Samsung Flip review: interactief vergaderen

samsung flip 4

Een vergaderruimte ziet er zo uit: tafel, stoel, stopcontacten voor laptops, soms een projector en meestal een flipover of whiteboard. Die laatste drie zou je kunnen vervangen in één toestel: Samsung Flip. Tijd om interactief te vergaderen op de Techzine-redactie.

Waarom zou je nog een klassiek whiteboard of flipover gebruiken in een bedrijf wanneer er rondom je tablets, smartphones, projectoren en laptops liggen? Het heeft zijn charme om op papier of een whiteboard te tekenen en het werkt nog steeds even goed, maar de kans is groot dat je de kennis die erop staat, vergeet.

Forse voet

De Samsung Flip (3.149 euro) beantwoordt je digitale wensen in de vergaderzaal. Het slimme scherm meet 55 inch en heeft een 4K-schermresolutie om van dichtbij scherp genoeg te ogen. De installatie ervan gaat behoorlijk vlot dankzij het handige montagesysteem van de voet en houder. Achteraan heb je een klein tafeltje voor een laptop, kabels of iets anders. Tip: richt niet zoals ons eerst het tafeltje naar voor tijdens de installatie. Je kan het scherm dan niet 180 graden kantelen.

De voet (inbegrepen, waarde 675 euro) rijdt vlot rond op wieltjes en de kantelbeweging vereist weinig kracht. Dankzij de handige interne bekabeling hoef je niet achteraan het scherm naar de aansluitingen te zoeken. Onderaan de schermhouder net boven het tafeltje kan je alles overzichtelijk insteken.

 

 

De voet oogt stijlvol, maar de brede armen voor de wieltjes onderaan maken het bijzonder onhandig om met het scherm van kamer naar kamer rond te rijden. Zijn breedte van één meter zorgt ervoor dat je door geen enkele deur kan. De Samsung Flip is VESA 400 x 400-compatibel zodat je gemakkelijk een compactere voet kan kopen. Blijft de Flip vast staan in een specifieke vergaderzaal, dan is de meegeleverde voet geen enkel probleem.

Kunstwerk?

Het 55 inchscherm ondersteunt enkel HDMI als beeldinvoer omwille van het 4K-scherm. Oudere laptops met een VGA-aansluiting moeten een andere oplossing zoeken. Andere aansluitingen zijn USB (IN/OUT) en ethernet. Je kan er een USB-stick in steken om handig bestanden vanaf te halen of naartoe te kopiëren. De USB OUT-aansluiting dient dan weer om in je laptop te steken, zodat je de touch-bediening kan gebruiken op het doorgestuurde laptopbeeld.

 

De Samsung Flip laat je wat aan je lot over.

 

De Samsung Flip laat je initieel wel een beetje aan je lot over. Je krijgt weinig inzicht hoe alles werkt; aan jou om dat allemaal zelf te ontdekken. Je kan het scherm manueel inschakelen onderaan, of je neemt er de stylus uit om te starten. Die heeft twee uiteinden, afhankelijk of je fijn of ruw wil tekenen. De pen lang op het bord houden toont een beperkte reeks van 6 kleuren om uit te kiezen. In het menu kan je maar vier verschillende kleurpaletten kiezen. Een kleurrijk kunstwerk maken moet je hier niet verwachten.

De tekenervaring met de pen voelt heel aangenaam aan, alsof je op een bord schrijft met krijt. Je moet het proberen om het effect te begrijpen. In totaal kan je tot vier pennen tegelijk gebruiken; in de doos zit er één. Je aantekeningen wissen kan door met je hand te vegen. Gebruik echter niet te fijn je vingers om te vegen, want de Flip kan dat aanzien als punt van een pen waardoor je gaat tekenen.

Interface

Na het scherm een paar keer te gebruiken, valt onmiddellijk één groot nadeel op: de helderheid. Wanneer de zon ietwat op het mat scherm schijnt, zie je bijna niets meer. Iets waarvan je bij een flipover of whiteboard geen last hebt. Let er dus goed op waar je de Samsung Flip gebruikt in de vergaderzaal. Extra lastig: de Flip verandert niet de oriëntatie van je tekst wanneer je het scherm 180 graden kantelt. Lijkt ons toch een basisinstelling, die elke smartphone of tablet vandaag kan.

 

 

De selectie van verschillende digitale vellen om op te tekenen is niet erg intuïtief wanneer je het bord voor het eerst gebruikt. De rest van de interface trouwens ook niet. We hebben zelfs een keer een minuut moeten zoeken hoe we iets konden verwijderen, om dan een klein grijs kruisje te vinden waarop we moesten tikken. Een digitaal whiteboard moet intuïtief zijn in plaats van intimiderend.

Pas wanneer je meer tijd doorbrengt met de Samsung Flip en dieper graaft, vind je de leuke toepassingen. Zo kan je door het scherm verticaal te oriënteren heel gemakkelijk doorheen een PowerPoint scrollen om de juiste slide te selecteren. Flip Navigation zorgt dan weer voor een centrale database waar je alle documenten op kan zetten voor je team om aantekeningen op te maken met de Flip.

Draadloos delen

Wanneer je schetsen, plannen of andere tekeningen wil delen met je collega’s, kan je ze e-mailen, printen, bewaren op netwerkopslag of op een USB-stick bewaren. Vooral het mailen is snel en handig: geef de Flip een e-mailadres, configureer het in Tizen en mail daarna vanuit het bord tekeningen naar iedereen die je wil.

Omdat de inhoud van sommige schetsen, aantekeningen of beelden niet door iedereen mag worden gezien, kan je elk document beveiligen met een unieke pincode.

Naast bekabelde oplossingen kan je ook draadloos verbinding maken met de Samsung Flip. Zo kan je het scherm van een Android-toestel (ook niet-Samsung-toestellen) draadloos doorsturen naar de Flip in een klein kader. Wie over het volledige scherm zijn Android-interface wil laten zien, heeft een Samsung Galaxy-toestel van 2017 of jonger nodig. Die laatste kunnen ook de NFC-scanner onderaan het scherm gebruiken om met één tik het beeld op de Samsung Flip te tonen. Coole functie voor Samsung-eigenaars.

 

 

Ook Windows 10-toestellen kunnen draadloos verbinding maken met het scherm. Bijkomende handigheid: dan werkt de touch-bediening ook ineens, in plaats van een aparte HDMI-kabel en USB-kabel in te steken. Die laatste combinatie geeft echter wel de beste beeldkwaliteit. Wij sloten onze laptop haast altijd via HDMI aan tijdens onze testperiode.

Conclusie

Qua technologie is de Samsung Flip een leuk apparaat met heel wat potentieel, maar ook met de nodige pijnpunten. De voet is er daar al direct een van: veel te breed om flexibel op te stellen in verschillende vergaderzalen. De interface is bovendien allesbehalve intuïtief waardoor heel wat mensen niet het maximale potentieel zullen benutten.

De Samsung Flip zit boordevol leuke ideeën, maar het merendeel heeft niet lang genoeg mogen rijpen. In heel wat vergaderzalen kan het een interessante extra zijn, maar de concurrentie van onder andere Smart Board en Cisco’s Spark Board met een veel breder ecosysteem zetten de Samsung Flip onder druk. Samsung levert met de Flip wel een scherper geprijsd toestel af, maar moet voelbaar nog ervaring opdoen in de vergaderzaal.

 

Update 06/09: Initieel stond in de review dat de voet optioneel is en 649 euro kost. De prijs is correct, maar de voet zit standaard in de totaalprijs (3.149 euro) van de Samsung Flip inbegrepen. Je hoeft dus niet extra te betalen voor de voet.

.pro’s

  • 4K-scherm
  • Aangename stylus
  • Veel functies

.contra’s

  • Geen intuïtieve interface
  • Beperkte schermhelderheid
  • Brede voet

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home