Nieuwe tool verhelpt macOS-probleem rond vage beelden op niet-4K-monitoren

MacBook Pro (2)

Dankzij BetterDummy moet je niet langer worstelen met een vaag beeld of piepkleine icoontjes wanneer je een niet-Apple monitor met een resolutie lager dan 4K aansluit op een Mac-toestel met een Apple M1-chip aan boord.

Heb jij al geprobeerd om een externe monitor aan te sluiten op je Mac-laptop of desktop met een Apple M1-chip aan boord? Wie een officiële monitor koopt van Apple, ziet geen problemen. Wie een 4K-scherm koopt van eender welke monitorfabrikant, krijgt ook alles nog mooi en scherp in beeld. De problemen starten pas bij minder dan 4K, bijvoorbeeld het courante WQHD (2.560 x 1.440 pixels) of Full HD (1.920 x 1.080 pixels).

Wanneer je zo’n monitor aansluit, word je getrakteerd op piepkleine icoontjes omdat macOS niet mooi schaalt. Wie die wil vergroten, krijgt een wazig beeld met hoofdpijn als gevolg. Dit komt omdat Apple de zogenaamde ‘Retina mode’ niet activeert bij dergelijke schermen. Het officiële Apple online forum staat bol van klachten, maar het bedrijf uit Cupertino houdt zich van de domme. Logisch: het wil liever dat een klant een officiële peperdure Apple-monitor koopt.

Gelukkig is er een oplossing in de vorm van BetterDummy, een opensourcetool waarmee iedereen gratis aan de slag kan. Volgens ontwikkelaar István Tóth schuilt het probleem in de graphics driver van ARM-gebaseerde Mac-toestellen. Die is gebaseerd op iOS en iPad OS en ondersteunt weinig monitoren. Een x86-Mac had daar geen probleem mee omdat het HiDPI kon inschakelen bij monitoren met een lagere schermresolutie dan 4K (3.840 x 2.160 pixels).

Klik hier om BetterDummy te downloaden. De tool bevat tal van verschillende schermverhoudingen en schermresoluties om opnieuw een haarscherp beeld te genieten zonder dat alle icoontjes onleesbaar klein in beeld verschijnen. We hopen dat Apple dit probleem officieel aanpakt in een toekomstige update, maar wie vandaag een Mac gebruikt met een Apple M1-chip kan nu opnieuw van een scherp beeld genieten.

lees ook

Nieuwe Apple M1 Pro en M1 Max geven prestatieboost aan Mac

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home