Samsung Galaxy Note 9 review: grondige verfijning

Samsung Galaxy Note 9

Na een volledig nieuw ontwerp in 2017, is 2018 het jaar van de verfijning. Elk detail dat vorig jaar storend was, heeft Samsung met de Note 9 aangepakt en verbeterd. Enkel het prijskaartje is hetzelfde gebleven.

Samsung heeft vorig jaar een belangrijkste eerste stap gezet om de Galaxy Note-naam opnieuw geloofwaardig te maken, na de dramatische ontwikkeling van zijn voorganger. De Note 8 had zowat alles aan boord wat je van een toptoestel verwacht, maar werd gekenmerkt door voorzichtige keuzes, waaronder een kleine batterij. De Galaxy Note 9 elimineert de voorzichtigheid en gaat all-in.

Identiek design

Wie de Note 8 en de Note 9 naast elkaar legt, ziet haast geen enkel verschil. Het nieuwste model is een fractie breder en iets minder lang dankzij dunnere schermranden, maar het verschil is verwaarloosbaar. Enkel aan de achterkant kan je zien dat de vingerafdruksensor van plaats is veranderd. Die zit nu onderaan de dubbele camera, zodat mensen met normale handen ook de sensor kunnen bereiken. Naar onze smaak had een iets lagere positie of groter sensoroppervlak hem nog beter bereikbaar gemaakt, maar het is sowieso een hele vooruitgang.

Samsung Galaxy Note 9

De nieuwe kleuren, brons en purper, zijn de enige manier om een nieuwe Note 9 te herkennen. Of het moment dat iemand met de blauwe versie het flashy gele pennetje (S Pen) eruit haalt. Het identieke design betekent echter niet dat de Note 9 minder goed is. Het chassis voelt premium aan, de materiaalkeuze is uitstekend en hij voelt stevig in de hand. Klein maar belangrijk detail: de knoppen van de Note 9 voelen heel aangenaam en clicky aan.

Bluetooth pennetje

Wanneer je over de Note spreekt, hoort daar zonder twijfel een pennetje bij. De stylus gaat door het leven als S Pen en krijgt een langverwachte upgrade mee. Voortaan kan je de knop op de stylus ook gebruiken voor andere taken. Er zit een bluetooth-module in, zodat de knop voor verschillende functies kan worden gebruikt.

Samsung Galaxy Note 9

De meest inventieve vinden we zonder twijfel het nemen van een foto vanop afstand. Met een klik neem je een foto, terwijl een dubbelklik wisselt tussen de camera voor- en achteraan. Je kan de knop bijvoorbeeld ook gebruiken om een video op YouTube of de videospeler van Samsung te pauzeren of starten. Wanneer je de S Pen eruit haalt, krijg je telkens een melding onderaan of de app extra functies ondersteunt en hoe je die kan gebruiken.

Identieke hardware

Vergeleken met de Samsung Galaxy S9+ verschilt de Galaxy Note 9 nauwelijks aan de binnenkant (en buitenkant). Beide hebben dezelfde SoC, dezelfde camera en een nagenoeg identiek scherm dat 0,2 inch groter is bij de Galaxy Note 9 (6,4 inch). Wanneer je met de concurrentie vergelijkt, maakt Samsung nog steeds de allerbeste schermen. De kleuren zien er fantastisch uit en het scherm is helder genoeg om comfortabel bij zonnige dagen te gebruiken.

Samsung legt in zijn marketingcampagne flink wat nadruk op een zogenaamde koolstofwaterkoeling. Gezien het dunne profiel is de impact van extra koeling minimaal. Wij voelen in elk geval geen significante verbetering bij het draaien van zware applicaties of spellen.

 

Wat we wel merken, is de standaard opslagcapaciteit van 128 GB. Dat is dubbel zoveel dan vorig jaar. Wie echt decadent wil zijn, kiest uiteraard voor de 512 GB-versie die 250 euro meer kost. Je krijgt er ook 8 GB RAM bij in plaats van de standaard 6 GB RAM. De prestaties liggen ongeveer gelijk met de Galaxy S9+, logisch gezien de identieke hardware.

Camerafuncties

De cameramodule is identiek aan de Samsung Galaxy S9 en S9+. Lees alle details rond de prestaties in de uitgebreide review van beide toestellen. Het enige wat de Galaxy Note 9 hieraan toevoegt, zijn extra softwaretrucjes en handige functies. Zo herkent de camera automatisch twintig scènes en kan het die optimaliseren voor het beste resultaat. In de meeste gevallen krijg je een opvallend kleurrijke, heldere correctie. Aan jou om te kiezen of je dat graag ziet of niet, maar je kan de functie ook gewoon uitschakelen.

 

De automatische flou-detectie vinden wij de meest interessante nieuwe camerafunctie.

 

Wat wij de meest interessante functie vinden, is de automatische flou-detectie. Wanneer het beeld niet helemaal scherp is, krijg je automatisch een melding dat je beter een tweede foto neemt voor een scherper beeld. Heel handig wanneer de actie maar kort en snel is om te anticiperen voor een scherper resultaat. Soms krijgen we ook foute meldingen dat de foto wel degelijk scherp is, maar dat geldt maar voor 10 procent van de gevallen.

Zoals we eerder al aanhaalden, voegt de S Pen leuke extra functionaliteit toe door op afstand een foto te nemen of dubbelklikken om van camera te wisselen.

Alles aan boord

De Galaxy Note 9 is een smartphone die alles wil hebben. Letterlijk alles wat je kan bedenken. Dualsim? Check! IP68 waterdicht? Check! Hoofdtelefoonaansluiting, stereoluidsprekers, draadloos (snel)laden en microSD? Check, check, dubbelcheck. USB-C-naar-USB-A- én USB-C-naar-microUSB-adapters in de doos? Yup. Haast alles wat je vandaag als optie zou toevoegen aan een smartphone, heeft de Note 9.

Om het pakket nog completer te maken, heeft de Galaxy Note 9 geen docking station meer nodig om Samsung DeX te draaien. De desktopomgeving werkt voortaan met een simpele USB-C-naar-HDMI-dongle. Het enige wat je moet doen, is een bluetooth toetsenbord en muis koppelen aan je Note 9. Later brengen we nog een uitgebreide review over alle functies van DeX, maar in het totaalpakket is het een leuke extra om te proberen.

 

note dex 2

 

Voor de liefhebbers: er is nog altijd een Bixby-knop voorzien op het toestel. De spraakassistent van Samsung maakt progressie, maar kan nog lang niet aan het niveau van Alexa of de Google Assistant tippen. Je kan de knop nog steeds niet aanpassen om er een andere functie aan te koppelen. Erger nog: je kan de knop zelfs niet eens meer uitschakelen in het Bixby-menu. Vervelende bloatware.

Batterij & conclusie

De batterij krijgt een flinke upgrade vergeleken met zijn voorganger: 4.000 mAh vergeleken met 3.300 mAh. Dat resulteert in een flink betere batterijtest vergeleken met de Note 8, maar ook met de Galaxy S9+. Wanneer we echter vergelijken met de OnePlus 6 en de Huawei Mate 10 Pro, dan is het verschil eerder minimaal. Een belangrijke inhaalbeweging van Samsung om opnieuw bovenaan de rangschikking te staan met de Note-reeks.

 

 

De Samsung Galaxy Note 9 heeft aan elk detail gewerkt dat fout zat met de Note 8 en heeft alles afgevinkt. Je moet hard zoeken om een missende functie te vinden. Met de grotere batterij en slimme S Pen maakt Samsung de Note-reeks nog sterker en beter.

Het blijft een gigantisch grote telefoon die niet in ieders hand zal passen en de prijs is al even gigantisch, maar je kan niet zeggen dat Samsung geen moeite heeft gedaan om van de Note 9 de ultieme smartphone te maken. Aan jou om te beslissen of dat 1.000 euro waard is.

.pro’s

  • Fantastisch scherm
  • Camerakwaliteit
  • Extra S Pen-functionaliteit
  • Batterijduur
  • Afwerking

.contra’s

  • Prijs
  • Bixby-knop niet uitschakelbaar
  • Héél groot formaat

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home