Huawei Mate 20 Pro review: Android-kampioen

Huawei Mate 20 Pro

Huawei is erop gebrand om zijn tweede positie op de smartphonemarkt vast te houden en verder te verstevigen. Met de Mate 20 Pro haalt het alles uit de kast om dit najaar de strijd aan te gaan met de Samsung Galaxy Note 9 en iPhone Xs. Compromissen zijn daarbij uit den boze.

Waar Samsung met de Note 9 trouw blijft aan het werk dat het op de Note 8 had verricht, breekt Huawei resoluut met het verleden. De Mate 20 Pro draagt haast geen enkele gelijkenis meer met zijn voorganger. Het design voelt zelfs meer geïnspireerd op de Galaxy S-reeks van Samsung dan op de Mate 10 Pro van vorig jaar. Van de afgeronde hoeken en randen, over het aflopende scherm, tot de plaatsing van de antennelijnen.

Heel origineel is het niet, maar goed gekopieerd is beter dan slecht bedacht. Net als de Galaxy S9 ligt de Mate 20 Pro bijzonder goed in de hand. Beter dan de Mate 10 Pro of de Galaxy Note 9. Die laatste voelt in vergelijking als een veel grotere telefoon aan, hoewel ze een even groot scherm hebben. De Mate 20 Pro speelt wel een beetje vals met de inkeping (notch) bovenaan het scherm, terwijl je bij de Note 9 de volledige schermoppervlakte ter beschikking krijgt. Over zo’n notch zijn de meningen verdeeld. Het grootste nadeel bij dit specifiek exemplaar, is dat de brede uitsparing weinig ruimte overlaat voor het weergeven van meldingen in de statusbalk.

Samsung wordt algemeen geroemd om de kwaliteit van zijn schermpanelen, maar het AMOLED-scherm van de Mate 20 Pro hoeft daar naar onze indruk niet voor onder te doen. Het paneel is naar verluidt afkomstig van het Chinese BOE Technology en biedt levendige kleuren en een uitstekend contrast. Doordat de voorkant van de smartphone nagenoeg helemaal uit scherm bestaat – al is het dan wel met een notch – word je nog meer in het beeld gezogen dan bij de Note 9 het geval is.

Biometrische beveiliging

De uitsparing in het scherm is noodzakelijk voor de verzameling sensoren die 3D Face Unlock mogelijk maakt. Hoewel de Mate 20 Pro niet de eerste Android-smartphone met gezichtsherkenning is, is het wel de eerste die – net als de iPhone X(s) – veilig genoeg is om ook smartphonebetalingen met je gezicht te verifiëren. De sensoren zijn dan ook identiek aan die van de iPhone: een frontcamera (20 MP),  infraroodcamera, dot projector, nabijheidssensor, omgevingslichtsensor en een floodlight.

3D Face Unlock werkt opvallend snel. Het toestel ontgrendelt nagenoeg altijd onmiddellijk wanneer we de smartphone voor ons gezicht brengen, ongeacht de hoek. Je krijgt het gevoel dat er niet eens vergrendeling actief is op de smartphone. Ook bij weinig licht presteert hij nog altijd uitstekend dankzij de infraroodsensor en dot projector.

Je krijgt het gevoel dat er niet eens vergrendeling actief is op de smartphone.

In het uitzonderlijke geval dat de gezichtsherkenning toch niet werkt, of wanneer de smartphone op tafel ligt, kan je terugvallen op de vingerafdruksensor. Die zit voor het eerst onder het scherm. Huawei is hiermee niet de eerste – die eer gaat naar de Vivo X21 – maar het is wel de eerste die de technologie uitrolt op deze schaal.

De sensor bevindt zich centraal iets onder de helft van het scherm en wordt aangeduid door een icoon van een vingerafdruk, zodat je weet waar je je vinger moet zetten. Staat het scherm uit, dan volstaat een korte tik om het icoon te doen oplichten. De sensor onder het scherm is minder snel en vraagt wel wat gewenning in vergelijking met een gewoon exemplaar. Je moet een beetje druk zetten op het scherm om goed te registreren. Wij geven de voorkeur aan 3D Face Unlock, maar zijn blij dat de vingerafdruksensor er ook nog altijd is om op terug te vallen, in tegenstelling tot bij de iPhone Xs.

(G)een compromis

Huawei komt innovatief uit de hoek met 3D Face Unlock en de vingerafdruksensor onder het scherm, maar stopt daar niet. Met de Mate 20 Pro trekt het alle registers open. Terwijl de Mate 10 Pro nog een aantal compromissen maakte, is dat dit jaar niet meer het geval. Samen met de Galaxy Note 9 is dit de meest compromisloze Android-telefoon van het moment.

Waar de Mate 10 Pro het nog met een Full HD-resolutie moest stellen, is dat nu WQHD. De Mate 10 Pro was dompeldicht (IP67), de Mate 20 Pro is waterdicht (IP68). De Mate 10 Pro kon nog niet draadloos opladen, de Mate 20 Pro kan het wel. Er is maar één compromis dat Samsung voorlopig nog niet maakt en Huawei wel: de Note 9 heeft nog steeds een 3,5 mm-aansluiting, de Mate 20 Pro niet.

huawei mate 20 pro
Beeld: Alex Flanagan

Misschien toch nog één compromis: net als zijn voorgangers heeft de Mate 20 Pro een hybride slot voor een tweede simkaart of een geheugenkaart. Om plaats te besparen introduceert Huawei evenwel een nieuwe Nano Memory (NM)-kaart als spirituele opvolger van de microSD. Die is even groot als een nano-sim en is al zeker beschikbaar in een versie met 256 GB opslagcapaciteit en 90 MB/s transfersnelheid, zoals getoond tijdens de lancering van de telefoon. Je moet dus investeren in zo’n NM-kaart als je de capaciteit wil uitbreiden, maar met een intern geheugen van 128 GB is dat gelukkig geen noodzaak.

Kirin 980 vs Exynos 9810 vs Snapdragon 845

Zowel Huawei als Samsung gebruiken hun eigen chipdesigns in plaats van beroep te doen op de Snapdragons van Qualcomm. Huawei had daarin een inhaalslag te maken, maar is de concurrentie ondertussen tamelijk goed bijgebeend. De Kirin 980 is gebakken op het 7 nm-procedé en beschikt over acht processorkernen, waaronder vier Cortex A76-kernen (2x 2,6 GHz + 2x 1,92 GHz) en vier zuinigere Cortex A55-kernen (4x 1,8 GHz). Voor het grafische werk rekent de chip op de Mali G76 MP10-gpu.

Dat de chip, bijgestaan door 6 GB RAM, garant staat voor soepele prestaties mag buiten kijf staan. De Mate 20 Pro is razendsnel en voltooit elke taak die je erop afvuurt met het grootste gemak. Je mag ook niet anders verwachten van een smartphone van dit kaliber. We staan wel nog even stil bij hoe de Kirin 980 tegenover de concurrentie presteeert, in casu de Exynos 9810 in de Note 9 en de Snapdragon 845 in de OnePlus 6, en tegenover de Kirin 970 in de P20 Pro.

De benchmarks maken meteen duidelijk dat de Kirin 980 de concurrentie goed kan bijbenen op cpu-prestaties, met een flinke sprong ten opzichte van de Kirin 970. De gpu blijft evenwel een kneusje tegenover de grafische chips bij de concurrentie.

Geekbench 4 – Single-core

Geekbench 4 single-core

Geekbench 4 – Multi-core

Geekbench 4 - Multi-core

3DMark Sling Shot Unlimited

3DMark Sling Shot Unlimited

AI aan boord

De Kirin 970 had voor het eerst een Neural Processing Unit (NPU) aan boord om AI-workloads lokaal op het toestel uit te voeren. Het voordeel daarvan is dat informatie niet naar de cloud moet worden verstuurd, waardoor het ook offline werkt en de data je toestel niet verlaat. De Kirin 980 introduceert een Dual NPU, die tot 134 procent beter zou presteren en het energieverbruik met 88 procent doet dalen. We moeten Huawei hier op zijn woord geloven, want we hebben nog geen goede manier gevonden om dit daadwerkelijk te testen.

Het is vooral Huawei zelf dat dankbaar gebruik maakt van de AI-chip.

Ontwikkelaars kunnen hun applicaties optimaliseren om de voordelen van de chip te benutten, maar voorlopig is dat aanbod beperkt. Bij de lancering van de Mate 10 Pro vorig jaar kregen we te horen dat de Microsoft Translator-app de NPU gebruikt, maar sindsdien heeft Huawei geen nieuwe apps meer gecommuniceerd.

Het is vooral Huawei zelf dat dankbaar gebruik maakt van de AI-chip. Van het optimaliseren van het energievebruik, over de verschillende slimme camerafuncties, tot het nauwkeuriger bepalen van de gps-positie. Al die zaken worden op de Mate 20 Pro verbeterd met een snuifje artificiële intelligentie.

Drie camera’s

De camera kan dankzij de NPU in realtime beelden categoriseren als bijvoorbeeld een persoon, dier, plant of eten en de instellingen automatisch daarop aanpassen. Zo krijg je (in theorie) steeds de best mogelijke foto. We zijn niet altijd even grote fan van de manipulaties die Huawei op deze manier doorvoert, maar je kan de ‘Master AI’ voortaan ook uitzetten in de instellingen (standaard zijn ze zelfs uitgeschakeld).

Met de Dual NPU heeft de Mate 20 Pro voortaan ook genoeg AI-rekenkracht voorhanden om realtime beeldherkenning en filters in video toe te passen. Het beste voorbeeld daarvan is een desaturatiefilter waarbij mensen automatisch in kleur worden getoond tegen een gedesatureerde achtergrond. Dat werkt verrassend goed, zolang de persoon goed zichtbaar in beeld is. Van zodra er obstakels zijn, durft het al eens mis te gaan.

Ook de nachtmodus die op de P20 Pro werd gelanceerd, tekent opnieuw present. In deze functie gebruikt de camera een langere sluitertijd om meer licht binnen te laten en stabiliseert het de foto met behulp van AI. Opnieuw hangt het resultaat af van de omstandigheden, maar over het algemeen konden we hier verbluffende resultaten mee vastleggen.

Nieuw op de Mate 20 Pro is de supermacromodus. Daarmee kan je tot op 2,5 centimeter afstand van een onderwerp nog steeds scherpe foto’s maken. Wanneer de ‘Master AI’ is ingeschakeld, schiet de functie automatisch in actie van zodra je de camera dicht genoeg bij een onderwerp brengt.

De supermacro wordt mogelijk gemaakt door een nieuwe configuratie met drie camera’s achteraan het toestel. Een klassieke 40 megapixelcamera wordt aangevuld met een 20 megapixel ultragroothoeklens en een 8 megapixel telelens. De ultragroothoeklens zorgt ervoor dat je verder op een beeld kan uitzoomen (x0,6) waardoor je meer van de omgeving in beeld krijgt. Het verschil is enorm en leent zich vooral goed voor het fotograferen van gebouwen of kleine ruimtes.

Voor de echte cameraliefhebbers is het ten slotte fijn om te weten dat de camera een Pro-modus heeft waarmee je alle instellingen zelf controleert en in RAW kan fotograferen. Dat wordt op alle drie de lenzen ondersteund. Bovendien is de Mate 20 Pro een ‘Youtube Signature Device’, wat betekent dat de camera ondersteuning biedt voor 360°-video, high frame rate, 4K en HDR.

De Mate 20 Pro draait uit de doos op Android 9 Pie met daar de EMUI 9-schil van Huawei over. Dat betekent dat de smartphone geniet van alle laatste nieuwigheden in Googles besturingssysteem, aangevuld met een aantal extra’s van Huawei zelf.

De fabrikant besteedt over het algemeen de nodige aandacht aan security- en andere features, die ervoor zorgen dat de Mate 20 Pro goed tot zijn recht komt in een zakelijke context.

Met App-vergrendeling zet je specifieke apps op slot met een pincode en creëer je met PrivateSpace een aparte afgesloten omgeving voor gevoelige bestanden en apps op je telefoon. In de Bestandenkluis kan je dan weer bestanden versleuteld bewaren, opnieuw afgeschermd met een apart wachtwoord. App-tweeling laat ten slotte toe om bijvoorbeeld WhatsApp met twee verschillende nummers (privé en werk) op hetzelfde toestel te gebruiken.

Huawei Mate 20 Pro op tafel
Beeld: Alex Flanagan

Voor bedrijven is het daarnaast interessant dat de Huawei Mate 20 Pro gecertificeerd is in het Android Enterprise Recommended (AER)-programma. Dat betekent dat de toestellen business-ready zijn, eenvoudig op schaal kunnen worden uitgerold (zero-touch enrollment) en van snelle security-updates genieten (binnen 90 dagen).

Wie een externe Mobile Device Management (MDM)-oplossing gebruikt, moet weten dat ook de compatibiliteit met populaire suites van MobileIron, Airwatch, Soti, Microsoft, Citrix, Famoc, BlackBerry en MaaS360 werd verbeterd.

Tot slot verdient Huawei’s pc-modus nog een korte vermelding. De functie werd op de Mate 10 Pro geïntroduceerd om de smartphone als lichte pc te gebruiken met een desktopomgeving wanneer je hem via USB-C aan een monitor koppelt. Huawei voorziet deze functionaliteit voortaan ook draadloos via Miracast of een nieuwe dongle die het lanceert. De desktopmodus werkt erg vloeiend en volstaat voor licht kantoorwerk of het geven van presentaties.

Huawei Mate 20 Pro desktop

Batterij en omgekeerd laden

De Mate 20 Pro heeft een forse batterij van 4.200 mAh, wat zich vertaalt in een batterijduur die consistent boven die van de Samsung Galaxy Note 9 (4.000 mAh) uitsteekt in al onze tests. In praktijk trekt de batterij het minstens anderhalve dag en in veel gevallen zelfs meer dan twee dagen op één batterijlading.

Huawei maakt gebruik van een koelsysteem op basis van grafeen om de batterij frisser te houden, zodat ook het energieverbruik wordt gedrukt. Kom je toch in batterijnood, dan laad je het toestel met de bijgeleverde 40W-lader in 19 minuten op naar 50 procent en in 32 minuten naar 80 procent. Voor het eerst kan de Mate 20 Pro ook draadloos opladen, maar dat gaat natuurlijk iets trager.

Huawei valt ook hier op door zelfs omgekeerd draadloos opladen mogelijk te maken. Dat betekent dat je andere Qi-compatibele apparaten kan opladen door ze op de Mate 20 Pro te leggen. We testten de functie uit met twee Mate 20 Pro’s, waarbij de functie op beide toestellen geactiveerd was. Het opladen schoot meteen in gang, waarbij de telefoon met het hoogste batterijpercentage energie deed doorvloeien naar het toestel met het laagste batterijniveau.

Conclusie

Huawei trekt met de Mate 20 Pro alle registers open en levert voor het eerst een smartphone zonder compromissen. Van de Android-smartphones die dit najaar bij ons op de markt verschijnen, is dit zonder twijfel het interessantste exemplaar.

Waar Samsung met de Galaxy Note 9 op veilig heeft gespeeld, legt Huawei een pak nieuwe innovatie op tafel met geavanceerde biometrische beveiliging, straffe camerafunctie en een uitstekende batterij.

De Mate 20 Pro is vanaf 2 november bij ons beschikbaar voor 999 euro in de kleuren zwart, blauw of ‘twilight’.

.pro’s

  • Uitstekende batterijduur
  • Slimme camerafuncties
  • 3D Face Unlock
  • Vingerafdruk onder scherm
  • Draadloos laden

.contra’s

  • Geen 3,5 mm-aansluiting
  • Nieuwe NM-geheugenkaart ipv microSD

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.