USB 4 ondersteunt 16K-schermen op 60 Hz

USB 4.0 moet eenheid naar de type-C-poort brengen, samen met enkele toekomstgerichte nieuwe capaciteiten. De aansturing van geavanceerde schermen via een enkele kabel is daar één van.

USB Type C bracht niet de eenvoud waarop we gehoopt hadden. De poort en bijhorende standaarden zorgen voor de nodige verwarring wat de capaciteiten betreft. De Type C-poort wordt doorgaans gebruikt in combinatie met de USB 3.1-standaard, en kan compatibel zijn met Thunderbolt 3 en een DisplayPort-modus. USB 3.1-compatibililiteit is standaard wanneer je de poort ziet, de andere capaciteiten niet.

Daar moet USB 4.0 verandering in brengen. De nieuwe standaard zal van dezelfde Type C-poort gebruik maken, maar integreert een heleboel nieuwe capaciteiten. Zo wordt USB 4.0 automatisch compatibel met de nieuwste versie van Thunderbolt, en krijgt de standaard DisplayPort Alt Mode 2.0 ingebouwd.

16K

Die DisplayPort-modus bouwt voort op wat vandaag al kan. Huidige compatibele laptops kunnen via een enkele kabel een 8K-scherm op 60 Hz aansturen. Aangezien ook stroom over de USB Type C-kabel loopt, kan het scherm zo dienstdoen als laptopdock. USB 4.0 krijgt met DisplayPort Alt Mode 2.0 een doorvoersnelheid van maximaal 80 Gbps. Wie vandaag een laptop met USB 3.2 vindt, krijgt maximaal 20 Gbps. Ondersteunt de poort Thunderbolt 3, dan is 40 Gbps een optie.

Met de 80 Gbps kan de poort een scherm met 16K resolutie op 60 Hz aansturen. Dat vertaalt zich naar een resolutie van 15.360 x 8.640 pixels. De limiterende factor is in dat geval niet de aansluiting, maar de grafische capaciteiten van het toestel waarop de USB 4-poort zit gemonteerd. Bovendien zijn dergelijke schermen nog niet bepaald breed beschikbaar. Zie de ondersteuning dan ook eerder als een toekomstgarantie.

USB 4 staat gepland voor 2021, al zal de uitrol dan beperkt zijn. Tegen 2022 kan je een bredere omarming van de standaard verwachten, in eerste instantie in premium-laptops.

Lees ook: USB 4: einde aan de chaos rond Thunderbolt 3 en USB?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home