven klinken stemmen helder en duidelijk. Hier heeft audiospecialist Harman Kardon een prima job gedaan.

Accuduur

Ultra portables hebben doorgaans een wat lagere accucapaciteit, maar hier hebben we bij de ZenBook Flip geen hinder van ondervonden. De ZenBook Flip presteert zelfs beter dan de eerder geteste ZenBook 3. We hebben de ASUS ZenBook Flip slechts eenmaal aan de lader gehad en dit was tijdens de performance benchmarks. Hierna hebben we een accuduurtest gedaan en na een uitstekende score was het restje accuspanning zelfs nog meer dan voldoende om er gedurende de reviewperiode nog diverse tests mee uit te voeren.

Benchmarks (systeem)

De ASUS ZenBook Flip presteert prima. Wanneer we de ZenBook Flip vergelijken met de ZenBook 3, dan presteert deze slechts marginaal minder. De performance is voldoende om meerdere applicaties synchroon te laten draaien en met zelfs wat zwaardere design-suites kan de Flip prima uit de voeten. Hier ligt echter wel een grens aan de complexiteit van de bewerkingen in dergelijke programma’s, maar bij simpele fotobewerking zal de ZenBook zijn werk zonder al te veel gepiep uitvoeren. De koeling, tja, die is actief en de ventilator zal zich geregeld laten horen. Zoals veel koelingen van ultrabooks produceert deze eveneens redelijk veel geluid.

Benchmarks (grafisch)

De ZenBook Flip is geen laptop om mee te gamen. Hiervoor is hij niet bedoeld. Het embedded Intel grafische subsysteem heeft voldoende in huis om de meeste grafische taken met goed resultaat uit te voeren, maar voor zware games is de uitrusting gewoon te beperkt.

Wanneer we de benchmark scores bekijken zijn de prestaties overeenkomstig met de door ASUS geïmplementeerde embedded grafische chipset van Intel. Geen gamer, wel hele nette scores.

Conclusie

ASUS maakt al decennia moederborden, videokaarten en andere en add-on kaarten voor desktopcomputers. Ook in de productie van laptops heeft ASUS de laatste twintig jaar een hele uitstekende reputatie opgebouwd. ASUS weet dus heel goed hoe ze goede producten moeten maken op welke vlakke de laptop moet excelleren en op welke vlakken ze eventueel mogen bezuinigen om een concurrerende prijsstelling te kunnen hanteren zonder dat dit invloed heeft op de bouwkwaliteit.

Niet alleen op het gebied van aansluitingen en benchmarkt presteert de ZenBook Flip voorbeeldig, maar ook in het gebruik hebben we nauwelijks kritiek op de kleine ASUS. Het belangrijkste: de accuduur is ruim voldoende om de dag werkend mee door te komen. Kortom, we hebben de ZenBook Flip ervaren als een bijzonder fijne machine.

Met de ZenBook Flip bewijst fabrikant ASUS dat deze met haar ultraportable convertible een zeer goed presterende machine in de markt kan zetten die qua look, feel en performance beslist niet onderdoet voor de premium merken. En de prijs? Die is gewoon heel erg scherp.

.pro’s

  • Performance
  • Accuduur
  • Uitstraling
  • Features

.contra’s

  • Lawaaiige koeling
  • Lichtgevoeligheid camera

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home