Xerox zet zijn plannen voor een vijandige overname van HP door en richt zich naar diens aandeelhouders met een officieel bod om alle uitstaande aandelen van HP te verwerven voor 24 dollar per aandeel.
Xerox liet eerder al weten dat het zijn bod zou verhogen van 22 dollar naar 24 dollar per aandeel, om aandeelhouders van HP warm te maken voor de overname. De totale waarde van het bod komt daarmee op bijna 35 miljard dollar. De fabrikant is bereid om 18,4 dollar contant en 0,149 Xerox-aandelen per HP-aandeel te betalen.
“Aandeelhouders van HP zullen 27 miljard dollar in directe cash ontvangen, terwijl ze een aanzienlijk langetermijnpotentieel behouden door aandelenbezit in een gecombineerd bedrijf met een grotere vrije kasstroom om te investeren in groei en rendement voor aandeelhouders”, klinkt het verkooppraatje van Xerox-CEO John Visentin.
Meer rendement en groei
Visentin is ervan overtuigd dat een fusie met HP op drie jaar tijd een omzetgroei van 1 tot 1,5 miljard dollar kan opleveren voor het gecombineerde bedrijf. Bovendien zou het ook een jaarlijkse besparing van 2 miljard dollar betekenen door consolidatie van operaties en technologieën.
Xerox krijgt naar eigen zeggen steun van verschillende HP-aandeelhouders: “Xerox heeft, in sommige gevallen meerdere keren, veel van de grootste aandeelhouders van HP ontmoet. Deze aandeelhouders stellen consequent dat zij het verbeterde rendement, de verbeterde groeivooruitzichten en het beste menselijke kapitaal willen dat voortvloeit uit een combinatie van Xerox en HP.”
HP in de verdediging
Of dat zich ook vertaalt in een massale verkoop van aandelen, en bijgevolg een succesvolle overname, moet nu blijken. Het bod van Xerox staat open tot 21 april. Carl Icahn, topinvesteerder en prominente aandeelhouder bij zowel Xerox als HP, heeft zich reeds positief uitgesproken over een overname, al is het onduidelijk of dat in de eerste plaats met het belang van beide bedrijven of zijn eigenbelang in het achterhoofd is.
HP ziet een overname nog steeds niet zitten en is in de verdediging gegaan. Eind vorige maand raakte bekend dat het drastische maatregelen plant in het geval van een vijandige overname. Zo overweegt het de markt te verzadigen met nieuwe aandelen wanneer één speler een grote hoeveelheid in handen krijgt en belooft het zijn aandeelhouders een groter dividend wanneer ze het Xerox-voorstel afwijzen.
Onderwaardering
De overnameplannen van Xerox kwamen vorig jaar in november aan het licht. De fabrikant benaderde toen HP, dat zes keer groter is in omzet, met een bod van 33,5 miljard dollar. Volgens HP’s raad van bestuur was dat bod evenwel een “significante onderwaardering”.
Het voorstel werd dan ook vrijwel meteen verworpen, maar Xerox bleef volhouden. Het trok 24 miljard dollar in leningen aan en besloot na een tweede afwijzing van HP’s raad van bestuur zich rechtstreeks op diens aandeelhouders te richten, alsook een vijandige overnamepoging van HP’s raad van bestuur te ondernemen.