Met een hele reeks van FlashStations heeft Synology flash-geheugen omarmt. De FlashStation FS2500 is een instapmodel dat supersnelle opslag in een handige vormfactor naar kmo’s brengt.
Wie aan opslag denkt, denkt niet meteen aan flash. Massa-opslag blijft het efficiëntst op klassieke harde schijven, zowel wat prijs als voetafdruk betreft. NAS-toestellen zijn typisch gericht op massa-opslag van bestanden en back-ups, dus uitstekende vehikels om harde schijven te huisvesten. NAS-specialist Synology heeft in eerste instantie dan ook een breed aanbod van Disk- en RackStations in het portfolio, gericht op 3,5 inch-HDD’s.
Voorbij de harde schijf
In de praktijk verwachten organisaties echter meer en meer van hun opslag. Bestanden moeten snel toegankelijk zijn en liefst met een lage latency. Wie investeert in een lokale opslagserver, wil bovendien dat gebruikers vanop die opslag kunnen werken. Ook voor virtuele machines die actief met data werken, wordt snelheid een noodzaak. Harde schijven kunnen niet alleen aan die vraag tegemoet komen.
De oplossing is flash-geheugen. Flash is ideaal voor VM’s en databases, maar ook voor de opslag van multimedia wanneer monteurs rechtstreeks vanop de server met bestanden willen werken. Wanneer snelheid en een lage latency kritiek zijn, lonkt een all-flash-oplossing. De use case is hierbij de doorslaggevende factor, niet het formaat van je bedrijf. All-flash is ook relevant voor kmo’s. Daar komt de Synology FlashStation FS2500 op de proppen.
Synology FlashStation FS2500: specificaties
De FlashStation FS2500 is het instapmodel van een portfolio dat verder bestaat uit toestellen zoals de FS6400 en de FS3600. Alle FlashStations zijn professionele, rack-gemonteerde flash-servers met ruimte voor 2,5 inch SATA-SSD’s.
De Synology FlashStation FS2500 is een 1U-rackserver met ruimte voor twaalf 2,5 inch SATA-SSD’s. De server wordt aangedreven door een AMD Ryzen V1780B. Dat is een chip uit het embedded-portfolio van AMD. Dergelijke processors zijn gebouwd met het oog op jarenlange ondersteuning.
Dit exemplaar heeft een TDP tot 54 watt en een basisfrequentie van 3,35 GHz over vier kernen, goed voor acht threads. De CPU is net als andere AMD-chips compatibel met ECC-geheugen, en daar maakt Synology dankbaar gebruik van in de professionele FS2500. Die komt geleverd met 8 GB DDR4-ECC-geheugen in één slot, maar is via twee slots uitbreidbaar tot maximaal 32 GB.
Snelle connectiviteit
De flash-server komt met twee ingebouwde 10 GbE-poorten. Dat is belangrijk, want die snelle netwerkaansluiting laat gebruikers toe om rechtstreeks vanop de flash-opslag te werken. Dat is relevant wanneer de FlashStation FS2500 bijvoorbeeld gebruikt wordt om videobestanden te bewaren, en monteurs rechtstreeks vanop de server met die bestanden willen werken. Via PCIe kan je het toestel uitbreiden met netwerkkaarten voor 25 GbE of 40 GbE.
De FlashStation FS2500 is verder geschikt als onderdeel van IT-infrastructuur voor virtuele machines. Synology zelf stelt dat het toestel meer dan 80.000 iSCSI 4K random-schrijf-IOPS-kan slikken. Wie kritieke VM’s of containers draait en daar snelle opslag voor nodig heeft, kan zo ook bij dit toestel terecht. De server is gecertificeerd voor VMware, Windows Server 2022 en Citrix.
Redundantie
In zo’n kritieke context, is het belangrijk dat alles blijft draaien. Synology komt aan die eis voor betrouwbaarheid tegemoet op drie manieren. Eerst en vooral heeft de FS2500 een redundante voeding. Valt er één uit, dan blijft de server gewoon werken. Bij problemen kan je de componenten hotswappen. Dat geldt ook voor de netwerkpoorten, die automatische failover ondersteunen.
Vervolgens kan je twee FlashStation FS2500-toestellen combineren in een high availability-cluster. In dat geval neemt het secundaire toestel het werk van het primaire automatisch over wanneer er iets misloopt. Kritieke workloads blijven zo gevrijwaard.
Eigen SSD’s en deduplicatie
Om betrouwbaarheid te garanderen, kiest Synology er verder voor om slechts een beperkt SSD’s te ondersteunen. Idealiter vul je de FS2500 met drives van de hand van Synology zelf. Dat beperkt je een beetje in je keuze, maar daar staat tegenover dat Synology een one-stop-shop wordt die de server over de hele lijn kan ondersteunen.
lees ook
‘Wij zijn er voor jou’: hoe Synology consumenten, kmo’s en enterprise wil bedienen
Flash-opslag is natuurlijk niet goedkoop. Daaraan komt de fabrikant dan weer tegemoet door deduplicatie (ontdubbeling) van gegevens softwarematig in te bouwen. Via deduplicatie zorgt Synology ervoor dat data niet dubbel op de FlashStation staan. Door redundante data in te perken wanneer de server gebruikt wordt voor VDI, kan je tot 65 procent aan opslagcapaciteit uitsparen.
Instapvriendelijke software
Het geheel draait op het DSM (7)-besturingssysteem van Synology zelf. Dat is hetzelfde besturingssysteem dat je ook op de NAS-toestellen en RackStations van het bedrijf terugvindt. Het is heel instapvriendelijk, zodat ook leken ermee aan de slag kunnen, maar tegelijkertijd erg uitgebreid voor wie dieper wil graven. Geavanceerd beheer van zowel data als gebruikers tekent present, zodat administrators iedereen de juiste rechten kunnen geven.
De combinatie van de functionaliteit en de overzichtelijkheid zijn een belangrijke troef. Je hebt geen gespecialiseerd IT-team nodig om wegwijs te raken door de FlashStation FS2500 en dat is essentieel in de context van een kmo.
Gat gedicht
Synology vult met de FlashStation FS2500 een belangrijk gat. De opslagspecialist ziet dat flash-geheugen steeds belangrijker wordt, ook binnen een kmo-context. De FS2500 is een op en top professioneel toestel dat daaraan tegemoetkomt, maar toch overzichtelijk en gebruiksvriendelijk blijft. In dat verhaal past ook een aannemelijk prijskaartje: met een adviesprijs van ongeveer 3.000 euro excl. btw zet Synology de FlashStation FS2500 competitief in de markt.