Synology C2 Backup: back-up je NAS in de Synology-cloud

Back-ups zijn belangrijk. Zo, we kunnen het maar gezegd hebben. Een grotere open deur kun je eigenlijk niet intrappen, of het moet de stelling zijn dat data belangrijk zijn. Het is ook niet voor niets dat bedrijven die zich richten op databeheer het goed doen op het moment. Kijk bijvoorbeeld meer eens naar partijen zoals Rubrik en Veeam, die zich richten op back-ups en disaster recovery en recordkwartaal na recordkwartaal neerzetten. Als kleinere ondernemer die zijn workflow inricht rondom een NAS, zit je echter wellicht helemaal niet te wachten op een back-up suite van dat kaliber. Het zou best prettig zijn als je dat allemaal vanaf je NAS kunt doen. Met de verschillende applicaties rondom het maken van back-ups die Synology aanbiedt, onder andere Synology C2 Backup, lijkt dit ook zeker mogelijk te zijn. We gaan hier in dit artikel eens wat beter naar kijken.

Voor we ons gaan verdiepen in enkele van de (nieuwe) applicaties die Synology aan DSM heeft toegevoegd, eerst even een stukje over het maken van back-ups in het algemeen. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen; het is belangrijk dat je dat doet. Ook als je denkt dat je maar weinig data hebt die je wilt bewaren, kun je het beter toch maar doen. Je weet nooit wat je nog eens nodig gaat hebben. Er kan plots een oude klant om data vragen van lang geleden bijvoorbeeld. Of je moet bepaalde data kunnen tonen aan instanties die willen weten of je er goed mee omgaat. En zo zijn er nog wel de nodige voorbeelden te bedenken.

Gedeelde mappen zijn geen back-up

Verder willen we het eerst ook nog even kort hebben over het real-time synchroniseren van mappen. Dat is iets wat veel mensen gebruiken. Een mapje op een bureaublad dat synchroniseert met Google Drive, Dropbox of Box bijvoorbeeld. Of Cloud Sync op een Synology-NAS, waarmee je iets soortgelijks kunt doen. Dat soort toepassingen moet je zien als handige extra’s op het gebied van de workflow. Je kunt overal vandaan continu bij dezelfde versies van de bestanden, omdat er continu wordt gesynchroniseerd.

Synchroniseren is niet hetzelfde als back-uppen

Gesynchroniseerde bronnen zijn echter een ander beestje dan een echte back-up. Haalt iemand op een van de plaatsen iets weg, dan is het ook op de andere locatie weg. Dat is nu juist niet de bedoeling van een back-up. Die moet je altijd terug kunnen zetten, ongeacht wat er gebeurt met de bron.

3-2-1-strategie

Maar goed, terug naar back-ups. De vuistregel als het gaat om het maken van back-ups is de zogeheten 3-2-1-regel. Je moet ervoor zorgen dat je van al je data minstens drie exemplaren hebt (de 3). Twee daarvan moeten op verschillende locaties binnen je bedrijf staan (de 2) en eentje erbuiten (de 1). Traditioneel verdeelde je de twee interne kopieën over een harde schijf en tape en nam je vervolgens ook nog een fysieke kopie mee naar een locatie elders. Inmiddels kun je de nodige alternatieven bedenken voor de verschillende componenten. De meest voor de hand liggende is dan uiteraard dat een kopie buiten je bedrijf in de cloud wordt gezet.

Met de 3-2-1-regel heb je de kans dat alle kopieën van je data tegelijkertijd onbruikbaar zijn, sterk verkleind. Je kunt er uiteraard voor kiezen om het nog wat verder door te voeren, door bijvoorbeeld in de cloud ook meer dan een kopie weg te schrijven, op verschillende locaties. Daarmee verklein je het risico nog wat verder, al kost het dan natuurlijk ook meer.

Een NAS als basis werkt niet altijd…

Een NAS is inmiddels al veel meer dan alleen wat opslag die in je netwerk hangt. Daarmee zeggen we niets nieuws. De trend op het moment van de verschillende aanbieders van NAS-apparaten is om ze zoveel mogelijk als centrum van het bedrijfsnetwerk te positioneren. Ze hebben ingebouwde mailservers, volledige Office-klonen en ga zo maar door. Als je wil zou je dus als bedrijf met meerdere medewerkers vanaf een NAS kunnen werken.

Uiteraard is dat laatste afhankelijk van wat je erop doet en welke NAS het is. We zagen vorig jaar al eens dat je voor het bewerken van ruwe videobestanden niet zomaar vanaf een NAS kunt werken bijvoorbeeld. Daarvoor moet je een model hebben uit de hogere prijsklassen, met een of meerdere 10Gbps-aansluitingen. En zelfs dan is het nog maar de vraag of het net zo lekker werkt als op een werkstation, zeker als je met meerdere mensen tegelijkertijd aan de slag gaat.

…maar in het geval van opslag wel

Op sommige vlakken mag het concept van de NAS als basis dan wat discutabel zijn, als het gaat om opslag is dat niet het geval. Althans, als je als bedrijf primair NAS-apparaten gebruikt voor je opslag. Uiteindelijk is het aanbieden, beheren en afhandelen van data toch nog altijd waar een NAS in uitblinkt. We hebben het dan overigens niet zozeer over wat je consumententoepassingen zou kunnen noemen. Downloaden, via Plex streamen naar apparaten in het netwerk, dat soort zaken. Dat is mooi meegenomen, maar wij doelen meer op de zakelijke toepassingen van een NAS.

Een van de voornaamste zakelijke toepassingen is toch wel het veilig stellen van je data. Met andere woorden, het maken van back-ups. Het gaat dan niet alleen om het wegschrijven van data van werkstations in het netwerk overigens. Ook het maken van een back-up van de data die op je NAS staan is hierbij belangrijk. In wat volgt kun je zien welke toepassingen van Synology je hiervoor kunt gebruiken. We richten ons met name op het relatief recente Synology C2 Backup. Hiermee kun je inhoud van je NAS naar de Synology-cloud wegschrijven. Lees snel door op de volgende pagina over deze nieuwe toepassing.

3-2-1 met Synology

Met de 3-2-1-regel in het achterhoofd en de NAS als basis van je strategie, moet je dus twee datastromen goed op orde hebben. Allereerst is het zaak om van de data die je lokaal hebt, lokaal een kopie te maken. Hiermee voldoe je aan de 2 in de vuistregel voor het maken van back-ups. Dat kun je doen door alle werkstations een back-up te laten wegschrijven op je NAS. Maak je gebruik van een model van Synology, dan kun je daarvoor de Active Backup-toepassing inzetten.

Er zijn drie ‘smaken’ beschikbaar van Active Backup. Allereerst is er Active Backup for Server. Hiermee is het zoals de naam al aangeeft mogelijk om zowel Windows- als Linux-servers te back-uppen. Microsoft SQL databaseservers worden eveneens ondersteund, evenals Exchange-servers. Zolang het maar SMB of rsync 3.0 bronnen zijn, kan deze toepassing er iets mee.

G Suite en Office 365

Heb je zelf geen Exchange-server meer staan, omdat je overgestapt bent op G Suite van Google of Office 365 van Microsoft, dan kun je met Active Backup for Server niet veel aanvangen om je mail te back-uppen. Synology heeft hiervoor Active Backup for G Suite en Active Backup for Office 365 bedacht. Dit zijn aparte toepassingen, die je ook apart moet installeren. Heb je het eenmaal geconfigureerd, dan kun je via een portal bij de back-ups. Eventueel kun je deze daar downloaden of terugzetten.

Synology biedt de nodige soorten Active Backup aan.

Het voordeel van de Active Backup-toepassingen ten opzichte van veel andere manieren om back-ups te regelen, is dat het agentless is. Je hoeft er geen software voor te installeren op de apparaten. Je kunt het volledig vanaf je NAS opzetten en beheren. Let wel, je moet wel admin-rechten hebben voor bijvoorbeeld Office 365 om het te kunnen configureren.

Synology C2 Backup

Om je back-ups vervolgens naar een locatie buiten je eigen netwerk te krijgen, heb je allerlei mogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen om ze naar een NAS weg te schrijven die elders staat bijvoorbeeld. Het is tegenwoordig echter gangbaar om de back-up in de cloud te maken. Welke van deze wegen je ook bewandelt, op een Synology-NAS heb je hiervoor de Hyper Backup-toepassing nodig.

Je kunt zoals gezegd kiezen voor het wegschrijven naar een externe NAS of naar een via USB aangesloten opslagmedium. Verder kun je naar file servers wegschrijven (WebDAV, Openstack Swift). Wil je de ‘moderne’ route bewandelen, dan kies je voor een van de vele opties die onder Cloud Service staan. AWS S3, Azure, Google Drive, Dropbox, Strato HiDrive, IBM Softlayer en Rackspace, het is allemaal beschikbaar.

Synology heeft hier echter zelf ook nog een cloudlocatie aan toegevoegd. Deze luistert naar de naam Synology C2 Backup. (Deze staat overigens enigszins verwarrend niet bij cloud-diensten, maar onder het kopje ‘Synology’). Je kunt je afvragen waarom Synology een eigen dienst introduceert. Zijn er niet al genoeg clouddiensten waar je naartoe kan wegschrijven? Door het te integreren in hun NAS-aanbod, kan het echter net wat soepeler werken voor eindgebruikers (ook voor Synology zelf uiteraard). Daarnaast zijn de tarieven alleszins redelijk te noemen: voor 9,99 euro per jaar krijg je 100 GB, voor 24,99 euro per jaar 300 GB en voor 59,99 euro per jaar 1 TB. Wil je meer dan 1 TB, dan moet je rekenen op 69,99 euro per TB per jaar.

De beschikbare capaciteiten van Synology C2 Backup lijken in eerste instantie wat krap bemeten, zeker als je bedenkt dat we met z’n allen steeds meer data produceren en dus ook opslaan en back-uppen. Toch is enige nuance hier wel op zijn plaats wat ons betreft. Als bedrijf moet je goed kijken welke data dermate belangrijk is dat er een back-up van gemaakt moet worden. Als je daar eens goed naar kijkt, dan is 1 TB hoogstwaarschijnlijk ruimschoots voldoende.

Twee soorten

Synology C2 Backup is verder nog onderverdeeld in twee plannen. Plan I omvat de abonnementen tot 1 TB. Je krijgt hiervoor een dagelijkse reservekopie, AES-256-versleuteling, uiteraard het herstellen van bestanden en bestandsgeschiedenis. Plan II is voor de abonnementen vanaf 1 TB. Je krijgt hierbij alles wat Plan I biedt, plus enkele extra’s. Zo ben je niet beperkt tot een reservekopie per dag, maar kun je het per uur doen. Daarnaast is deduplicatie inbegrepen bij Plan II. Zeker als je veel en grote back-ups maakt, is deduplicatie eigenlijk onmisbaar. Je kunt de beschikbare ruimte optimaal benutten, omdat je alle bestanden maar een keer opslaat. Zeker als je ieder uur een back-up maakt, kan dat al snel behoorlijk veel winst opleveren.

Ook niet onbelangrijk om te vermelden, is dat de C2 Backup-servers van Synology in Europa staan. Sterker nog, ze staan zelfs in het land dat de strengste regels rondom privacy heeft, Duitsland (in Frankfurt).

Synology C2 in de praktijk

We zijn ook even aan de slag gegaan met Synology C2 Backup. Om dit te kunnen doen, moet je dus eerst Hyper Backup in het Package Center zoeken en installeren. Zie je dat niet staan, dan ondersteunt de NAS die je gebruikt Hyper Backup niet. Vanaf DSM 6.0 en Hyper Backup 2.1.2 moet je de dienst kunnen gebruiken.

Nadat je het pakketje hebt geïnstalleerd, kun je meteen van start. Je hebt uiteraard je Synology-account nodig om de dienst te kunnen gebruiken. Heb je die ingevoerd, dan moet je een plan kiezen. Ondanks de gratis proeftijd van 30 dagen, moet je hier al creditcardgegevens verstrekken. Heb je die niet, dan kun je de dienst op dit moment nog niet gebruiken. Er zijn geen andere betalingsmogelijkheden voor Nederlandse gebruikers.

Back-up aanmaken

In de volgende stap ga je de back-up-taak daadwerkelijk aanmaken. De toepassing selecteert zelf de taaknaam, maar die kun je uiteraard naar wens aanpassen. Vervolgens selecteer je van welke mappen er een back-up gemaakt moet worden. Mocht je ook toepassingen zoals Office, Drive en Surveillance Station willen back-uppen, dan kan dat.

Uiteraard voer je ook de tijden in waarop een back-up gemaakt moet worden. Ook al hebben we gekozen voor Plan II, we zien hier nog niet de mogelijkheid om per uur een back-up te maken. Dat was ons wel beloofd toen we het plan selecteerden.

Gelukkig houdt Synology deze belofte uiteindelijk wel, alleen kun je dit niet instellen in de wizard. Achteraf kun je dat wel doen, zoals je hieronder kunt zien.

Je kunt hier ook een bandbreedtebeperking aangeven, mocht je niet willen dat de toepassing je volledige bandbreedte gebruikt. Dat is met name handig als je de back-ups maakt op het moment dat medewerkers de NAS gebruiken.

Wil je het geheel zo veilig mogelijk maken, dan raden we je aan om hier ook een vinkje te zetten bij ‘Codering aan clientzijde’. Je kunt hier een wachtwoord instellen dat nodig is om bij de bestanden te kunnen. Er wordt eveneens een sleutel aangemaakt die wordt gedownload naar je systeem. Het is dus zaak om deze niet te vergeten en te verliezen. Anders ben je de gegevens definitief kwijt en heb je dus niets aan je back-up.

In de laatste stap krijg je te zien hoe je back-up schema eruit komt te zien. Hier kun je ook instellen of er back-ups verwijderd moeten worden en, zo ja, wanneer dit moet gebeuren. Maak je dagelijks een back-up, dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om deze maar een week te bewaren. Wil je niets handmatig invoeren, dan kun je hier kiezen voor Smart Recycle. Dan doet Synology het voor je.

Terugzetten

Met het maken van een back-up ben je er echter nog niet. Wat ons betreft de belangrijkste component van het maken van back-ups, is het terugzetten ervan wanneer dat nodig is. Daar doe je het per slot van rekening uiteindelijk allemaal voor. Als een back-up maken erg eenvoudig is, maar je moet vervolgens alle bestanden één voor één handmatig terugzetten, dan heb je er nog niet veel aan. Je bent dan veel te lang ‘down’, iets wat je thuis al niet prettig vindt, maar wat in een zakelijke omgeving simpelweg niet acceptabel is.

Bij gebruik van C2 binnen Hyper Backup, biedt Synology twee manieren om bij de back-ups te komen nadat deze gemaakt zijn: via de Hyper Backup-applicatie en via het webportal waar je via een linkje in de applicatie heen kunt. We beginnen bij die tweede methode.

Via webportal

Synology heeft een fraai ogend webportal gemaakt, waarin je kunt zien hoeveel opslag je gebruikt en dus ook hoeveel er nog over is. Daaronder zie je de taken. Klik je door op een taak, dan krijg je de mappen en bestanden zelf te zien. Onderin zie je een tijdlijn, waarop de back-ups zijn weergegeven. Die kun je ook selecteren, waarna je door de back-up van een specifieke datum kunt gaan.

Het webportal lijkt vooralsnog bedoeld om door je bestanden te browsen, niet zozeer om een back-up terug te zetten. Althans, wij kunnen geen mogelijkheid vinden om een volledige back-up in een keer terug te zetten. Je kunt individuele bestanden wel downloaden overigens. Dat is natuurlijk niet de manier om vele GB’s of zelfs TB’s aan data terug te zetten.

Via applicatie

Klik je in de Hyper Backup-applicatie op je Synology NAS op het klokje, dan kom je op een scherm uit dat veel lijkt op dat van de webportal. Onderaan zie je ook een tijdlijn met de versies en je ziet er je mappen staan. Het grote verschil is dat je hier wel de mogelijkheid hebt om volledige mappen in een keer terug te zetten. Meerdere tegelijk selecteren werkt ook.

Uiteindelijk zal dit dus de manier zijn om je bestanden na een calamiteit terug te zetten. We hebben dit onderdeel van Synology C2 Backup overigens niet daadwerkelijk geprobeerd, omdat dat te veel tijd zou gaan kosten.

Conclusie

Hopelijk heb je aan het einde van dit artikel een goed beeld van het maken van back-ups. Hoe je het aan kunt pakken en waarom het belangrijk is om de 3-2-1-regel te volgen. Gebruik je een Synology-NAS, dan heb je ook kunnen lezen hoe je een back-up in de cloud van Synology zelf maakt en wat de mogelijkheden ervan zijn. Gebaseerd op onze ervaringen met het maken van back-ups, zijn wij in ieder geval goed te spreken over Synology C2 Backup. Het is overzichtelijk, eenvoudig te installeren en eenvoudig in gebruik.

Het webportal heeft op dit moment vooral zin als bestandsbrowser, niet zozeer als echte back-uptool. Maar wellicht dat dat nog gaat veranderen in de toekomst. Het zou namelijk wel handig zijn als je ook vanuit daar een ‘restore’ kan pushen naar een server. Of dat ook mogelijk is en/of gaat gebeuren is afwachten uiteraard. Wij blijven het hier op Techzine in ieder geval goed in de gaten houden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.