Samsung Flip 2 review: gebruiksgemak als prioriteit

Digitale flipchart

Samsung Flip 2

De nieuwe Samsung Flip 2 verbetert op nagenoeg elk vlak zijn voorganger. Het is een gebruiksvriendelijk whiteboard dat door middel van extra softwaretoevoegingen in de toekomst alleen maar slimmer zal worden.

De nieuwe Flip-reeks zag het levenslicht in 2018 met een duidelijk motto: beter samenwerken tijdens vergaderingen. Het grote digitale scherm had één groot pluspunt, namelijk eenvoud in gebruik. Het slaagde in die missie, maar trok die lijn iets te ver door. Twee jaar geleden schreven we in onze review dat de Flip boordevol leuke ideeën zat, maar het merendeel had niet lang genoeg mogen rijpen.

Twee jaar later is er de Samsung Flip 2 en de fabrikant heeft duidelijk naar alle feedback geluisterd. Het resultaat is een beter product dat heel wat potentieel heeft om in de nabije toekomst nog beter en completer te worden.

Groot, groter, grootst

Aan de eenvoud heeft Samsung niet geraakt. Wie met de eerste Flip heeft gewerkt, kan op de Flip 2 werken zonder zich aan te passen. In feite kan iedereen direct op het digitale whiteboard schrijven. De interface is hele minimalistisch met een pijl bovenaan om media te importeren of exporteren en een balk onderaan die je kan verslepen en verkleinen met enkele basisfuncties om te schrijven. Zelfs een leek kan direct starten met digitaal schrijven.

Samsung Flip 2
De Samsung Flip2 55-inch en 65-inch hebben een witte rand. De Samsung Flip2 85-inch heeft een zwarte rand.

Wij kregen op de redactie het 85 inchmodel (3.999 excl. btw) over de vloer, de grootste variant. Samsung biedt de Flip 2 ook aan in 55 inch (1.699 euro excl. btw) en 65 inch (1.899 euro excl. btw). De 55 inchversie kan je optioneel voorzien van een flexibele voet van Samsung waarbij je het scherm kan roteren naar een digitale flipchart (499 euro excl. btw, er bestaat een bundel met voet en 55-inch Flip voor 2.149 euro excl. btw). De 65 inchversie kan je optioneel met muurbeugel bestellen (100 euro excl. btw extra), voor de 85 inchversie moet je op zoek naar een voet van een externe partij.

De naam Flip is daarom iets minder van toepassing voor de 85 inchvariant. Wie dat scherm wil roteren, heeft een lange arm nodig om tot aan de bovenkant van de digitale flipchart te komen. Met zijn 75 kg is het ook niet de lichtste, waardoor de kans klein is dat je die wil roteren. Wij hebben hem op kantoor altijd als whiteboard gebruikt in horizontale positie.

Unieke extra’s voor 85-inchmodel

Wat het 85 inchmodel anders maakt dan de kleinere modellen, is de standaard toevoeging van een HDMI-uitgang. Wie dat wil in de twee kleinere modellen, moet de optionele HDMI out tray kopen die 189 euro excl. btw kost. Bij de Flip 2 85 inch vind je de HDMI-uitgang, samen met andere aansluitpunten, links achteraan. Bij de eerst generatie Flip kon je het beeld enkel uitsturen via een draadloze verbinding. Die optie bestaat nog steeds, maar de HDMI-uitgang is een welgekomen toevoeging.

Waar de Samsung Flip 2 85 inch nog uniek is vergeleken met zijn twee kleinere broers, is de ruimte voor OPS-slot. Hiermee kunnen scholen of bedrijven handig hun eigen omgeving op het digitale whiteboard integreren.

Samsung Flip 2
De 85-inchversie is de enige die een OPS-slot heeft.

Specifiek de 85 inchversie is een welgekomen toevoeging voor de educatiesector waar de aanraakschermen steeds groter worden om het klassieke bord integraal te vervangen. Enig nadeel is dat Samsung niet de enige speler is en de prijzenoorlog bijzonder bits is. De Samsung Flip 2 is aan de hoge kant geprijsd, maar biedt door zijn eenvoud in gebruik wel een belangrijke troef. Of dat genoeg is om de meerprijs te verantwoorden, valt af te wachten.

Combinaties met Logitech of Cisco

Bedrijven hebben andere wensen dan scholen en daar heeft Samsung goed naar geluisterd. De Flip 2 heeft standaard geen camera aan boord, maar biedt wel pakketten met een Cisco Room Kit Mini of Logitech-camera. Op die manier positioneert Samsung zich als neutrale partij en kunnen bedrijven zelf kiezen welke camera-oplossing ze willen. Wat ons betreft ook de beste keuze: camera’s ontwikkelen veel sneller dan de levensduur van digitaal whiteboard. Een externe oplossing heeft daarom doorgaans een betere beeldkwaliteit.

Net als bij het origineel maakt de Flip 2 opnieuw gebruik van passieve pennetjes met twee verschillende diktes (voor- en achteraan). Ze zijn voortaan magnetisch en klikken vast aan linker- en rechterkant van het scherm. Tot tien verschillende mensen kunnen tegelijk op de Flip 2 werken zonder interferentie. Je geschreven tekst uitvegen doe je door met je hand te vegen. In tegenstelling tot de eerste versie kan je met de Flip 2 ook met je vinger verfijnd tekst wissen.

Omdat het passieve pennetjes zijn, kan je ze gemakkelijk wassen en ontsmetten tussendoor

Omdat het passieve pennetjes zijn, kan je ze gemakkelijk wassen en ontsmetten tussendoor bij gebrek aan elektronica binnenin. De lage kostprijs per pen (59 euro excl. btw per set van vijf) maakt het ook mogelijk om meerdere pennen klaar te leggen. Dat laatste is niet onbelangrijk, rekening houdend met Covid-19 en alle voorzorgsmaatregelen die je moet treffen.

Connectiviteit en templates

We spraken al even over de specifieke HDMI-uitgang, maar er zijn tal van aansluitingen om het maximale uit de Samsung Flip 2 te halen: 2x HDMI (1x vooraan), 1x DisplayPort, 3x USB 2.0 (2x vooraan) en 1x USB 3.0 (vooraan). Samsung biedt ook twee draadloze opties. Windows 10 pc’s kunnen op hetzelfde draadloze netwerk hun beeld via wifi versturen. Android- en iOS-toestellen kunnen dat ook via de specifieke Smart View-app.

Samsung Flip 2

Draadloos beelden sturen werkt perfect bij het tonen van foto’s of PowerPoint-presentaties. Video lukt meestal, maar de resultaten zijn te wisselvallig om consequent een draadloze verbinding aan te raden. Aanzie het als een leuke extra die je tussendoor kan gebruiken. Ondanks de twee 10 watt-luidsprekers, is het geluid dat uit de Flip 2 komt geen hoogvlieger. Het klinkt dof (lichte metaalklank) en bassen zijn nergens te bespeuren. Gezien de ietwat diepe omkasting had Samsung hier meer mee kunnen doen.

Je kan meer dan 50 templates downloaden om een degelijke start te geven aan je meeting. Wie dikwijls met een vaste template werkt, kan ook eigen beelden uploaden met een resolutie van 1.792 x 1.080 pixels.

Meer functionaliteit dan zijn voorganger

Al je notities kan je beschermen met een 6-cijferige pincode indien je dat wilt. Zeker voor meetings die gevoelige informatie bevatten, raden we dat aan. IT-admins kunnen via Remote Management op afstand ook altijd alle info wissen, een pincode opleggen of veranderen en USB-toegang blokkeren.

De Samsung Flip 2 ondersteunt native Microsoft Word, PowerPoint, Excel en Adobe PDF-bestanden in een ingebouwde documentviewer en heeft een internetbrowser aan boord. Op bron kan je direct met de pen notities maken. Wie het whiteboard gebruikt, kan tot 20 digitale papiervellen in een rol volschrijven. De schrijfervaring is dezelfde als bij de originele Flip: uitstekend. De pen schuift met net genoeg frictie over het scherm en voelt aangenaam aan.

Samsung Flip 2
Wie dat wil, kan zelfs een penseel gebruiken op de Samsung Flip 2. In combinatie met de Brush mode geeft dit verrassende effecten.

Minder interessant voor de 85 inchversie, maar je kan voortaan tekst mee roteren met de Flip 2. Via de selectietool kan je tekst kiezen die je wil laten meedraaien. Alles binnen het vak roteert zodat je verder kan blijven werken.

Iets minder toepasselijk voor de vergaderruimte maar daarom niet minder leuk: digitaal schilderen op. Naast Pen mode kan je nu ook Brush mode kiezen. Er zit zelfs een virtuele blazer verwerkt in de tool om de digitale verf snel te laten drogen om daarna te overschilderen.

Kantoorfuncties

Tot slot is er Samsung Workspace, een nieuwe ruimte voor zakelijke toepassingen. Vandaag is het aanbod eerder beperkt: Remote Desktop, Office 365, VMware Horizon en een netwerkschijf. Bij de twee middelste opties waren we benieuwd naar de integratie, maar die valt eerder tegen. Het zijn allebei snelkoppelingen naar de ingebouwde webbrowser waar je kan inloggen. Een native integratie zou beter werken.

De zakelijke applicaties zijn vandaag nog beperkt: Remote Desktop, Office 365 en VMware Horizon.

Remote Desktop is dan weer een heel interessante toevoeging. Hiermee kan je handig verbinding maken met je pc wanneer je snel bepaalde documenten nodig hebt of wat wil laten zien. Via bluetooth kan je een toetsenbord en muis aansluiten op de Samsung Flip 2, zodat je het grote scherm kan gebruiken als je eigen pc.

Conclusie

De Samsung Flip 2 is een grote stap voorwaarts en opent de deuren voor tal van software-innovaties. Wie de bundel koopt met de Cisco Room Kit Mini, krijgt een aangepaste softwareversie voorgeschoteld die WebEx native integreert in de Flip 2. Het is vandaag de enige software-samenwerking, maar het zou ons niet verbazen dat er nog meer in de pipeline zitten met andere fabrikanten en softwareleveranciers.

De basis van de Flip 2 is degelijk en laat zien dat Samsung de juiste weg heeft ingeslagen. De verbeterpunten die we aanhalen, kunnen grotendeels met software- en functie-updates worden aangepakt. Het nieuwe werken vandaag dwingt elke fabrikant om creatief om te gaan met hardware in vergaderruimtes. De Samsung Flip 2 biedt die flexibiliteit, zonder het gebruiksgemak uit het oog te verliezen.

.pro’s

  • Schrijfervaring
  • Remote desktop-functie
  • Internetbrowser
  • Compatibiliteit met bestandtypes
  • Connectiviteit + OPS-slot

.contra’s

  • Office 365 niet meer dan een webportaal
  • Behalve WebEx geen native software-integraties

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home