Nieuwe mobiele Intel-chips boosten wifi en usb-snelheid

Intel

Intel heeft twee nieuwe chipreeksen gelanceerd op IFA: Whiskey Lake en Amber Lake. Beide focussen op ultramobiel gebruik. De chips veranderen niet qua architectuur, daarom het label 8ste generatie, maar de chipset zit voortaan in de processor geïntegreerd.

Intel heeft op de IFA technologiebeurs in Berlijn twee nieuwe processorlijnen aangekondigd. Het gaat om drie 15 watt U-serie chips met codenaam Whiskey Lake en drie 5 watt Y-serie chips met codenaam Amber Lake. Het CPU-gedeelte blijft identiek aan de Kaby Lake Refresh die Intel een jaar geleden lanceerde. Enkel de turbosnelheid wordt lichtjes opgekrikt in de nieuwe chips.

Geïntegreerde chipset

De grote verandering zit hem in de chipset. De nieuwe U- en Y-serie integreren die voortaan in de processor zelf. De CPU wordt verbonden met de chipset met een interface die gelijkaardig is aan een PCIe 3.0 x4-verbinding volgens Ars Technica. De chipset voorziet onder andere USB, audio, netwerk, SATA en andere connectiviteit.

De nieuwe chipset brengt twee belangrijke upgrades vergeleken met oudere chips. Allereerst is er de wifi-controller die voortaan 160 Mhz 802.11ac-connecties ondersteunt. Hiermee zijn snelheden tot 1 Gbps mogelijk. OEM’s moeten daarvoor eerst nog wel een aparte RF-chip installeren op het moederbord om de wifi-implementatie te voltooien. Op deze manier zou de integratie van Intel-wifi goedkoper worden.

USB en Wifi

De tweede upgrade is een geïntegreerde USB-controller die voortaan twee USB 3.1 Gen 2-poorten ondersteunt. De vorige chipset ondersteunde enkel Gen 1. Het belangrijkste verschil schuilt in de snelheid: 10 Gbps vergeleken met 5 Gbps. Verder krijgt de chipset nog een gigabit Ethernet-controller dat opnieuw een tweede component vereist op het moederbord. Intel geeft verder geen indicatie of de nieuwe chips de batterijduur verlengt of dat er verdere optimalisaties zijn gebeurd. De eerste toestellen met de nieuwe chips worden later dit jaar verwacht.

Omdat het CPU-gedeelte niet verandert, bevatten deze chips geen hardwarematige aanpassingen voor de Spectre-problemen. Intel zit in onzekere tijden. Het moest recent afscheid nemen van CEO Brian Krzanich, en wordt langs alle kanten belaagd door concurrenten als AMD, Qualcomm en Nvidia, terwijl het naarstig op zoek gaat naar manieren om zich opnieuw te onderscheiden. Ondertussen worstelt het met de productie van zijn nieuwe 10 nm-chips, terwijl de basis van zijn processorarchitectuur onder druk staat door de gevolgen van Spectre en Meltdown, en recenter Foreshadow.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home