Asus ExpertBook B3 Flip review: twee ogen maar een slechte conditie

Asus ExpertBook B3 Flip met achtergrond

De Asus ExpertBook B3 Flip is een leuk toestel met een ogenschijnlijk gebalanceerde configuratie en verschillende extra functies aan een scherp prijskaartje. Niets is gratis, dus waar maakt Asus de compromissen?

De Asus ExpertBook B3 Flip (873 euro excl. btw.) is niet ’s werelds duurste laptop en we mogen er niet om liegen: dat zie je er beetje aan. Het toestel is vervaardigd uit stevig plastic en voelt robuust aan, maar het touchpad is klein en de feedback wanneer je klikt is aan de zwakke kant. Het toetsenbord heeft wel toetsen met een stevige definitie, die best aangenaam wegtypen. We waren bevooroordeeld door het uiterlijk van het toetsenbord en de textuur van de knoppen, maar schaamden ons al na het typen van de eerste paragraaf: op de ExpertBook B3 Flip kan je naar believen schrijven.

Tenminste: als het van het toetsenbord alleen afhangt. Asus monteert vier kleine rubberen strookjes op de behuizing waar het scherm tegen dichtklapt. Zo’n oplossing zien we nog wel eens en zou eigenlijk het vermelden niet waard zijn, ware het niet dat twee van de rubberen stukjes net zitten waar onze polsen rusten tijdens het typen. Dat wordt na verloop van tijd toch wel behoorlijk vervelend.

Sterker dan je denkt

Ondanks het scherpe prijskaartje staat Asus wel achter de stevigheid van deze laptop. Het toestel zou diverse MIL-STD 810H-tests overleefd hebben, waaronder valtests vanop 1m20. Wij kieperden het de Asus ExpertBook B3 Flip van ons bureau en onze schoot, en stelden vast dat de laptop inderdaad blijft werken.

Dat enthousiasme tempert een beetje nadat we zien dat het scherm bovenaan van de behuizing is losgekomen. Gelukkig kunnen we het gewoon terug vastklikken, waarna er van de schade geen spoor meer is.

Gimmicks

Ondanks het scherpe prijskaartje, voorziet Asus nog enkele andere leuke gimmicks. Op te beginnen is deze ExpertBook B3 een Flip, wat wil zeggen dat je het aanraakscherm helemaal kan omdraaien voor wie de sensatie van een erg zware (1,6 kg) en relatief dikke tablet wil ervaren. Je kan natuurlijk ook voor een tent- of presentatiemodus kiezen. Asus werkt een pennetje weg in het klavier, waarmee je virtueel kan schrijven indien je dat wil.

Asus ExpertBook B3 Flip open

Asus stopt verder een extra 13 MP-camera boven het toetsenbord. In laptopmodus breng je daar vooral je eventuele neushaar mee in beeld, maar in tent- of tabletmodus kan je er foto’s mee trekken. Nu Microsoft Teams twee camera’s ondersteunt, is de extra webcam nog nuttiger voor wie bijvoorbeeld in detail een voorwerp wil laten zien.

De laatste gimmick zit in het touchpad. Daar tover je met een tik in de rechterbovenhoek een numeriek aanraakklavier tevoorschijn. We kennen dat systeem van andere ExpertBooks en zijn fan: de functionaliteit zit nooit in de weg, en is handig wanneer je ze nodig hebt. Let wel: je moet er mee leren werken. Aanvankelijk vergaten wij telkens weer dat het numeriek klavier slechts een knop verwijderd zat, maar na verloop van tijd kan je jezelf de gewoonte aankweken.

TN-paneel met eigen visie op kleur

Asus stopt een degelijk 14 inch 16:9-paneel in deze laptop. De 16:9-schermverhouding is een beetje voorbijgestreefd dezer dagen, maar heeft anderzijds decennialang dienst bewezen dus zo erg is dat ook weer niet. Het geeft de laptop wel een oubollige look. Het display zelf heeft een resolutie van 1.920 x 1.080 pixels met een bescheiden maximale helderheid van 249 cd/m². Dat is voldoende op kantoor, zolang je geen zonnig raam achter je hebt.

In deze prijsklasse verwachten we geen paneel op maat van grafische professionals en dat krijgen we bijgevolg niet. Hoewel ongeveer 100 procent van het sRGB-spectrum wordt gedekt, zien we toch flinke kleurafwijkingen. Zeker in de blauwtinten slaat de ExpertBook Expert B3 Flip de bal mis, met een afwijkende DeltaE van maar liefst 21,9. Ter herinnering: een DeltaE onder de twee is erg goed, en ook voor een budgetlaptop verkiezen we toch om onder de zes te blijven wat de maximale afwijking betreft.

Dit toestel is dus niet geschikt voor bewerkingen waarbij kleurechtheid een rol speelt. Dat komt omdat Asus bespaart door een TN-paneel te integreren in de plaats van een IPS-paneel. Hoewel TN inferieur is, merken we op dat de kijkhoek van dit exemplaar toch degelijk is. In isolatie is het paneel goed genoeg. Je zal tijdens het werken niet meteen een probleem opmerken.

Asus ExpertBook B3 Flip tentmodus

Vergaderen doe je via een 720p-camera, die verrassend genoeg een stuk minder kwalitatief is dat de gimmick-camera op het toetsenbord. Je kan er gerust een vergadering mee houden, maar verwacht niet te veel. De positionering van de betere camera maakt die helaas onbruikbaar voor wie in beeld wil zijn én het scherm wil zien. Ook qua geluid doet deze Asus wat hij moet, maar niet veel meer. Erg luid kunnen de luidsprekers trouwens niet.

Gebalanceerd en krachtig genoeg

Op naar de prestaties dan. Asus rust ons testtoestel uit met een Intel Core i5-1135G7, 8 GB RAM en een 256 GB SSD. Dat is een gebalanceerde configuratie die heel wat pk’s biedt voor je geld. Verwacht echter niet te veel. In vergelijkingen doet de Asus ExpertBook B3 Flip tot niemands verrassing op zowat alle vlakken onder voor andere, duurdere laptops die we hier recent getest hebben.

De vergelijking met de twee keer duurdere HP Elite DragonFly is nog het relevantst, aangezien beide toestellen een Intel Core i5 aan boord hebben. HP’s oudere toestel omarmt evenwel een Intel-chip van de twaalfde generatie, terwijl Asus de kosten drukt met een exemplaar van de elfde generatie. Toch zorgt het ruimere frame er samen met een adequate koeling voor dat de ExpertBook op degelijk niveau blijft presteren.

Het valt verder op dat de Asus-laptop het eigenlijk niet zoveel slechter doet dan de Dell XPS 13 met z’n Intel Core i7-1250U, die op papier nochtans recenter én krachtiger moet zijn. Voor de volledigheid nemen we ook nog Lenovo’s ThinkPad Z16 met AMD Ryzen 9 Pro 6950H mee in de vergelijking, vooral om aan te tonen hoe een systeem met focus op prestaties het ervanaf brengt.

In de gerichte tests scoort deze Asus niet top maar in benchmarks voor algemene productiviteit zijn de resultaten beter. Zeker wat kantoorwerk betreft, heb je eigenlijk niet veel meer nodig. In gebruik merken we wel dat 8 GB RAM krap is voor wie graag multitaskt en de nodige tabbladen openzet. Het gaat, maar 16 Gb maakt een voelbaar verschil.

Slechte batterij

Asus mist met de ExpertBook wat ons betreft één grote kans: de batterij is slecht. De lichte specificaties en de extra ruimte in de behuizing waren hier een buitenkans om ons te overtuigen met een enorm uithoudingsvermogen, maar het tegendeel is waar. Zelfs bij licht gebruik is het moeilijk om het einde van de werkdag te halen. Dat de ThinkPad Z16 hier slechter presteert, komt omdat het een veel krachtigere workstation mét GPU is. Voor de ExpertBook heeft Asus niet echt een excuus.

Opladen gaat redelijk snel, maar niet veel sneller dan bij andere toestellen met een autonomie die stukken hoger ligt.

De Asus ExpertBook B3 Flip is gelukkig wel praktisch, en daarmee verwijzen we naar de aansluitingen. USB C tekent dubbel present met Thunderbolt-ondersteuning, en je kan ook laden via de poorten. Asus voorziet verder twee USB Type-A poorten, een HDMI-aansluiting in een volwaardige RJ45 (ethernet)-poort.

De juiste compromissen?

873 euro exclusief btw is niet veel geld voor een zakelijke laptop. Asus moet dus compromissen maken. De Asus ExpertBook B3 Flip staat of valt bij de keuzes van de fabrikant en naar ons gevoel schiet Asus in de roos. We krijgen gebalanceerde specificaties in een sober maar toch sterk chassis, dat je zelfs kan laten vallen als je er niet mee inzit om bepaalde onderdelen terug vast te klikken. Asus voorziet zelfs leuke extra’s zoals de vreemd gepositioneerde 13 MP-camera en het virtuele numerieke klavier. Het touchpad is misschien niet fantastisch, maar het toetsenbord is dat gezien de prijs zeker wel.

Dat de keerzijde een TN-paneel is met een heel eigenzinnig interpretatie van wat ‘blauw’ precies is, nemen we er dan zonder problemen bij want dat heeft niet echt een impact op gewoon kantoorwerk op de laptop. Ons grootste probleem is de batterij. We hadden de extra camera en het vrijwel nutteloze pennetje graag ingeruild voor een tweetal uur extra autonomie.

In grote lijnen is de Asus ExpertBook B3 Flip echter een goede laptop die veel biedt voor een scherpe prijs. Weet goed wat de beperkingen zijn, en je haalt een capabele collega in huis.

Getest: Asus ExpertBook B3 Flip (B3402FE) – Intel Core i5-1135G7, geïntegreerde graphics (Iris Xe), 8 GB RAM, 256 GB SSD, 1.920 x 1.080 glanzend aanraakscherm (TN), Windows 11 Pro – 873 euro excl. btw.

.pro’s

  • Gebalanceerde configuratie
  • Uitstekend toetsenbord
  • Volwaardige ethernet-aansluiting
  • Virtueel numeriek klavier
  • Robuust

.contra’s

  • Slechte batterij
  • Klein touchpad met matige feedback
  • Onbetrouwbare kleurweergave
  • Slechte positionering rubbertjes

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home