Review: Samsung Galaxy S9: subtiele upgrade, degelijk resultaat

De Samsung Galaxy S9 is 9 maart in het land voor wie een pre-order heeft geplaatst. De rest moet nog wachten tot 16 maart voor hij in de winkels ligt, maar wij mochten al een week rondlopen met de Galaxy S9 en de Galaxy S9 Plus. Beide smartphones lijken bijzonder sterk op elkaar, maar we focussen deze review op de Galaxy S9. Na het radicale design van de Galaxy S8 vorig jaar stond het in de sterren geschreven dat dit jaar een evolutie plaats ging vinden in plaats van een revolutie. De Galaxy S9 is een subtiele verbetering op een aantal vlakken waar nodig was, maar soms ook koppig vasthoudend aan enkele slechte eigenschappen. Leg beide toestellen naast elkaar en niemand ziet het verschil tussen nieuw en oud. Enkel de achterkant verklapt dat het om de Galaxy S9 gaat door de betere plaatsing van de vingerafdruksensor.

Bloedmooi

Nu we het toch over de vingerafdruksensor hebben: na de abominatie van vorig jaar met een vingerafdruksensor naast de camera, krijgt de Galaxy S9 eindelijk een logische positionering onderaan de camera. Er bestaat nog altijd een kans dat je soms een vinger op de camera plaatst, maar je kan nu comfortabel de vingerafdruksensor gebruiken zoals het hoort. De Galaxy S8 was een bloedmooi toestel, en dat is niet anders met de S9. Het symmetrische design is een verademing in de wereld van ‘notches’ waar na Apple heel wat andere fabrikanten volgen. Dit toestel ademt rust en klasse uit en ligt als een juweel op tafel. De glazen achterkant blijft een vingerafdrukmagneet wat sommigen kan storen, maar dat is helaas de prijs die je ervoor moet betalen. In de lengte is het toestel één millimeter korter door iets dunnere schermranden boven- en onderaan. Qua dikte is de S9 een halve millimeter dikker dan zijn voorganger zonder dat de batterijcapaciteit verhoogt. Vermoedelijk is dit de schuld van de vernieuwde camera met variabel diafragma. Onderaan is er ruimte voor stereospeakers die behoorlijk goed klinken. De Galaxy S9 is Dolby Atmos-compatibel en laat je toe om muziek van elke bron te tunen. Bij video voegt het behoorlijk wat ruimtelijk geluid toe, maar blijf er verder af omdat het ergens ook wel de originele muziekkwaliteit aanpast. Speel zeker met de functie wanneer je media consumeert, en test of het voor jou een meerwaarde biedt.

Evolutie

Het 5,8 inch amoledscherm (1.440 bij 2.960 pixels) zag er vorig jaar al uitstekend uit en bevestigt opnieuw. De Galaxy S9 heeft nog steeds een 18,5:9-schermratio en is compatibel met de HDR10-standaard. Experts noemen het scherm het beste wat op dit ogenblik beschikbaar is, maar de kans is klein dat je een verschil ziet met de Galaxy S8 of iPhone X. Bij zonlicht blijft het scherm uitstekend presteren met een piekwaarde van 1.130 nits dat het voor korte tijd kan leveren. Ook de interne hardware is maar een kleine stap voorwaarts vergeleken met vorig jaar. In tegenstelling tot de V.S. die een Qualcomm Snapdragon 845 mogen verwelkomen, zit in de Europese versie Samsungs eigen Exynos 9810 Octa. In de CPU-benchmarks laat het alle andere toestellen achter zich, behalve de iPhone X met de nog iets krachtigere A11 Bionic-chip. Op grafisch gebied moet de Exynos de concurrentie voorlaten. De Qualcomm Snapdragon 835 van vorig jaar scoort even goed of zelfs beter, terwijl Apple een flinke sprong voorwaarts heeft gemaakt met de A11 Bionic. Nu, benchmarks zijn benchmarks, in het echte leven is de kans bijzonder klein dat je daar iets van gaat merken. Bij dagelijks gebruik hebben we op geen enkel moment een vervelende ervaring gehad met trage software of gebrekkige prestaties. Wat extra snelheid is leuk, maar in deze situatie is het niets meer dan spierballen rollen richting de concurrentie.

Hoofdtelefoonaansluiting

Waar de concurrentie naar Apple kijkt en daar zijn toestellen naar spiegelt, vaart Samsung zijn eigen koers. Wie vandaag een hoofdtelefoonaansluiting wil, kan nog bij de Galaxy S9 terecht. Met dank aan Apple is dit voor Samsung een belangrijke manier om zich te diversifiëren van de rest. De concurrentie, met uitzondering van LG, omarmt het draadloze leven of verzamelt graag verloopstukjes. De glazen achterkant maakt (snel) draadloos laden mogelijk en net als zijn voorganger is de S9 opnieuw waterdicht volgens de IP68-standaard. Naast de vingerafdruksensor kan je met je gezicht de Galaxy S9 ontgrendelen. Na de hype rond Face ID met de iPhone X kan Samsung niet achterblijven. Ze hadden vorig jaar al een irisscanner die je kon gebruiken, maar daarvoor moest je heel specifiek je toestel voor je gezicht houden. De gezichtsherkenning werkte niet accuraat genoeg in de Galaxy S8, maar nu hebben ze beide gecombineerd in één verificatie. Na een week testen lijkt het prima te werken, ook al zijn er altijd wel momenten dat je de telefoon iets meer moet kantelen om je gezicht te registeren. Je kan ook deze verificatie parallel met de vingerafdruksensor inschakelen, zodat je telefoon ontgrendelt van zodra het één van de twee detecteert. Samsung hecht wel de meeste waarde aan de vingerafdruk, want met je gezicht kan je (nog) geen betalingen uitvoeren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home