OpenAI start publieke demo met AI-taalmodel ChatGPT

chatbot

Vanaf vandaag kan je chatten met ChatGPT, een AI-taalmodel van OpenAI. OpenAI wil zo feedback verzamelen om de gebruikservaring te verbeteren.

OpenAI komt met een nieuw experiment op de proppen. Het bedrijf dat ook eigenaar is van de beeldgenerator Dall-E stelt een demo van het AI-taalmodel ChatGPT open voor het grote publiek. De interactie tussen de bot en gebruikers moet belangrijke feedback opleveren voor de verdere ontwikkeling van het model. Via deze webpagina kan je na registratie ook zelf eens een gesprek voeren met ChatGPT.

ChatGPT is voortgekomen uit een AI-model uit de GPT 3.5 serie en is ook gebaseerd op InstructGPT, een ander taalmodel van OpenAI dat specifiek getraind is in het opvolgen van instructies. Het model wordt getraind op basis van menselijke feedback en net daarom is deze publieke testfase zo belangrijk voor Open AI. Je kan daarom elk antwoord dat de bot je geeft afzonderlijk beoordelen.

De specialisatie van ChatGPT is het geven van factuele antwoorden op vragen of het helpen bij taken. OpenAI geeft het voorbeeld van ChatGPT die iemand helpt met het oplossen van een fout in softwarecodes, en kan ook complexe begrippen zoals kwantumcomputing haarfijn uitleggen. Bovendien kan het model zich ook eerdere vragen en antwoorden herinneren en kan dus ook je vervolgvragen beantwoorden.

chatgpt

Beperkingen

ChatGPT is nog een experimenteel model en dus zal je wel op heel wat beperkingen botsen. Zo moet je bijvoorbeeld ChatGPT niet peilen naar actuele gebeurtenissen of vragen stellen die peilen naar meningen of te veel interpretatie vragen. Je moet je vragen dus formuleren als “Wat is kwantumcomputing?” en niet “Wat vind je van kwantumcomputing?”. Ook heeft de chatbot de neiging zijn antwoorden vaak onnodig complex te maken en te herhalen dat het een taalmodel getraind door OpenAI is.

chatgpt
ChatGPT kan nog niet op alle vragen antwoorden.

Uit veiligheidsoverwegingen heeft OpenAI ook een moderatiesysteem geprogrammeerd in de demo om te voorkomen dat ChatGPT schadelijke antwoorden zou kunnen geven. Bepaalde gespreksinhouden zullen dus geblokkeerd worden, al is het systeem ook nog niet helemaal feilloos volgens OpenAI.

Met een korrel zout

Sinds de initiële lancering is ChatGPT razend populair. Op sociale media gaan screenshots van gesprekken lustig rond, en mensen vragen zelfs de hulp aan de chatbot voor het oplossen van hun meest complexe professionele problemen. CEO Sam Altman waarschuwt via een tweet om niet te veel waarde te hechten aan de antwoorden die ChatGPT produceert.

Het is belangrijk om in gedachte te houden dat ChatGPT een tool in volle ontwikkeling is. Laat je zeker niet tegenhouden om creatief te experimenteren met het programma, maar voor belangrijke professionele en privékwesties doe je toch beter beroep op betrouwbaardere bronnen van informatie.

Dit artikel is laatst bijgewerkt op 22/12/2022.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home