Meer dan de helft van de participanten zwijgt in online vergaderingen, volgens index Cisco

Online meeting

Cisco brengt de Hybrid Work Index uit en schijnt daarmee een licht op het verloop van online vergaderingen. Die vergaderingen blijken talrijk, want Cisco meet maar liefst 61 miljoen vergaderingen iedere maand wereldwijd. Tegelijk neemt maar 48 procent van de participanten actief deel aan deze vergaderingen.

Cisco publiceert de eerste Hybrid Work Index. Die index plant het bedrijf voortaan ieder kwartaal uit te brengen. De eerste index richtte zijn pijlen op de pandemie en hoe de gewoonten en technologische interacties van mensen blijvend zijn hervormd.

De Hybrid Work Index bundelt miljoenen gegevens die Cisco bemachtigt dankzij verschillende platformen die het bedrijf beheert. Verder vult een vragenlijst die werd afgenomen bij 39.000 respondenten in 34 landen, de gegevens aan. In de vragenlijst wordt gepolst naar de voorkeuren, gewoonten en het technologiegebruik van de deelnemers.

Spreken is zilver, zwijgen is goud?

Het is in sommige gevallen zeker beter om wijselijk op je tong te bijten. In online vergaderingen zijn toch minder mensen van dat principe gediend. Minder dan de helft van de participanten neemt het woord in online vergaderingen en volgens Cisco is het belangrijk iedereen actief te laten deelnemen. De oplossing vinden bedrijven in samenwerkingstools.

Een mogelijke moeilijkheid bij het implementeren van samenwerkingstools is dat steeds meer werknemers vergaderingen on-the-go bijwonen. Het percentage werknemers dat een vergadering bijwoont via de smartphone ligt momenteel op 27 procent, drie keer hoger dan voor de pandemie. Veel communicatieplatformen rollen de samenwerkingsmogelijkheden gelukkig ook uit naar de mobiele applicatie.

Tools moeten participanten actief maken

Verschillende online communicatieplatformen hadden al begrepen wat nodig was om van de hybride werkplek een succesverhaal te maken, vooraleer Cisco dit officieel becijferde.

Slack speelt bijvoorbeeld in op asynchroon werken en laat werknemers audio- of videoboodschappen opnemen die het team kan beluisteren op ieder gewenst moment. Verder geeft het platform ook de mogelijkheid om externe partners in de communicatiekanalen uit te nodigen.  

Microsoft Teams gooit het dan weer over een andere boeg. Het platform rolt verschillende applicaties uit die deelnemers tijdens een online vergadering kunnen inzetten om de samenwerking te verbeteren. De Whiteboard-app is momenteel al beschikbaar.

Het communicatieplatform van Cisco gaat door het leven onder de naam Webex Suite. Met het platform speelt het bedrijf in op de hybride manier van werken door bijvoorbeeld polls en interactieve samenwerkingstools in het platform aan te bieden.

lees ook

Cisco kondigt nieuwe functies voor Webex aan

Oude model afgeschreven

Vergaderingen weer op kantoor organiseren, is voor veel werknemers geen ideale situatie. 64 procent geeft aan dat de mogelijkheid om op afstand te werken een rechtstreekse invloed heeft op de keuze de baan te houden.

Werkgevers zijn dan weer minder happig op de hybride werkplek. Iets minder dan de helft (47 procent) van de bedrijven geeft aan dat werken op afstand toegestaan blijft. Die cijfers worden ondersteund door het groeiende aantal apparaten dat in het afgelopen half jaar weer verbinding maakten met een wifi-netwerk op kantoor. De toename van 61 procent is momenteel toe te schrijven aan het hoger onderwijs, professionele diensten en de horeca. Op termijn zal dit ook in andere industrieën het geval zijn als het van de werkgever afhangt.

Veiligheid thuisnetwerk

Een belangrijke uitdaging voor de hybride werkplek is de cybersecurity. De cijfers tonen dat het aantal hackpogingen tot 2,4 keer zo groot is geworden. Eveneens blijken het aantal e-maildreigingen de pan uit te rijzen, met 100 miljoen geregistreerde dreigingen vorige maand.

Tijdens de pandemie zijn werkgevers wel sterker gaan inzetten op cybersecurity. Voornamelijk de VPN blijkt een veelgebruikt weermiddel in Belgische ondernemingen.   

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home